Trofee

Minifeestje. Ik heb de prijs gewonnen voor journalist voor de vrede, uitgereikt door het Humanistisch Vredesberaad, en maandag werd het ding gebracht. Ik verwachtte zo’n akelige beker maar het is een kunststukje, helemaal niet lelijk. Over een jaar moet ik het weer teruggeven, dan gaat het naar de volgende prijswinnaar.

De trofee

Ik ben er erg verguld mee, al ben ik geen journalist, en, tja, wel voor vrede natuurlijk, maar een principiële pacifist ben ik ook niet bepaald. Ik weet nog veel te goed dat ik destijds in onderduik, in de hongerwinter ben geboren, en dat het onwaarschijnlijk is dat ik nu geleefd zou hebben wanneer de gealliëerden Nederland niet zouden hebben bevrijd. En hetzelfde geldt voor joodse vrienden voor wie de bevrijding net op tijd kwam. Wat zou er destijds zijn gebeurd wanneer de gehele wereld toen, net als nu bij de steeds verder gaande Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden zou hebben gezegd; laten de partijen maar met elkaar om de tafel gaan zitten, wij doen niks. Met andere woorden: ik ben erg voor geweldloosheid als het kan. Maar ik ben niet vergeten dat Mandela nog in de gevangenis heeft gezegd dat hij het gewapende verzet pas op zou geven wanneer de apartheid opgeheven zou zijn. En hij heeft woord gehouden.
Toch, mooi dat ik de prijs heb gekregen.

De vorige winnaar was Stan van Houcke, een journalist die veel heeft geschreven en veel voor de radio heeft gewerkt. Altijd eigenzinnig, radicaal, recht voor zijn raap. Vaak in Palestina/Israël. Ik kwam hem nog een keer tegen in Oost Jeruzalem, in de tuin van het Jerusalem Hotel, een verzamelplaats voor Palestijnen, joden en betrokken buitenlanders. Stan had net voor zijn ogen een Palestijns kind doodgeschoten zien worden, en zat zich nu in zijn eentje maar een beetje te bezatten, tranen in zijn ogen. Wij schoven aan en deelden een fles wijn en onze verhalen. Ik vind het erg leuk dat ik hem op mocht volgen en de trofee een jaartje mag lenen.

8 gedachten over “Trofee

  1. Proficiat vanuit Zaltbommel van de arbeidspastor, marokkanoloog , die je ontmoette op vrijdag j.l. in Den Haag.

    Gisteren kocht ik in de ramsj , bij Vincentius in arnhem, voor 1,50 ‘De schaamte Voorbij ‘ vroeger dorst ik het bijna niet te lezen , als tobbende katholieke adolescent – nu ben ik nieuwsgierig naar het verhaal –als tijdsdocument.
    Groeten en alle goeds voor de Strijd

    Joep Beliën

  2. Nou, Joep, leuk dat je geen tobbende adolescent meer bent maar wil je aub wel bedenken dat ik dat boek bijna derig jaar geleden schreef? Er wordt mij wel eens gevraagd hoe ik op dat boek terugkijk. Mijn antwoord is: niet. Ik heb het nooit gelezen. Ik dat wel eens geprobeerd en legde het na een paar pagina’s maar weer weg. Wat een gedoe met al die relaties. Maar misschien is het als tijdsdocument wel te doen.
    Ik heb geen spijt van dat boek, hoor. Ik hoor nog steeds van mensen dat ze er veel aan hebben gehad en die moet ik maar geloven. Dus misschien hoor ik nog van je als je er doorheen bent.

  3. Op mijn zoektocht op internet naar een jeugdvriend, Anton (Tom) Theodorus Ludovicus Waakop Reijers, kwam ik op jou side terecht. Mooi beeld van Tom. Weet jij misschien waar hij te bereiken is ?

    vriendelijke groet,

    Rudo Goudkuil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *