Loos terreuralarm

Persbericht ingestuurd door Ahmed Marcouch:

De Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (UMMAO) heeft de minister van justitie een brief gestuurd. In de brief wordt de minister om opheldering gevraagd over de aanhouding van twee moslimjongeren naar aanleiding van loos terreuralarm op 1 november jl. in Amsterdam. De minister wordt verzocht de toedracht en de werkwijze van de politie en justitie bij deze aanhouding grondig te onderzoeken.

De aangehouden jongens zijn van Marokkaanse origine, droegen islamitische kleding (djellaba) en waren vanwege hun reis uit Duitsland in het bezit van bagage. De twee jongens werden, na een melding van een andere passagier verdacht van mogelijke voorbereidingen voor een aanslag.

Verontwaardigd hebben we kennis genomen van de wijze waarop een arrestatieteam van de Amsterdamse politie de twee moslimjongeren geboeid en geblinddoekt uit een internationale trein afvoerde.

Deze trein (politie) actie tast de geloofwaardigheid van de overheid aan, heeft een stigmatiserende werking op moslims en in het bijzonder op moslimjongeren. Ook wordt hier door onverdraagzaamheid jegens moslims bevorderd en bovendien getolereerd.

De communicatie van de overheid met betrekking tot het nemen van veiligheidsmaatregelen leidt tot , zoals blijkt uit dit voorval, tot een sfeer van paniek en wantrouwen onder burgers. Hiervan worden met name de allochtonen en in het bijzonder de moslims het slachtoffer. Burgers, die niet als verdachte kunnen worden aangemerkt van enig misdrijf, op die manier bejegenen is buiten alle proporties en een inbreuk op burgerrechten en mensenrechten zoals opgenomen in de grondwet en internationale verdragen.

Het bestrijden van terrorisme en belonen van waakzaamheid van burgers die strijdig is met de wet hebben een opruiend karakter en zijn derhalve dramatisch en zelfs ineffectief. Dergelijke acties vormen olie op het vuur in de debatten over moslims waarbij populistische (politieke) groeperingen vooral moslims de rol van zondebok toebedelen.

Moslims hebben net als alle andere burgers in de Nederlandse samenleving het recht op het beleven van de eigen identiteit, cultuur en godsdienstuitoefening.

18 gedachten over “Loos terreuralarm

  1. Naar aanleiding van de aanhouding van de vermeende moslimterroristen, doe ik een oproep aan alle Nederlanders (met en zonder dubbel paspoort). Verruil uw diplomatenkoffertje en handtasje eens voor een rugzak, trek een djellaba aan, stap in de trein, kijk elkaar eens diep in de ogen en…glimlach. Wie belt er dan nog 112?

  2. Wat een belachelijke gang van zaken. Dit schiet niet op.
    Marion Bloem is van plan om de verantwoordelijke ministers voor de Schipholbrand aan te klagen wegens dood door nalatigheid. Daarom dit adres, dat op een andere zijtak staat van deze webbsite:
    http://www.eenroyaalgebaar.nl/
    Surf er even naar toe en laat dit adres achter op iedere webbsite die je bezoekt.
    Het Nederlanse rechtssyseem biedt volgens mij ruimte genoeg. Ook ik kan Rita Verdonk wel schieten, maar ik doe het niet. Ik wens me daaraan niet schuldig te maken, maar ik zag haar graag met een proces aan de keurige rok.
    Boudine

  3. In Frankrijk is het plan “Vigipirate” al een tijd in werking. passagiers in het openbaar vervoer wordt gevraagd ‘vigilant’, oftewel waakzaam en oplettend te zijn.

    “Waar wil je dat ik op let?” vroeg ik de metrojongen die een weining informatieve flyer uitdeelde (‘samen oplettend’)”Bebaarde mannen met een rugzak? Vrouwen in chador die me de weg naar het station vragen? Wat?”

    Een geïrriteerd schouderophalen was het antwoord.

  4. Erg begrijpelijk dat mensen ongerust zijn. Ik ben zelf ook doodsbang in volle trams. Verwijt dit niet de gewone mensen, maar de plegers van aanslagen. Daarom vind ik ook dat deze jongens begrip op moeten kunnen brengen dat er met angst naar hen gekeken wordt, het is nu eenmaal niet anders. Die kleding is toch een keuze voor het horen bij een groep. Een groep die zich basseerd op een boek waar onder andere nogal tot agressie wordt opgeroepen jegens mensen die geloven dat dit boek door mensen verzonnen is, dat die hele magische wereld die erin beschreven wordt niet bestaad, homo’s en vrouwen die ontrouw zijn. Ook de bijbel is een boek waar ook nogal in werd veroordeeld, dat ook wreedheden kent maar gelukkig laten de aanhangers daarvan anderen redelijk met rust.
    Wel begrijp ik heel veel niet: Als die jongens echt een bom bij zich hadden gehad, waarom de trein dan heel lang stilzetten en iedereen met de potentiele moordenaars opsluiten? Lijkt me slimmer om op het dichtstbijzijnde station iedereen uit de trein te laten stappen en verspreiden, en de jongens dan eventueel oppakken. Waarom moesten die jongens geblinddoekt worden? Waarschijnlijk waren hun tassen toen al bekeken en was toen al bekend dat ze geen exposieven bij zich hadden. De jongens hebben het recht om zo rond te lopen, dus ze hadden niets misdaan en niets rechtvaardigde deze behandeling. Ik vraag ze wel om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen bang van hen worden. In Engeland zijn veel mensen die doorzichtige tassen gebruiken. Heel erg dat de PLEGERS VAN HET GEWELD hen dit aandoen. Heeft niets met racisme te maken !

  5. Het meest trieste hieraan is dat de politie/de overheid geen excuses aanbied aan die twee jongens. Want ze gedroegen zich toch echt verdacht hoor…. Wat een zieke zooi hier in N.L..

    In ieder geval is nu algemeen bekend hoe je het treinverkeer kunt ontregelen zonder strafbare feiten te plegen.

  6. Dinsdag heb ik dus twee en een half uur doorgebracht in treinen als haringen in een ton opeengepakt met andere reizigers. Gelukkig was de sfeer goed en werden er melige grapjes gemaakt. Even vreesde ik voor een omslag van de stemming toen de conducteur omriep wat de reden was van deze vertraging en ellende. Ook de moslima naast mij verstrakte helemaal net als ik. Gelukkig bleef het bij algehele meligheid. Dat gaf me toch wel weer goede moed en vertrouwen in de burgers van nederland.

  7. Ik snap best dat mensen ongerust zijn: deze ongerustheid wordt door de media ook aangewakkerd. Want laten we eerlijk zijn: het zijn steeds ‘moslims’ die aanslagen plegen en steeds zijn zij gekleed zoals ook deze jongens gekleed waren. Tenminste dat zegt iedereen, maar is dat wel zo? Worden er nooit door anderen aanslagen gepleegd? Volgens mij wel. En waren de daders allemaal gehuld in lange gewaden? Volgens mij niet. De vermeende daders van 11 september in ieder geval niet. Dus is een moslim in een jurk even verdacht als een moslim in een spijkerbroek.

    Triest dat de aanslagen (hoe gruwelijk ook) van enkelingen miljoenen moslims wereldwijd verdacht maken. Ik zie dat bij andere bevolkingsgroepen niet gebeuren, ook niet nadat er door hen gruwelijke aanslagen of moorden gepleegd zijn. Om maar weer een standaard-voorbeeld te nemen: na de moord op Pim Fortuyn schrok niemand extra van kalende hollandse mannen die zich ‘verdacht’ gedroegen door zich bijvoorbeeld in het toilet op te sluiten, dat doen we immers allemaal. Maar na de moord op Theo van Gogh zijn ‘Arabisch ogende mannen’ wel verdacht. En als het dan werkelijk aan deze voorbeeldfiguren ligt, dan snap ik nogsteeds niet waar dan de angst voor gesluierde vrouwen vandaan komt. Zij hebben tot nu toe immers geen vlieg kwaad gedaan.

    En dan het commentaar dat er is op de kledingstijl: als je je op deze manier kleedt vraag je er om. Klopt dat wel? Als iemand zich ‘islamitisch’ kleedt wil hij dan op terroristen lijken? Meestal niet. Ik vind niet dat het daarom nodig zou moeten zijn om je extra onopvallend te gedragen als je voor deze kleding kiest, omdat men anders bang voor je is. En ik vind al helemaal niet dat we om deze reden bepaalde kleding achterwege moeten laten. Misschien moeten mensen gewoon weer aan het idee wennen dat ze van de meerderheid van de moslims (ook van degenen die kiezen voor de meer traditionele kledingstijl)niets te vrezen hebben.

    Ik ben zelf een moslima met hoofddoek en ik draag deze niet omdat ik mezelf laat onderdrukken en ook niet omdat ik op een terrorist wil lijken. Toevallig lijken de onderdrukten en de terroristen op ons. Met ‘ons’ bedoel ik dan de overgrote normale, vredelievende moslimmeerderheid.

  8. Tja het is weer te gek voor woorden, krijgen we straks de vergelijking van als je een te korte rok draagt is het toch je eigen schuld als je wordt lastig gevallen. Verdonk zal wel weer zeggen dat deze jongens zich niet moeten aan stellen en wat aan hun beeldvorming moeten doen, of iets in die trant.

    Even iets anders, geen zware lectuur, maar wel een heel leuk boekje van Faiza Guéne ‘Morgen kifkif'(kifkif betekend zo goed als ‘het zelfde’):
    Doria woont in een grauwe voorstad van Parijs. Haar vader is teruggegaan naar Marokko om een tweede vrouw te vinden die hem wel een zoon kan schenken. Doria en haar moeder zijn onthutst achtergebleven. Watnu? Aan aandacht geen gebrek. Ze heeft contact met een psychologe, praat veel met haar vriend Hamoudi en er komen sociaal werkers over de vloer. Dan heb je ook nog Nabil, van wie ze prive-les krijgt- en haar eerste kus. Langzamerhand begint het Doria te dagen: het vertrek van haar vader is geen vloek, maar een zegen.

    Het boekje telt zo’n 158 pagina’s, heb het net op het station gekocht en in de trein van Amersfoort naar Duivendrecht zitten lezen, ben al over de helft. Sommige dingen heel herkenbaar en andere dingen weer niet voor te stellen, Maar heel fris kinderlijk en toch ook weer volwassen met veel humor en pijn geschreven. Lezen!

  9. yep Boudine, ik heb de oproep van Bloem flink doorgestuurd en er staan nu al bijna 1000 handtekeningen op….

  10. Nog even en de regering verzind een oplossing als : Moslims achter in de trein/bus en andere gelovigen voor in de trein/bus.
    Gaan we langzaam weer terug naar de Appartheid? Het lijkt wel of moslims langzaam andere rechten krijgen dan niet moslims.

    bel 112: Er zit een man met een fries accent en een noordhollands uiterlijk in 3 delig pak in deze trein met een verdachte actentas. Ik denk dat er een bomb in zit. hij ging al 2 keer naar de WC en nam zijn koffertje mee.
    De telefoniste zal u mede delen dat U alleen 112 moet bellen bij echte noodgevallen.

    Word de moslim een tweederangs burger? Zoals ooit de joden nog niet eens zo heel lang geleden. Of de Afro-negroiden in zuid-afrika van nog recentere tijden?

    En moeten we daar het terrorisme de schuld van geven of spelen hier andere oorzaken een rol ?

  11. Ik vind de actie volstrekt begrijpelijk. We zijn opgeschrikt door aanslagen in New York, Madrid, Londen met duizenden doden, gepleegd door mensen die zich moslim noemen. Moslims in spijkerbroek zijn niet als moslim herkenbaar. Moslims in ‘islamitische’ kleding wel. Als die eerst door de trein lopen op zoek naar een toilet, dan nog eens langslopen omdat het toilet aan de ene kant te vies is, zich vervolgens in een ander toilet langer opsluiten dan gewoonlijk, en met een rugzak rondlopen (waar hebben we de rugzak toch eerder gezien…) die ze aan elkaar doorgeven trekt dat de aandacht. Logisch dat mensen zich dan gaan afvragen wat zij aan het doen zijn. Stel dat ze inderdaad explosieven bij zich hadden, dan kan vriendelijk vragen wat ze aan het doen zijn je je leven kosten.

    De politie heeft ze overmeesterd, ondervraagd en vrijgelaten. Volstrekt normaal zou ik zeggen. Ze zijn niet onschuldig gevangen gezet, ze zijn niet gemarteld.

    Marcouch en andere moslims kruipen weer helemaal in de slachtofferrol. Gewone moslims zijn helaas door extremisten gegijzeld. We moeten degenen die in naam van de islam geweld gebruiken bestrijden en niet de overheid aanklagen omdat ze waakzaam is.

  12. @Hendrik Jan: Ik ben het met je eens dat men waakzaam moet zijn, maar dan voel ik toch echt meer voor detectiepoortjes waar IEDEREEN doorheen moet voordat je een trein kunt betreden dan voor dit soort acties. Dat men niet alleen ‘jaagt’ op mannen met jurken mag duidelijk zijn, het was immers een verdacht ‘Arabisch ogende’ Braziliaan die in Londen het leven liet. Omdat je niet uit iemands uiterlijk kan opmaken of iemand goed of kwaad in de zin heeft voel ik dus meer voor extra controles voor iedereen.

    Volgens mij heeft de verontwaardiging over dit soort acties niets te maken met het in een slachtofferrol kruipen. Het is gewoon ronduit vervelend alle ogen op je gericht te hebben als je iets uit je tas pakt en vijf mensen een zucht van verlichting te horen slaken als het een krentenbol blijkt te zijn (overkwam mij een paar maanden geleden in de trein). Door iedereen te controleren voorkom je dit soort paniek en kunnen we allemaal rustig met het openbaar vervoer reizen.

    Ik kan mijn hoofddoek in de kast laten hangen als ik dat zou willen en autochtone moslimmannen hoeven voor anderen helemaal niet als moslim herkenbaar te zijn, maar mijn kinderen kunnen hun Arabische trekken straks niet in de kast laten hangen. Dus hoop ik dat we er met zijn allen voor kunnen zorgen dat alles weer een beetje normaal is tegen de tijd dat zij groter zijn…

  13. Natuurlijk, detectiepoortjes, daarmee vang je de echte terroristen die niet ‘islamitisch’ gekleed gaan. Waar zetten we die? Op alle stations, bij openbare gebouwen, in winkelcentra, op de snelweg. Onbegonnen werk.

    Bin Laden & Co maken normaal leven voor gewone moslims door hun gewelddadige acties en opruiende taal onmogelijk. De rol van de overheid in het vergroten van de angst door te suggereren dat moslims zelf te weinig doen om radicalisering te voorkomen vind ik kwalijk. Er zijn een paar moskeeën waar een staphorster variant van de islam wordt gepropageerd, wat niet goed is naar mijn mening. Maar die variant gaat lieden als Mohammed B. niet ver genoeg. Die komen daar hoogstens nog incidenteel, maar bereiden hun snode plannen in intieme kring voor. Ik ken ze niet, dus kan er niets aan doen. Mijn gematigde moskee kan er ook niets aan doen. Scholen en buurthuizen kunnen er ook weinig aan doen, want ze hangen hun plannen niet aan de grote klok. Het is hoogstens verdacht wanneer ze niet meer in de moskee of in het buurthuis verschijnen. Maar dan is het al te laat. Hoe blijf je alert als je niet weet waar je op letten moet? In dat opzicht maakt onze regering een grote fout. Dat bevordert het wantrouwen jegens mensen die vanwege uiterlijke kenmerken wel herkenbaar zijn als moslim. Nu zijn het nog kleding, hoofddoeken en baarden, straks worden het Arabische trekken (autochtone moslims kunnen dan hun gang gaan) en misschien eindigt het met een jodenster voor moslims. Laten we hopen dat Cohen tegen die tijd premier is om het tij te keren. Ik weet het niet. Maar het heeft geen zin om in dit geval de politie aan te klagen of diegene die de politie belde.

    Ik ontving een wijd verspreide e-mail van iemand uit de buurt van die twee jongens die het verhaal van de broer had gehoord. In die e-mail werd de politie voor vieze zwijnen uitgemaakt en er stonden nog meer van dat soort termen in aan het adres van de niet-moslimbevolking. Ook dat lijkt me geen juiste reactie. Dit incident heeft de bevolkingsgroepen weer een beetje verder uit elkaar gedreven. Het enig wat helpt is met elkaar praten. Maar hoe voorkom je dat de dialoog gevoerd wordt door degenen die het toch al met elkaar eens zijn? Ik heb hier in de wijk bijeenkomsten meegemaakt waar de allochtonen zoals gebruikelijk van alles de schuld kregen. Er waren geen allochtonen bij omdat er toch niet naar ze geluisterd wordt en de hele setting te autochtoon is. Er is een fundamenteel verschil in de manier van communiceren, nog afgezien van de taalproblemen. Hoe breng je de mensen bij elkaar? Want het is wel duidelijk dat meer kennis van elkaar leidt tot meer begrip voor elkaar. Ik weet het niet en voel me machteloos.

  14. Als je je verdacht gedraagt, word je aangehouden. Dat is al eeuwenlang zo. Wat onder verdacht gedrag verstaan moet worden is nu helaas aan het verschuiven. Daar kunnen we politie en bestuurders niet de schuld van geven.

    De schuld ligt bij jihadi’s die menen dat terreur gebruikt mag worden om hun zin door te drijven. Laten we hun vragen een uniform aan te trekken, dan kunnen de djellaba-met-rugzak dragende vrome moslims die in treinen wc’s zoeken om te bidden weer vreedzaam door het leven.

  15. As salaam aleikum, vrede zij met jullie

    Eigenlijk weet ik niet goed waar ik moet beginnen… maar,

    WAAROM TOCH STEEDS AL DIE OPHEF!

    Ten eerste… voor de jongeren die opgepakt werdenin de trein, omdat ze (te lang) op de wc zaten en hun rugzak (met daarin koranteksten e.d.) aan elkaaroverdroegen… waarschijnlijk omdat het “haram/niet toegestaan” is om een Koran in de w.c. mee te nemen… wat een “onreine” plek is…lijkt het me verschrikkelijk om op die manier behandeld te worden terwijl je weet dat je niets verkeerds hebt gedaan… Hen valt niets te verwijten

    ten tweede… als politie, ieder voert de taak uit die hij opgedragen krijgt van een leidinggevende boven hem, elk van hen doet zijn werk op een zo goed mogelijke manier… Daar vertrouw ik op. Ook zij zullen wel een nachtje of meer hebben wakker gelegen van de ze situatie… wisten zij veel, ze krijgen de informtie ook maar uit tweede hand, za zaten zelf niet in die trein en een dergelijk telefoontje moet je toch wel serieus nemen… hen kun je ook niets verwijten

    en dan… De persoon die belde, Tja, ik kan me de angst voorstellen, je ziet niet elke dag moslims in traditionele kledij rondlopen met een tasje wat ze over en weer geven en zich dan ook nog verdacht ophouden bij meerdere toiletten… Diegene belde de politie vol goede bedoelingen… wist hij veel dat de jongens woedoe (rituele wassing) wilden verrichten en dat je de koran niet meeneemt in de toilet, omdat dat niet toegestaan is op basis van wat deze jongeren weten uit de koran en Soenna (overleveringen mbt de levenswijze van de profeet mohammed, die veel moslims proberen na te leven)… WIST HIJ/ZIJ VEEL… Die kun je toch ook niets verwijten?

    ieder deed wat hem het beste leek in deze situatie, ik vind het echt verscrikkelijk wat er allemaal gebeurt in dit land in deze wereld, maar wat doe je eraan?

    degene die dat uitvind verdient echt de NOBELPRIJS vor wereldvrede…

    en ik, ik voel me ook machteloos!

  16. Toen ik afgelopen week het bericht van de aanhouding hoorde begreep ik al direct wat er aan de hand was.
    Twee moslims op reis en “verstoppen” zich in de w.c.
    Je moet moslim zijn om te kunnen weten dat ze misschien even een wudu, dit is een rituele wassing, gingen doen om hun gebed te kunnen verrichten.
    Voor mij als moslima direkt herkenbaar. Heb ook lange treinreizen gemaakt. Bovendien zijn die toiletten vaak zo vies dat je wel even hulp nodig heb om er voor te zorgen dat je voeten ook na het wassen nog schoon blijven. Maar dit is inside information. Dit voorval geeft maar weer eens aan hoe slecht het staat met onze kennis over moslims.
    Elzeliena de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *