Zoekplaatje

Zoekplaatje: zoek het verschil.



Op het eerste gezicht lijkt het een foto zoals we die in de afgelopen jaren zo vaak hebben gezien: Israëlische soldaat, gewonde Palestijn. Maar kijk nog eens, deze foto (Trouw, vanochtend) is bijzonder. Want deze keer is de Palestijn niet door de soldaat mishandeld, maar door andere Israëli’s, de kolonisten, en deze keer is het de soldaat die de Palestijn beschermt tégen die andere Israëli’s.
Het kan nog een hete zomer worden, op de rand van een burgeroorlog.

Nog iets bijzonders: voor het eerst in vier jaar is er een Israëlische soldaat veroordeeld wegens het doden van een burger. Er zijn honderden burgers gedood, maar zelden komt het tot onderzoek. En als het tot onderzoek komt dan zelden tot een proces. En als het tot een proces komt is het nog onwaarschijnlijker dat het tot een veroordeling komt.

Britse vredesactivist Tom Hurndall werd in april 2003 in Gaza doodgeschoten toen hij probeerde een paar kinderen veilig weg te brengen voor de dreigende tanks. Nu is de soldaat die schoot veroordeeld. In augustus wordt zijn straf bepaald. Klein detail: soldaat Aymad Atawna is een bedoeïen, een Arabier.

7 gedachten over “Zoekplaatje

  1. Het kan nog een hete zomer worden, op de rand van een burgeroorlog.

    Hoop je dat of ben je er bezorgd over?

  2. Daar ben ik bezorgd over. Dat de tegenstellingen binnen Israël zelf nu duidelijk worden is onvermijdelijk, en misschien wordt het de internationale gemeenschap nu ook eens duidelijk dat het groeperingen binnen Israël zelf zijn die de democratie ondermijnen, en een rechtvaardige vrede onmogelijk maken. Maar als het tot geweld komt, waar ongetwijfeld ook weer burgers het slachtoffer van worden, waaronder de kinderen die de kolonisten inzetten in hun strijd, dan vind ik dat uiteraard vreselijk.

  3. Even een kanttekening bij de bescherming die de Israelische soldaat daar biedt. Niet goed genoeg. Terwijl die jongen daar gewond lag, is hij door kolonisten gestenigd. Een hospik van het leger die naar hem toe wilde, is aangevallen door kolonisten. De jongen is uiteindelijk bewusteloos en dodelijk gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Zijn toestand werd omschreven als hopeloos.
    Het was allemaal te zien op het Israelische nieuws. (Niet op het Nederlandse.) En ik ben er nog misselijk van.
    Ruben

  4. Dag Anja,

    Zie ook NRC van vandaag. Oscar Garschagen op de voorpagina: “We zullen ze de woestijn injagen” en verder op blz. 5: “Ik heb mijn buren excuses aangeboden”. Een ooggetuigenverslag.

    Vr. groet,
    Thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *