Dagboek 31 januari 2006

Dinsdag, dus Den Haag. Buitenland. Korte plenaire. Geen commissie. Wel fractieoverleg, want Tiny is weer terug uit de Palestijnse gebieden. Hebben elkaar veel te vertellen. Tiny neemt van mij het debat over de arbeidsmarkt over, volgende week, want dan zit ik op mijn beurt in Palestina. Eind van de middag ga ik met Leo van Stichting Kifaia op bezoek bij de Palestijnse vertegenwoordiging in Nederland, kennis maken met onze nieuwe ambassadeur, Somaia Barghouti.

Bezig met koffer pakken, want morgenochtend ga ik weer naar Gaza. Al dat kleine regelwerk, verzekering, brief aan de grenspost Erez, invitatiebrief, ticket. Mailtjes naar de Ambassade en de vertegenwoordiging in Ramallah voor het geval van je weet maar nooit. Telefoonnummers voor de achterblijvers. Heb ik alle papieren. Het luistert nauw. Er hoeft maar ergens een foutje in te zitten of je komt Gaza niet in. Genoeg kattevoer aangesleept. Mijn cat- annex housesitter op de hoogte gesteld. Zorgen dat alle scherpe voorwerpjes zoals nagelknippertjes uit mijn handbagage zijn verwijderd, want anders denken ze dat ik een overval pleeg in het vliegtuig: handen omhoog anders knip ik jullie nagels. Kaarsen mee voor als daar de electriciteit weer eens uitvalt. Heb nog een dingetje gekocht waarmee ik (waarschijnlijk) vanuit mijn flat in Gaza het internet op kan zonder telefoonverbinding, toveren is dat toch dat dat in zo’n klein dingetje zit. De sheets voor mijn lezingen voor de training, over post-traumatische stress stoornis, en over huiselijk geweld in de tas.

Het gaat een spannende training worden, deze keer is het niet voor de bekende ploeg van het NCCR, onze partnerorganisatie die daar met gehandicapten werkt, maar 25 community leaders, mensen van de ministeries, van justitie, sociale zaken, de gezondheidszorg, de universiteit, politie, veel Fatah mensen. Ik heb hun CVtjes gelezen. Zal je niet gauw in een ander land aantreffen, dat iemand trots 12 jaar gevangenis op zijn CV zet. Maar Gaza is ook de enige plek die ik ken waar er een spandoek op een huis kan hangen: Welkom terug uit de gevangenis!

Jan Andreae gaat de training leiden. Deny de Jong is de tweede trainer, en ik de derde. We verwachten dat we de training om zullen moeten gooien, misschien komen we helemaal niet toe aan trauma en huiselijk geweld. Het zal wel veel gaan over wat Fatah nu te doen staat. Wonden likken en nadenken over hoe nu verder. We hadden deze training al maanden geleden afgesproken, en konden niet voorzien dat we zo met de neus in de boter zouden vallen. Ik ben ook benieuwd hoe de stemming is bij onze vrienden en collega’s daar.

Ik ga voor de ploeg uit om kwartier te maken. Locatie bekijken, zorgen dat de stoelen niet stijf in autoritaire opstelling staan maar in een kring, tolken coachen, certificaten voorbereiden want dit wordt erg officieel, met een receptie en speech aan het eind. De jongens hebben hun colbertjes ingepakt en ik ga ook op netjes. Als alles goed gaat (en dat toverdingetje werkt) kom ik weer elke dag met een weblog verslag.

Maastricht: ik ben jullie niet vergeten maar ik was mijn aantekeningen kwijt. Nu weer gevonden en als het maar even kan schrijf ik vanavond het verhaal. Met een paar leuke foto’s.

Maar eerst Den Haag.

17 gedachten over “Dagboek 31 januari 2006

  1. dag Anja, goede reis, behouden thuiskomst (ik ben altijd een beetje zenuwachtig als je gaat en nu een beetje meer), geniet van je trip en rustig aan!
    groet,
    Claar

  2. Anja, wees in Allah’s naame voorzichtig. Huiselijke geweldsplegers en mensen met tuchthuis cvs. Ze zijn je blijkbaar goed gezind dus het zal wel loslopen maar toch!?

  3. Lieve Anja,
    Een voorspoedige reis gewenst, je papieren zullen wel in orde zijn. Toen ik onlangs mijn paspoort moest verlengen bleek volgens mijn verlopen paspoort dat ik 1.56 m. ben i.p.v. 1.65 m. Dat ze me daarmee in Erez hebben doorgelaten……! En natuurlijk ook een vruchtbare training gewenst; ik volg jullie, zo mogelijk, op de “voet”.
    liefs Alexandra.

  4. Boom, doe een beetje normaal. Huiselijk geweld komt overal voor en ik ga werken met mensen die daar wat aan willen doen. We hebben het niet over tuchthuizen maar over politieke gevangenen. En zolang Israel niet bombardeert, wat ze nu even niet doen, loop ik daar echt geen overdreven gevaar. Het verzet is tegen de bezetters en ik ben geen bezetter. Dus waar heb je het over.

  5. Mens, wat heb jij een energie! Goed reis. Ik hoop dat je toverstokje werkt en dat we dagelijks even met je kunnen meeleven 🙂

  6. O maar ik kan zo heerlijk lui zijn in het vliegtuig. Mag niet bellen, kan niet mailen, kan niet afwassen, ik kijk naar een dom filmpje, lees de kranten, komt er weer een maaltijd langs of een kopje koffie, doe ik een dutje. Prettig hoor.

  7. Tja, dus geen sauna!
    Moet wel lachen om de reactie over tuchthuis c.v.’s. Doet me eraan denken dat ik niet begreep vlak na de oorlog, dat mensen hier in Holland mij vreemd aankeken, als ik het met trots had over:”toen mijn moeder in de gevangenis zat…”.( wij waren nog niet zolang teruggekomen uit Indonesie). Het is maar uit welk perspectief je het bekijkt.
    Kom gezond weerom! Brand niet helemaal op! Groetjes aan Khaled en anderen.
    Anneke

  8. Anja, lieve voorvechster van de multiculurele maatschappij,je zou niet de eerste hulpverlener zijn die ontvoerd wordt!
    Voor affiches ophangen krijg je zelfs in Isrel echt geen 12 jaar hoor! Denk ook eens aan ons, we hebben je nog heel hard nodig. Hoe dan ook: hou je taai!

    HBoom uit Breda

  9. Hoi Anja, veel succes en ahlan we sahlan in Gaza, de volgende brief had ik overigens nog naar onze premier hier gestuurd, wellicht leest hij hem!

    Yalla bye, Leo

    ______________________________________________________________

    Geachte Premier Balkenende,

    Met belangstelling heb ik uw commentaren gevolgd n.a.v. de laatste verkiezingen in de bezette Palestijnse gebieden en het door Israël geannexeerde oost-Jeruzalem.

    In dit kader wil ik u vragen om de hulp, welke noodzakelijk is voor de Palestijnen (ruim 60% leeft onder de armoedegrens, o.a.gestaaft door VN organisatie OCHA te Jeruzalem) te blijven geven.

    Zoals u weet loopt de Nederlandse, c.q. EU, bijdrage ver achter bij de hulp, in welke vorm dan ook, Israël ontvangt vanuit de EU, VS en andere donoren.
    Echter; de hulp die de Palestijnen krijgen is “broodnodig” zou ik haast toepasselijk willen zeggen.

    De aanleiding om de gelden te stoppen, zoals kamerlid, Dhr.G.Wilders , voorgesteld zou hebben, is mij raadselachtig. Dankzij de sociale en politieke stabiliteit van Hamas hebben de Palestijnen een klein beetje hoop gekregen. Tevens is Hamas een heuse oppositiepartij. In die zin is het voor de Palestijnen veel duidelijker waar haar stem naar toe gaat. Immers, de laatste 9 jaar is het voor de Palestijnse bevolking qua leefomstandigheden enkel slechter geworden (bouw muur door Israël, meer nederzettingen rond Jeruzalem, de corruptie in eigen (fatah) kringen, veel onnodige slachtoffers door Israëlisch militair geweld)
    Dan stem je liever op een oppositiepartij die wellicht meer voor elkaar kan krijgen, maar bovenal duidelijkheid bied.

    In die zin lijkt het mij als westers burger goed de hand in eigen boezem te steken en kan ik mijzelf afvragen hoe het toch mogelijk is dat de Palestijnse bevolking in zulke grote aantallen op Hamas gestemd heeft. Want, met name uit het westen is er voor de Palestijnen geen echte rechtvaardige hulp meer te verwachten, en hier heeft Hamas dan ook slim gebruik van gemaakt.

    U bent niet zo lang geleden op werkbezoek geweest aldaar, u heeft toen een privé bezoek gebracht aan een Israëlische school welke gevestigd was op een illegale nederzetting. Juist die signalen van uw, en dus westerse zijde, werken onder de Palestijnse bevolking averechts en dwingen fanatisme en segregatie af.

    Juist in die denk kaders moeten wij ook de vrije, en democratische, stemkeuze van de Palestijnse bevolking zien.

    Hoogachtend,

  10. Dag Anja

    allereest een hele goede reis en verblijf en en zinvol verblijf.
    hboom is geen familie van mij hoor, maar wat een…..
    k benijd jullie wel, doe allen daar de hartelijke groeten van mij en de familie hier

  11. Goeie reis Anja en wees voorzichtig, dat ze je niet voor een deen aanzien. En kom gezond weer terug en dat je reis productief en succesvol mag verlopen.

  12. Anja alweer naar Palestina. Tja nou weet ik waar al die Euries naar toe gaan.
    Tjonge,is een telefoontje naar de nieuwe ambasadeur miet FF iets goedkoper?
    Zo’n reis kost toch gauw een € 1000,- daar kunnen heel wat Palestijnen mee worden geholpen.

    Lijdt je eerste kamer werk hier niet onder?

    Wat koste deze reisjes eigelijk en wie betaald dat allemaal?

    Denken we ook nog aan de green seats?

    Kortom voor de transparante SP zijn er nog wat vragen te beantwoorden.

  13. Nee, Giel, Boom weet niet waar hij het over heeft, ik bedoel die eerste Boom want die andere Boom weet heel goed waar hij het over heeft, maar dat komt wel vaker voor. Heeft nog niet begrepen dat Palestijnen in de gevangenis komen vanwege elke vorm van verzet tegen de bezetting. En vaak zonder vorm van proces. Maar om dat te weten moet je je wel even in de zaak verdiepen.
    Ach, en Harry doet ook een duit in het zakje. Maak je geen zorgen, Harry. Niet alleen weet je niet wat een reis kost, je weet ook niet dat de Eerste Kamer geen volle baan is en we maar een dag in de week vergaderen, dat het geheel volgens de afspraak is dat ik in Gaza werk, dat ik nou juist voor de SP ben gevraagd omdat ik naast het partijwerk ook maatschappelijk actief ben, ik keurig mijn werk doe, en dat mijn reizen naar Palestina betaald worden door de stichting en de instanties die daarvoor zijn, en dus niet door de SP. Het is ook niet speciaal een snoepreisje, en je wantrouwen is volstrekt misplaatst. En de ambassadeur woont in Den Haag, slimmerik. Wou je het hebben over de prijs van de tram?

  14. Pas goed op jezelf Anja. Elke keer dat ik jouw berichten uit Gaza lees, denk dat de problemen daar zo onvoorstelbaar groter zijn dan hier. Het moet elke keer een hele omschakeling voor je zijn. Ik vind het knap dat je dat emotioneel weet op te vangen.

  15. Lieve tante kwartiermaakster,
    Ik wens jou en je kompanen een héél vruchtbare training, jullie inbreng komt ongetwijfeld op een heel goed moment. Geef iedereen van het NCCR a big hug en ik ben heel benieuwd hoe goedbeveiligd de daadloze netwerken in je flat zullen zijn 🙂
    Ik ben stinkend jaloers!!!
    Geef me svp ASAP via de mail of telefoon een go/no go voor Dubai proposal.

    Ja Harry (12), je weet maar nooit met al die grensafsluitingen van Palestina door de Israel’s. Dat zou nou het toppunt van grensafsluiting zijn: De Palestijnse ambassadeur voor NL in de Gazastrook moeten bezoeken. Dus Anja, die gedachte van Harry is zo stom nog niet……..

  16. Lieve Anja,
    Tariek as-salaami! “Goede reis” dus, (heeft niets met salami of welke worst dan ook te maken). Zet maar lekker Bomen op, daar in Palestina. En doe de groeten aan dokter Khaled en iedereen.
    Overigens, ieder die een echte olijfboom wil planten in Palestina kan zich wenden tot de interkerkelijke ontwikkelingsorganisatie Icco. Zie hieronder,
    Ruben

    Actie Houd hoop levend – Plant een olijfboom!
    Sinds oktober 2000 heeft het Israëlische leger in de bezette Palestijnse gebieden honderdduizenden olijfbomen vernield. Olijfbomen worden vaak gekapt om plaats te maken voor de uitbreiding van nederzettingen en de bouw van de ‘Muur’, beleid van Israël dat door de internationale gemeenschap ondubbelzinnig is veroordeeld als illegaal (zie bijvoorbeeld de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van juli 2004).
    De vernielingen gaan tot op de dag van vandaag door. Om de hoop van de gedupeerde boeren en hun gezinnen levend te houden, zijn de YMCA Oost-Jeruzalem en de YWCA Palestina de internationale actie “Houd Hoop Levend” gestart. In Nederland wordt deze actie sinds december 2003 ondersteund door ICCO, in samenwerking met Cordaid, Pax Christi en de Nederlandse YMCA en YWCA.
    Ga naar http://www.planteenolijfboom.nl/, sponsor een olijfboom en geef een Palestijns gezin hoop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *