Anneke Jos Mouthaan

Zoen van de burgemeester

Toen ze uit de auto stapte bij de Mozes en Aäronkerk wist ze nog steeds niet wat er aan de hand was. Ik zat in het complot. Kim, haar dochter, had me nog gebeld of ik niet wilde doen alsof ik een lintje zou krijgen, en haar dan meelokken. Maar ik dacht, Anneke kennende, dat ze me de oren van het hoofd zou vragen over waarmee ik dat lintje zou hebben verdiend, en dan zou ik niet weten wat ik zeggen moest. Dus hadden de kinderen maar gezegd dat ze iets gezelligs gingen doen en dat het een verrassing was. Toen ze ons zag staan wachten, een paar vrienden, Hajo Meyer van Een Ander Joods Geluid, Harry de Winter en Hedy d’Ancona, wat doen jullie hier allemaal?, begon er iets te dagen. Maar ze snapte het pas echt toen Harry zei: je mag ook weigeren, hoor. Ik als republikein! riep ze, met een lintje!

Anneke Jos Mouthaan is een fenomeen. Een laatbloeier, zegt ze zelf. Eens was ze keurig getrouwd en verkocht jurkjes. Geen makkelijk leven gehad. Moeder joods, vader Indisch, Jappenkamp, broertje omgekomen. Heel conventioneel geleefd, tot ze omsloeg. Vredesactiviste, demonstraties. Ik herinner me haar bij een demonstratie in een Palestijnse wijk in Jeruzalem, waar kolonisten een huis hadden bezet. Toen het leger kwam om de demonstranten weg te slepen schreeuwde Anneke allemaal zitten. Wat iedereen ook deed. Waar ze ook komt begint ze te regelen, te leiden, zich overal mee te bemoeien.

Anneke in actie

Ze kan het niet laten. We waren op vakantie in Cuba of was het de Gambia. Op de door het personeel georganiseerde bonte avond hoorde ze dat de spelers geen salaris kregen. Meteen ging ze met de pet rond. Kreeg nog ruzie met een toerist die vond dat hij al genoeg had betaald voor zijn kamer. Weet u wel van hoe weinig die mensen hier moeten leven, zei ze boos. Anneke, we hebben vakantie, riep ik nog. Anneke niet.

Anneke kreeg haar lintje, ridder in de orde van Oranje Nassau omdat ze de initiatiefneemster is van het SIVMO, het Steuncomité Israëlische Vredesgroepen en Mensenrechten Organisaties, en van Een Ander Joods Geluid. Toen burgemeester Job Cohen haar het lintje opspelde probeerde ze nog snel om hem lid te maken.

Speech

zoen voor Job

Anneke en Cohen

4 gedachten over “Anneke Jos Mouthaan

  1. Een heel leuk mens; die je beschreef, doet me denken aan die Dr Ruth. Klein; maar fijn.

    Alleen bezorgt de naam Hedy’d Ancona me koude rillingen. Ze hoort thuis in het rijtje politieke ramppersonages, die de PvdA meende te moeten optrommelen, om hun emancipatoire imago hoog te houden. Fel tegen elk kritisch geluid over allochtonen en de multiculturele samenleving. Deed ze steevast af met de term “stigmatisering”.OOk fel tegen de zaken, waar men nu openlijk over mag praten; maar ten tijde van haar bewind taboe waren.

  2. Wat geweldig dat Anneke een lintje heeft gehad. het laat zien dat het Sivmo een belangrijke plek heeft in nederland en serieus genomen wordt. Anneke van harte.
    En is Job Cohen lid geworden?

  3. Geachte Anja

    Op het VPRO Zomergasten (over ‘Submission’) werd gezegd dat u het niet eens bent met Hirsi Ayaan. Ik ben daar wel heel erg verbaasd over gezien het feit dat er miljoenen vrouwen in Iran, SA, Afghanistan, Nigeria, Sudan, Yemen ….. onderdrukt worden in naam van de islam. Ik maak daarom alleen al hevige bezwaren tegen de aanwezigheid van hoofddoeken in dit land want die zijn slechts verkleinde ‘burkha’s’. Wij hebben bovendien gevochten voor de vrijheid van vrouwen en ik zie deze als een belediging voor onze cultuur. Maar ja, misschien heeft ook u, zoals Groen Links, de stem van moslims nodig bij de verkiezingen? Indien dat zo is dan bent u niet de enige die de cultuur van ons land verkoopt. Gelukkig dat de Heer de Wilder een nieuwe partij gaat stichten want daar kunnen mensen terecht die tegen de islam in Europa zijn en tegen toetreden van Turkije waar nu een wetsvoorstel op tafel ligt om overspel te straffen. Mogen u en ik blij zijn dat wij niet daar, noch in andere islamitische landen wonen – zo lang als dat nog zo is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *