Moderne oorlog

Een moderne oorlog wordt niet meer alleen met een leger uitgevochten maar ook met de media. Dit is het dilemma: om een oorlog te winnen moet je zoveel mogelijk slachtoffers maken aan de andere kant. Maar om de publieke opinie mee te krijgen moet je zoveel mogelijk slachtoffers kunnen tonen aan de eigen kant. Na een paar dagen nieuws over de zaak tegen de muur, en de demonstraties op maandag kunnen we de balans opmaken.

Dat Israël een superieur leger heeft dat wisten we al, de Palestijnen hebben geen leger om terug te vechten terwijl ze meter voor meter terrein verliezen. Voor iedereen die dat weten wil is al duidelijk dat er veel meer slachtoffers vallen, ook burgerslachtoffers, aan de Palestijnse kant. Maar Israël heeft behalve een superieur leger ook een superieure pr-machine. Dus werd er met veel geld en moeite een verwoeste bus ingevlogen, mensen op het vliegtuig gezet waaronder ouders van de slachtoffers van de aanslagen, en grote foto’s uitgedeeld van de slachtoffers om mee te dragen. En het werkte, want de pers is erg gevoelig voor mooie beelden, en vindt bovendien in doorsnee dat ‘beide partijen’ gelijkelijk aan het woord moeten komen. Ook als die beide partijen in de verte niet gelijk of gelijkwaardig zijn.
Ik moet zeggen dat de Israëlische regering het heel knap doet: aan de ene kant gewoon doorgaan met bezetten en verdrijven, dagelijks opgeblazen huizen, liquidaties, gewonde mensen, gemiddeld twee doden per dag. En aan de andere kant zonder een krimp te geven zichzelf presenteren als de enige ware slachtoffers, die niets anders doen dan zich verdedigen.
De vraag is hoeveel mensen daar inmiddels doorheen kunnen kijken.

4 gedachten over “Moderne oorlog

  1. Anja,
    sinds jij met je weblog bent begonnen ben ik een trouwe lezeres. Met name je stukken over palestina vind ik erg goed. En wat je hier schrijf over de machtsverhouding en de excellente pr klopt natuurlijk helemaal.
    Vanochtend stond in mijn krant dat het Israelische leger twee banken heeft leeggerooft in Ramalla. Dat doet maar. Net als vanuit een vliegtuig mensen afschieten. Dat doet maar. Ik wordt er zo kwaad van. Wij moeten het voor elkaar zien krijgen dat het echt een thema wordt waar iedereen over praat in Nederland en de EU, dat er een boycott komt, demonstraties, verontwaardiging. Dat Israel duidelijk wordt: je krediet is op. Je bent niet zielig meer en ons schuldgevoel over vroeger heeft niets met het heden te maken. Voortaan beschouwen we je als wat je bent: een apartheidsstaat, een imperialistische staat en een bezetter die met onwettige middelen werkt, zoals het doden van verdachten zonder proces of het straffen van nabestaanden van criminelen (zelfmoordenaren) als je de crimineel zelf niet meer kunt berechten.
    Blijf schrijven, Anja, volgens mij helpt het echt!

  2. http://www.newleftreview.net/NLR25708.shtml

    Opiniestuk door Baruch Kimmerling, van Barak tot Sharon.

    In het engels en niet gemakkelijk te lezen.Maar wel met vernietigende conclusies. De Palestijn/ Arabier dient van de aardbodem te verdwijnen of te assimileren onder de voorwaarden van de Pax Americana. Is er eigenlijk iets nieuws ?

    Heb een nieuw begrip gelezen : de politicide.

    Een onderdrukkings/ verdrijvings tactiek en techniek die een verkapt rascistisch/religieus haat en apartheidsregime verheult, het is officieus militair ontmoedigingsbeleid om daarmee de palestijnse ambities onder hun midden en hogere klasse te ontmoedigen zodat ze ‘vrijwillig’ vertrekken.Zodat de bezetting en de bezetter geen blaam treft.We hebben ze toch niet gedwongen?

    Leest U mee, mevrouw Verdonk ? Krijgt nederland straks in plaats van het ambtelijk ontmoedigingsbeleid ook een militaire upgrade ? We blijven het volgen.

  3. Beste Anja en Agnes,

    Het is vreemd inderdaad, de propaganda draait al jaren op volle toeren. Israel maakt er ook geen geheim van buitenlandse PR en communicatie bureau’s in te schakelen m.b.t.nieuwsgaring.

    Het vreemde is dat de media (er om heen) daar ook mee weg loopt. Ferry Biedermann in de Volkskrant schreef een stukje over de bankoverval (25-02-2004) in Ramallah door het Israelische leger. De titel luidde: Israel pakt in Ramallah financien militanten aan

    En uit het hele artikel kan niemand opmaken dat er daadwerkelijk geld van militanten is ‘geconfisqueerd’.

    Hoe krijgen we in g.n. de mensen gemobiliseerd als we zo om de tuin geleid worden, door onze eigen kranten notabene? Misschien weet de SP als politieke beweging er raad mee?

  4. Nederlandse Media… Wat zal ik daarvan zeggen…
    Ik ben op 23-02-2004 in Den Haag geweest.
    Een zeer vreedzame demonstratie, zeer sterke en ontroerende Palestijnse sprekers, een Israelische jongen en een Joodse Rabbi.
    Voor een maandag en dit gevoelige onderwerp, waren er toch aardig wat mensen. Volgens verschillende websites, groter dan de Pro-Israelische demonstratie. (terwijl er veel Joden in Nederland wonen en Israel, veel Israeliers over heeft laten vliegen.)
    Ik heb ook geen uitlatingen gehoord als “Allah, Allah, Allah”

    Wat zie ik, tot mijn grote verbazing, op het RTL4 Nieuws… Uitgebreide aandacht voor de Pro-Israelische demonstratie en heel erg kort iets over de Palestijnse demonstratie. Bovendien moesten ze uitgerekend het moment uitkiezen, dat iemand op de achtergrond “Allah” roept. Om dit, nog even te benadrukken moesten ze dat, zelfs, ook nog even ondertitelen… Hoe bedoel je, een getekend beeld neer zetten?
    Daarnaast zond een andere omroep, uitgerekend een interview uit, van een bezoeker, die een slecht antwoord gaf, op een kritische vraag… terwijl 9 van de 10 bezoekers die vraag wel goed had kunnen beantwoorden.
    Ik bedoel maar… Hoe anders en getekend kun je die dag en de demonstranten neerzetten in pers…

    Ik heb niet zoveel vertrouwen in de Nederlandse pers…

    Alexander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *