Samira’s choice

Samira Abbos had een idee. Kiepte haar adressenboekje om. Nodigde een kuub leuke vrouwen uit voor een etentje ergens. Hadden er ook nog wel dertig anderen kunnen zijn, zei ze, maar dan kun je niet meer praten.

Amal. Yasmine. Funda. Barbara. Petra. Samira. Brechtje. Naima. Agnes. Corinne. Lilian. Anja.

Voor het plezier. Voor de contacten. Heel vanzelfsprekend multicultureel, wat je vanzelf krijgt als Samira iets organiseert. Dat we allemaal zo graag waren gekomen duidt op meer, een kleine onderliggende agenda. Behoefte aan contact in deze moeilijke maar ook spannende tijden. Zo divers als we waren, wat werk betreft, sport, media, vakbond, zakenleven, politiek, kunst, wat achtergrond betreft, Somalisch, Turks, Marokkaans, joods, Nederlands-en-Arabisch-geleerd, gemengd getrouwd, lesbisch, van alles, we houden ons allemaal bezig met de wereld van nu. En daar vinden we elkaar makkelijk op. Allemaal vrouwen die zich ergens voor inzetten, ergens voor staan.
Het was feest.
Dank je wel, Samira.

4 gedachten over “Samira’s choice

  1. Leuke foto’s! Pas geleden heb ik ook met een aantal multiculti vrienden gegeten en we vroegen ons af hoe we toch die anti-islam hetze de kop in kunnen drukken.

    Ik heb daarna nog diep nagedacht over wat Pasors heeft gezegd enzo en heb ook nog even kritisch nagedacht over de rol van de Nederlandse moslims.

    Volgens mij is het zo dat juist doordat veel Nederlandse moslims vragen beantwoorden met de koran in de hand, het ook niet gek is dat politici als Pastors of AHA uiteindelijk de islam aanvallen en niet de cultuur ofzo. Niemand hoeft iedere keer de imam te spelen door ingewinkelde religieuze antwoorden te bedenken. Islamitische Nederlanders moeten vaker gewoon als mens dingen benoemen, afkeuren of steunen. Dat is een proces dat wel gaande is, maar nog veel te weinig.

    Maar ik merk dat al bij jongeren, eerder bij andere discussies en toen ik voorzitter was van de Landelijke Vereniging Moslimstudenten in 1995: veel moslim (jongeren) kunnen niet gewoon antwoorden zonder het geloof erbij te halen. We (in dit geval de moslims) moeten inderdaad gewoon dingen als mens erkennen en afkeuren. Bijvoorbeeld als Ayaan Hirsh Ali afkeurend doet of zegt over de islam, reageren met: Hmm ja dat is haar mening, die mag zij hebben. En dan kun je zeggen: we erkennen wel dat er enstige problemen zijn. Zullen we die samen oppakken, want zo zien wij het graag: samenwerken met alle burgers van Nederland! Veel islamitische vrouwen in vrouwenhuizen? Ja dat is zo. Is er nog een potje om dat beter te regelen? O ja ik ken ook nog mensen die een campagne over huiselijk geweld kunnen starten. Mevrouw Hirsh Ali heeft u daar geld voor?

    En voor de rest geen ingewikkelde discussies of gekronkel om te zeggen dat het meevalt of wat dan ook. Ik geloof stellig dat dan de discussie over islam in Nederland snel een andere wending zal krijgen en iedereen uit deze gespleten gesprekken kan komen met een bevredigend gevoel.

  2. Er is natuurlijk een crux aanwezig: de meeste moslimorganisaties hanteren niet die methode. Maar ik denk dat dat komt door het verdedigingsmechanisme: als je wordt aangevallen op iets is het moeilijk rustig te reageren. Men gaat dan schermen met Koranteksten en andere zaken.
    Aan de andere kant heb je heel veel individuele moslims die bijv. homo’s zullen blijven afkeuren, dat houd je. Maar SGP-ers en andere streng-christenen zullen dat ook blijven doen, dus je kunt je afvragen wat het nut is van het opdringen van acceptatie. Wat je natuurlijk wel kunt doen is geweld dat voortkomt uit die afkeur, bestraffen volgens de wet. Ik vind dat iedereen vrij is om te vinden wat hij/zij wil, zolang hij/zij zich daardoor niet schuldig maakt aan een strafbaar feit.

  3. Lieve Anja, het was inderdaad een geweldige avond. Wat een leuke vrouwen he? Wij hebben veel besproken, kunnen we niet allemaal op de web-log zetten, toch?. Andere keer kunnen wij misschien wel een verslag van de avond maken…gr samira

  4. Theoretisch gezien heb je wel gelijk, Imad. Door AHA haar positie komen haar uitspraken constant onze huiskamer binnen en het alleen als een mening zien vind ik wel verdraaid moeilijk, daar zij uitspraken heeft die mij persoonlijk ook raken.

    Daar de reguliere instantie’s nog altijd de dingen veelal alleen vanuit de westerse kant benaderen, is het dan ook wel heel hard knokken om initiatieven op touw te kunnen zetten. En dan praat je alleen nog maar over een stad, waar je als een stichting probeert je steentje bij te dragen. Zij weten veelal een betere manier om onze initiatieven in te vullen, waarbij wij dan al bij voorbaat van weten, dat het op deze manier niet zal werken. En dan gesproken over geld. Afgelopen week hebben hier verschillende organisatie’s een multiculturele week georganiseerd.Deze organisatie’s scoren met dit soort initiatieven en stellen hun geldgevers zo tevreden. Prem was op de slotavond uitgenodigd(ik weet zijn achternaam niet, maar hij is van Premtime)Hij zei dat hij er veel geld aan verdiende aan dat multiculti gebla-bla, maar dat het vooral bij woorden blijft en er uiteindelijk door dit soort initiatieven bar weinig verandert. En inderdaad dit soort initiatieven zijn al jaren bezig, kosten echt handen vol geld en de vrijwillige zelforganisatie’s, die heel veel kunnen betekenen moeten er vaak persoonlijk nog geld bijleggen.

    Als AHA iets doet of zegt komt het gelijk in beeld.Ze is nu bezig om haar film Submission 2 vertoond te krijgen in de Tweede kamer.Zij zit in een bepaalde positie, waar al die moslimorganisatie’s, die meer bereiken dan haar niet tegen op kunnen boksen. Veel mensen heb ik al horen zeggen, dat ze het niet helemaal eens zijn met AHA, maar daar er in de moslimgemeenschappen helemaal niets gebeurt, het maar goed is, dat zij er iets aan doet. Nee, inderdaad, mensen kunnen dat ook niet weten en dus kan je het ze ook niet kwalijk nemen, omdat in de media er nauwlijks of geen aandacht aan besteed wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *