Leerling bejaarde

Ik ben dus zestig geworden. Ik dacht dat je pas definitief in een andere categorie mens geschoven werd op je vijf en zestigste, maar het begint nu al. De spoorwegen sturen mij kaartjes voor vrije reisdagen voor 60+ ers. Nou reis ik als driedubbelwerkend persoon al wat af op mijn OVjaarkaart, dus ben ik niet echt een tiepje dat zat te wachten tot ome NS me eens achter de geraniums vandaan zou halen voor een uitstapje naar Zwolle. (Niet op maandag! Niet op vrijdag!) Helaas kan ik de kaartjes niet overdoen aan iemand die er echt wat aan heeft.

En dan krijg ik ook gratis een pensioengids in huis gestuurd. Niet dat ik daar wat aan heb, want wat ik nu nog niet geregeld heb regel ik ook niet meer. Ik dacht vroeger niet aan later. Ook de mensen van de pensioengids lijken er van uit te gaan dat ik van een grenzenloze verveling en leegheid gered moet worden. Dit zijn de hoofdstukjes die mij moeten bewaren voor een zware depressie:

Blijven leren: nuttig en plezierig
Maatschappelijk betrokken blijven na uw pensioen
Pretparken
Dierentuinen
Genieten van de natuur
Bridge leren
Erica Terpstra over seniorensport
Lekker eten zonder vlees of vis
Ontspannen zitten wordt steeds belangrijker
Uw uitvaart regelen
Internetverbindingen
Een nieuwe auto kopen
Investeren in uw kleinkind
Op reis met de trein
Op reis met de bus

Ik krijg het nog hartstikke druk op mijn ouwe dag als ik dit allemaal naast mijn werk moet gaan doen.

16 gedachten over “Leerling bejaarde

  1. Nu even eerlijk wezen, Anja! Had je echt al gedacht aan de mogelijkheid om Erica Terpstra’s adviezen over seniorensport ter harte te nemen? En heb je misschien niet een lacune in je ontwikkeling wat betreft pretparken?

  2. Nou eerlijk, er zijn mensen die me acuut een schuldgevoel bezorgen dat ik niet meer doe aan beweging dan de trappen op en neer en kattenblikken sjouwen bij Appie Hein, maar nou net niet Erica Terpstra, want zo te zien houdt die net zoveel van het volle leven als ik.
    En pretparken. Het hele leven is toch een pretpark? Neem Gaza. Boem boem.

  3. Die opmerking over Gaza vind ik misplaatst en stigmatiserend. Je doet net alsof het daar even erg is als in de Efteling!
    Maareh… 60? Zo heb ik je nog niet bekeken. Vrouwen van 60 zijn van die zeurderige typjes van wie de man door een lichte hernia thuis bier loopt de lurken.
    Anja is zo on-60 als maar kan.

  4. Van het kabinet door werken tot je 70ste, van Wim de Bie een jongere vrouw trouwen en nu ook nog van de NS overal naar toe racen met de trein! Ik ben een 40+, maar ik word er nu al moe van wat ik allemaal op m’n oude dag moet doen. Hopelijk word er over 25 jaar anders tegen ouderen aangekeken dan nu, want ik wil dan b.v. tijd hebben voor mijn kleinkinderen.

  5. Van harte gefeliciteerd voor onze ROOD oma! (en: een mens is zo oud als zij/hij zich voelt. Zo ben en blijf ik 16 🙂

  6. Hoi Anja,
    Van harte gefeliciteerd! Ik begrijp dus dat je net jarig bent (geweest)! Ik hoop dat je nog heel erg lang mag reizen: internationaal, nationaal, professioneel en vrijetijds! Mijn vader is intussen 76 jaar en hij werkt ook nog halve dagen! Hij gebruikt zijn gratis vrij-reizen-oudemensen-dag (eens per 2 maanden geloof ik) al jaren om een dagje te shoppen in een andere stad. Voor de rest zijn de dieren en pretparken en Erica Terpstra ook aan hem voorbij gegaan, maar je weet nooit…

    Liefs, Ceylan

  7. Och,

    Wat zegt leeftijd. Ik zie soms tieners rondlopen waarvan ik dan denk “Wat een suf(censuur)ten”.

    Verder: Gefeliciteerd, en nog vele jaren (inclusief jong van geest).

    Mazzel & broge, Evert

  8. Anja gefeliciteerd.

    Stoppen met werken, niet doen.
    Sinds ik niet meer werk, vanaf mijn 54e ik ben nu 62, roep ik haast elke dag: Hoe heb ik er ooit bij kunnen werken?

    Maar ja heb ik ook een redelijk inkomen en kan ik dus geld uitgeven aan dingen die mij interesseren. Je zult maar in de bijstand zitten of alleen van Drees, ja ik noem hem nog maar eens, moeten rondkomen. Dan heb je zelfs niets aan de mooie adviezen van Terpstra. Dan is het op een houtje bijtend naar je dood.

    Roelf

  9. Bah, “Bridge leren” staat er *wel* tussen, schaken weer niet.
    Geen nood Anja, als je wilt leren schaken, geef maar een gil !

  10. Over de Efteling gesproken: toen ik er afgelopen zomer was, bedacht ik me dat de Fata Morgana in het huidige politieke klimaat nooit gemaakt zou hebben kunnen worden. 😉

  11. @ Wouter (13)

    De Fata Morgana geeft overigens wel een goede reflectie weer van het huidige politieke klimaat. Een marktplaats waar mensen elkaar luidruchtig uitschelden, roversholen waar zelfverrijking floreert… precies Den Haag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *