Het betonnen gordijn door het land heen

Zeer aanbevolen!

In het kader van een Zesdaagse Sprekerstour: “Geen Muren maar Bruggen” 5-10 juni, Nederland en Vlaanderen, vindt op 5 juni plaats:

De Publieks Première Het Betonnen Gordijn
In filmhuis Kriterion, Amsterdam
Roeterstraat 170

Zondag 5 Juni

13:00 Opening door René Grotenhuis, Voorzitter United Civilians for Peace, Directeur Cordaid
13:15 De publiekspremière van de film Het Betonnen Gordijn over de muur in Palestina en Israël
15:00 Een Debat over bruggen bouwen en muren afbreken. Met o.a. Terry Boulatta (Jeruzalem, Palestina) en Adar Grayevski, Green Action Front/Ta’ayush (Tel Aviv, Israël) en Benny Brunner (filmmaker, Israël-Amsterdam)
16:30-18:30 Arabische en Israëlische muziek, DJ Ishtar

U bent van harte uitgenodigd om dit mee te maken. Toegangskosten zijn € 4,50

www.kriterion.nl

Verder bent U uitgenodigd voor de lokale premières op andere lokaties:

De lokale publieks premières vinden plaats in:

6 juni Groningen, Openbare bibliotheek 19:00

7 juni Nijmegen, filmhuis Lux 20:00

8 juni Delft, Maria van Jessekerk 19:30

9 juni Antwerpen (locatie wordt later bekendgemaakt) 19:30

10 juni Den Haag, Vrije Academie 19:30

Op de meeste plaatsen zijn er ook aangepaste hapjes, drankjes en muziek.

Voor meer vertoningen, tijden en informatie en zie: www.verbindingverbroken.nl en www.unitedcivilians.com/index.asp?t=9,603

Over het Betonnen Gordijn:

Wat doe je als je woonkamer in Jeruzalem staat, maar de rest van je huis op de Westoever?
Wat doe je als de Israëli’s beslissen dat je vader niet bij je moeder mag wonen?
Hoe voelt het om vluchteling in je eigen land te zijn?
Als je 12 bent en Palestijn, mag je dan dromen over een reis naar Parijs?
Wat doe je als er een 8 meter hoge betonnen muur midden door je leven loopt?

Het Betonnen Gordijn laat zien hoe de Palestijnen Terry Boullata
(schoolhoofd) en Khader Zeidan (chirurg) en hun gezinnen met bovengeschetste dilemma’s omgaan.

De filmmaker Benny Brunner maakte deze film in samenwerking met United Civilians for Peace (UCP). De film is een vervolg op de eerdere Benny Brunner film De Muur November 2003 (Tegenlicht/VPRO). www.verbindingverbroken.nl

Over de Zesdaagse

De “Zesdaagse voor Vrede en Gerechtigheid” is een campagneweek die wordt gedragen door organisaties en activisten in Nederland, De Bezette Palestijnse Gebieden en Israël. Zij laten zien dat er ondanks de tegenstellingen en het geweld in de Bezette Palestijnse Gebieden en Israël een gezamenlijk belang is om een vreedzaam alternatief te bieden en om te strijden tegen onderdrukking, geweld en de uitzichtloosheid.

De “Zesdaagse” verwijst naar de Israëlische aanduiding voor de Israëlisch-Arabische oorlog van 1967 als de “Zesdaagse Oorlog”. De Israëlische vredesactivist Uri Avnery beschreef op 19 mei van dit jaar deze oorlog als volgt:

“De legers van Egypte, Syrië en Jordanië stonden klaar –zo leek het- om Israël van drie kanten aan te vallen en van de aardbodem te vegen, toen het Israëlische leger eerst aanviel, ze alledrie versloeg en niet alleen het overgebleven gedeelte van Palestina veroverde maar ook de Sinaï en de Golanvlakte

Jaren later, werd het historici duidelijk dat er geen werkelijke bedreiging van de staat was geweest. Dat de buurlanden niet van plan waren geweest aan te vallen, maar slechts hadden gebluft. Israël’s overwinning was geen wonder maar het resultaat van grondige voorbereiding, vooral door de Luchtmacht. Maar de mythe leeft tot vandaag voort” (19 mei International Herald Tribune, p. 9)

Tijdens de oorlog van 1967 zijn de Westoever (inclusief Oost Jeruzalem) en Gaza door Israël bezet. Deze oorlog bleek de opmaat te zijn voor een Israëlische kolonisatiepolitiek die momenteel al meer dan 42 procent van de Westoever feitelijk bij Israël heeft ingelijfd.

Deze zesdaagse activiteit probeert het concept van de Zesdaagse om te draaien door ons tegen muren en annexatie van Palestijns gebied door de muur te verzetten. Een Zesdaagse voor Vrede en Gerechtigheid: Geen Muren maar Bruggen.

Over Terry Boullata

Terry Boullata is naast de hoofdpersoon in de film Het Betonnen Gordijn werkzaam bij de Palestijnse organisatie PARC. Palestinian Agricultural Relief Committees (PARC) is een van de grootste Palestijns NGO’s op gebied van plattelandsontwikkeling, milieu bescherming en ‘empowerment’ van vrouwen. Ze bieden technische assistentie en steun aan individuen en organisaties die in met aanverwante onderwerpen bezig zijn. In haar werk bouwt PARC op de actieve bijdrage van een breed maatschappelijk middenveld aan het bouwen van een democratisch Palestina. PARC maakt deel uit van de Anti-Muur Campagne: Stop The Wall, www.stopthewall.org. Terry Boullata is voor PARC actief in deze campagne tegen de muur. Daarnaast is zij oprichter en hoofd van een Palestijnse basisschool. De Muur heeft inmiddels haar gezin letterlijk verdeelt en haar man is gedwongen aan de andere kant op de Westoever te wonen, gescheiden van zijn familie in Oost-Jeruzalem.

Over Adar Grayevski

Adar Grayevski is o.a. werkzaam voor de Israëlische organisaties Green Action Front en Ta’ayush. Green Action Front is een organisatie die strijdt voor ecologische en sociaal –economische verandering. Ze leggen een verband tussen milieuproblematiek, de militarisering van de Israëlische samenleving en de onderdrukking van de Palestijnen. Green Action organiseert jaarlijks een “Activism Festival” dat dit jaar in Lod zal plaatsvinden, van 9-11 juni. Op het festival zijn meer dan 80 Israëlische organisaties en organisaties van Palestijnen in Israël aanwezig. Een van de thema’s die op het festival van dit jaar centraal staat is de muur die in Lod wordt gebouwd tussen een joodse wijk en een verarmde Palestijnse wijk. Lod is een stad met een gemengde bevolking (joods en Palestijns) en ligt in Israël, vlakbij de luchthaven van Tel Aviv. Adar Grayevski werkt tevens voor Ta’ayush een Israëlische Arabisch-Joodse organisatie die zich verzet tegen het vernietigen van Palestijnse huizen en voor een beëindiging van de Israëlische bezetting van de Palestijnse Gebieden.

United Civilians for Peace is een samenwerkingsverband van Nederlanse vredes- en ontwikkelingsorganisaties (ICCO, Cordaid, Novib, Kerkinactie, IKV en Pax Christi) die zich inzetten voor een vreedzame en rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict met veiligheid en vrede voor beide partijen op basis van het Internationaal Recht en de relevante VN resoluties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *