Geef racisme geen stem!

Geef Racisme Geen Stem!

Zondag 26 februari, 15.00- 20.30
Akhnaton, Nieuwezijds Kolk 25 Amsterdam

Discussiebijeenkomst en lijsttrekkersdebat met onder andere:
Marijke Vos, Anja Meulenbelt, Mohamed Benzakour, Ed van Thijn en Mohamed Rabbae

Muziek en cabaret met onder andere: de veelbelovende cabaretier Hassanova, rapster Bad Brya die onlangs in Marokko op nummer 1 stond en Yes-R van de hit ‘Leipe Mocro Flavour’ met Ali B en Latin Connection.

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats in een politieke klimaat waarin ‘allochtonen’ en ‘autochtonen’ tegen elkaar opgezet worden. Migranten en in het bijzonder moslims worden over één kam geschoren en steeds in verband gebracht met problemen als criminaliteit, geweld, werkloosheid en terrorisme. Angst en haat hebben de sociale verhoudingen vergiftigd.

Diverse onderzoeken geven aan dat allochtonen stelselmatig met discriminatie op de arbeidsmarkt en in het uitgaansleven te maken krijgen. Het probleem van racisme is in het huidige debat echter naar de marges gedrukt en onbespreekbaar geworden.

Terwijl in diverse steden extreem-rechtse partijen aan de verkiezingen
meedoen en sommige politici migranten tot zondebok maken, willen wij een ander geluid laten horen. Met deze bijeenkomst willen we het probleem van racisme op de agenda plaatsen en maatschappelijke organisaties oproepen om stelling te nemen. We willen diverse groepen bij elkaar brengen en opkomen voor solidariteit.

Initiatiefnemers: Samen Tegen Racisme, DIDF, Minority’s, KMAN, SP,
Internationale Socialisten Check de orginele flyer op www.samentegenracisme.nl

Programma

15.00 – 17.00
– Column door Mohammed Benzakour
– De politiek van de angst, met: Ed van Thijn, Mohamed Rabbae, Anja
Meulenbelt, Miriyam Aouragh
– Sociaal of cultureel drama, met Laurent Chambon (socioloog), Nuri
Karabulut (DIDF), Mieke Komen (criminoloog), Peyman Jafari (IS)

17.00 – 18.00: De multiculturele stad in het lijsttrekkersdebat
AA/DG, Jupijn Haffmans
CDA, Lex van Drooge
D66, Ivar Manuel
GroenLinks, Marijke Vos
PvdA, Manon van der Garde
SP, Remine Alberts
VVD, Eric van den Burg

18.30 – 20.30 Livemuziek en cultuur, met:
– Hassanova
– Virus
– MC Fara
– Bad Brya
– Yes-R
– Latin Connection
– Spoken word

Eén gedachte over “Geef racisme geen stem!

  1. Ik denk dat het enige dat helpt tegen racisme is wanneer mensen die vooroordelen van feiten weten te onderscheiden en die hun vooroordelen niet te serieus nemen ervoor blijven waken dat ze een goed en genuanceerd beeld neerzetten.

    Om over te komen bij mensen die anderen het slachtoffer laten zijn van racisme dient men denk ik eerst te beseffen dat de overgrote meerderheid van de mensen die racistisch oordelen op enig moment geen botte ‘harcore racisten’ zijn die mensen met een ander kleurtje (o.i.d.) minder achten, maar mensen die oprecht menen op rationele wijze een beslissing te maken (oftewel: die hun vooroordelen te serieus nemen).
    Dergelijk racisme verander je niet door die mensen te veroordelen, maar alleen door manieren die ertoe bijdragen dat zij een genuanceerder beeld krijgen.

    Verder is het denk ik van belang wanneer je racisme wil tegen gaan om je bewust te zijn van de dynamiek van negatieve vooroordelen. Iets wat een negatief signaal lijkt (racisme?) hoeft dat niet altijd te zijn, net zoals niet iedere negatieve reactie op zo een vermeend signaal dat ook echt was. Door teveel op [i]vermeende[/i] vooroordelen te reageren creëren mensen reële vooroordelen.

    Mijn devies: probeer mensen altijd als individu te behandelen en probeer dingen altijd eerst op een positieve manier te interpreteren als een positieve interpretatie van andermans gedrag niet voor de hand ligt. (ja, vind ik ook moeilijk)

    Zoals het serieus nemen van de eigen vooroordelen waarschijnlijk een gebrek is dat de mens altijd zal blijven houden, zo zal een samenleving met mensen van verschillende huids- haar- en oogkleur ook altijd een bepaalde mate van racisme kennen. Evenwel, als mensen die over hun eigen vooroordelen heen kunnen kijken elkaar positiever leren benaderen is denk ik het pleit al half beslecht.

    Daar zou het publieke initiatief zich wat mij betreft op mogen richten: mensen positiever naar anderen laten kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *