Twee paspoorten

Er zit systeem in de gekte: nu heeft Verdonk weer bedacht dat Marokkaanse en Turkse Nederlanders hun loyaliteit aan Nederland moeten bewijzen door het opgeven van hun tweede nationaliteit. Twee nationaliteiten, dat belemmert de inburgering, denkt ze. Of dat ook echt zo is, waar dat uit zou moeten blijken, is geloof ik niet aan de orde. Ik denk dat het er meer om gaat om weer eens een ferme boodschap de wereld in te sturen.

Marokkaanse en Turkse Nederlanders moeten dus maar kiezen wat ze écht zijn. Nu denk ik dat dat er ongeveer op neer komt dat je zou moet kiezen tussen je moeder en je vader, alsof het niet mogelijk is om van beide te houden. Ik zie niet waarom iemand een minder loyale Nederlander zou zijn wanneer die ook nog een andere identiteit heeft en zijn wortels niet vergeet. Ikzelf heb een reeks van identiteiten waaronder Nederlander (maar zeker niet in de eerste plaats) die elkaar helemaal niet uit blijken te sluiten. Een dergelijke gedachtegang troffen we ook aan bij Herman Phillipse (jawel, de ex van) die vond dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders hun loyaliteit aan Nederland moesten bewijzen door geen geld meer te sturen naar hun familie in hun land van herkomst, maar dat geld te besteden aan de Nederlandse economie. Onzindelijker ken ik het niet: moet je kiezen tussen je familie en je land? Ook als je familie dat geld hard nodig heeft? En dat terwijl Nederlanders die hun familie hier hebben zitten nooit hun loyaliteit hoeven te bewijzen?

Rabbae zei het al: als je mensen gaat dwingen om te kiezen krijg je precies wat je niet wilt. Mensen laten zich niet dwingen hun herkomst te verloochenen, en hoe meer dwang hoe minder migranten Nederlander zullen willen worden. Dat is misschien ook wat Verdonk wil. Maar dan hebben we hier straks wel meer migranten zonder Nederlands staatsburgerschap, en meer mensen die in een land waar ze zich niet welkom voelen ook weinig zullen doen om daar thuis te zijn.

Jawel, loyaliteit mag je verwachten, in de vorm van je houden aan de wet en participeren in de samenleving, wat geldt voor iedereen die hier woont. Meer valt er niet te eisen, en liefde moet van twee kanten komen.

3 gedachten over “Twee paspoorten

  1. Bij ons thuis zou dat een letterlijk kiezen tussen vader en moeder worden… Wat kies je je vaders- of je moeders- nationaliteit? Onzinnig. Over het feit dat mijn kinderen hun vadersland niet uitkomen zonder aldaar geldig paspoort heb ik het al eens eerder gehad. Mijn kinderen zijn Nederlands. In Nederland geboren uit een Nederlandse moeder, maar als zij hun tweede paspoort opgeven zouden zij nooit hun familie meer kunnen bezoeken. Is dat redelijk?

  2. Ik kan me hier zo ontzettend over opwinden en toch wil ik dat niet. Er zijn genoeg Marokkaanse jongeren die alleen de Nederlandse nationaliteit zouden willen hebben, willen ze hun omA bezoeken in Marokko hebben ze naast hun Nederlandse paspoort toch nog een Marokkaanse ID nodig. Het ligt niet aan de jongeren, die zijn over het algemeen veel meer Nederlander dan zij denkt. Persoonlijk maakt het mij niet uit. Wie ik ben, wat ik voel en van wie ik hou draag ik in mijn hart, niet in mijn paspoort of ID.
    En wat een rode of groene paspoort nou met intergratie te maken heeft? Als mensen aan je vragen waar je vandaan komt willen ze Marokko, Turkije, Suriname,etc horen en niet bv. Amsterdam als je daar geboren bent. Verdonk en vele met haar hebben een intergratie probleem zou ik zeggen,omdat zij ons nog steeds in verband brengen met het land waar onze ouders geboren zijn.
    Alhoewel dit voor de derde generatie al niet meer opgaat, het land van opa en oma wordt het dan al weer. Laat haar nou is met echte concrete voorstellen komen om de problemn van deze jongeren op te lossen i.p.v te vallen over 2 paspoorten!

  3. Olifant in de porceleinkast Rita Verdonk is in Marokko onzinnig bezig met dat nationaliteitengedoe. De nationaliteit heeft te meer betekenis voor Marokkanen, omdat de koning ook een religieuze functie heeft. Waar het echt om gaat: een goede integratie in Nederland, met behoud van eigen culturele kenmerken, zoals voor alle bewoners van Nederland geldt. Assimilatie, wat verlies van eigen identiteit inhoudt, is iets heel anders, maar soms lijkt dat het eigenlijke streven te zijn van dit kabinet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *