Terugkeer van religie

Het seizoen voor lezingen en bijeenkomsten wordt weer geopend!
Ingezonden en aanbevolen door Fatima Lamkharrat, die zelf in het panel zit bij de eerste bijeenkomst.

Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur

presenteert de debatserie:

Terugkeer van Religie en Klassieke Moraal.
Einde van polarisatie of nieuw begin?

Met lezingen door: dr Tijl Sunier, dr Jessica Stern en
prof. Andreas Kinneging en interviews door drs. Maarten Huygen,
dr Henk Oosterling en prof. Hans Boutellier.

16 september, 26 oktober en 27 november 2005, 20.00 u. in Zaal de Unie en Arminius

Sinds 11 september 2001 zijn we wreed gewekt uit een vredig dromenland. Wat gebeurt er allemaal? Waar komen die onverdraagzaamheid, die dreiging en dat geweld vandaan? Komen gelovigen en ongelovigen opeens onverzoenlijk tegenover elkaar te staan? En gelovigen onderling? Leveren de godsdiensten een desperate doodsstrijd? Of zijn we aan het prille begin van de 21ste eeuw juist getuige van een ingrijpende ommekeer, een terugkeer van religie in de samenleving als geheel? Moeilijk te zien met onze neus er te dicht bovenop en de slapers nog in onze ogen.

Achteraf is het makkelijk om grote lijnen te signaleren. De ideeën van de verlichting die sinds de 17de en 18de eeuw hun invloed laten gelden. Gevolgd door het liberalisme en het socialisme in de 19de eeuw. Religie moest gedurende die eeuwen steeds meer invloed prijsgeven, ten gunste van een materialistische levensbeschouwing. In de 20ste eeuw werd, met het postmodernisme, ook het verlichtingsdenken als ideologie, als groot verhaal, afgeserveerd. Volgens postmodernisten is er na de bevrijding van de knellende banden van kerk en staat sprake van een machtsvrije dialoog tussen mensen. De kritiek op dit postmoderne uitgangspunt is de laatste jaren steeds manifester geworden. De pluriforme samenleving waarin ieder individu vrolijk zijn eigen levensmenu samenstelt blijkt een utopie. Er is sprake van onzekerheid, angst en onbehagen. De hernieuwde belangstelling voor religie en de roep om fatsoen zijn daar uitingen van.

De grote verhalen zijn terug op het wereldtoneel. Niet de grote verhalen van de Verlichting en vooruitgang. De nieuwe zoektocht naar wat ons bindt, eindigt voor velen bij religieuze en klassieke bronnen. Hoe serieus moeten we deze terugkeer nemen en wat heeft deze terugkeer aan rust en inzicht te bieden en welke nieuwe polarisaties brengt het met zich mee?
Die vraag is het uitgangspunt van een debattenreeks die de Rotterdamse Raad voor de Kunst en Cultuur presenteert onder de titel:Terugkeer van de Religie en Klassieke Moraal. Einde van polarisatie of nieuw begin?

Vrijdag 16 september, 20.00 uur, gratis
Zaal de Unie
Deel 1: Caleidoscoop van de poldermoslims
Lezing door dr Tijl Sunier, antropoloog, Fac. der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Universiteit van Amsterdam
Interview: drs Maarten Huygen, commentator NRC-Handelsblad
Panel: Mohammed Talbi, woordvoerder werkgroep Samenwerkende Rotterdamse Marokkaanse organisaties en vml voorzitter van de studentenvereniging Eurabia; Fatima Lamkharrat, opbouwwerkster Sonor en Önder Karakaya, student Erasmus Universiteit en programmamaker Feza Tv, Rotterdam.
Voertaal: Nederlands

In het ‘islamdebat’ in Nederland zijn het vooral (ex)moslims die het Nederlandse publiek confronteren met vragen rond religie en samenleving. Ayaan Hirsi Ali klaagt de islam aan vanwege de onderdrukking van vrouwen. Moslims en moslima’s dragen in hun kleding, levensstijl en gedrag nadrukkelijk iets uit van hun islamitische identiteit. Mohammed B. heeft ons met de tragische moord op Theo van Gogh zelfs kennis laten maken met extremisme en terrorisme. Al deze mensen getuigen van hun worsteling met religie en fixatie op religieuze moraal en de voortdurende vraag hoe zij zich tot de islam moeten verhouden.
Antropoloog Tijl Sunier zal in zijn lezing een caleidoscopisch beeld schetsen van moslims in de polder. Tijl Sunier heeft diverse publicaties op zijn naam staan over jonge moslims in Europa. Na de lezing en het interview met Maarten Huygen gaat een panel van drie jonge Rotterdamse moslims, Mohamad Talbi, Fatima Lamkharrat en Önder Karakaya in op de lezing. Tot slot een open debat met de zaal.

Woensdag 26 oktober, 20.00 uur, gratis, Arminius
Deel 2: Terreur in de naam van God
Lezing door dr Jessica Stern, docent Public Policy, Harvard University, V.S.
Interview door dr Henk Oosterling, filosoof, Fac. der Wijsbegeerte, Erasmus Universiteit Rotterdam
Voertaal: Engels

Religie is terug op het wereldtoneel in de vorm van spectaculair geweld. Sinds de gebeurtenissen van 11 september 2001 gaat de meeste aandacht uit naar moslimterrorisme. Toch komt terrorisme niet alleen voor onder het volk van Allah. Ook gepassioneerde gelovigen van andere signatuur schuwen het grootschalige geweld niet.
Jessica Stern, terrorisme-expert en docent aan de Universiteit van Harvard, geniet wereldfaam vanwege haar recente boek Terror in the Name of God: Why Religous Militants Kill. Stern reisde voor dit boek vier jaar lang de wereld rond en interviewde christelijke, islamitische en joodse religieuze leiders en leden van extremistische en terroristische groeperingen. Waarom doen religieuze extremisten datgene wat hun geloof volgens de meeste van hun geloofsgenoten verbiedt? Waarin is religieus terrorisme geworteld? In haar lezing getiteld Terreur in de naam van God spreekt Stern over religieus terrorisme en wat er tegen gedaan zou kunnen worden.De Rotterdamse filosoof Henk Oosterling stelt Stern vervolgens vragen over haar bevindingen en stellingen. Daarna is het woord aan de zaal.

Donderdag 24 november, 20.00 uur, gratis, Zaal de Unie
Deel 3: Geografie van Goed en Kwaad
Lezing door prof. Andreas Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie, Universiteit van Leiden
Interview: prof. Hans Boutellier, directeur Verwey-Jonker Instituut en bijzonder hoogleraar politie- en veiligheidsstudies, Vrije Universiteit Amsterdam

De mens beweegt zich anno 2005 in een chaos van technische en maatschappelijke ontwikkelingen. Andreas Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit van Leiden, wil morele en mentale rust en orde scheppen in deze chaos. In zijn vuistdikke boek Geografie van Goed en Kwaad schetst hij de grens tussen goed en kwaad en put daarbij uit het christelijke geloof en de ethiek van de oudheid.
Volgens Kinneging is ons denken over het ‘goede leven’ versimpeld en verschraald. De primitieve gedachte bijvoorbeeld dat de zin van het leven ligt in het verdienen van veel geld of het maken van lol heeft nog nooit zoveel aanhang gehad als in deze tijd.
Kinneging zal in zijn lezing Geografie van Goed en Kwaad zijn gedachten over een coherente morele basis voor de samenleving uiteenzetten. Vervolgens zal hij geïnterviewd worden door Hans Boutellier, directeur Verwey-Jonker Instituut en bijzonder hoogleraar politie- en veiligheidsstudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Locaties : Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam en Arminius, Museumpark 3, Rotterdam
Aanvang : 20.00 uur
Toegang : gratis
Reserveren : sterk aanbevolen, (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) of rrkc@rrkc.nl
Informatie : www.rrkc.nl of (010) 433 58 33

2 gedachten over “Terugkeer van religie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *