Rafah (7)

Laatste nieuws: het IDF heeft zich uit Tel Sultan teruggetrokken en is alleen nog in het Brazil vluchtelingenkamp aanwezig, en langs de grens met Egypte. De terugtrekking wordt mede geweten aan de oppositie van Josef Lapid, Minister van Justitie.

Militaire bronnen melden dat de omsingeling van Tel Sultan is opgeheven, en dat de bewoners hun huizen weer uit mogen om voedsel, water of medicijnen in te slaan, en de gevluchte bewoners terug mogen komen.

Het leger meldt dat het 100 mannen gevangen heeft genomen. Volgens het IDF zijn er onder de 43 doden maar 6 burgers. De Palestijnse mensenrechtenorganisaties hebben een andere versie; zij zeggen dat maar 12 van de doden gewapend waren.

De oppositie tegen ‘Operatie Regenboog’ kwam ook van binnen de Knesset, met name van Minister van Justitie Josef Lapid van de Shinui partij, die voor de BBC zei te overwegen om uit het kabinet te treden wanneer de regering door zou gaan met het vernietigen van huizen in de vluchtelingenkampen van Rafah.

Gisteren zei Lapid tegen het kabinet “de vernietiging van huizen in Rafah moet stoppen. Het is niet humaan, het is niet joods en het doet ons grote schade in de wereldopinie.”
Lapid voegde toe dat hij een foto had gezien van een oudere Palestijnse vrouw die in de puin naar haar medicijnen aan het zoeken was en dat hem dat deed denken aan zijn grootmoeder die was omgekomen in de holocaust.

Zijn opmerking ontlokte een felle reactie aan de leden van het kabinet. Lapid is een overlevende van de holocaust, en zijn woorden werden geïnterpreteerd alsof hij een vergelijking maakte tussen het Israëlische leger en de Nazi’s.

In zijn toelichting op zijn woorden over de schade in de internationale gemeenschap zei Lapid: “Op een dag schoppen ze ons uit de Verenigde Naties, slepen de verantwoordelijken voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag, en niemand zal meer met ons willen spreken”.

Bron: Ha’aretz, 24 mei 04

3 gedachten over “Rafah (7)

  1. Een kanttekening.
    Tommy Lapid is ook de man die in 1996 als politiek commentator in het Israelische tv-programma Popolitika ervoor pleitte autobommen te plaatsen op Palestijnse markten. “Dat zou ze leren.” Ook betoogde hij dat Ostrovsky, die een boekje heeft opengedaan over de praktijken van de Israelische geheime dienst, vermoord zou moeten worden. Dus deze Lapid hoeft bij mij niet aan te komen met hypocriete praatjes over wat humaan en joods is. Als hij echt tegen de Israelische barbarij in de bezette gebieden is, moet hij simpelweg ontslag nemen uit de regering en zich aanmelden bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *