Kerstgroeten

Het ontroert me hoeveel moslims er aan denken om me een mooi Kerstfeest te wensen.
Ook vanuit Palestina. Rula heeft deze foto gestuurd van een christelijk Palestijns jongetje tijdens de dienst in Jeruzalem. Rula is zelf moslim, maar ze vergeet nooit om haar westerse vrienden een Happy Christmas te wensen.

Kertmis in Palestina

Het is een vergeten groep: de christelijke Palestijnen, die voor een groot deel in Bethlehem en Nazareth wonen. Ze voelen zich soms nog meer in de steek gelaten door de wereld dan de moslim Palestijnen. Wat denk je dat wij denken als we zien dat grote groepen ‘christenen voor Israël’ in het vliegtuig stappen om in Jeruzalem en Bethlehem naar de kerken te gaan, en ondertussen hun medechristenen onder de Palestijnen geheel over het hoofd zien, vroeg een christelijke Palestijn me eens.

5 gedachten over “Kerstgroeten

  1. Anja, ik heb net een soortgelijke boodschap ingetikt onder “Moslims in het publieke debat” als reactie op een vraag van nico, toen ik ‘m had verzonden en terugkwam op t algemene scherm, zag ik je “Kerstgroeten”.
    Mijn strekking was dat we misschien wel veel zouden kunnen leren van de vanzelfsprekendheid van de manier waarop moslims en christenen met elkaar samen leven in het midden-oosten. Dat als je een toer neemt door het midden-oosten zou zien hoe een moslim een christenbuur feliciteert met het kerstfeest. Dit allemaal om een verwrongen beeld te bestrijden als zou het midden-oosten, een monolitisch moslim-blok zijn. Ik eindigde met een zelfreflectieve vraag,…of dat ik zelf misschien ook een verkeerd beeld heb over kerstvierende mensen overal in de wereld. Is mijn beeld dat kerstvierende mensen overal ter wereld gemakshalve vergeten dat de bewoners van bethelehem dit al jaar en dag onder een militaire bezetting moeten doen, een verwrongen beeld?

  2. Pingback: Weblog Theo Cornelissen

  3. Ik werd ooit in Amman van straat geplukt door een Palestijnse lerares Engels die gewoon een christen haar kerstboom wilde laten zien.

    Had ze net Ome Ko gekozen, zeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *