Minister Vrede

Israëlische journalist Yoel Marcus vond de Israëlische show afgelopen week in Den Haag een tenenkrommende en genante vertoning. “Over de hele wereld wordt Israël gezien als een machtige natie. Net deze week hebben we er weer een paar van de meest moderne F 16’s bijgekregen. Als de rest van de bestelling is gearriveerd is Israël machtiger en sterker dan ooit. En dan gaan wij proberen het medelijden op te wekken van de internationale publieke opinie – als een bedelaar die de stomp van een arm of een been laat zien.”

Bij diezelfde demonstratie hadden de Palestijnen wel 3000 foto’s van hun doden met zich mee kunnen dragen, zegt Marcus. Ze hadden op de emoties kunnen spelen, net als de Israëli’s, ze hadden breeduit hun lijden kunnen tonen, hun verwoeste huizen, wat ze aangedaan wordt bij de checkpoints. Maar inplaats van te klagen hebben ze de aandacht gevraagd voor hun rechten, voor de diefstal van hun land en voor de militaire bezetting. Terwijl zij de wereld vroegen om rechtvaardigheid, vroeg Israël de wereld om medelijden.

De ouders van Mitzpeh Aviv, een jonge man die omkwam bij een terreuraanslag anderhalf jaar geleden waren geschokt toen ze naar de tv keken, en daar zagen hoe een demonstrant in Den Haag zwaaide met het portret van hun dode zoon. Ze hebben een klacht ingediend bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Jullie hebben op cynische wijze misbruik gemaakt van de nagedachtenis van onze zoon en ons verdriet genationaliseerd”.

Het exploiteren van verdriet en het zwelgen in zelfmedelijden is meer iets voor een televisie soap, zegt Marcus, en niets iets voor het machtigste land in het Midden Oosten.

Ondertussen ziet het er naar uit dat de VS al weer is gezwicht voor de nieuwe plannen van Sharon. Waarmee de road map waar de VS zich lang aan vast hield definitief van de baan is. Condoleezza Rice is nu bezig de Arabische staten en Europa over te halen in te stemmen met het ’terugtrek’plan van Sharon. Dit zou wel eens een gebeurtenis kunnen zijn gelijk aan de val van de Berlijnse Muur, zegt ze. Nu kan het zijn dat ik niet goed geïnformeerd ben, of misschien heeft Rice het niet helemaal begrepen: maar volgens mij komt het plan van Sharon neer op terugtrekking uit de Gazastrook, die wel aan alle kanten omsingeld zal blijven door het Israëlische leger, niemand er in of er uit zonder toestemming, en dan de terugtrekking uit de helft van de Westoever, nadat de bevolking zo veel mogelijk is opgesloten in een aantal ommuurde getto’s. Dat komt er dus op neer dat van het Palestijnse land, nu 22% van het oorspronkelijke gebied, nog eens de helft door Israël wordt geannexeerd. Met toestemming van Bush dus.

De Deense minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Moeller heeft voorgesteld na de ’terugtrekking’ van het Israëlische leger een internationale troepenmacht in Gaza en op de Westoever te stationeren. Maar dat heeft Israël liever niet, want dan kunnen ze in de Palestijnse gebieden de terreur niet bestrijden, zei minister Shalom.
Mooie naam, minister Vrede.

6 gedachten over “Minister Vrede

  1. Inderdaad was de opstelling van de Palestijnen afgelopen week waardig en inhoudelijk. Dat terwijl Israel vooral probeerde op het gemoed te werken zonder inhoudelijk tot een rechtvaardiging van hun beleid te komen.
    Als nu die laffe zelfmoordaanslagen ophouden, dan verdampt vanzelf de internationale steun voor het Israelische beleid.
    Want hoewel de vorming van de staat Israel geen schoonheidsprijs verdient, is het inmiddels wél een realiteit, die je niet meer teniet kunt doen.
    Wat betreft de slechte PR van de Palestijnen, die wordt hier te lande mede verzorgt door die vreselijke lunatic van een Gretta Duisenberg met haar weerzinwekkende verspreking over de “zes miljoen”. Die is nog dieper gezonken dan de ratten. Bah, het vreselijke vergoeilijken van zelfmoordaanslagen, ben je dan nog mens ?
    Nee, dat dient de Palestijnse zaak niet, evenmin als die vreselijke fascistoïde jodenhaat die in islamitische kring in Nederland soms opwasemt. Riooldamp.
    Misschien kun jij Anja eens wat publiceren, ji hebt denk ik meer gevoel voor PR én nuance.

  2. [i]PARIJS (ANP) – Het Openbaar Ministerie in Frankrijk heeft naar eigen zeggen een vooronderzoek ingesteld naar de banktegoeden die de vrouw van de Palestijnse leider Arafat, Suha, aanhoudt in Frankrijk. Suha Arafat woont in Parijs.

    Volgens het OM richt het onderzoek, dat al maanden gaande is, zich op mogelijk verdachte transacties ter waarde van ongeveer 9 miljoen euro tussen een rekening in Zwitserland en twee Franse rekeningen van Suha.

    De Franse bevestiging van het lopende onderzoek komt op een moment dat de Palestijnse Autoriteit wederom onder vuur ligt wegens onder meer beschuldigingen van grootschalige corruptie. Zaterdag stapten mede om die reden meer dan driehonderd leden uit Arafats Fatah-beweging, de belangrijkste Palestijnse factie.[/i]

    Is dit bericht ook Israelische propaganda?

  3. Ga even een stukje terug op dit weblog, naar Arafat, Cas.
    Daar vind je wat ik over corruptie heb gezegd.

  4. Beste Henk,

    Als je genuanceerde publicaties zou willen lezen, ze zijn zeer de moeite waard! kun je terecht bij de plaatselijke boekhandel en daar de laatste 3 boeken van… Anja Meulenbelt! bestellen.

    Zeer scherp, analytisch en genuanceerd!

    Titels:

    Het beroofde land
    De tweede Intifadah
    Een spiegel liegt niet

    Als je iets meer nuance zoekt dan Gretta, kijk ook eens op http://www.hdip.org

    Groet Leo

  5. Ik vond die actie met de bus een beetje overdreven, maar begrijp het wél, er móet ook meer aandacht komen. Die aanslagen worden doodgezwegen(Anders dan die in de V.S. en Spanje, Die ineens wél aandacht krijgen), het gaat altijd maar weer over Israelisch geweld. Er is een verschil tussen Offensief geweld (Aanslagen op onschuldige burgers)en Defensief geweld(Aanslagen op terroristenleiders).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *