Rechts jat van links

Column die ik schreef voor VolZin

Het was in Vlissingen. Ik was te gast bij een groep moslima’s. Ze was jong en droeg een hoofddoek. Ik ben het enige meisje op de hele scholengemeenschap die een hoofddoek draagt, zei ze. Eens hoorde ze de jongens, gewone Hollandse jongens in haar klas over homo’s praten, neerbuigend en beledigend. Zo mag je niet over homo’s praten, zei ze, homo’s zijn ook mensen. Waarop de spot zich nu tegen haar richtte: hoe kon zij, als moslim, nou opkomen voor homo’s, daar hoorde ze toch tegen te zijn? Fel zei ze: mijn beste vriendin is lesbisch. Ik weet niet wat ze doet en ik wil het niet weten ook, maar ze blijft wel mijn beste vriendin.

Het valt niet meer te ontkennen dat de sfeer in Nederland zich verhardt, en dat de tolerantie waar we vroeger trots op waren ver te zoeken is. De stemmingmakerij richt zich nu vooral tegen moslims. Vrijwild, vrij schieten, in naam van de vrijheid van meningsuiting. Zouden we het accepteren als er als kop in een krant stond: het jodendom is achterlijk? Ik denk het niet. Gelukkig begint er zich ook een tegenbeweging af te tekenen van mensen die liever uitgescholden worden voor politiek correct, afkomstig uit de linkse kerk (dat schijnt heel erg te zijn, de linkse kerk) of geitenwollensokken multiculti, dan om mee te huilen met de wolven. Maar voor Nederlandse moslims zijn het slechte tijden. Een taxichauffeur, jonge man, geboren in Nederland, spreekt beter Amsterdams dan ik, ouders in Marokko geboren. Kreeg ruzie met zijn vrouw, ook hier geboren. Wij zijn Nederlanders, zei ze. Vergeet het maar, zei hij. Wij hebben een kleurtje, onze kinderen hebben een kleurtje, voor de witte Nederlanders blijven wij voor eeuwig ‘die allochtonen’.
Wat me nog het meest irriteert zijn de argumenten: al die moslims zijn anti-homo en anti-vrouw. En daarom zijn wij superieur en mogen we zeggen dat zij achterlijk zijn. Om te beginnen zijn dat mensen die moslims alleen maar uit de krant kennen, anders wisten ze wel beter, en veegden ze niet iedereen op één hoop. Maar werkelijk onverdragelijk vind ik het als rechts, de mensen die destijds geen vinger hebben uitgestoken voor homo’s of voor vrouwenemancipatie, die ik nooit heb gezien in de acties tegen geweld tegen vrouwen nu de argumenten en verworvenheden van links jatten om daar een andere achtergestelde groep mee om de oren te slaan. Over superioriteit gesproken.

18 gedachten over “Rechts jat van links

 1. Inderdaad, je haalt me de woorden uit de mond. Ik vraag me overigens af of men doorheeft hoe gevaarlijk deze situatie kan worden, door alleen maar kritiek te uiten op het grove af. Ik hoor al steeds meer geluiden van jonge moslims dat ze zich buiten de maatschappij geplaatst voelen, ook jonge moslims met een goede opleiding en een baan. Ze voelen zich buitengesloten tijdens bedrijfsuitjes, borrels etc. Ook merken ze dat ze vaak aangesproken worden over alle wat er gebeurt in naam van de islam. Ze voelen zich en ik eerlijk gezegd ook soms, in een hoekje gedrukt.
  Ik ben bang dat we in een situatie zullen belanden, als alles nog meer verhardt (kan dat dan nog??) en islamitische moslims echt buiten de samenleving worden geplaatst dat ze gedwongen worden te kiezen: of de eigen afkomst volledig verloochenen door en public de islam te bespotten etc of een meer uitgesproken moslim te worden. Ik baal er van. Voel me echt inmiddels niet meer vrolijk door de maatschappelijke problemen hier en ervaar steeds meer als een klap in mijn gezicht als Theo van Gogh of anderen alle moslims op één hoop gooien en hen geitenneukers of pooiers van Allah noemen. .

 2. Je angst deel ik Anja.Ik weet alleen niet waar jij nog mensen uit de linkse kerk ontmoet.Ik hoor ze niet meer en lees ze niet meer(behalve jij dan natuurlijk)tot mijn grote ontzetting.
  Zondag middag werden er debatten op hoog niveau georganiseerd door Happy gaos(vrij Nederland) 2 Ronden gingen prima en voor de derde ronde stonden Bert Koenders,Dietrich Samson,Boris Dietrich en Diab Abu Jajah op het programma.De gespreksleiders waren met zorg uitgekozen.Zoals je ongetwijfeld gelezen hebt,Theo van Gogh of jaja dit geloof je zelf ook niet,Georgina Verbaan!!!Abu Jajah werd met veel jolijt aangekondigd als”De pooier van Allah”tot 3x toe voor het geval het iemand ontgaan was,waarna Van Gogh de zaal aanmoedigde om uit volle borst te zingen”Allah weet het het beste”Pas daarna is Abu Jajah weg gegaan en niet zoals in de kranten stond omdat hij van te voren bezwaar had tegen van Gogh.Oke,dit is Theo van Gogh.Who cares.Het aller ergste was dat die zaal happily met hem mee brulde.Pas toen de kamerleden achter Abu Jajah aanliepen ging de helft van de zaal ook weg en werd het debat buiten voort gezet zonder v.Gogh,Kelder,Georgina Verbaan en Albrecht.Er is nog veel meer gebeurd,maar dat zou te veel eer voor deze racisten zijn,om dat hier uit de doeken te doen.Als er nog een linkse kerk is,zou ik die heel graag luider willen horen,want nu zijn we al zover dat er ruimte geweigerd wordt voor lezingen van “beige”.Kunnen we nog verder zinken? Ik geloof het niet.

 3. Nou Medi, ronduit schandalig! Ik vind het echt te triest voor woorden dat dit allemaal kan. In de Volkskrant van vandaag las ik een zeer nochelant geschreven artikel met als slot:

  ‘Jahjah is de grote nagel aan de doodskist van de vrije meningsuiting en die moet bestreden worden. Ik wil zeggen wat ik vind’, aldus Van Gogh.
  Jahjah was niet bereikbaar voor commentaar.

  NOUJA! Alsof hij niet gewoon onbeschoft heeft lopen schelden. Als journalist zou ik Van Gogh hebben gevraagd: Theo kun je je voorstellen dat mensen dit geen vrijheid van meningsuiting vinden maar onbeschoft gedrag? Waarom gebruikte je het woordje pooier? etc etc
  Maar nee, de Nederlandse journalist houdt op zodra een bijna racistische man of vrouw iets roept onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Dat daarbij een hele bevolkingsgroep zich beledigt voelt, doet er niet toe. En dan wil ik meteen het argument wegwuiven dat christenen ten tijde van de seksuele revolutie in de jaren zestig en zeventig ook veel te verduren hadden, want zij waren al onderdeel van de samenleving en nog altijd een meerderheid. Bovendien hadden zij geen andere huiskleur en waren hierdoor niet zichtbaar in de winkel of op straat. Door een minderheid – moslims – zo negatief af te schilderen, speel je met macht, de macht van de meerderheid en zorg je ervoor dat de minderheid ondergesneeuwd wordt en uiteindelijk stikt. Hopelijk niet letterlijk….

 4. Ja zo gaat het Imad.Er was genoeg pers aanwezig,maar alle kranten hebben een niets zeggend berichtje van het ANP overgenomen.Voor zover ik weet stond in alle kranten hetzelfde.

 5. Anja;
  Je hebt ook zelf de neiging om criticasters van de islam en alles wat dat met zich mee heeft gebracht op één bult te gooien. Heb je dat zelf dan niet in de gaten?

  Heb je zelf ook niet in de gaten, dat jij je eigen roedel meehuilende wolven om je heen aan het verzamelen bent? Want daar lijkt het op, als ik de commentaren lees; het lijkt wel alsof het kommer en kwel is geworden in in dit land. het lijkt wel; alsof heel Nederland in 1 ruk super-anti moslim is geworden; Nou, daar merk ik hier in de regio helemaal niks van. En mischien komt dat wel, omdat hier in het Noorden die onvervalste linkse kerk nog steeds in het zadel zit en als vanouds regeert. Wallage bijvoorbeeld; die op een achterbakse manier Hirsi Ali de mond wilde snoeren. Is dit dan hetgene, wat jullie ook willen?
  Vroeger mochten wij; Nederlandse autochtonen én allochtonen, geen mening hebben over dit soort zaken; het werd onderdrukt met de term rascisme.
  Ook de SP heeft dit ondervonden met betrekking tot het integratie standpunt in woonwijken. Voel je je dan wel echt thuis bij de SP Anja? Ik vind jou meer passen in het gedachtengoed van groen links en waarschijnlijk heb je ook zelf daar wel eens aan gedacht.
  Abou Dja Dja wil meedoen met de verkiezingen met zijn AEL; is dat niet iets voor jou?

  Ik vond de werkwijze van Theo v G. niet wijs; dus dom. En ik becritiseer de islam ook wel; maar dan doe ik dit wel met redelijke argumenten, zoals je kunt lezen in het gastenboek met het thema:”maagdenvlies(herstel)operaties”. Ik becritiseer de islam niet; omdat het simpelweg een vreemde religie is. Maar er zijn zo veel vreemde religies…waarom botst dan uitgerekend de islam met onze culture normen en waarden, terwijl het eigenlijk zo verwant is met het christendom en het jodendom? Waarom hoor ik nooit iets in de media over herrieschoppende of fundamentalistische boeddistische terrorisme? Kunnen we daar eens gewoon een nuchtere vergelijking maken?

  Ik heb gezegt eens, dat er aan de islam ook veel goede kanten zitten en dat ik vaak bij arabieren een warme saamhorigheid nog aantref. Maar het lijkt er gewoon nu ook op, dat dit soort opmerkingen eigenlijk liever worden vergeten en dat kritiek dus op 1 plek thuishoort; waar het gemakkelijk op dit weblog is te plaatsen en te analyseren. Het Calimero effect is herboren.

  rechtstreeks een vraag aan jou Anja: wat vindt jij vanuit je Opzij-achtergrond; dat een moslima zich in gevallen zich genoodzaakt ziet om haar maagdenvlies te herstellen, zoals de media hierover hebben bericht? (en ik had voordien er o0ok wel eens vaker over gehoort). Getuigt dat van respect voor die vrouw als persoon zoals ze is?

 6. Rene,

  Deze aanval op Anja vind ik niet echt op z’n plaats, vooral de opmerking “je eigen roedel meehuilende wolven om je heen aan het verzamelen bent” schiet het verkeerde keelgat. Hier in het westen regeert de linkse kerk (heeft die ooit bestaan? Maar goed) niet, maar de rechtse coalitie. En wat je merkt is dat werkelijk alles gezegd mag worden en dat het gewoon beledigend is. Je krijgt werkelijk als moslim – en jij Rene bent neem ik aan geen moslim, dus natuurlijk merk jij er minder van! – veel beschuldigingen aan je hoofd geslingerd. Je wordt constant als individu verantwoordelijk geroepen voor wat een radicaal persoon roept of doet. Je wordt dus op één hoop gegooid en dat doet PIJN! En René jij hebt het ook niet meegemaakt wat ik nu wekelijks meemaak: een huilende vrouw omdat ze bang is dat moslims in Nederland niet meer welkom zijn, dat we ons zorgen maken hoe we kinderen moeten grootbrengen in een dergelijk klimaat en dat we met vrienden praten die tijdens het gesprek toch geen vrienden blijken omdat ze ons, erg seculiere moslims, ook op één hoop gooien. En jij hebt vast ook geen sollicitatiegesprekken zoals mijn vrouw en ik waarin gevraagd word naar je religieuze achtergrond en hoe jij je religie ervaart en of je van plan bent in de toekomst een hoofddoek om te doen? Jij wordt niet constant gewezen op je ‘anders’ zijn. Ik dank god op mijn knieen dat er mensen als Anja zijn die zich bezighouden met dit leed en zien dat Nederland aan het veranderen is, dat er een hetze gaande is, dat het nog maar weinig scheelt of we krijgen hier een Kristalnacht maar dan tegen moslims. Weet je René, toen Pim Fortuyn vermoord werd, toen kreeg ik als journalist telefoontjes van collega’s die vertelden dat als de dader een moslim zou zijn dat ze vreesden (want zo hadden ze vernomen van neo-nazis die paraat stonden) moskeeen in de fik gestoken zouden worden.
  Het anti-gevoel jegens moslims is inmiddels nog meer opgewakkerd en nu ja nu ik hou ik helemaal mijn hart vast. EN JA GODVERDOMME: IK KEUR TERRORISME AF, BEN LOYAAL JEGENS HET WESTEN EN IK DOE VERDOMME MIJN BEST OM EEN PLEKJE IN DE MAATSCHAPPIJ GOED TE BENUTTEN EN MET MIJN DUIZENDEN ANDERE MOSLIMS!

 7. O ja en het is verschrikkelijk dat sommige meiden gedwongen zijn om een maagdenvlies herstel operatie te moeten ondergaan. Maar het is nu eenmaal zo dat religieus gezien seks voor het huwelijk wordt afgekeurd, ook bij christenen en joden. En als je je niet los rukt van die religie zal daarin weinig veranderen. We kunnen moeilijk aan de gelovigen vragen of ze hun geloofsboeken willen herschrijven omdat we het niet passend vinden in de emancipatie. Kom op zeg.

 8. Citaat Anja
  “Maar werkelijk onverdragelijk vind ik het als rechts, de mensen die destijds geen vinger hebben uitgestoken voor homo’s of voor vrouwenemancipatie, die ik nooit heb gezien in de acties tegen geweld tegen vrouwen nu de argumenten en verworvenheden van links jatten om daar een andere achtergestelde groep mee om de oren te slaan. Over superioriteit gesproken. ”

  Rechts destijds geen vinger uitgestoken voor homo’s of vrouwenemancipatie?
  Vroeger is voorbij, we leven in het hier en nu.
  Tegenwoordig heb je mensen als Henk Krol, Gay Krant-voorzitter EN VVD-lid, en Neelie Smit Kroes, die wel zeer actief bezig is om vrouwen op hogere posten te krijgen.
  Het is echt een verwijt in het ongerijmde: in plaats dat Anja Meulenbelt het als positief ervaart dat het feministisch gedachtengoed en de homo-emancipatie zich tegenwoordig kennelijk verbreid en verinnerlijkt is onder steeds bredere lagen van de bevolking. Feminisme en homobevrijding zijn dusdanig ingeburgerd dat nu eindelijk rechts het estafettestokje hebben overgenomen, en nog is Anja Meulenbelt niet tevreden, want ja: vroeger stak rechts niet hun nek uit. Tja, als men zo redeneert heeft men altijd wat te klagen. Teon ik deze passage van Meulenbelt moest ik sterk denken aan een passage uit de column “het zeuren” van Renate Rubinstein uit haar boek “ieder woelt hier om verandering”:

  “Maar vrouwen zeuren en dat kan ook heel enerverend zijn. Eerst zeuren ze omdat ze iets gedaan moeten krijgen, daarna omdat het niet snel genoeg of niet van harte genoeg gebeurde en daarna zeuren ze weer omdat ze niet rusten voor je ook nog gezegd hebt dat het goed beschouwd jouw fout of schuld was. Waarna ze opnieuw zeuren dat je ze niet ook nog kwalijk moet nemen dat ze dit hebben moeten zeggen.”

 9. Citaat Imad el Kaka

  “Ik dank god op mijn knieen dat er mensen als Anja zijn die zich bezighouden met dit leed en zien dat Nederland aan het veranderen is, dat er een hetze gaande is, dat het nog maar weinig scheelt of we krijgen hier een Kristalnacht maar dan tegen moslims.”

  Ik neem graag aan dat jij behoort tot de meerderheid van welwillende moslims. Dus ik kan me wel voorstellen dat jij doodziek ervan wordt om herhaaldelijk op een hoop gegooid te worden met de minderheid die niet deugt.

  Wat echter ook herhaaldelijk gebeurt: homo’s en joden die bedreigd worden door moslimjongeren, Nederlandse vrouwen die voor hoer worden uitgemaakt, veel moslimvrouwen in blijf-van-mijn-lijf huizen, herhaaldelijk anti-joodse, anti-westerse en anti-homo aantijgingen door imams of in publicaties of in televisieuitzendingen die via de schotelantenne vanuit de islamitische wereld de moslims in Nederland bereiken. Politici die permanent onder politiebewaking moeten functioneren (Wilders en Hirshi Ali)
  Verder verhoudingsgewijs veel overlast van Marokkaanse jongens in zwembaden, bioscopen, discotheken, scholen, openbaar vervoer, niet alleen in grote steden, maar ook in kleinere steden als Gouda en Culemborg. Ik denk dat ik in deze opsomming nog een aantal zaken vergeten ben.

  Als je deze opsomming voor ogen houdt, Imad el Kaka, wat verwacht je dan in hemelsnaam anders dan dat het onbehagen onder veel Nederlanders steeds verder toeneemt? Als men deze opsomming in ogenschouw neemt, dan zou het eerder merkwaardig zijn als dit geen onbehagen zou veroorzaken. Wat verwacht je nou eigenlijk, Imad el Kaka? Ik kan me voorstellen dat jij je rot ergert dat jij je moet verantwoorden voor de niet-deugende minderheid van de moslims, maar kan jij je ook voorstellen dat veel Nederlanders niet echt staan te juichen dat de klok wordt teruggedraaid voor homo’s, joden en vrouwen die op straat of in scholen onheus bejegend worden?

  Daarom vind ik jouw vergelijking met de Kristalnach onzindelijk. De Duitsers ondervonden in de jaren twintig en dertig geen overlast van een niet-deugende minderheid onder het joodse volksdeel, sterker nog: nergens waren de joden sterker geassimileerd dan in Duitsland. Er was in die tijd ook geen sprake van een wereldwijd terrorisme in naam van het jodendom.
  Alleen daarom al is het erbij halen van de Kristalnach zo onzinnig. Ik geloof graag dat moslims onder druk staan, en dat betreur ik, maar de situatie van de moslims in Nederland anno 2004 valt volkomen in het niet bij de situatie van de joden in Duitsland jaren dertig. Nogmaals: een schandalige vergelijking.

 10. En voor de duidelijkheid: uit cijfers van o.a. het LBR blijkt dat minder dan 10 procent van de moslimjongeren zich zo schandalig gedraagt als dat Edwin geschreven heeft. Aan die tien procent moet gewerkt worden ook door de moslimgemeenschap, maar sowieso door de gemeenschap. En Edwin bedankt, dat jij ons ook allemaal bij die 10 procent gooit. Als je het zo bekijkt, veroorzaakt een ruime meerderheid geen overlast, maar toch worden die met de nek aangekeken, geweerd en gediscrimineerd en gezien als ernstig obstakel voor Westerse vrede en rijkdom, tja, ik mag niets vergelijken, maar wanneer werd dat ook gedaan?

 11. Sorry dat ik er even uit was; dus daar gaan we maar weer:

  @Imad:
  Imad; ik plaatste geen “aanval” op Anja. Als je de tekst hebt gelezen; dan heb ik mij eerder verdedigd tegen de sfeer die in de eerste verhalen wordt opgeroepen. Ik hoef het ook niet altijd braaf eens te zijn met Anja (en jou). En ik weet zeker, dat jullie dit kunnen respecteren. Bovendien heb ik de uitdrukking “meehuilende wolven” hier niet bedacht. Lees het hele stuk van Anja nog maar eens en ik heb het ook op een aantal andere logs gezien hier.

  Voorts had ik gehoopt, dat Anja zelf op mijn laatste vraag even zou reageen. Dat doet ze niet; het is haar keus, maar ik had hem niet aan jouw persoonlijk gericht. Imad; het heeft ook geen zin om tegen mijn argumenten voorbeelden uit het christendom of jodendom aan te halen, omdat ik deze religies net zozeer inhoudelijk onzinnig vindt als de islam. Daarom ben ik een niet-gelovige. Maar dat wil niet zeggen dat ik dan maar een hekel krijg aan volgelingen van welke religie dan ook. Mijn ouders zijn ook christenen en ik heb hen ook voortdurend voorgehouden welke wreedheden er in die bijbel staan.

  Imad; ik vind het heel gemeen van mensen, als ze jou voor daden van anderen op aankijken. Probeer hen te negeren, al is dit moeilijk, maar dit zijn kleinzielige mensen. Kom anders maar in het noorden hier wonen. Hier is men nog heel tolerant en gastvrij voor mensen als jij en het Dagblad van het Noorden kan nog wel een goede journalist gebruiken. En weet ook, dat mensen zoals ik het hardgrondig met elkaar eens of oneens kunnen en mogen zijn. Het is geen reden om jezelf een harnas aan te meten. Als je mijn stukken hebt gezien; dan weet je hoe eens ik het met je kan zijn; maar dat ik ook absoluut geen ja-knikker wil zijn in dit soort debatten. Dit log is een plek, om onze vrije geesten de kans daarvoor te geven.

 12. #9 en #10
  @Edwin: Over de inhoud van deze teksten zijn we het samen eens. Ik heb er weinig aan toe te voegen en hoop, dat je nog eens wat vaker komt langszeilen op dit log, om sommige zaken weer in de juiste proporties te zetten.

  Verder hoop ik ook, dat de SP eens wat zaken kan openbaren over het lot van de onderdrukte Koerden in Turkije en het verzet van de arbeidersbeweging PKK. Dit is een proces, wat al eeuwenlang aan de gang is en waar geen hond meer naar kraait, omdat het Midden Oosten zo in the picture is. Binnekort wordt er weer een PKK vrouw uitgelevert aan de turken; een land die de mensenrechten met voeten treed.

 13. #16
  Als je het gevoel hebt, dat het niet meer lekker woont daar. Kun je het eens overwegen. Je bent welkom! De sfeer is hier veel relaxter dan in het westen; alwaar ik ook 3 jaar heb mogen wonen (Leidschendam). Blij dat ik weer terug ben; hier kom ik weer tot rust. Imad; wat ik ook moge schrijven; waar jij het niet mee eens bent; het ga je goed.

Reacties zijn gesloten.