Duiven schieten

Misschien aangemoedigd door de internationale belangstelling hebben duizenden Palestijnen gedemonstreerd bij de muur. Bij Biddu, een stadje dat net als Kalkilya in zijn bestaan bedreigd wordt hebben honderden inwoners geprobeerd de bulldozers tegen te houden. Ondanks het feit dat de demonstratie geweldloos was schoot het leger met scherp. Twee mannen overleden door een kogel, een derde, oudere man door een hartaanval na het binnenkrijgen van traangas.
Het leger zegt dat ze alleen waarschuwingsschoten in de lucht hebben afgevuurd.
Dat zeggen ze wel vaker. De Palestijnen hebben daar een grap over: ze denken dat we duiven zijn. Elke keer als ze in de lucht schieten valt er een Palestijn dood op de grond.

Nationale veiligheidsadviseur Giora Eiland zei begin februari in Duitsland dat er fouten zijn gemaakt bij de planning van de muur: de planners hadden niet door dat de afscheiding negatieve gevolgen zou hebben voor de bewoners van de dorpen. En dat is waarom ze nu bereid zijn om hier en daar de route aan te passen en extra geld uit te geven om de ergste negatieve effecten voor de Palestijnen tegen te gaan. Bovenop de ruim 2 miljoen euro per kilometer muur (voorspelde lengte: 265 kilometer) wil het Ministerie van Defensie nog miljoenen extra voor tunnels, bruggen en transport voor schoolkinderen.

Dat ze het niet wisten is een pertinente leugen.

In de eerste plaats weet de regering heel goed wat de effecten zijn van muren, want deze muur is weliswaar de grootste, langste, duurste, maar er is al vele jaren geexperimenteerd met muren in en rondom de Gazastrook.

(foto hieronder: muur bij Khan Younis in Gaza)
muur bij Khan Younis

In de tweede plaats lagen er al medio 2002 rapporten, onder andere van B’Tselem, een belangrijke Israëlische mensenrechtenorganisatie, die aantoonden dat de route van de muur grote economische schade aan zou richten voor de bevolking van de Westoever.
Er was bovendien geen grote fantasie voor nodig om te begrijpen dat de 26.000 Palestijnen die klem zouden komen te zitten in de 81 enclaves die afgesneden zouden worden van hun land, van nabije steden en van buurdorpen geen leven meer zouden hebben.
Israël beloofde dat er genoeg doorgangen in de muur gemaakt zouden worden, met poorten die af en toe opengaan, om scholieren, artsen, boeren die een vergunning hebben in en uit te laten. Ook dat was al voorspelbaar: het systeem functioneert niet.

(foto: Driek van Vugt bij de muur in Kalkilya)
muur Kalkilya

Wat niet voorspelbaar was, was dat de wereld zich plotseling druk zou gaan maken om deze muur. Tenslotte had vrijwel geen land geprotesteerd tegen de voorafgaande muren, afsluitingen, landannexaties en andere maatregelen die in strijd zijn met de Conventies van Geneve.

Dus nu moet de schade beperkt worden, vanwege de pr, niet vanwege de Palestijnen.

Het Hooggerechtshof van Israël heeft de bouw van de muur rondom Jeruzalem voor een week opgeschort. De bewoners van de dorpen Beit Zuriq en Biddu hebben een aanklacht ingediend dat de confiscatie van hun land illegaal is. Voor het eerst hebben ook Israëlische burgers die dicht bij de muur wonen de petitie mee ondertekend.

Ondertussen wil Mofaz, de Minister van defensie, dat de bouw van de muur wordt versneld. Hij wil daarvoor 800 buitenlandse arbeiders extra aanstellen.
(Bronnen: Ha’aretz)

Eén gedachte over “Duiven schieten

  1. Ik heb veel vrienden in het gebied langs de “green line”(Heb er zelf gewoond), Arabische en Joodse(beide Israelische burgers), en je kan van alles over het Hek zeggen, maar beide partijen zijn er maar wát blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *