Het was maar een poema

Te gast: Mohammed Benzakour
Column overgenomen uit Contrast.

HET WAS MAAR EEN POEMA

Hartje zomer, smeltend asfalt. Het kwik wijst 34 graden, de kalender het jaar 2022. Onderweg naar het strand spitten we nog snel drie treinkranten door. Het grote nieuws siert al dagen de voorpagina’s.

Politie Limburg rekent op massa moslimtoeristen
Van een onzer verslaggevers – Ede

De Zuid-Limburgse politie verwacht dit weekeinde een stroom toeristen in de bossen in Bunde, waar begin deze maand een moslim is gesignaleerd. Hoewel de politie na woensdag geen serieuze meldingen meer heeft gekregen, raadt ze het publiek af het bos in te gaan.
Cameraploegen van alle omroepen en actualiteitenrubrieken hebben de afgelopen dagen door het bos gestruind in de hoop een glimp van het baardbeest op te vangen. De politie blijft de komende dagen zoeken naar het dier.
Begin oktober meldde een video-amateur zich bij de politie met beelden van de moslim. Woensdag zei een vrouw dat ze een ‘baardachtig iets met jurk’ had gezien bij Valkenburg.
Hoewel een vijftig man sterk politieteam vanaf half oktober zoekende was moest men de jacht in december opgeven daar het niet meer gesignaleerd werd. De politie had lokaas (gestoomde schapenkop) in vangkooien gelegd, maar het wezen stoorde zich er niet aan. Lokaas dat hoog in de bomen en op twee meter diepte in grotten werd verstopt – omdat vossen daar niet bij kunnen – bleek verdwenen. Uit de omgeving kwamen geen meldingen van ritueel geslacht wild. Ook werden geen moslimuitwerpselen aangetroffen.

‘Het is faunavervalsing’
APELDOORN (ANP) – De zoektocht naar het moslimdier die op de Veluwe zou rondlopen, zet zich de komende dagen voort in de buurt van Apeldoorn. Dat werd donderdag tijdens een persconferentie van de gemeente Apeldoorn en de Edmund Burqa Stichting bekend gemaakt.
De afgelopen tijd werd vooral in de omgeving van Ede gezocht, maar er zijn nu meerdere meldingen binnengekomen van mensen die het enigmatische dier bij Apeldoorn hebben gezien.
De stichting heeft foto’s, beweert de stichting tenminste zelf. De beelden zijn vaag, maar er is wel op te zien hoe een donker figuur door een groen veld kruipt. De beelden zijn expres vaag gehouden, aldus Edmund Burqa, om te voorkomen dat mensen de plaats waar ze zijn genomen, herkennen en er massaal heen gaan. Dat gebeurde eerder ook in Ede.
Wel is bekend dat de moslim zou zijn gezien ten noorden van de snelweg A12 en ten oosten van de A50. De opvallendste melding kwam afgelopen zaterdag van een boswachter die het beest met een ‘soort vrucht’ in de mond zag lopen.
De gemeente Apeldoorn heeft de stichting tijd gegeven om naar de moslim te zoeken. Er is daarbij geen termijn genoemd. Volgens dhr. Winterspruit van Edmund Burqa houdt het beest zich redelijk dichtbij Apeldoorn op. ,,Er is geen direct gevaar voor mensen. Als je te dicht bij komt, rent het waarschijnlijk weg. Gezien zijn gedrag zit het hier mogelijk al jaren.” Desondanks moet het gevangen worden. “Het is faunavervalsing. Een dergelijk dier hoort hier niet thuis.”

Jacht op moslim gaat door
Door onze correspondent Zwartvoet

Op de Veluwe wordt vandaag weer gezocht naar een loslopende moslim. De zoekactie werd gisteren wegens de duisternis gestaakt. Agenten speuren samen met jachtopzichters, marechaussee en een helikopter. Het is onduidelijk van wie het beest is. De politie gaat ervan uit dat het dier bij een particulier was ondergedoken, want TBS-klinieken en detentiecentra melden geen ontsnapping. Zoologen adviseren dan ook om de bossen tijdens de schemer te mijden. Als het beest wordt gevonden, volgt de kogel. Het risico is te groot dat hij iemand aanvalt.
Rond 22.00 uur gisteravond dook de moslim even op, maar de politie verloor het beest weer snel uit het oog. Wel werd een geit aangetroffen dat wankel op haar achterpootjes stond.
De politie kreeg vanaf eind vorige week verscheidene meldingen binnen van mensen die een ‘donkere gestalte’ door het bos zagen struinen. De eerste melding kwam uit Harskamp. In het weekeinde werd het dier gesignaleerd in Wekerom.
De Edmund Burqa Stichting denkt dat het misschien om hetzelfde dier gaat dat enkele jaren geleden in Brabant en Limburg ook al is gesignaleerd. Volgens de Stichting is jacht op dit dier lastig, aangezien hij te snel en te slim is om zich te laten vangen, aldus een woordvoerder.
De stichting krijgt van de Edese burgemeester tot dinsdag de tijd om het dier levend te vangen. Zij heeft ervaring met baardachtigen. Het nationaal park Kantanomo Baai liet weten het roofdier te willen opnemen.

Ha! Strand in zicht! Snel leggen we de kranten weg en nemen een weldadige duik in olieachtig water.
Een week later slaakt het land een zucht van verlichting: het was maar een poema.

Mohammed Benzakour
Bron: Contrast nummer 10 (8 juli 2005)

8 gedachten over “Het was maar een poema

  1. Ik snap hem niet. 🙂
    Of vind ik hem gewoon niet grappig? Het helpt niet dat de clue in de titel verwerkt zit.

  2. Telegraaf-Algemeen-Dagblad-combinatie (31 augustus 2022)

    Er is nieuwe twijfel over gerezen of het deze zomer in de Veluwe gesignaleerde dier inderdaad een poema is geweest. Gisteren heeft zich bij de politie te Apeldoorn de in afzondering levende ex-politicus G.W. gemeld, met de mededeling dat hij al lange tijd zijn huis-moslim mist. Hij had dit niet eerder durven melden vanwege het illegale karakter van het houden van zo’n dier.
    “Als hij luistert naar de naam “Mohammed B”, moet het hem zijn”, zo verklaarde G.W. “Verder kan het helpen met een bak couscous rond te lopen, want hij is daar verzot op.”
    De politie heeft opnieuw alarm geslagen. Tegen G.W. is proces-verbaal opgemaakt.

  3. Niet aan mij besteed, zoiets.

    Dan had ik het omgedraaid. Dat de laatste niet-moslim luisterend naar de naam Geert Wilders (ongevaarlijk) laatstelijk is gesignaleerd in een burkahutje in de omgeving van Barneveld.

    Ook niet leuk.

  4. hahaha…wat een meesterlijke ironie van benzakour wederom! ik en mn zus hebben dubbel gelegen om dat wankele geitje, de moslimuitwerpselen, dierenpark kantanomo baai, en de edmund BURQA Stichting, grandioos gevonden (ps. is die ‘zwartvoet’niet pied noir sylvain efimenco??) Jammer dat niet iedereen de column onmiddellijk vat. Wat naar mijn idee benzakour nogal duidelijk stelt is dit: de (lachwekkende) paniekangst voor de poema van zou nog eens de paniekangst voor de moslim in de toekomst (het jaar 2022) worden. Erger zelfs, want het volk slaakt een zucht van verlichting: het was maar een poema! heerlijk, en waarschijnlijk (laten we het niet hopen) nog profetisch ook…

  5. “Als het beest wordt gevonden, volgt de kogel. Het risico is te groot dat hij iemand aanvalt.”

    moet zijn:

    “Als het beest wordt gevonden, volgt de kogel. Het risico is te groot dat hij zichzelf opblaast.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *