De Dialoog

Voor de Nederlanders die de Nederlandse Moslimomroep nog niet kennen en nog moeten ontdekken dat die er niet alleen is voor moslims: al een tijdje zendt de NMO een mooie serie interviews uit onder het kopje De Dialoog. Ze interviewen medestanders en tegenstanders, stevig, maar respectvol. Er komt weer een nieuwe serie aan, interviews door Radi Suudi. Morgen is er een interveiw met Hans Dijkstal. Kan interessant worden.
Alleen jammer dat die interviews altijd plaats vinden op de zondag en ik als moslimvriendelijke, kerkelijke politica altijd moet kiezen tussen NMO, kerk of Buitenhof. Gelukkig is er een herhaling op de zaterdag erna.

Radi Suudi
Radi Suudi tijdens een heftig debat

Nederlandse Moslim Omroep
Zondag 10 oktober
12.30 tot 13.00 uur op Nederland 1

D e D i a l o o g
met Hans Dijkstal

In de nieuwe reeks van het Tv-programma De Dialoog is Hans Dijkstal de eerste gast. De presentator van De Dialoog, de Palestijns-Nederlandse Radi Suudi, gaat met hem in gesprek over de verloedering van het Nederlandse kabinet. Ook spreekt Dijkstal zijn zorgen uit over de stigmatisering van moslims in Nederland.

In de volgende drie afleveringen van dit één-op-één gespreksprogramma gaat Radi Suudi de dialoog aan met Ed van Thijn, Cisca Dresselhuys en Sami Zemni, de jonge directeur van het Centrum voor Islam in Europa.

Radi Suudi werd geboren in 1957 in Hilversum, als zoon van een Nederlandse moeder en een Palestijnse vader. Radi was in 1982 oprichter van de Stichting Joods-Palestijnse Dialoog. De bijeenkomsten van Palestijnen en Israëli’s leidden tot een werkelijke kennismaking van elkaars denkbeelden en gevoelens, en tot de ontdekking van hun verbondenheid door een gemeenschappelijk doel.

Hans Dijkstal is somber over de signalen die het huidige kabinet afgeeft over gemeenschappelijke normen en waarden. In het geruchtmakende interview in het Algemeen Dagblad in juni van dit jaar nam hij geen blad voor de mond. Zijn eigen partijgenoten brandde hij af. In “De Dialoog” maakt Dijkstal de balans op.

“Natuurlijk is het beeld dat ik heb opgeroepen over jodensterren betwistbaar. De vignetten van minister Verdonk zijn niet bedoeld als iets wat mensen op hun jas plakken. Maar de methode is wel om de mate van integratie van een bepaalde groep te meten. Ik zeg alleen dat in deze context processen voortsluimeren zoals óók in Nazi Duitsland gebeurde in de jaren dertig. Dit is stigmatisering van groepen, een zondebok kiezen. Ik heb me altijd verzet tegen dat sfeertje van populisme, want dat is precies het verkeerde sentiment. Je mag politiek en maatschappelijk handelen, maar altijd op basis van respect. Ik vind dat teveel VVD-ers zich respectloos uitspreken over allochtonen, en moslims in het bijzonder. We zijn in Nederland aan het afglijden. We moeten oppassen. Wie? De politici, ook van mijn partij! Maar ook u, de directeur van een grote onderneming, of de leider van een kerk, we hebben daar allemaal een verantwoordelijkheid in. We moeten stelling innemen.”

Hoe zit dat dan met Dijkstal zélf? Waar bleef zíjn tegengeluid tijdens het lijsttrekkerschap voor de VVD, tijdens de hoogtijdagen van Pim Fortuyn? Spreekt hier nu de afgeserveerde politicus? Dijkstal bestrijdt dit. “Het was politiek springtij. Tegen Fortuyns taal was niet op te boksen.” Hij is altijd trouw gebleven aan zijn overtuigingen. “Maar het was gedoemd te mislukken.”

Eerste aflevering met Hans Dijkstal.

Zondag 10 oktober via Nederland 1 van 12.30 uur tot 13.00 uur.

De herhaling is op zaterdag 16 oktober van 11.00 uur tot 11.30 uur via Nederland 1.

Tweede aflevering met Cisca Dresselhuys.

Zondag 17 oktober via Nederland 1 van 12.30 uur tot 13.00 uur.

De herhaling is op zaterdag 23 oktober van 11.00 uur tot 11.30 uur via Nederland 1.

Derde aflevering met Ed van Thijn.

Zondag 24 oktober via Nederland 1 van 12.30 uur tot 13.00 uur.

De herhaling is op zaterdag 30 oktober van 11.00 uur tot 11.30 uur via Nederland 1.

Vierde aflevering met Sami Zemni.

Zondag 31 oktober via Nederland 1 van 12.30 uur tot 13.00 uur.

De herhaling is op zaterdag 6 november van 11.00 uur tot 11.30 uur via Nederland 1.

Dit is de zesde serie gesprekken van De Dialoog. In de vorige seizoenen waren te gast: Rita Verdonk, Max van der Stoel, Nebahat Albayrak, Harry de Winter, Dries van Agt, Frits Bolkestein, Jeltje van Nieuwenhoven, Anja Meulenbelt, Halleh Ghorashi, Theo van Gogh, Freek de Jonge, Filip Dewinter, Willem Oltmans en Pim Fortuyn.

8 gedachten over “De Dialoog

  1. Ja, ja, ja, Lucy, jij weet toch ondertussen dat ik van mezelf niet zo digitaal en virtueel enzo ben. Er zit een video in mijn tv, maar ik krijg dat ding niet aan de praat en de gebruiksaanwijzing is zoek en ik zou wel tijd hebben om daar naar te zoeken als ik niet zo vaak aan dit weblog zat te klooien, zodoende.

  2. Hallo,
    ik heb een vraagje. Naast De Dialoog, zou Radi Suudi zou ook een wekelijks nieuws-programma hebben op radio 747AM, althans dat stond vermeld in de korte achtergrond die werd gegeven van de sprekers van het EU-Symposium 2004 dat plaatsvond op 29 sept. in de Balie. Ik wou dat graag eens beluisteren maar kon het niet vinden in de gids van 747AM op omroep.nl. Ik heb 747 AM een mailtje gestuurd en Jannie Visser heeft mij geantwoord dat ook zij niets daarover kon vinden. Misschien werd de verkeerde radio-omroep vernoemd. Weet u misschien of Radi Suudi een radio-programma heeft?
    Alvast bedankt voor uw moeite.
    Hartelijke groeten uit België – Chantal

  3. hai anja,
    Sinds een week of drie doe ik inderdaad ook een wekelijks radioprogramma voor de NMO. Een actualiteitenprogramma. Iedere donderdag op 747 am tussen 16.00 en 17.00. Programma heet Studio NMO en het is behalve op de radio ook via de site van de NMO naderhand af te luisteren.

    groeten,
    Radi

  4. Beste Anja,

    u hebt nog een bedankje van mij tegoed voor de moeite die u gedaan hebt. Op de radio-gids van 747AM had ik het programma niet kunnen vinden want daar staat aangekondigd “Studio NMO – live discussieprogramma waarin Redouan Harrak wekelijks … Presentatie: Redouan Harrak”.
    Bedankt nog en vriendelijke groeten
    Chantal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *