Veiligheidsmuur

Miniberichtje. Over de hervatting van de bouw van een ‘omstreden’ deel van de ‘veiligheidsmuur’, de afscheiding ‘die is bedoeld om zelfmoordenaars buiten de deur te houden’.
Ook de Volkskrant neemt dus als je even niet oplet klakkeloos de termen van de Israëlische regering over. Vergeet dat niet alleen dat ene stukje maar de hele muur volgens een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof omstreden is. Vergeet dat die ‘veiligheidsmuur’ alleen veiligheid belooft voor de Israëlische kant en aan de Palestijnse kant een massa mensen van hun levensonderhoud beroofd. Vergeet dat als de muur bedoeld was om zelfmoordenaars ‘buiten de deur’ te houden die op de Groene lijn was gebouwd. Wil dus niet weten wat iedereen die de moeite neemt om de kaarten te kijken allang kan weten: de muur is bedoeld om zoveel mogelijk Palestijnen op te sluiten in zo klein mogelijk gebied en zoveel mogelijk Palestijns gebied in te lijven bij Israël.
En al helemaal wordt er niet gesproken over het feit dat Sharon van Abu Mazen eist dat hij nu de orde handhaaft en het gewelddadige verzet laat stoppen terwijl hij, Sharon, gewoon doorgaat met het opvoeren van de bezetting.
Net lekte uit dat de Isräëlische regering bezig is om een deel van de Palestijnse huizen in Oost Jeruzalem illegaal te confisceren. Mijn gedachte is dat dit niet toevallig op dit moment wordt uitgelekt, en dat het de bedoeling was dat het uit zou lekken. Zo wordt Abu Mazen voor het blok gezet en ondermijnd. Want die krijgt de radicale stromingen in de Palestijnse gebieden niet mee in een wapenstilstand als duidelijk is dat Sharon ondertussen de bezetting nog een tandje hoger opvoert. En volgens mij is dat precies de bedoeling. Sharon wil helemaal niet aan de onderhandelingstafel. Maar hij heeft het verzet van de Palestijnen nodig om te kunnen zeggen: zie je wel, wij wilden wel maar zij willen het geweld niet stoppen.
Deze gedachtengang is niet aan de Volkskrant besteed. Die hebben het liever over de ‘veiligheidsmuur’.

Morgen ga ik naar Gaza. Daar hebben ze geenVolkskrant en hoef ik me nergens aan de ergeren.

4 gedachten over “Veiligheidsmuur

  1. Anja, ik ben blij dat er nog mensen zijn als jij.
    Mensen die zich nog willen insetten voor de vrede in Israel/Palestina… Zelf ben ik zo moedeloos en cynisch geworden dat het me niets meer doet. Totdat er iemand is die het bijltje weer oppakken. Dan flonkert er een sprankje hoop door mijn moedeloosheid.

  2. We moeten er tegen blijven ageren. Maar als je mij vraagt wanneer er eindelijk iets zal veranderen: Dat gebeurt pas als Israel internationaal als een apartheidsstaat aan de schandpaal wordt genageld (en De Volkskrant zich genoodzaakt ziet dit ook te vinden).

    Ik kan mij nog mensen uit Zuid Afrika herinneren die zich schaamden voor hun land, en altijd een gesprek begonnen met een excuses voor wat er aldaar gebeurde. Zo ver moet het met Israel ook komen. Dan pas gaat er wat verandren.

    Mazzel & broge, Evert

  3. Ha Anja,
    doe je de groeten aan doker Khaled?
    En maak je niet te druk om de naam van die muur, want vallen zal hij toch. Dat houdt zelfs de Volkskrant niet tegen.
    Ruben

  4. Als zelfs Haaretz zich afvraagt waarom de US maar ook Europa bewust de ogen sluit nu Israel bezig is de Palestijnen uit Jeruzalem te verdrijven door het volledig af te zonderen van de West Bank, hoeveel hoop is er dan nog op een vergelijk? De onteigening van grond in Jeruzalem van Palestijnen die niet in Jeruzalem wonen, voornamelijk omdat hen de toegang onmogelijk wordt gemaakt, is inmiddels gelegaliseerd. In feite de voortzetting van wat in 1948 is begonnen. Ik heb nergens in de media in Nederland er ook maar iets over gehoord of gelezen.
    Van Abbas, democratisch gekozen leider (van wat eigenlijk?), wordt verlangd dat hij de Palestijnen beweegt alle verzet te staken ook al gaat de uitbreiding van de nederzettingen in de West Bank gewoon door en is de bouw van de muur hervat, juist voor het gedeelte waartegen zelfs de Israelische Hoge Raad bezwaar heeft gemaakt. Als je daarbij ook nog in aanmerking neemt dat de “targetted killing” van Palestijnen gewoon doorgaat en er weer een kind door het IDF is doodgeschoten, hoeveel hoop blijft er dan over? Geen enkele regeringsleider is blijkbaar bij machte of heeft de moed zelfs maar een voorstel te doen tot daadwerkelijk ingrijpen. En dan wil ik nog niet veronderstellen dat het leed van Palestijnen voor hen verre ondergeschikt zou zijn aan het overbelichte leed van de Israelies. Ik bewonder de moed van hen die blijven hopen maar ik denk dat het gezonder voor mij, 70 jarige Nederlander is, mijn blik maar op andere zaken te richten om niet meer wakker te liggen van het onrecht dat er daar plaatsvindt. Natuurlijk heb ik niet het recht zo cynisch te zijn. Ik hoef daar niet te leven en, ik weet het, voor de Palestijnen zal gelden “moed verloren, al verloren”. Graag wens ik je sterkte Anja en verzeker de mensen in Gaza dat er in Nederland mensen met hen meeleven. Misschien wel meer dan onze bestuurders en onze media lief is.

    http://www.haaretz.com/hasen/spages/531937.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *