Egge

Even heel wat anders. Kunst. Vriendin Egge Altena nam deel aan een expositie. Ik heb meerdere dingen van haar in mijn huis. Ik had geen tijd gehad voor de opening, maar gelukkig nog wel voor de sluiting waar ik met Anneke heen ging.

Ik heb de doeken die ik het mooist vind gefotografeerd, maar dat blijft een hopeloze onderneming. Het maakt ze plat. Een plaatje. Dat is het geheimzinnige van kunst. Een CD kan technisch nog zo mooi zijn, technisch vaak nog beter dan een echte uitvoering, maar in een goed concert gebeurt er wat, met degenen die spelen, met degenen die luisteren, iets dat je met techniek niet kunt vervangen. Zo gebeurt er ook iets raars als je voor kunst staat. Het echte ding, niet de afbeelding ervan. Er gebeurt iets met je.

Egge’s doeken zijn hele stille dingen, een bijna duister landschapje, een beetje geheimzinnig want je ziet het net niet helemaal goed, helemaal leeg, geen mens te zien, en toch heel intiem en heel emotioneel.
Er omheen, van de andere kunstenaars, uitbundige kleurige doeken.
Toch blijven die kleine stille van Egge geheel overeind.
Raar hoor, kunst.

Natuurlijk ben ik weer gezwicht, hoewel ik geen muur meer over heb. En terwijl Egge me nog zo verboden had om alweer iets te kopen.

7 gedachten over “Egge

  1. oe, wat maak je me jaloers. Met zulk gemak een prettig schilderij, een mooi ontworpen vaas, kleding, meubels en andere dingen aanschaffen, het maakt zo jaloers. Ik wil ook, dat wil ik ook ..! Luxe, zo vrijuit en ruim, bijna non-chalant kunnen kiezen..piept dat duveltje, een klein verwend kind, dan in mij.

    Zag laatst in een galerie te Velp een schilderij ( portret van neger met hoed opgezet in grijs/ zwart/wit tinten ) met in het rood de titel : ‘Blues before Sunrise’

    Heel aantrekkelijk stuk (subjectief uiteraard) voor een van mijn muren maar ik ben zonder naar prijs en betaalcondities te informeren doorgelopen. Ik kan omdat ik weet dat ik het niet kan permitteren de harde condities meestal niet tegemoetkomen. Het is dan ook bittere armoe troef aan de wanden..

    The blues, rouwband om alle dagen ..

  2. Hou je een béétje in met je jaloezie, Peter. “Kunst kopen” roept kennelijk allerlei associaties op aan luxe enzo. Dat is het ook wel een beetje, want als je te weinig geld hebt voor de huur en de electriciteit dan koop je geen kunst. Maar wat ik in mijn leven heb gedaan is af en toe iets kopen van jong talent, en bijna altijd vrienden van me. En dat kan ik weer omdat ik geen auto heb en niet op dure vakanties ga. Want je weet het: met de afdrachtsregeling, waar ik geheel achter sta, ga je niet voor de SP in de Eerste of Tweede Kamer om er rijk van te worden. En je kunt ook van iets moois genieten zonder het te hoeven hebben!

  3. goh ik heb ook geen auto, en ga ook nooit op vakantie… en toch kan ik geen mooi stukje schilderwerk aan de muur hangen, en dat niet alleen omdat ik geen eens een muur heb. Vorig jaar ook pas voor t eerst naar een museum geweest, heb echt mn ogen uitgekeken, en idd, je kunt best van iets moois genieten zonder het te kunnen hebben. Heb je trouwens wel eens in de psychiatrie gekeken? Daar zitten errug veel mensen die ontstellend mooi kunnen tekenen/schilderen, kun je voor nix de hele dag door naar mooie schilderijen kijken 😉

  4. Ik ben niet jaloers, ik herhaal, niet jaloers. Ik plaag graag. Ik stem juist SP omdat ik het de meest geciviliseerde oppositie en aktiepartij vindt die al jaren de plaag van de armoede, de stelselmatige crisisverheerlijking en cycli van werkloosheid, de (honger)oorlogen en het imperialistisch temperament van de machthebbers, de burgerlijke plutocratie aankaart, de valse waarden ervan ontmaskert, de travestie van rechten en vrijheid blootlegt en deze met politieke middelen bestrijd.

  5. wat leuk om de expositie van mijn tante op het net te zien!
    Waar Google wel niet goed voor is.
    doe haar maar de groeten
    van d’r neefje

  6. Vandaag 9 april 2006 ben ik naar de expositie in de Martiniplaza in Groningen geweest, op uitnodiging van mijn oude academiemaatje Egge.Maarrr waar was zij? Wil je haar vragen mij haar adres te sturen alsjeblieft. Ik ben heel blij dat ik haar hier tegenkom en Turner in haar werk terug zie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *