Een week voor vijftig euro?

Het maandblad voor minima de Mug vroeg me om een stukje voor hun rubriek ‘rantsoen’. Vraag was of ik een week kan leven van 50 euro. Hier is mijn column.

Een week voor vijftig euro?

Ik zou heel eenvoudig de boel een beetje kunnen bedonderen, en doen alsof ik heel goedkoop leef. Ik heb geen auto, ga niet op dure vacanties. Er zijn weken dat ik nauwelijks de gelegenheid heb om geld uit te geven. Maar het is bedrog, want de meter tikt door, zowel die van mijn inkomen als die van mijn vaste lasten die daar weer van af gaan. Ik werk als Eerste Kamerlid voor de SP. Iedereen weet sinds de affaire Lazrak dat SPers er niet rijk van worden. Ik draag het grootste deel van mijn vergoeding af aan de partij. Daar staat tegenover dat we al onze reëele onkosten mogen declareren. Mijn trein kost me niets, mij kopjes koffie en mijn lunch ook niet, mijn telefoonrekening wordt betaald. Er zijn dagen dat mijn portemonnee nauwelijks uit mijn tas komt.

Net als in Gaza, waar ik vaak ben. Een immense tegenstelling. Het grootste deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens van ¤ 2,- per dag per persoon. En denk niet dat het daar goedkoper is, want elke tube tandpasta moet via Israël geïmporteerd worden. Hele families leven voornamelijk van brood en thee, en van de heel basale voedselpakketten van de VN. Meel, suiker, linzen, bakolie. Vlees en vis zijn een grote luxe, fruit ook. Toch, als ik daar kom, krijg ik de weelderigste maaltijden voorgeschoteld, met kip of vis en vele salades. Protesteren doe ik allang niet meer. Ze zeggen daar: wij weten wat jij voor ons doet, en wij zijn niet graag afhankelijk. Geef ons de kans om wat terug te doen. Het relativeert, als je in Gaza bent geweest en weet wat een ongelooflijke luxe het is als de electriciteit het doet met een druk op de knop, en er schoon, drinkbaar water uit de kraan komt. Een douche waar heet water uitkomt, een gaskachel, wat een genot.

Ik ben vandaag boodschappen gaan doen bij de buurt Appie. Melk, stukje kaas, eieren, yoghurt met niks. Een hele kip. Geen dure scharrel maar een gewone getreiterde batterijkip van ¤ 4,15. Wat groente en sla. Goedkope blikjes voor de poezen, want die kan het niet schelen. Vuilniszakken. Spa. Ik snoep niet, geen chocola, geen chips. Enige luxe: een fles wijn. Ik kom daar twee of drie dagen mee door, de poezen wel drie of vier. Rekening; ¤ 36,47. Ik liep naar de overkant, kocht de weekbladen en omdat ik niet meer rook één klein doosje feestsigaartjes, voor elke dag één. En toen was ik al over de ¤ 50,-

Nee, eerlijk. Ik weet niet hoe mensen het er mee moeten redden. Maar dat wisten we bij de SP al eerder. Elke week word ik als kamerlid opnieuw geconfronteerd met de gevolgen van de aanslagen op de sociale zekerheid en het zorgstelsel van de huidige regering. Nu blijkt, geen verrassing, dat veel mensen de tandarts niet meer op kunnen brengen. Dan maar kiezen trekken. Ik vind het een grote schande dat het in dit rijke land zo ver kan komen.

4 gedachten over “Een week voor vijftig euro?

  1. Goed stuk Anja. Ik deel je mening dat het beschamend is dat juist nu alles a-sociaal duurder is geworden, de politiek nog meer gaat korten. Ze zijn echt soms helemaal de kluts kwijt daar in Den Haag. Ik zie het ook in Rotterdam-Zuid, mensen die niet meer naar de tandarts gaan, kinderen die geen ontbijt krijgen en er zijn zelfs schoolkinderen van een jaar of 8 die in de winter op teenslippers in de vrieskou naar school moesten lopen. Anno 2004 mensen, anno 2004!

  2. Dag Anja,
    Bevrijdingsdag is net geweest maar toch voel ik mij een gevangene. Gevangene van een systeem dat knaagt aan je menselijke waardigheid.
    Als ervaringsdeskundige kan ik alleen maar concluderen dat er in mijn hoofd een rekenmachientje huist. Door soms overmatig gebruik merk ik dat mijn batterij leeg loopt. Kreeg door stress o.a astma.Ondanks een aanvullende verzekering heb ik nog maar recht op 9 x fysiotherapie.Heb meer nodig maar kan die extra aanvullende verzekering niet betalen.Ik heb gelukkig niet meer de zorg voor kinderen. Na hun studie (HBO) kunnen ze zich uitstekend redden.Zodra mijn ABW uitkering binnen is koop ik voor de hele maand kattenvoer zodat mijn kat nix te kort komt.Kleding krijg ik van andere mensen. Ik maak me erg boos dat in een ,relatief rijk land als Nederland,steeds meer voedselbanken worden opgericht.Dit is geen individueel probleem maar een maatschappelijk probleem. Armoede ontstaat niet, armoede wordt gemaakt!

  3. Er zijn inmiddels heel veel mensen die blij zouden zijn als ze per week 50 euro aan boodschappen te besteden zouden hebben. Ook gezinnen met kinderen.
    Ik ken mensen die alle foldertjes van de supermarkten uitpluizen om hier en daar een dubbeltje te kunnen besparen.

  4. ik moet het helaas ook met 50 euro in de week doen en het is elke dag weer je geld tellen of je wel uit komt, ik wordt er erg gestrest van en wanhopig ik ben afhankelijk van een uitkering omdat ik echt niet kan werken,
    allen het noodzakelijke kan je nog kopen zelfs fruit moet op bezuinigd worden dat is toch verschrikkelijk!
    laatst las ik een artikel van een man en vrouw met pas geboren baby die van 30 euro moeten rond komen dat ben je allen al aan luiers kwijt dan denk ik ik heb 50 euro dus vergeleken met hun heb ik het beter maar ik denk dat we zo niet moeten gaan denken dat wordt weer vergelijken,

    er moet iets gebeuren want dit is schandalig dat in een land als nederland er steeds meer armoede groeit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *