Bedankt, Bush

Het is maar een klein bericht in Ha’aretz. Brief van Bush aan Sharon. Israël zal in de toekomst niet gevraagd worden om zich te houden aan de wapenstilstand linie van 1949, de zogenaamde Groene Lijn, maar met de toekomstige grenzen van Israël mag rekening worden gehouden met de ‘demografische feiten’.
Het komt niet onverwacht, toch is het schokkend dat de grootste macht ter wereld Israël met terugwerkende kracht beloont voor de veroveringstactieken, het steeds verder onteigenen en verdrijven van de Palestijnen van hun land.

Toen het staakt het vuren in 1948 werd uitgeroepen hadden de Palestijnen in principe nog 22% over van hun land, de Gazastrook en de Westoever. Israël veroverde die gebieden in 1967 op Egypte en Jordanië. De bezette gebieden werden niet geannexeerd, hoewel dat militair gezien heel makkelijk was geweest. De reden is duidelijk. Wanneer Israël deze gebieden had geannexeerd, had het niet alleen het land veroverd maar ook de mensen die er wonen: een paar miljoen Arabieren. Israël is bang om de demografische meerderheid te verliezen, en daarmee geen ‘joodse staat’ meer te zijn. De bedoeling van de elkaar opvolgende regeringen was om zoveel mogelijk land te veroveren met zo min mogelijk Palestijnen er op. Dat gebeurde door middel van de nederzettingenpolitiek, waarbij steeds meer Palestijns gebied feitelijk werd ingelijfd bij Israël, zonder rekening te hoeven houden met de er wonende bevolking. De muur, die ons nog steeds verkocht wordt als een veiligheidsmuur, om de israëli’s van de Palestijnen af te schermen, is feitelijk het sluitstuk van de veroveringspolitiek. Het schept binnen de Palestijnse gebieden een aantal ommuurde enclaves waarbinnen de Palestijnse bevolking kan worden opgesloten, terwijl Israël er toe over gaat om de nederzettingen en het gebied er om heen in te lijven bij Israël. De Gazastrook wordt een grote openlucht gevangenis, nu worden er al Palestijen van de Westoever naar gedeporteerd, en van de Westoever blijven een paar gebiedjes over, bij elkaar wordt dat 10% van het oorspronkelijke land. En niet vergeten: de grenzen, het luchtruim, de zee, alle mogelijkheden voor vrijheid van beweging en voor een zelfstandige economie blijven in handen van Israël. Deze expansionistische politiek, in strijd met mensenrecht, oorlogsrecht en volkenrecht, krijgt nu de officiële instemming van de VS.

De gevolgen zijn weer niet te overzien. Charles Shamas, een jurist die gespecialiseerd is in het internationale recht, wijst ons er op dat de Palestijnen geen enkele mogelijkheid hebben om hun rechten ergens aanhangig te maken. De VN funktioneert nauwelijks, elke poging om die in te zetten om de Palestijnen de mogelijkheid te geven om nog ergens steun vandaan te halen worden door de VS getorpedeerd. Wanneer mensen nergens meer hun recht kunnen halen vallen ze terug op wraak en geweld. Hun toekomst is kapot, niemand bekommert zich om ze. Mensen die onrecht wordt aangedaan en niets meer te verliezen hebben worden gevaarlijk. Geen muur zal hoog genoeg zijn om deze woede in op te sluiten.
En dan de Arabische wereld, die zien, wat ze al wisten, dat de Westerse wereld niet staat voor recht, maar voor het recht van de sterkste. Ook daar zal de woede toenemen. Wat dat voor gevolgen kan hebben weten we inmiddels.
Bedankt, Bush.

5 gedachten over “Bedankt, Bush

  1. “… de zogenaamde Groene Lijn, maar met de toekomstige grenzen van Israël mag rekening worden gehouden met de ‘demografische feiten’.” aldus Bush c.s.

    Een gotspe. De demografische feiten willen dat er binnen zeer afzienbare tijd meer Palestijnen in de bezette gebieden + Pelestijnen met een Isaelisch staatsburgerschap zullen zijn dan overige Israelieërs.

    Ik kan hier maar één conclusie uit trekken: De huidige regering van Israel wil, zo lijkt het, het leven van de Palestijnen zo zuur maken dat ze uiteindelijk weg zullen trekken. “Ethnic cleansing in slow motion”?

    Mazzel & broge, Evert

  2. Anja,

    Wordt hierover in de Nederlandse politiek nog wel eens gesproken, of in het Europees Parlement? Wordt het niet eens tijd voor een vette handelsboycot?

    Waarom kochten wij destijds geen Zuid-Afrikaanse producten, maar nu nog steeds wel Israelische? Waarom loopt het hele Nederlandse leger nog steeds met Israelische wapens rond (UZI’s)? Waarom joepen we niet lekker alle Israelische diplomaten het land uit? Dat is bij andere naties al eerder en met minder redenen gedaan!
    (Mag ik eens raden? Economische Belangen!)

    Kunnen we de Palestijnse Autoriteit erkennen als natie en er een economie helpen opbouwen?

    Zomaar wat bedenksels. Want niks doen = steunen, zegt mijn gevoel.

  3. Olav,Vrouwen in het Zwart(een ander Joods geluid)houden iedere eerste vrijdag van maand een wake op het Spui in Amsterdam van 13-14 uur.Hier wordt ook op een boycot van Isr.producten gewezen.Mannen zijn hier ook welkom.Hoe meer mensen hoe beter.
    In Groningen staan de dames en heren om de 2 weken op de Grote Markt en in Utrecht nog meer.Voor belangstellenden zie http://www.vrouwenin het zwart.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *