“Je besmeurt de islam”

De Iraanse Minou – het is niet haar echte naam – zit sinds twee maanden in een opvanghuis. Samen met andere bewoonsters keek ze naar de korte film Submission. “Sommige Islamitische vrouwen liepen weg”, vertelt ze. “Ze zagen het als een vijandige actie tegen de islam. De boodschap komt niet over. Dat het erom gaat dat je er als vrouw mag zijn, dat je een eigen identiteit hebt, vond ik er moeilijk uit te halen.”

Minou (32) is drie jaar in Nederland. Ze rondde in Iran een academische opleiding af en trouwde met een Iraanse academicus. “Ik ben islamitisch opgevoed, maar op school en thuis nooit gehoord dat de islam onderdrukking van vrouwen goedkeurt. Mijn vader sloeg mijn moeder nooit en mijn broers waren ook niet gewelddadig. Mijn vader heeft mij altijd gestimuleerd om te gaan studeren. Het komt wel voor dat de islam misbruikt wordt om bepaalde culturele gebruiken, als uithuwelijken te legitimeren. Maar in de koran staat juist dat mensen recht hebben om te kiezen. Dat geldt voor mannen en vrouwen.”
Voor Minou ontstonden de problemen pas in Nederland. “Mijn man en mijn schoonfamilie deden weinig aan hun geloof, maar eisten wel van mij dat ik mij ‘islamitisch’ gedroeg. Mijn schoonvader terroriseerde de hele familie. Mijn schoonzussen mochten ook niet studeren van hem. Ze hebben in het geheim gestudeerd. Mijn schoonvader adviseerde mijn man dat hij me moest slaan als ik niet precies deed wat hij zei. Ik heb het gewoon slecht getroffen”.
Minou zit inmiddels in een echtscheidingsprocedure. “Toen de procedure liep, wilde hij nog wel seks. ‘We zijn volgens de islam getrouwd, dus daar heb ik recht op’, zei hij. Je besmeurt de islam heb ik gezegd.”

Passage uit VolZin 24 september 2004

7 gedachten over ““Je besmeurt de islam”

  1. Tja veel mensen besmeuren de islam, zoals ook veel mensen het christendom besmeuren. Weet je Anja, het interesseert me niet meer wat mensen van de islam vinden of hoe ze tegenover de islam staan. Ik kan slechts als Nederlander met een moslimidentiteit mezelf zijn. Meer niet. En als een Ayaan Hirsch Ali vindt dat ik vrouwonderdrukkend ben, en weer anderen vinden dat ik hoe dan ook radicaal blijf als ik geen atheist word, dan is dat vooral hun probleem.
    En wat die vrouwen betreft in dat opvangtehuis: petje af dat ze het lef hebben gevonden om hun boeltje bij elkaar te rapen en hun achterlijke echtgenoten alleen laten. Iedere vrouw, maar ook iedere man die mishandeld wordt door zijn/haar partner dient voor zichzelf te kiezen. Volgens mij hoeft het woordje religie inzake vrouwenmishandeling niet te vallen: er is namelijk geen religie inherent aan vrouwenmishandeling.

  2. “Tussen Woord en daad sta je altijd zelf”

    Je kiest uit vrije wil het zuivere Woord om te vormen in je daden. De keuze is aan jouw.

  3. Wat of wie zou hier terecht moeten staan? Het geloof van de daders en de slachtoffers of onze samenleving die dit soort gedrag tolereert? Het zijn wel de vrouwen die zichzelf durven te bevrijden. Dat Blijf van mijn Lijf huizen opgericht zijn lang voordat de Islam vijand nummer een was, zegt al genoeg. Als het merendeel van de slachtoffers uit allochtone vrouwen bestaat lijkt het mij logischer dat men zich afvraagt wat de echte oorzaak van dit probleem is en niet de makkelijkste weg kiest: namelijk Islam beschuldigen.
    Dit een menselijk en een maatschappelijke probleem, wanneer een partner de ander mishandelt doet hij/zij dat niet puur uit geloofsovertuiging maar uit onmacht en angst.
    Daders worden vaak ontzien, zij hoeven zelden verantwoording af te leggen voor hun gedrag. De samenleving richt zich meer op de slachtoffers, het probleem ligt namelijk bij hen, zij accepteren de situatie anders waren ze al lang weg! Toch?? Dienen ze klachten in, gebrek aan bewijs… doen ze dat niet blijven ze erin zitten. Zelfs nadat ze weg zijn gaan het geweld, het achtervolgen en het bedreigen vaak door, dit terwijl je door angst en onbegrip omringd wordt, Ergens onderweg naar vrijheid ben je geen vrouw meer maar een “geval”een nummer voor de bijstand, een alleenstaande moeder…. een mislukkeling, een arm zielig vrouwtje geworden.
    Kortom, als zij weg is kan hij opnieuw beginnen, en het gaat maar door.

    Mishandeling komt in alle lagen van de bevolking voor ongeacht de culturele of godsdienstig achtergrond. Dat weten we, maar zodra de vrouw allochtone is, is het gelijk een godsdienstig iets en geen maatschappelijk probleem meer. Ik ben Moslima en ik ga mij zeker niet verdedigen voor mijn keuze, vóór alles ben ik moslim en in mijn geval gaf mijn geloof mij wel de kracht dat ik nodig had om mij uit een soortgelijke situatie te bevrijden. Dankzij Islam heb ik ontdekt wie ik eigenlijk ben, waar ik voor sta en wat ik wil. Ik wou niet meer slachtoffer zijn, ik heb zelden hulp van buiten af gekregen, mensen zijn keihard: wat doe je daar nog? Euuh ik denk niet dat ik veel keuze heb:ik ben bang, alleen en totaal afhankelijk van mijn man! Geef mij maar een enkeltje rust en veiligheid…. Zul je zien of ik blijf zitten…..

  4. Dit verhaal heeft niets met de Islam te maken. Het is een verhaal over “domme” mannen. Ik vind het onvoorstelbaar, maar het is net of vrouwen verstandiger zijn dan mannen. Dat geldt zelfs voor mij.

  5. Het heeft inderdaad niet met geloof te maken.
    Geweld tegen vrouwen raakt iedereen! Het geweld tegen vrouwen is universeel. Noch geloof of cultuur brengt deze waanzin op bij mannen, soms ook vrouwen. Vergeet namelijk niet dat er ook vrouwen zijn die geweld gebruiken tegen hun partners.
    De wetgeving tegen huiselijk geweld moet scherper. Wat opmerkelijk is dat de daders meestal hun partner helemaal niet willen mishandelen. Ze doen het uit onmacht, hebben niet geleerd anders met conflicten om te gaan of het lukt niet uit een vast patroon te komen.

    Daderbehandeling werkt enigszins, maar de behandeling van een wetsvoorstel om dat te verplichten, wordt steeds uitgesteld. Ondertussen krijgen daders een taakstraf of een korte gevangenisstraf en schuilen de slachtoffers in een opvanghuis. Maar die man komt vrij, die vrouw kan niet eeuwig in een opvanghuis blijven, dus na een tijdje begint het weer van voren af aan.

  6. hahahahahahahahahahhahahahhahahhahahah, ik moet er echt heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel hard om lachen wanneer ik lees dat er mensen denken dat de islam de man boven de vrouw stelt!!! dan moet ik altijd lachen!!! het is JUIST andersom in de islam!!! de islam zegt dat de VROUW 2 keer zo veel waard is als de MAN!! de vrouw moet immers 9 maanden lang met een baby lopen in haar buik!!de man is het zwakke geslachtsdeel!! als een man een halfnaakte vrouw ziet lopen , dan gaat hij er meteen eropaf dat is de natuur de instinct, maar een vrouw kan zich makkelijk beheersen, dat is de kracht in haar!!

    de is 2 keer zoveel waard als de man!! 2 keer, maar mensen praten terwijl ze er niks over weten!! mensen hebben vooroordelen!hier heb ik een stukje tekst uit de koraan over de moeder

    Een man kwam bij de Profeet Mohamed en vroeg hem: O Boodschapper van God, wie onder de mensen is mijn gezelschap het meest waardig? De Profeet zei: jouw moeder. De man zei en wie wie daarna? De Profeet zei: jouw moeder. De man vroeg verder, en vroeg wie komt er daarna? Pas dan zei de Profeet: jouw vader. (Bukhari)

    “O mensen, jullie vrouwen hebben zekere rechten over jou en jullie hebben zekere rechten over hen”.

    Abu Hurayra verhaalt dat de Boodschapper van God zei: “De meest volmaakte gelovige onder de gelovigen is hij die zich best gedraagt en vriendelijkst is tegenover zijn vrouw.” (Abu Dawud)

    “…spreek tot hen op een vriendelijke manier…”(Koran 4:5)

    Bahz Ibn Hakim vertelde: “Ik vroeg de Profeet hoe om te gaan met vrouwen en hij zei: Voed ze zoals jullie jezelf voeden, kleed ze zoals jullie jezelf kleden en sla of berisp hen niet.”

    mooie stukken he??
    hierboven staan stukken uit de koraan en stukken uit een boed waar het leven van mohammed staat, en daar gehoorzamen moslims ook in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *