De pafpaal

Ik rook dus niet meer. Maar sommige van mijn beste vrienden nog wel en ik ben ontzettend solidair. Dus een enkel keertje krijgt iemand me op het perron wel mee naar de pafpaal en omdat het daar stinkt steek ik er ook maar een op want er is niets beters tegen stinkende oude rook dan lekkere verse.

Bij de pafpaal is het net een erg gezellige open inrichting, met schuldbewuste zondaars raak je makkelijk in gesprek. Je hebt toch iets gemeenschappelijk: dat je als viespeuken naar een apart hoekje bent verbannen, dat je daar bij die paal voor paal staat.

De pafpaal zelf is niet erg handig. Behalve dat het ding meestal vol is wil ie zelf ook nogal eens beginnen te paffen zelfs als er geen mens met sigaret in de buurt is. Een pafpaal die paft is nog veel erger dan een commando straffe rokers. Het hele perron staat blauw en het stinkt echt als tien doorrookte bruine cafés. Je zou er haast van stoppen met roken, als ik niet al gestopt was.

Zat ik met Helma in de trein terug naar huis, kwam er een keurig geklede en vrolijke jonge man vragen of iemand een kurketrekker had, want een paar wagons terug zaten ze – met een fles – en zonder kurketrekker, dus dat is lijden en afzien. Nou heb ik altijd een zwitsers zakmes in mijn handtas voor het geval van je weet maar nooit. Jonge man dolgelukkig, gaf mij zijn portefeuille – met alles er in – als onderpand en verdween met mijn mes. Om tien minuutjes later terug te komen, nog vrolijker. Ze zeiden dat ik achterlijk was dat ik mijn portefeuille had afgegeven, zei hij. Maar ik zei, die vrouw is wel in orde.
En ik kreeg twee zoenen op mijn wangen.

Sindsdien zwaai ik wel eens met mijn mes – iemand nog een kurketrekker nodig? Of een schroevendraaier? Voor twee zoenen?

19 gedachten over “De pafpaal

  1. Van zo’n bericht wordt een mens vrolijk!

    Hoe staat het met de Partij der Staartigen? Ik denk er aan, omdat ik twee logees hier heb: Max en Milou. Hun mens ligt in het ziekenhuis en het is best een beethe zorgwekkend. Over twee weken hoopt ze weer thuis te zijn. Max went wel aardig, maar ‘Lou schuift nog veel buik en kruipt ook nog veel weg. Het went vast wel… Wat ik wist, maar was vergeten: als er katten in huis zijn, loop nooit op bloten voeten!!! Haarbal, bal met belletje erin, en ja, steentjes uit de bak…. auw auw! Toch ook gelijk weer die gezelligheid van zo’n knorrend beest dat langs je hoofd wandelt als je ’s morgens net aan het wakker worden bent. Overigens zijn deze twee volledig a-politiek. Kroelen, dat is belangrijk.

  2. Tsja, de pafpaal. Niet mijn beste vriend… Stonk dat ding maar naar 10 bruincafés, dan rook’ie nog een beetje verdraagzaam. De geur die van die krengen afkomt is veel penetranter dan gewone muffe rook. Alsof iemand een stapel plastic verpakkingen in de fik heeft gezet, of iets dergelijks. Niet te harden.

  3. Had je zo weining vertrouwen in vrolijke jongeman dat je zijn geld moest nemen?!
    Anja, dat valt mij tegen of is zoon Zwitsers mes duur? Ik heb namelijk altijd wel interesse gehad vanwege al die leuke dingen. Wat is volgens jou het beste merk? Op welke somma moet ik rekenen?
    Sorry, Ik kom uit Gazastad en Nederlands nog onvoldoen misschien! Heb je geld terug gegeven na zoen?

  4. Beste Asfatil,

    Ik heb even wat rondgeneusd op het internet. Wat info over de messen vind je op de volgende link:

    http://www.spreekbeurten.info/zakmes.html

    Volgens mij hangt de prijs af van het aantal functies. Mijn broer en ik vinden deze messen ook geweldig. Hij (als padvinder) betwijfelt echter of heel functies nou wel zo handig is. Het mes wordt er zwaar van en je hebt meestal aan mes+blikopener+kurketrekker wel genoeg. Ik vind zelf de schaartjes erg mooi.

    Groeten,
    Esther

  5. Dag Astafil, Ahlan wa sahlan in Nederland! Ik hoop dat ze een beetje aardig tegen je zijn, want ik schaam me soms voor mijn moslim- Palestijnse en Arabische vrienden over hoe er hier over hen wordt gepraat.
    Die aardige jongen duwde me zijn portefeuille in handen, en wees er nog op dat al zijn creditcards er ook in zaten, ik heb er niet om gevraagd en zat ook zo te lachen dat ik niet eens protesteerde.
    De beste Zwitserse zakmessen zijn van Victorinox en die zijn duur. Ik weet niet meer hoe duur. Dit is mijn tweede. Ik neem er altijd eentje mee naar Gaza, als kurketrekker, want messen hebben ze daar wel, maar ik heb in Gaza nog nooit een kurketrekker gezien. Dan stop ik hem weer in mijn tas en vergeet hem. Dat is dom. Ik was al door de security bij het vliegveld van Tel Aviv, die hadden niets gezegd (en dat voor de beruchte Israëlische security!), ging ik door de security van onze tussenstop in Zürich. Door de metaalscan. Mevrouw u heeft een mes in uw tas. Helemaal niet, zei ik. Jawel, zeiden zij. Nietes, zij ik, ik heb nooit een mes in mijn tas. Jawel, zeiden zij, op ons scherm zien we een Zwitsers zakmes, dus maakt u uw tas maar even open. Shit, zei ik. Sorry hoor, maar dat is voor mij geen mes dat is een kurketrekker. Mes weg. Nog fijn dat ze me geen uren hebben ondervraagd over wat ik in Gaza deed met die kurketrekker tussen al die terroristen.
    Ja hoor, ik heb na die zoen zijn geld terug gegeven en alle creditcards.
    En jouw Nederlands is prima.

  6. Wat wij niet weten, maar mijn zonen direct door hadden: bij de rookpalen bevinden zich de leukste meisjes. En omdat die roken en dus niet weglopen laten ze ook gemakkelijk met zich praten.

    Komen vast nog eens rookpaalverbintenissen van, als ze er al niet zijn.

    Overigens hebben beiden (de zonen, bedoel ik) een Zwitsers zakmes. Van hun moeder, die vindt dat je zo rond je twaalfde wel zo ongeveer man bent en een echte man heeft zo’n ding altijd bij zich.

    En voor wie nog moet vliegen: zelfs nagelknippertjes mogen niet meer mee van de usa. Eerst werd het vijltje er nog voor je ogen afgebroken, maar nu zijn ze helemaal taboe. Op het vliegveld van Indianapolis weet ik een plekje vlak bij de ingang, waar mensen hun scherpe dingetjes in plastic zakjes begraven en na het teruglanden weer opgraven. Met eigen ogen gezien en met eigen oren gehoord.

  7. Vreselijk irritant die schandpalen, de eerste maand of wat, stond je echt voor gek bij zo’n ding.
    Je hebt inderdaad wel altijd aanspraak bij zo’n ding, en komt er dan moeilijk onderuit. Although ik er meestal wel leuke gesprekken aan overhou 🙂

    En Claar een echte man? goh

  8. En Claar een echte man? gohNee Patrick, ik niet! (Hoewel ik ook een Zwitsers mes heb, want een echte vrouw heeft altijd een Zwisers mes bij zich)(staat tegenover dat ik weer geen handtasje heb, dus misschien toch geen echte vrouw)

    Wat wel vervelend is van die rookpalen, en trouwens van dat hele rookverbod, is het verontwaardigde en neerbuigende gesnuif van de niet-rokers jouw kant op als jij netjes bij die paal staat maar de wind niet goed staat. Dat snuiven is een geheel nieuw geluid, dat deed men vroeger niet.

    Voor ik nu alle niet-rokers over me heen krijg: ik ben altijd een heel meedenkende roker geweest, wil er niemand m/v mee hinderen of de gezondheid van een ander m/v benadelen. Maar sinds dat rookverbod wordt er soms naar je gekeken of je een stiekeme serieverkrachter bent.

    De bekeerde ex-rokers zijn het ergst.

  9. Oh Claar, nou vat ik em, dus als je geen zwitsers zakmes heb, dan ben je geen man en geen vrouw? 😉

  10. Nou, ik sta er niet paf van dat je bij zo’n pafpaal voor paal staat. Maar daarover kan je op het scherpst van de (Zwitserse) snede een gesprek voeren, geef ik toe….. 🙂

  11. Sinds het rookverbod in alle gebouwen is het een gewoonte om buiten niets anders te doen dan roken. Ik rook altijd buiten omdat het gewoon binnen niet mag. Maar als ik moet toegeven zet dat meer aan om te roken, want je bent verplicht om buiten te roken

  12. Wat heeft een zakmes te maken met een rokerspaal?

    Nou en, wat veel erger is, is een roker zonder aansteker. Als je een roker die geen aansteker bij heeft gelukkig kan maken krijg je meer dan dat.

    Alle wetten tegen rokers worden opgesteld door niet-rokers.
    Waar blijven de mensenrechten dan?
    Mochten de rokers alles bepalen zou de wereld er anders uit zien.Geef de mensen toch hun eigen vrijheid! Het lijkt erop alsof rokers tweede klasse mensen worden!!! VERGEET HET MAAR!!! :d

  13. Pingback: Chriz » De hele planeet rookvrij

  14. Hoii ik ken u niet maar ik zocht een sprekbeurt over zakmessen en toen kwam ik op uw website terecht …

    Groetjes sanne

  15. een pafpaal die paft… is dat erger dan een pispaal die pist?

    en: het lijkt erop dat rokers tweede klasse mensen worden? LIJKT??!!

  16. Pingback: Neologismen « Buup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *