Khan Younis

Terwijl we in Nederland so bezig zijn met onze eigen sores is er in de Gazastrook weer een aanval geweest van het Israëlische leger opde stad Khan Younis en twee omringende vluchtelingenkampen. Als altijd beweert het leger dat het vooral ging om het uitschakelen van terroristen. In werkelijkheid werd de aanval ingezet tegen woonwijken, met veel burgerslachtoffers als gevolg.

familie van een dode

De aanval begon in de ochtend van 17 december met een bombardement van de twee vluchtelingenkampen, afgewisseld met het schieten met machinegeweren uit helicopters op alles wat bewoog. Binnen 48 uur stierven 12 Palestijnen, en meer dan 70, waaronder ook kinderen, werden gewond of verminkt. Minstens tien mensen vochten nog voor hun leven. Tussen de bombardementen door kwamen de gigantische Israëlische bulldozers huizen tegen de vlakte werken, nadat de bewoners 30 minuten de tijd hadden gekregen om hun huis te verlaten met wat ze in de haast mee konden nemen. Minstens 43 woningen zijn vernietigd, waarmee 280 mensen dakloos zijn geworden, soms voor de tweede of derde keer.

Khan Younis

Khan Younis 2

Het leger zegt dat het een vergeldingsactie was vanwege een paar zelfgemaakte projectielen die door het verzet op een van de nederzettingen waren afgeschoten. Maar gezien de ligging van de verwoeste huizen is het waarschijnlijker dat de Israëli’s zoals gebruikelijk de geheel platgewalste ‘veiligheidszone’ rondom de nederzettingen willen uitbreiden.

Onderdak is voor de mensen die geen huis meer hebben in de Gazastrook niet meer te vinden. De slachtoffers slapen ’s nachts in de scholen van de UN waar geen verwarming is. Het is op dit moment bitter koud in Gaza.

Tegelijkertijd met deze laatste aanval werden in Rafah mensen gedood, en op de Westoever vonden razzia’s plaats waarbij in het midden van de macht deuren werden ingetrapt, alle mannen meegenomen, meubilair vernield en bezittingen gestolen. Een paar honderd mannen werden gevangen genomen. Dit na het mooie bericht dat Sharon een paar Palestijnen vrij zou laten.

Een andere verklaring voor de nieuwe aanvallen is dat ook Hamas bereid is tot een wapenstilstand, om opnieuw tot onderhandelingen te komen, waar ook door het buitenland op wordt aangedrongen. Door de aanvallen te hervatten is het voorspelbaar dat ook het verzet weer actief zal worden, wat Sharon goed uitkomt. Zolang hij kan zeggen: kijk, ze zijn nog steeds niet opgehouden met terreur hoeft hij geen stappen te ondernemen om tot onderhandelingen te komen.

(foto’s overgenomen van Al Ahram en Gush Shalom website)

5 gedachten over “Khan Younis

  1. Bomen schreeuwen niet

    Bomen schreeuwen niet, takken niet, grond niet;
    zee, vogel, huilt niet; de wind niet, de stad niet.
    Geen kreet komt uit de mond van muren
    rondom, van de ster, de lachende noodklok.

    Enkel in mensen zijn monden gesneden,
    harten gedompeld, opdat hij kan huilen,
    slaan met lippen zwart van ontzetting –
    man, vrouw, koppen: bonk tegen de muur,

    tegen de moord, de nacht, de verchroomde
    machinerie van de goddelijke oorlog;
    tegen de code van de terreur,
    alles wat klein is verkwanselend.

    Nu, daar, dan elders, altijd hier,
    weent om haar zonen de moeder,
    weent de gerechte om zijn broeders,
    omdat zij niet meer zijn.

    Huilt als een bron, een vulkaan in mensen
    de mens om de mens, en schaamt zich
    dat niet dit uur wij levend of dood
    worden veranderd in vrede.

    Huub Oosterhuis
    (uit: liedje dat ik niet kan laten)

    Of is er nog hoop? Er zullen altijd mensen zijn die het er niet bij laten zitten.’Een ontelbaar aantal mensen die de leugen geen toegang geven en die niet vervallen tot levensmoeheid en vertwijfeling. Een gemeente over de hele wereld verspreid. Zij zijn niet verbonden door leuzen en teekens, hun gemeenschap is er een van de geest.'(Huizinga, in de schaduwen van morgen).
    Al die mensen over de hele wereld die het niet opgeven. Er moet
    van deze wereld een beter huis te maken zijn, een huis voor iedereen.

  2. Het NOS journaal melde op de avond van eerste Kerstdag dat in menige liturgische dienst in Nederland werd verwezen naar het woord “Shalom” voor vrede op de wereld.
    Het is natuurlijk niet terecht, maar is het verwonderlijk dat ik tegenwoordig erg veel moeite heb met dit woord en zelfs bij het symbolisch bedoelde “hemelse jeruzalem” een vieze smaak in de mond krijg. Ik zou willen dat het anders was.

    Ik las ergens dat christelijke palestijnen in Bethlehem zich beschaamd en vernederd voelen als christelijke amerikanen die in deze kersttijd een bezoek brengen aan de geboorteplaats van Jezus hen gewoon negeren. Dit dus in tegenstelling met de moslims die het feest meevieren met hun buren.

    Dit zijn zomaar wat kerstgedachten bij het lezen van het verslag van Anja.

  3. Johan, wat die christelijke Amerikanen betreft:

    Houdt er rekening mee dat we hier mogelijk deels te doen hebben met “rapture believers”. Ik zet hier een paar links die je kunt raadplegen.

    http://www.raptureready.com/
    http://www.raptureready.com/rap2.html

    Moet je eens doorlezen. Maar liefst 30-35% van het electoraat van president Bush bestaat uit dergelijke ‘ware gelovigen’.

    Deze lieden zien een oorlog in het Midden Oosten als een ‘veelbelovend’ voorteken voor de a.s. dag des oordeels. En een kernoorlog zou helemaal ‘het einde’ zijn. Ze houden er ook (de 2e link) een ‘index’ op na. Kan je zien wat een volstrekt verknipte geesten dit zijn.

    Wat mij er allerminst aan bevalt is dat deze mensen – gezien hun belang voor verkiezingsuitslagen van de republikeinse partij in de VS – vrij veel invloed uitoefenen. Een ‘fraai’ voorbeeld was toen hr. Bush ooit een enkele kritische opmerking aan het adres van Israel maakte naar aanleiding van de feitelijke vernietiging van een vluchtelingenkamp in Jenin. Hij kreeg toen zo’n 100.000 boze e-mails van dit volkje. Daarna werd het weer stil van de zijde van het Witte Huis, want er kwamen nog verkiezingen.

    Als je je realiseert dat de VS een land zijn met een leger, dat in staat is iedere willekeurige combinatie van landen ter wereld waar, wanneer en zo hard ze maar willen te kunnen raken, dan lijkt mij de uitspraak gerechtvaardigd dat we hier met het allergevaarlijkste religieus fundamentalisme op aarde te maken hebben. Alleen hoor je dáár vrijwel niets over in de pers.

    Mazzel & broge, Evert

  4. Op vijfde kerstdag…..(30-12-2004)

    Five Palestinians killed in Gaza

    Israel went into the Khan Younis camp for the third time in two weeks
    Five Palestinians have been killed in an Israeli army incursion into the Khan Younis refugee camp in the Gaza Strip.
    Palestinian sources say two 17-year-old civilians were killed by Israeli automatic weapons fire.

    Three militants were killed by Israeli aircraft missile fire during overnight fighting in the camp.

    It was the third raid into the camp in the past two weeks, aimed at stopping mortar attacks on nearby Jewish settlements, the Israeli military says.

    Soldiers wounded

    The dead Palestinian teenagers have been named as Osama Tuma and Mohammed Abu al-Said.

    Two of the militants are believed to have been members of Hamas – one of them local field commander Yehiya Abu Baka.

    The third militant was reported to be a member of the al-Aqsa Martyrs’ brigade – a militant faction linked to the mainstream Fatah organisation.

    Two Israeli soldiers were lightly wounded, the Israeli army said.

    The Gaza strip has been occupied by Israel since 1967.

    Israeli Prime Minister Ariel Sharon is planning to pull out all 8,000 Israeli settlers and the troops who protect them from 21 fortified enclaves in Gaza. Israel will maintain control of Gaza’s borders, coastline and airspace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *