Graag willen geloven

Een engeltje

Na drie maanden zomerreces heeft mijn linkse kerk weer de eerste dienst. De Amsterdamse Studentenekklesia van Huub Oosterhuis. Pas als ik er zit merk ik hoe ik het heb gemist, die anderhalf uur op zondag dat ik de rust heb om opnieuw tot me door te laten dringen waar het om gaat in dit hectische leven, wat ik aan het doen ben en waarom. Mijn hele Eerste Kamer fractie is op bezoek, die willen ook wel eens meemaken wat dit is, met deze linkse kerk. Of ik van plan ben om ze allemaal te bekeren? Ik bekeer niemand. Maar het is fijn dat ze er zijn.

De fractie

De zaal

De rituelen. Ton Löwenthal, de bezielde componist en dirigent oefent wat nieuwe liederen met ons. Dan steekt Huub de kaars aan en is De Rode Hoed opeens gewijde ruimte.

Tom

Nog eens Tom

Huub steekt de kaars aan

Vandaag heeft Huub het over God. De God die ook heet ‘Ik heb gehoord – Ik zal er zijn.’ De God die de voortdurende impuls is tot een ‘nieuwe wereldorde’. De God waarvan beloofd is dat hij ons zal horen, ‘voor wie geen kreet te schril en geen smeekbede te min is’.

Het koor

Het balkon

Huub Oosterhuis

Ik begrijp er niets van, zegt Huub. ‘Hoort hij wel? En dan? Doet hij dan iets? Ja, zegt het verhaal, als ik het goed lees, ja als je geroepen hebt, heeft hij je gehoord, en hij stuurt iemand, een woord, naar je toe. En in die mens, mensen, in dat woord, zal hij er zijn voor jou. Ik zou dat graag willen geloven. Ik heb vaak geroepen, gehuild, gevloekt om deze hopeloze wereld en ik herinner me niet dat er dan iets of iemand kwam. Of heb ik het niet opgemerkt! Ja toch, soms wel, soms even. Kom mijn ongeloof te hulp.’

‘Ik heb gehoord wat geschreven staat en wat hier voorgelezen is: wie bidt om heilige geest ontvang heilige geest. Wat is heilige geest? Heilige geest is wat je ontvangt als je er om smeekt met je hart en je ziel, én met je verstand, met alles in je. Heilige geest is de kracht om staande te blijven te midden van alle verschrikkingen, en de hoop niet opt te geven dat dat project ‘nieuwe wereldorde’ toch, toch opnieuw kan beginnen: dat het al begonnen is, op onzichtbare, verborgen plaatsen, op vierkante meters en kilometers; en dat jij met twee linkse handen er aan bij kunt dragen, daar waar je bent en zal zijn.
Heilige kracht is: dat je je voegt in die stoet van mensen, die wel of niet in de Naam van ‘Ik heb gehoord – Ik zal er zijn – Ik stuur jou’ hun geloof in een ‘nieuwe wereldorde’ trouw zijn gebleven, en zich beschikbaar hielden voor een begin van nieuw begin.’

Brood en wijn

Uitdelen van brood en wijn

2 gedachten over “Graag willen geloven

  1. Lieve Anja,

    Ik wil niet graag geloven. Ik wil een goed mens zijn. Tiny Kox heeft het over de Bergrede in zijn discussie.

    “De Bergrede: In de bergrede roept hij op om goed te zijn voor je naasten, hen te respecteren en niet te veroordelen en om goed te zijn voor jezelf”.

    Kom op mensen. Dit weten we diep in ons hart toch allemaal !!!.
    Waar je het moet zoeken is in jezelf. Dat is de boodschap. Dat is waar je al het goede kunt vinden. Hou een spiegel voor en kijk naar jezelf. Wat maakt dat je nog steeds niet in staat bent een goed mens te zijn?. Onderzoek en laat los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *