Jeruzalem, 5 februari 2006

Zondag, kerkklokken, dus geen Gaza, maar Jeruzalem. We gaan niet, de training wordt uitgesteld tot maart. Er is nog te veel onrust. We gaan ons nuttig maken in Ramallah.
Lange reportage over de muur in Jeruzalem volgt.

6 gedachten over “Jeruzalem, 5 februari 2006

  1. Ha Anja
    Ik dacht dat ik vroeg was op zondag, maar jij bent nog vroeger [ hoewel je tijdsaanduiding nog steeds een uur voorloopt]. Wat jammer van de training, hopelijk kan iedereen in maart in een rustiger klimaat er zijn en meedoen. Wie weet wat deze onverwachte verandering van plannen weer oplevert ,want ‘elk nadeel hep ……’
    Ik kan helemaal meevoelen met het feit dat de overwinning van HAmas misschien heel veel goede ontwikkelingen met zich mee kan brengen, zowel voor Fatah als voor Hamas, en dus voor de Palestijen als volk en dus ook voor ons in de rest van de wereld.
    hier in Nederland voel ik mijn agressievere gevoelens opkomen als ik op de televisie zie hoe een iman staat te foeteren over die spotprenten. De man gaat compleet uit z’n dak. Dan voel ik de cultuurverschillen wel heel erg, helaas.
    Rustig maar, het gaat wel over, [hoop ik]
    Bouw je ook nog wel rust momenten in? Ik wordt soms duizelig van je activiteiten. Loopt de energie gelijk op?
    het beste Monique

  2. Dag Anja,

    Onderstaand soort berichtgevingen lezen we hier, ben benieuwd naar jouw bevindingen….

    Israël vuurt raketten af op Gazastrook
    GAZA (ANP) – Zeker drie Palestijnen zijn gedood en vijf gewond geraakt bij Israëlische beschietingen van de Gazastrook. De Israëli’s vuurden vanaf Apache-helikopters raketten af op een pand van de Fatah-beweging en op een auto die kort na middernacht in het zuiden van Gaza-stad reed.

    Dit hebben medische hulpverleners in de Gazastrook gemeld. Een pand dat werd gebruikt door de gewapende Fatah-militie ‘al-Aqsa Martelarenbrigades’ werd volledig verwoest door de luchtaanval.

    zondag, 05 feb 2006

  3. Monique, ik wil alleen reageren op een klein stukje uit jouw reactie. Dat jouw agressieve gevoelens opkomen als je een imam ziet foeteren en dat je dan de ‘cultuurverschillen’ op voelt komen. Denk jij er wel eens over na wat de media interessant vinden om jou te tonen? Ik ben nu al een paar dagen in Oost-Jeruzalem, ik ben vandaag uitgebreid in Ramallah geweest. Er was een buschauffeur die een grap maakte, doe mijn groeten aan de Denen. Verder heb ik als volstrekt onvermombare Europeaan geen moment het gevoel gehad dat ik ergens bang voor moest zijn. In Gaza, waar alles heftiger is, ligt de zaak nog een beetje anders. Iedereen weet dat een kleine groep mensen daar de neiging heeft om hun agressie uit te leven op – in dit geval, de Europeanen, en dat is waarom we gezamenlijk hebben besloten om de training voorlopig af te zeggen. Ik snap ook nog wel waarom er een onderliggende laag van agressie tegenover Europa wordt aangeboord – we hebben wel geld gestuurd maar het nooit aangedurfd om echt stelling te nemen. Dat speelt mee.
    Ik ben vaker hier bij grote demonstraties geweest. Duizenden mensen, en een paar lui in de bekende bivakmutsen en wapens, drie keer raden wat je die avond op CNN te zien kreeg. Niet die duizenden gewone Palestijnen in ieder geval. Kortom. Er is wat aan de hand. Maar wat ik nu ook zie gebeuren is dat de extremen aan beide zijden elkaar geweldig op zitten te naaien, met behulp van de media. Ondertussen hebben we het hier over de echte problemen. Die zijn van een ander kaliber dan het gedoe over de cartoons. Dus mijn advies, laat je niet opnaaien door de beelden die je te zien krijgt, en bedenk even wie de keuze maakt om uitgerekend dat naar voren te schuiven als het grote nieuws. En waarom.

  4. Thea, ik zit nu in Jeruzalem, en wat er in Gaza gebeurt hoor ik ook alleen over het nieuws, net als jij.

  5. Dank je anja.
    Klopt natuurlijk. Het is heel lastig om het nieuws zelf tot redelijke proporties terug te brengen. Daarom lees ik liever kranten dan dat ik het journaal kijk, dan lukt het me iets beter. Maar ik ben er weer helemaal ingelopen.

  6. Weet ik toch Anja, vraag me alleen af of het nieuws op dezelfde manier tot je komt zoals hier …. (je zit dichter bij het ‘vuur’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *