KORT

KORT vandaag:
Rotterdam homofoob? Debat
BMN’ers VOOR PAKISTAN! Amsterdam
Bijeenkomst met Israelische en Palestijnse mensenrechtenactivisten, Amsterdam
Aanklacht dood door schuld. Onderteken
Tariq Ramadan in Maastricht
Herdenking slachtoffers van de brand, Leeuwarden
Internationale solidariteit met Palestijnse vluchtelingen, Vlaardingen
Benefiet voor Pakistan, Rotterdam
Actie tegen de Muur, Utrecht

KORT is een rubriek voor korte berichten, bijeenkomsten, verwijzingen, aanbevelingen. Het is bedoeld als service, niet als discussiebijdrage. Commentaren worden alleen bij uitzondering geplaatst.

Rotterdam homofoob?
Uitnodiging van Imad el Kaka, MORGEN!

Beste mensen,

Ik nodig jullie van harte uit, temeer omdat wethouder van den Anker komt en
we toch echt willen zeggen dat wij als islamitische burgers niets tegen de
homoseksuele Rotterdammer hebben.

Groetjes,
Imad

Politiek café
Datum : 13 november 2005, 15.00 uur, Oranje Boven

Onderwerp: de schrik van de jeugdmonitor

In de meest recente jeugdmonitor van de gemeente Rotterdam blijkt dat de
houding van jongeren ten aanzien van homoseksualiteit weer minder tolerant
is geworden. Een trend die al jaren aan de gang is. Homo’s en lesbo’s
voelen zich minder veilig in de stad en de eerste tekenen van een roze
vlucht van homo’s naar de provincie zijn al zichtbaar. Hoe erg is het met
die houding van jongeren of is het alleen puberaal machogedrag? Moet de
politiek de jeugd op andere gedachten brengen? Wie hebben er nog meer een
taak? Wat gaan we er aan doen lieve mensen?

Presentatie: Imad el Kaka

Gewenste gasten:
Marianne van den Anker (wethouder, Leefbaar Rotterdam)
Dominic Schrijer (bestuurslid Charlois, PvdA)
Salima Belhach (D66)
Schooldirecteur
Jongerenverslaggever Expreszo

Vorm: Panel
Column
Stellingen:

als de politiek niets doet wordt Rotterdam homofoob
religieuze clubs vragen om respect maar hebben geen respect voor homo’s
in het buurtwerk vergeet men homoseksualiteit
rechts gijzelt roze
schooldirecties en besturen moeten opkomen voor homodocenten en leerlingen

Conclusie: alle hens aan dek
actief programma met opvoeders om tij te keren
partijen moeten elkaar bij de les houden en aanspreken

Met vriendelijke groet,

Imad el Kaka

BMN’ers VOOR PAKISTAN!
Altijd al een persoonlijke masterclass acteren willen krijgen van Mimoun
Oaissa (Shouf Shouf Habibi, het Schnitzelparadijs)? Wil jij de trotse
eigenaar worden van een unieke kaftan ontworpen door mode ontwerper Aziz
Bekkaoui of een gastrol willen spelen in de serie Alex FM? Of misschien
wel een meet&greet met rapper Raymzter…of een dagje meelopen in de
Tweede Kamer met Naima Azough (GroenLinks)?

Op zondagmiddag 13 november vindt de benefietveiling ‘BMN’ers voor
Pakistan’ plaats. Die middag zullen diverse masterclasses en items van
bekende Marokkaanse Nederlanders (BMN’ers) worden geveild waarvan de
opbrengsten naar de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan gaan.

KOM, KIJK, LUISTER EN BIED!

Met optredens van onder andere cabaretier Rachid Larouz, zangeres Rajae
elMouhandiz en meer…

Zondagmiddag 13 november, Club Odeon, 15.30 uur tot 17.30 uur
(inloop v.a. 15.00 uur)

Entree:EUR 5,-
Alle opbrengsten komen ten goede aan giro 800800.
Voor meer informatie zie www.bestmoves.nl of
via info@bestmoves.nl

Voor adres en route club Odeon zie www.odeontheater.nl

Geachte geïnteresseerde,

Hierbij willen wij u attent maken op een bijeenkomst die dinsdagavond 15 november 2005 zal plaatsvinden op de Universiteit van Amsterdam (voor details zie onderaan). Daarbij zullen de Palestijnse mensenrechtenactivist Abed al-Rahman al-Ahmar en zijn vrouw – de Israelische advocate Allegra Pacheco – aanwezig zijn en deelnemen aan een discussie over mensenrechten in de gevangenissen van Israel. Ook zal er de film “Schrijven voor Abed” worden vertoond.

Amnesty International heeft zich jarenlang ingezet voor de vrijlating van Abed al-Rahman al-Ahmar terwijl hij in administratieve detentie zat. Door de bemoeienis van Amnesty is hij één van de symbolen geworden in de strijd tegen de administratieve detentie.

Overigens zal in ons kwartaalblad De Brug van december 2005 een interview verschijnen met Abed al-Kahman al-Ahmar en Allegra Pacheco.

(persbericht van Amnesty International)
Palestijnse mensenrechtenactivist op visite in Nederland

“Ik besloot om me in te zetten voor mensenrechten nadat ik het lijden en de onderdrukking van vele mensen had gezien en ook na mijn eigen ervaringen van jaren van mishandeling en administratieve detentie. Ik geloof dat mensenrechten de enige manier is om het geweld te stoppen tussen Palestijnen en Israeliërs”, aldus Palestijnse mensenrechtenactivist Abed al-Rahman al-Ahmar (2001).

In juli 2004 werd Abed al-Rahman al-Ahmar definitief vrijgelaten door Israel, na meer dan 10 jaar af en aan in administratieve detentie. In deze periode was de Israelische advocate Allegra Pacheco werkzaam voor Abed. Tijdens zijn gevangenschap werden zij meer dan advocate en cliënt: zij trouwden. Quds, hun eerste zoon, werd geboren terwijl zijn vader weer eens in gevangenschap zat. Abed mocht niet bij de geboorte aanwezig zijn en eveneens mocht hij de baby na de geboorte niet zien. Pas toen Quds anderhalf was mocht hij zijn vader na zijn vrijlating eindelijk ontmoeten.

Amnesty International, een wereldwijde onpartijdige en onafhankelijke organisatie van mensen die strijden voor de internationale erkenning en naleving van de universele rechten van de mens, heeft zich jarenlang ingezet voor de vrijlating van Abed al-Rahman al-Ahmar terwijl hij in administratieve detentie zat. Administratieve detentie is een procedure waarbij in de door Israel Bezette Gebieden verdachten zonder aanklacht of rechtszaak in gevangenschap zitten. Er is ook geen intentie om de verdachte nog aan te klagen voor strafbare feiten of om een proces tegen de verdachte te beginnen.

Amnesty International heeft Al-Ahmar altijd als gewetensgevangene beschouwd. Toen hij in 2001 het risico liep te worden gemarteld startte de organisatie een bliksemactie voor hem. Deelnemers werden gevraagd kopieën van hun brieven op te sturen aan mensenrechtenorganisaties in Israel. Eén van de reacties hierop was: “Wat voor jullie afzonderlijke en soms een weinig betekende bijdrage aan de mensenrechten en de democratie in de wereld lijkt, groeit bij ons aan tot de ene map na de andere vol protestbrieven.”! (Amnesty in Actie, september 2001).

De brieven uit Bennekom en Roermond hadden ook een grote invloed op Abed persoonlijk. Over deze schrijvende mensen werd een film gemaakt: “Schrijven voor Abed”. In deze film vertelt al-Ahmar zelf tijdens een opname vanuit de gevangenis, wat een grote invloed de brieven op hem en anderen in de gevangenis hadden. Hij voelde zich niet alleen in zijn strijd tegen onderdrukking.

Ook in Nederland zette groepen zich in voor Abed. Vooral de groepen in Bennekom en Roermond toonden zich zeer actief. Jarenlang hebben zij zich ingezet voor de rechten van deze Palestijnse mensenrechtenactivist. En ter gelegenheid van het jubileum van de groep uit Bennekom nodigt Amnesty Nederland nu Abed al-Ahmar met zijn vrouw Allegra en hun twee kinderen Quds en Jaleel uit voor een bezoek in ons land

Op dit moment, een jaar na Abed’s vrijlating, bekleedt hij een functie in het lokale Palestijnse bestuur. Het bezoek aan Nederland zal voor Abed de eerste keer zijn dat hij naar Europa kan reizen. Allegra, de eerste Israelische advocaat met een kantoor in autonoom Palestijns gebied, is 4 jaar geleden gast van de Nederlandse sectie geweest.

Naast hun acte de presence bij de jubileumfestiviteiten van de Amnesty-groep zullen zij te gast zijn op een avond aan de Universiteit van Amsterdam; daarnaast zullen zij enkele werkbezoeken afleggen in Nederland, België en Engeland.

Op 15 november zal de film “Schrijven voor Abed” getoond worden op de Universiteit van Amsterdam. Daarbij zal Abed al-Rahman al-Ahmar deelnemen aan een discussie over mensenrechten in de gevangenissen van Israel.
Tijd: 19.30
Locatie:Oudemanhuispoort 4 (Faculteit der Rechtsgeleerd Zaal C017)
Toegang: gratis

Stichting SIVMO
(Steuncomité Israelische Vredesgroepen en Mensenrechtenorganisaties)
Postbus 15823
1001 NH Amsterdam
Tel: 020 – 67 58 925
E-mail: sivmo@xs4all.nl
www.xs4all.nl\~sivmo

PERSBERICHT
Nederland, 10 november 2005

Op www.eenroyaalgebaar.nl, een initiatief van schrijfster Marion Bloem, wordt het publiek al sinds enige dagen in de gelegenheid gesteld om het indienen van een strafklacht tegen Minister Donner en Minister Verdonk persoonlijk te ondersteunen. In korte tijd hebben meer dan 4000 mensen deze aanklacht ondertekend, waaronder bekende Nederlanders zoals Geert Mak, Jan Pronk, Jan Wolkers, Freek de Jonge, Dieuwertje Blok, Thomas Verbogt, Thé Lau, Ivan Wolffers, Chris Keulemans. De ondersteuning komt uit alle lagen van de bevolking, ook van mensen die door hun werk met vluchtelingen te maken hebben en van (ex-)asielzoekers.

De Schiphol-catastrofe wordt door de aanklagers als een rechtstreeks uitvloeisel van het volstrekt onmenselijke vreemdelingenbeleid gezien en de verantwoordelijke bewindslieden Minister Donner en Minister Verdonk worden daarvoor rechtstreeks strafrechtelijk aansprakelijk gesteld. Aansprakelijk voor dood door schuld.

Er zijn reeds genoeg feiten bekend om Minister Verdonk en Minister Donner te kunnen verdenken van dood door schuld, of tenminste medeplichtigheid aan dood door schuld, en een jaar wachten op de uitkomsten van onderzoek is dan ook niet op zijn plaats.

Het advocatenkantoor Steijnen, Olof en Stelling te Zeist heeft inmiddels namens Landelijk actie comité Genoeg is genoeg een aangifte opgesteld tegen Minister Donner en Minister Verdonk, wegens dood door schuld en wegens wrede en onmenselijke behandeling. De tekst van de aangifte wordt binnenkort voor publicatie beschikbaar.

De aanklacht baseert zich mede op het Anti-Folterverdrag (AFV), zodat Minister Donner en Minister Verdonk niet de kans wordt geboden om zich, als Ministers achter immuniteit van strafrechtelijke vervolging te verschuilen. Naast marteling, stelt dit verdrag immers ook ‘een wrede en onmenselijke behandeling’ strafbaar.

De tekst op http://www.eenroyaalgebaar.nl die door meer dan 3700 burgers is ondertekend, is:
Ik wil de Nederlandse regering aanklagen voor dood door nalatigheid. Ondanks hun onjuiste beweringen, ondanks hun vele fouten, ondanks het gebrek aan medewerking wanneer Nederlandse burgers hen erop attent maken hoe het asielbeleid er in de praktijk aan toe gaat, zijn de ministers Donner en Verdonk niet bereid hun falen te erkennen en af te treden. Congo (en mogelijk andere landen) informatie doorspelen, onschuldige mensen opsluiten, kinderen van school halen en gevangen zetten, mensen terugsturen naar een land waar ze vermoord of gemarteld worden, gezinnen uit elkaar halen, mensen zonder voorzieningen op straat zetten, jongens van achttien, die buiten hun schuld geen papieren hebben, gevangen zetten, mensen opsluiten in ondeugdelijke brandgevaarlijke cellen noem maar op het kan allemaal in Nederland.

Wij laten niet zomaar toe dat de regering fundamentele rechten van de mens blijft schenden. De verantwoordelijke ministers horen eindelijk hun fouten te erkennen. Het beleid moet anders, met meer respect voor onze medemens. Een royaal gebaar naar de mensen die hier al langer dan vier jaar verblijven is een eerste vereiste stap om ons niet meer voor ons land te hoeven schamen. Wie wil dit initiatief ondersteunen en helpen om deze aanklacht ookwerkelijk vorm te geven?

Tuesday 15 November, 8 pm, Collegezaal, Tongersestraat 53, Maastricht
Meer informatie

Engelstalige lezing / lecture in English
Western Muslims and the Future of Islam
by Prof. Dr. Tariq Ramadan, Professor Islamstudies, Un. of Oxford
Entrance: students € 2,- / others € 3,-. No reservations!
Tariq Ramadan, one of Europe’s leading progressive Muslim scholars, wants to create a new kind of European Islam that bridges Islamic values and Western culture. Ramadan sees no conflict between being a Muslim and being a full citizen in a Western country. In this lecture, he will advocate that the Muslims in Europe need to separate Islamic principles from their cultures of origin and anchor them in the cultural reality of Western Europe. Whatever does not oppose our values, he says, we should take up and add to our legacy. Ramadan is the first Muslim intellectual to declare a moratorium on the ’sharia’. However, the French Minister Nicolas Sarkozy and some intellectuals accuse him of being “the master of double talk”, saying one thing to the non-Muslim public and the opposite to the Muslim audience.
Tariq Ramadan was named as one of the 21st Century’s great innovators by Time Magazine last year. He is the grandson of Muslim Brothers founder Hassan El-Banna. Being born and raised in Switzerland, Ramadan studied philosophy and French literature in Europe, and Arabic and Islam in Egypt. He wrote his doctoral thesis on Friedrich Nietzsche. Recent publications are: Western Muslims and the Future of Islam and Islam, the West and the Challenges of Modernity.

Herdenking van de slachtoffers van de brand in uitzetcentrum Schiphol-oost

Vrijdag 18 november vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats in
Leeuwarden voor de slachtoffers van de brand in uitzetcentrum
Schiphol-oost. Daarbij kwamen in de nacht van donderdag 26 op vrijdag
27 oktober 11 mensen om het leven, waaronder ook een inwoonster van
Leeuwarden.

Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur in de Bonifatiuskerk aan de
Voorstreek / Bonifatiusplein in Leeuwarden, de herdenking vindt plaats
tussen 19.30 uur en 21.00 uur.

Tijdens de bijeenkomst wordt een minuut stilte gehouden voor de
slachtoffers van deze tragische gebeurtenis. Daarnaast worden liederen
gezongen, worden muziek en gedichten ten gehore gebracht, en spreken
vertegenwoordigers van maatschappelijke, kerkelijke en politieke
organisaties.

Het initiatief voor deze bijeenkomst is afkomstig van Titus Brandsma
Parochie, Vluchtelingen Cordon Fryslân en SP Leeuwarden. De
initiatiefnemers hebben maatschappelijke, kerkelijke en politieke
organisaties gevraagd om de oproep te ondersteunen en hun leden op te
roepen om deel te nemen aan de bijeenkomst.

Het Vlaardingse Al Awda Netwerk, ICCO en Badil organiseren samen ter gelegenheid van de internationale solidariteitsdag met de Palestijnen een discussie over het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen.
Wij willen u van harte uitnodigen om aan deze discussie deel te nemen.

Mevrouw Ingrid Jaradat, directeur Badil, en de heer Jaber Suleiman, mede-oprichter van Aidoun in Libanon en Syrië, zullen spreken over het belang van hun werk, zowel in het Midden Oosten als ook in Nederland.

De Palestijnse vluchtelingen vormen de grootste groep vluchtelingen ter wereld.

Overal ter wereld hebben de Palestijnse vluchtelingen kenbaar gemaakt dat het recht op terugkeer een principiële kwestie is en dat zij geen oplossing kunnen accepteren die geen rekening houdt met dit recht. Zonder rechtvaardige oplossing voor de Palestijnse vluchtelingen, conform VN resolutie 194, en gebaseerd op de universele verklaring van de rechten van de mens, is er geen duurzame vrede mogelijk in het Midden Oosten.

Met de mensenrechtenorganisatie Badil uit Betlehem, Palestijnse sprekers en juridische experts van over de hele wereld willen wij samen met u dit vraagstuk bespreken in de gemeente Vlaardingen waar de grootste concentratie van Palestijnen in Nederland woonachtig is.

De discussie vindt plaats op zaterdag 26 november 2005 om 20.00 uur op het Albeda college, Buys Ballotlaan 25, Vlaardingen West.

Zie voor een uitgebreide routebeschrijving: http://www.albedacollege.nl/locaties1/buysballotlaan.jpg

Wij hopen u op deze zaterdag avond te mogen begroeten,
Met vriendelijke groet,

Mieke Zagt
Relatiebeheerder Midden Oosten ICCO
Utrecht
T: 030-6927 851

Op vrijdag 18 november aanstaande vanaf 19.00 uur wordt in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam een benefietavond gehouden ten bate van de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan.

Stichting Cosmicus Rotterdam heeft samen met sv Mashriq, Kaseur, het HBO
Inholland en nieuwe Luxor theater de handen ineengeslagen om op deze avond zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de opbouw van een kinderdorp in het centrum van het rampgebied. Het kinderdorp bestaat uit een weeshuis, een ziekenhuis en een school.

Op het multiculturele programma van deze avond staat onder meer: de bekende Turkse volksdansgroep Anadolu, de turkse band Yakamoz, professionele Chinese zwaarddansers die een spectaculaire demonstratie zullen geven en de Pakistaanse zanger Sagar Malik. Er is muziek uit alle windstreken en op karakteristieke instrumenten zoals het typische uit Pakistan afkomstige Punjabi slagwerkinstrument de ‘dhol’. Er is ook een dans door de wervelende derwisjen Semazen.

In de foyer staan tientallen kraampjes opgesteld, waar onder meer lekkernijen
worden verkocht en verschillende (charitatieve) instellingen en organisaties
acte de presence zullen geven.
Er zijn dj’s en de band Orange groves treed na afloop op in de Rijnfoyer.

De gehele opbrengst van deze avond wordt overgemaakt naar de stichting die de bouw van het kinderdorp gaat verwezenlijken. De directie van het nieuwe Luxorb stelt het gebouw en personeel kosteloos beschikbaar en ook de artiesten en studenten werken geheel belangeloos mee aan deze bijzondere avond.

De kaarten voor het benefiet kosten ? 10,- p.p . maar er zijn ook enkele
business seats te koop voor ? 100,-.De toegangskaarten zijn te bestellen via
www.luxortheater.nl of (telefonisch) te reserveren aan de kassa van het
theater, telefoonnummer: (010) 484 33 33. De kassa is geopend van maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 19.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Als er nog vragen en/of opmerkingen zijn dan kunt u contact opnemen met Battal Karakaya op het volgende nummer: 06-28661240 of u kunt mailen naar
rotterdam@cosmicus.nl.

2 gedachten over “KORT

  1. Ik weet niet of deze oproep al eerder bij Kort stond, maar een keertje extra kan ook geen kwaad:

    OPROEP:

    2 minuten stilte op donderdag 17 november om 20.00 uur bij alle gemeentehuizen in Nederland voor de slachtoffers van de Schipholbrand

    Wij willen jullie vragen om samen met lokale vertegenwoordigers van de hieronder genoemde organisaties en andere belangstellenden op donderdag 17 november a.s. om 20.00 uur een wake te organiseren en 2 minuten stilte te houden bij de slachtoffers van de brand op Schiphol, bij zoveel mogelijk gemeentehuizen in Nederland.

    Wij willen de slachtoffers van de brand gedenken. Wij willen onze betrokkenheid tonen met hen die door deze ramp zijn getroffen. Wij willen niet vergeten wat er is gebeurd.

    De slachtoffers: negen mannen, twee vrouwen, acht landen:

    · Mehmet Avar (41, man, Turkije)

    · Kemal Sahin (51, man, Turkije)

    · Vladislav Leniev Petrov (31, man, Bulgarije)

    · Lofti Al Swaee (32, man, Libië)

    · Robert Jules Arah (34, man, Suriname)

    · Naiva Apensa (43, man, Suriname)

    · Gheorge Sas (21, man Roemenië)

    · Oksana Nynych (29, vrouw, Oekraïne)

    · Maribel Marinez Rodriquez (30, vrouw, Dominicaanse Republiek)

    · Dato Khidiritsj Kasojef (20, man, Georgië)

    · Vitaly Khvylovyy (30, man, Oekraïne)

    De ondersteunende organisaties zijn:
    VluchtelingenWerk Nederland, Amnesty International, INLIA (Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven ten behoeve van Asielzoekers), Vluchtelingen Organisaties Nederland, Genoeg is genoeg, Werkgroep Vluchtelingen vrij, Van harte pardon en de politieke partijen: CDA, D66, GroenLinks, VVD, SP en PvdA.

    De Raad van Kerken was niet in de gelegenheid om op zo’n korte termijn haar achterban te raadplegen, maar staat sympathiek tegenover deze actie. U kunt dus in uw gemeente deze organisatie vragen mee te doen.

  2. In Amsterdam zal de wake plaatsvinden bij het stadhuis bij de
    hoofdingang aan de Amstel. Namens GroenLinks zal in elk geval de gehele gemeenteraadsfractie aanwezig zijn. Verzamelen om 19.45 uur. Het zal een korte bijeenkomst zijn met om 20.00 uur 2 minuten stilte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *