Van Agt bij Palestijnen

Het is haast een leuke oefening in: spoor de paradigma’s op. Voor wie dat niks zegt, ga terug naar de paradigmastrijd.

Korte samenvatting:
Paradigma 1: Israël is een klein land, een toevluchtsoord voor de joden, overlevenden van de holocaust en overal ter wereld vervolgd, een klein land dat zich staande moet houden in een vijandige, Arabische wereld.
Paradigma 2: Joodse Israëli’s en Palestijnen vechten alletwee om hetzelfde stukje land en zijn beide niet bereid tot compromissen.
Paradigma 3: Israël is een bezettende mogendheid die de Palestijnen bij de stichting van de staat heeft onteigend en verdreven en daar nog steeds mee doorgaat.

Twee ingezonden brieven vanochtend in Trouw, de een keurt de houding van Van Agt af, de ander ondersteunt hem.

Zoek de verschillen, benoem de paradigma’s

Van Agt bij Palestijnen
Wat is Dries van Agt in ’s hemelsnaam aan het doetnin de Palestijnse gebieden? Hij loopt als de bekende olifant door de porseleinkast. Fulminerend tegen Israel en ophitsend naar de Palestijnen. Aan zijn houding te zien geeft hij een show weg die hij hier in Nederland heeft ingestudeerd. Hij is begaan met de Palestijnen, oke. Doe hij er goed aan om dat nu op dit moment, op deze manier te doen? Nee!
Na Arafats dood proberen Israel en de Palestijnen voorzichtig toenadering te zoeken. President Abbas moet spitsroeden lopen tussen de verschillende Palestijnse partijen. In januarizijn er verkiezingen en Hammas is sterk. Door het ophitsen van de Palestijnen zoals van Agt nu doet loopt hij Abbas voor de voeten en krijgt de heetgebakerde Hammas een nog grotere kans om te winnen ten koste van Abbas ‘Fatah’ partij. Dan kan het Midden-Oosten fluiten naar de rust, stabilisatie en democratie die Abbas voorstaat.
De Israeliers die de Gazastrook net hebben moeten verlaten, krijgen dan hun gelijk dat de ontruiming nergens toe geleid heeft. Van Agt is niet bij de tijd, hij loopt politiek achter op wat er nu in het Midden-Oosten speelt. Hij doet daar zeer veel kwaad en berijdt alleen zijn eigen stokpaardje.
Abcoude, N.J.Metz-Hijmans

Van Agt bij Palestijnen (2)
Oud-minister van Agt, onlangs weer in de belangstelling met zijn bezoek aan de Palestijnse gebieden, verdient brede steun voor zijn doelstelling ‘verbetering van de bestaansmogelijkheden en toekomstperspectief voor het Palestijnse volk’. Te lang heeft een meerderheid van onze politieke partijen Israel de hand boven het hoofd gehouden, daarmee het uitzichtloze en armoedige bestaan van het Palestijnse volk instandhoudend. Van Agt heeft nu het voordeel dat hij niet meer wordt gehinderd door de dagelijkse gebeurtenissen die de aandacht van de ministers opeisen. Dit mag echter geen excuus zijn voor onze politici om Israel nog langer ongehinderd (en VN-besluiten negerend) zijn gang te laten gaan. Meer dan een halve eeuw van landroof, vernietiging van woningen, isoleren van miljoenen mensen: dit mag niet langer voortduren. Daarom verdient de heer van Agt steun. Het Palestijnse volk heeft recht op een menswaardig bestaan in een vrije staat, ontdaan van omsingeling door Joodse kolonisten.
Zaandam P.Hartog.

Eén gedachte over “Van Agt bij Palestijnen

  1. De eerste brief is duidelijk een gevalletje “paradigma 2”. Geen van beide partijenwil eigenlijk compromissen sluiten, en daarom doet de aanwezigheid van Van Agt meer kwaad dan goed. Die is bang dat de vrede – die zo teer is als porselein – stukgetrapot wordt.

    De andere is “paradigma 3”, Israël als ‘schurkstaat’.

    Zelf stuiter ik tussen paradigma’s 2 & 3, maar ik kan me het best in de tweede brief verplaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *