Dagje ROOD

Gisteren mocht ik dagvoorzitter zijn op de ledendag van ROOD, de jongerengroep van de SP. Klein klusje, eitje, maar leuk, want zo blijf ik in contact, weet ik een beetje wat er leeft, en word ik weer vrolijk. Want in het partijkantoor in Rotterdam zat gisteren de toekomst, waar we het van moeten hebben.



Het was een werkdag, plannen maken, campagnes bedenken, bijscholing, ledenwerven, dat soort dingen. Ik verklap niks, ze hebben zelf een website, behalve dat het lekker praktisch was. Bijvoorbeeld om te gaan werken bij de voedselbanken. Doe je iets nuttigs, kom je in contact met de mensen die het in Nederland nu moeilijk hebben, leer je bij over armoede, heb je dus ook een verhaal. Kun je leden mee werven.


(de “SP-Palestijnen”)

Ik had het meeste plezier om de vier ROOD leden die drie weken naar Palestina waren geweest. Ik herkende veel van de geladenheid waarmee ze terug kwamen, de tergende verhalen, hoe is het mogelijk dat de hele wereld dit kan weten en zo weinig doet? Je bent wel even je genuanceerdheid helemaal kwijt, zei Manja. Ze blijven actie voeren, en ze zijn al een heel eind met de oprichting van de supportersclub voor FC Bnei Sakhnin. Hartstikke leuk project.

Na afloop op z’n ROODS een klein feestje aan de waterkant in Rotterdam, met wat blikjes bier en cola, en een gitaar en een mondharmonica. Ik dacht even dat ik ook weer twintig was.

17 gedachten over “Dagje ROOD

  1. Jammer… ik was er weer eens niet bij. Ik mis veel de laatste tijd, maar aan de andere kant: aan Veenendaal heb ik m’n handen vol (zowel binnen als buiten de politiek)

    De tijd dat ik standaard op een ROOD-activiteit was, was inderdaad een mooie tijd. Met name de excursie naar Berlijn op 1 mei; maar er is zoveel dat gewoon erg erg erg leuk is.

    Ik raad iedereen aan om eens een ROOD-activiteit mee te beleven! Echt super!

  2. Het valt me op dat huidige twintigers een leuke generatie is. als ik mijn nichtje met haar vriend zie, geeft me dat veel plezier hoe ze staan in hun relatie en hoe ze met elkaar omgaan. Dat geeft me een gerust gevoel voor de toekomst en natuurlijk ben ik beinvloed omdat ze erg aardig zijn voor “tante” Ninka šŸ™‚

  3. “Ik dacht even dat ik ook weer twintig was.”
    Daarvan heb je dus driewerf kunnen genieten, Anja! šŸ™‚

  4. Ziet er uit als een leuk en divers groepje! Ikzelf ben een milieufreak, en uit onderzoek bleek dat groen links en de christenunie bovenaan staan op t gebied van natuur en milieu, groen links net een tikje meer, daarom stem ik over t algemeen groen links. Heb een paar keer de groen links afdeling bijgewoond bij mij in de buurt en t viel me tegen. Er werd niet over ideologie gesproken, enkel huishoudelijke taken van de gemeente. Ook waren er geen jongeren aanwezig, ik was de enige. En wat me wel irriteerde was het constant aan de praat zijn van de mannen, en de enige vrouw van het gezelschap (op mij na) was een ‘ ja’ knikker.
    Wel goed van de sp dat ze een jongeren afdeling hebben, deze zijn over t algemeen weinig stoffig en erg ideologisch.
    iK VRAAG ME WEL AF OF hET MILIEU EEN SIGNIFICANTE ROL SPEELT, ZOALS BIJ GROEN LINKS, INDIEN DIT ZO IS SLUIT IK ME GRAAG AAN.

  5. Wegens tijdgebrek kon ik dit jaar helaas niet aanwezig zijn. Zo te zien was het net zo druk als vorige jaar. Maar aan de foto’s te zien heb ik het gevoel dat het dit jaar nog een stuk gezelliger was dan vorige jaar. Hoop dat ik volgend jaar wel weer aanwezig kan zijn!

  6. Die foto’s worden dus echt gebruikt… De vele foto’s van de waterkant geven mooi de nieuwe slogan van de SP weer, “minder politiek”, alhoewel er bij een aantal wel politieke discussies werden gevoerd.

    Het was een zinvolle dag, en nog bedankt voor de foto :D!

  7. Nou ik kan me Rood’s reactie op de houding en vooral het stilzwijgen van de wereld aangaande Israel heel goed begrijpen. Zie nu dit bericht weer eens!

    Israƫl: aanslag joodse extremist juridisch gezien geen terrorisme
    Uitgegeven op 30 augustus 2005 om 15:09 uur

    (Novum/AP) – De IsraĆ«lische soldaat die begin augustus in een bus vier willekeurige IsraĆ«lische Arabieren doodschoot mag dan door premier Ariel Sharon een terrorist zijn genoemd, zijn slachtoffers hebben volgens de IsraĆ«lische wetgeving geen recht op de compensatie die slachtoffers van terrorisme normaal gesproken krijgen. Dat heeft het IsraĆ«lische ministerie van defensie dinsdag gezegd.

    De huidige wet schrijft voor dat een terrorist een vijand van de staat IsraĆ«l moet zijn, en aangezien het in het geval van de moord op de Arabieren uit Shfaram ging om een joodse dader kan van terrorisme geen sprake zijn, aldus woordvoerster Mayan Malkin van het ministerie. De jood, een gedeserteerde 19-jarige militair, wilde volgens de autoriteiten met zijn actie een stokje steken voor de IsraĆ«lische terugtrekking uit de Gazastrook. Sharon sprak destijds van een “verachtelijke daad van een bloeddorstige terrorist”.

    Slachtoffers van terrorisme of hun nabestaanden krijgen in Israƫl voor de rest van hun leven maandelijks een bepaald bedrag. De nabestaanden van de Arabische slachtoffers van de joodse extremist hebben van de Israƫlische overheid eenmalig een onbekend bedrag gekregen.

  8. Beste Rood mensen

    Ik heb erg genoten van deze dag erg intressant en leuk.
    Ook Anja bedankt dat je de dagvoorzitter wilde zijn.

    tot de volgende actie

    en bedankt voor deze leuke dag

    Groetjes Jonas

  9. (6) Kwa henna was het er wel rood, bij ROOD, Salima, het was mij als ex-roodharige nog niet eens opgevallen. Zelf vonden ze dat ze als groep nog een tikje te wit zijn en dat er wel wat meer kleur in de tent mag. Dat ondersteun ik van harte. Ze zoeken aansluiting bij migrantenjongeren die politiek in de club passen, dus wie ideeen heeft…Verder is ROOD mooi divers, met mannen en vrouwen, hetero en homo, mensen met en zonder handicap, alleen die nare leeftijdsdiscriminatie, want ik met drie maal twintig krijg geen drie lidmaatschappen en zelfs niet eentje ik mag alleen maar voorzitten af en toe. Discriminatie! Niemand kijkt naar hoe jong ik ben van binnen (snik).

  10. @ Wiebe (8):

    Citaat: “…nieuwe slogan van de SP…, ā€œminder politiekā€, alhoewel er bij een aantal wel politieke discussies werden gevoerd.”
    Dit is precies de reden waarom ik mij al lange tijd groen en geel erger aan deze onzinnige slogan van de SP!

  11. @Olav: Zo interpreteerde ik die slogan, maar natuurlijk blijft de SP een politieke partij. Ik denk dat het verhaal achter deze slogan meer is dat mensen genoeg hebben van de nieuwste soort politiek, ‘achterkamertjes politiek’. Omdat ‘de kloof tussen burger en politiek’ steeds groter wordt, wat veroorzaakt wordt door de achterkamertjes politiek van de laatste jaren, heeft de SP waarschijnlijk de slogan ‘minder politiek’ gekozen. Achja je kan er naar blijven gissen, maar wat een feit is dat de SP zich niet terugtrekt uit de Tweede Kamer, omdat ze dat ’te politiek’ vinden.

    Kortom: Erger jij je nu maar groen en geel, ik denk: ‘mooi zo SP, dit is de juiste slogan’

  12. @ Wiebe (14):

    Jouw reactie kan ik niet plaatsen, en vind ik ook tegenstrijdig. Hoezo “mooi zo SP, dit is de juiste slogan”?

    Het is helemaal foute boel als je een slogan op een specifieke manier moet gaan interpreteren, om hem goed te begrijpen. Een doodzonde tegen de grondbeginslen van massacommunicatie.
    Zelf zeg je N.B.: “ach ja, je kan er naar blijven gissen”!

    Het gaat er helemaal niet om, of de SP “zich zou terugtrekken uit de Tweede Kamer” (?) of zoiets, maar om het grote publiek te bereiken. Daarvoor heb je heldere, ondubbelzinnige slogans nodig, en niet zulke, die op allerlei -en ook heel verkeerde!- manieren zijn uit te leggen.
    Daarom ook heb ik dit voorjaar op Jan Marijnissens weblog gefulmineerd tegen de tekst: “Weet waar je JA tegen zegt” bij de campagne rond het referendum over de Europese “Grondwet”. Daar klopt logisch Ć©n psychologisch werkelijk geen hout van. (Gelukkig is het resultaat desalniettemin goed geweest, maar dat is zeker niet aan deze slogan te danken!).

    Mijn conclusie: “nooit meer zulke verkeerde slogans, SP!”

  13. Mensen,

    Ik was er pas om 14:45 omdat ik me ontiegelijk had verslapen, maar na de ledendag heb ik nog tot 21:30 in het park gezeten en dat was echt supergezellig!
    Volgend jaar weer: Same Place Same Time! šŸ˜€

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *