Dagboek 23 februari 2006

Terwijl Israel en de VS van Hamas eisen dat ze het geweld afzweren gaat het geweld van Israelische zijde gewoon door. En niemand die daar iets van zegt. Niet alleen de volgens internationaal recht illegale annexatie van de bezette gebieden. Maar ook razzia´s, invasies en doden.

Op 13 februari werd een vrouw doodgeschoten die haar geiten liet grazen op 250 meter afstand van de grens tussen Gaza en Israel. Op 15 februari werd een zwakbegaafde man doodgeschoten bij Jenin. Er werden granaten afgevuurd op Gaza, daarbij werden ook flatgebouwen geraakt.

In een week tijd werden 31 razzia´s gehouden op de Westoever. Er werden 83 Palestijnen gearresteerd, waaronder 12 kinderen. Tien huizen werden in beslag genomen om voor het leger te gebruiken.

Op 21 februari blies het IDF een fabriek op in Nablus waarvan ze zeggen dat daar wapens werden gemaakt. Daar werden minstens drie Palestijnen bij verwond, die zich naar zeggen van het leger verzetten. In een driedaagse operatie werd vluchtelingenkamp Balata omsingeld, de mensen kregen huisarrest, ook ambulances werden tegen gehouden. Er werden drie Palestijnen doodgeschoten, waaronder twee kinderen die door scherpschieters werden gedood toen ze voor hun huis stonden te kijken. Meer dan dertig Palestijnen werden gewond, waaronder 22 kinderen. In Jenin, TulKarm en Ramallah werden elf mannen gearresteerd. (gegevens Haaretz en Palestinian Centre for Human Rights )

Lezen we ooit nog wat in de krant over Israelisch geweld?

Ondertussen maken ze zich in Israel op voor de verkiezingen. Likud en Netanyahou proberen de stemmen te winnen van de Israeli´s voor wie de aanpak van de Palestijnen niet hard genoeg kan zijn. Olmert, de plaatsvervanger van Sharon, balanceert. Aan de ene kant zegt hij trots te zijn dat hij de Palestijnse verkiezingen niet heeft verhinderd, ´zodat de hele wereld weet dat Israel democratische verkiezingen respecteert´, aan de andere kant wil hij de nieuwe gekozen regering in ieder geval politiek isoleren. Ondanks het feit dat hij ook zegt dat Hamas geen strategische bedreiging is. De Israelische bevolking is verdeeld. De laatste peilingen wijzen uit dat bijna de helft bereid is om met Hamas te gaan praten, (dat is aanzienlijk meer dan ik zou hebben gedacht, dat is nog een klein beetje goed nieuws) en veertig procent dat uitsluit.

Ondertussen heeft Israel nog meer problemen. Bijvoorbeeld de ingewikkelde regels die er zijn om te bepalen wie er recht heeft op staatsburgerschap, want die zijn gebaseerd op de vraag wie er joods zijn en wie niet. Alexander Kerman, Russische jood, emigreerde zestien jaar geleden naar Israel. Hij trouwde met een niet joodse vrouw. Haar proces om genaturaliseerd te worden is nog gaande. Maar ondertussen kregen ze een kind, en dat kind was te vroeg geboren. En toen moest Kerman een vaderschapstest laten doen om te bewijzen dat hij de biologische vader is van zijn dochtertje, want het zou wel eens kunnen zijn dat hij niet de vader is en dan is het kind gewoon een kind van een niet joodse vrouw en heeft geen recht op staatsburgerschap terwijl als hij wel de vader is ze daar automatisch recht op heeft. De test, de advocaat, en de verzekeringen, want zijn dochtertje is zonder staatsburgerschap ook nog onverzekerd, zouden hem duizenden sjekel hebben gekost. Het gesteggel ging uiteindelijk over de vraag of Kerman wel de volle negen maanden was getrouwd toen zijn kind werd geboren of net iets minder dan de wettelijke driehonderd dagen. Uiteindelijk heeft hij de zaak gewonnen, zonder test. Zijn dochter is nu Israeli. Haar moeder nog niet. (bron Haaretz)

Sinds Israel vele duizenden Russen naar Israel heeft laten komen, waaronder veel joden die met niet-joden waren getrouwd, zijn er veel van zulke kwesties. Israel kent geen burgerlijk huwelijk. Alleen huwelijken tussen joden kunnen daar voltrokken worden. Wie ´gemengd´ wil trouwen moet uitwijken naar Cyprus. En wie volgens de religieuze wetten niet joods is krijgt dat in het paspoort geregistreerd.

In Europa zeggen we dat de scheiding tussen kerk en staat een voorwaarde is voor een werkelijke democratie, niet?

14 gedachten over “Dagboek 23 februari 2006

  1. …. En wie volgens de religieuze wetten niet joods is krijgt dat in het paspoort geregistreerd….

    Is dat Israelische veiligheidswetje (met zeer enge kanttekeningen…) ooit democratisch tot stand gekomen?

  2. Nou, als je onder democratie verstaat dat de meerderheid mag beslissen dat de minderheid minder rechten krijgt, dan vast wel. Israel heeft als officieel uitgangspunt dat het een democratie is en een joodse staat. Dat staat niet in de grondwet, want Israel heeft geen grondwet. Maar wie bijvoorbeeld een politieke partij wil oprichten moet dit uitgangspunt onderschrijven, dat Israel een joodse staat is en een democratie. Voor Arabisch- Israelische burgers die de politiek in willen is dat dus een interessant vraagstuk hoe je dat dan doet. Stel je wil een partij die opkomt voor de rechten van Arabische burgers en stel dat je het niet democratisch vindt dat Arabische burgers geen gelijke rechten hebben, dan moet je eerst een papier ondertekenen dat Israel feitelijk jouw land niet is en toch een democratie. Onderteken je dat, dan kun je niet meer opkomen voor je rechten. Onderteken je het niet, dan kun je ook niet opkomen voor je rechten.
    Arafat heeft trouwens eens een mooie grap gemaakt toen hij werd bekritiseerd dat hij de ondemocratisch was en de Palestijnen geen grondwet hadden. Hij zei: stuur die van Israel maar op, dan schrijven we die over.

  3. Velen roepen in Nederland dat kerk en staat in een democratie gescheiden moeten zijn, en gooien dit vaak als “argument tegen moslims” in de strijd (ook al kent de Islam geen kerk, dus ze zullen “geloof” bedoelen). Maar als het om Israël gaat verschijnt een levensgrote blinde vlek en is alles geoorloofd: een Joodse staat, die zich schuldig maakt aan expansie, bezetting, onderdrukking en Apartheidsmaatregelen, maar toch vooral de “enige echte democratie in het Midden-Oosten” moet worden genoemd. Ik noem dit een schizofreen politiek bewustzijn.

  4. Ik heb pas het boek “Menselijke bommen” gelezen van Christopf Reuter en dat was een behoorlije eye-opener en bovendien een relativerend en helder boek. Ik heb me nooit écht verdiept in de Palestijnse zaak maar ook mede door jouw log en je werk daar ben ik me er meer voor gaan interesseren. Ik kan me ook voorstellen dat je soms in enorme dilemma’s kan geraken in dit soort situaties en zelfs gevar loopt. Ik vraag me zelf af hoe een organisatie als Hamas (die zeker ook een belangrijke sociale functie in Gaza vervult)kan transformeren van een club die Israel vooralsnog wil ‘afschaffen” en vernietigen naar een democratische partij die een vreedzame dialoog kan aangaan met de Israeli’s….Zie jij een toekomst voor zowel de Palestijnen (in combinatie met Hamas)als met de gematigde Israeli’s? Ben benieuwd hoe jij daar tegenover staat.

  5. Nee hoor Kees, weinig dilemma´s en het gevaar is overzichtelijk.
    Hamas krijgt van veel Palestijnen het voordeel van de twijfel. Ze zijn al erg veranderd van strategie, net als destijds de PLO die ook als terreurorganisatie is begonnen.
    Of het ooit een vreedzame dialoog gaat worden hangt niet alleen van Hamas af, maar van een werkelijk einde van de bezetting. Zou je ons een ´vreedzame dialoog´ hebben zien houden met de Duitsers zolang die ons land nog bezetten?
    En of het kan, vrede, eens, ooit?
    Realiseer je je dat het tussen ons en de Duitsers goed is gekomen? Realiseer je je dat het zelfs tussen Duitsland en Israel goed is gekomen? En dat terwijl er nog mensen leven van de generaties die het zelf hebben meegemaakt?
    Kijk naar Zuid Afrika, moeilijkheden zat, toch op weg naar echt samenleven. Dus mensen kunnen dat. Nadat het onrecht ophoudt, niet tijdens. Ik heb veel Palestijnse vrienden die er echt naar uit kijken dat ze weer normaal met Israeli´s om kunnen gaan, vroeger hadden ze daar vrienden.
    Ik heb overigens over Hamas kort geleden meer geschreven, onder andere wat de Palestijnen er zelf over zeggen. Zit een stukje terug.

  6. Hou me ten goede Anja, ik schaar Israel nooit en te nimmer onder de noemer democratie. Israel is hoogstens een theocratie met het zionisme en jodendom als leider c.q.leidraad. Het was meer uit cynisme aangegeven.

    @Kees (voor de beurt ga ik nu) Dat Hamas Israel wil afschaffen is an sich niet vreemd. Een ieder weldenkend mens kan de huidige staat Israel als mislukt beschouwen. Ondanks het feit van “schuilhaven te zijn voor joods gelovigen” voldoet het nimmer aan een fatsoenlijke staat die zorg draagt voor AL haar inwoners.

    De peilers van de staat Israel rusten op zeer oude documenten die enorm botsen met de realiteit en werkelijkheid. Want de realiteit en werkelijkheid zijn zeer scheef getrokken tov haar huidige bewoners of bewoners die de staat ontvlucht zijn. Dat is geen terroristisch handvest maar werkelijk zo. In die zin kan ik mij het handvest van Hamas begrijpen. Zij werden nooit betrokken in de expansie van de staat Israel, en zij hadden ook niets in te brengen tegen de vele gewelddadige vormen hoe de staat Israel dit bereikt heeft.

  7. Er stond vandaag wat in Spits over Israëlisch geweld: dat het leger een park, speeltuin en zwembadje heeft vernietigd dat net was aangelegd met Amerikaanse steun. Was niet volgens Israëlische bouwvoorschriften gedaan, nota bene op Palestijnse grond. Hoe kinderachtig kan een volk zijn? Wat doet dat met de psyche van een kind?

  8. Als ik zo de situatie bezie zou een soort statenbond nog de beste oplossing zijn. De Verenigde Naties hebben Israel bestaansrecht gegeven uit o.a schuldbesef en medelijden met de Holocaust, maar ik zie niet in dat Israel in deze ‘staat’ ooit opgeheven (of opgegeven) zal worden in het huidige tijdsgewricht…teveel oud zeer en teveel ongeremde steun uit o.a. de VS. Daarom heb ik altijd z’n vertrouwen in kinderen en er zouden nog veel meer projecten in hun richting moeten worden genomen om de toekomst wat rooskleuriger te maken daar.

  9. Heel goed dat het Israelische geweld hier onder de aandacht wordt gebracht. Ook erg belangrijk, dat Anja weer eens laat zien hoe weinig van dit geweld in de Nederlandse media wordt weergegeven.

    Wat naast dit mensenleed echter nog veel verstrekkender gevolgen heeft, en nog veel meer leed zal gaan veroorzaken, zijn echter de voortgaande Israelische kolonisatiemaatregelen. Hiermee wil ik zeker niet zeggen, dat Anja er te weinig aandacht aan besteedt, want ik weet dat ze er goed van op de hoogte is, en het evenzeer belangrijk en gevaarlijk vindt.

    Ik doel met name op de met de Apartheidsmuur (in het Israelisch: ‘veiligheidsmuur’) samenhangende grootschalige landonteigeningen met betrekking tot de zich steeds verder sluitende ring van nederzettingen rondom Oost-Jeruzalem, en de annexatie van de Jordaanvallei.

    Het gebrek aan nieuws hierover in de Westerse pers, en zeker ook het gebrek aan verontwaardiging, is op zijn zachtst gezegd ontstellend, maar in ieder geval getuigend van een dubbele moraal. Als Hamas een terroristische organisatie is, dan is Israel een terroristische staat; zoniet, dan betekent dit dat de achterliggende gedachte betekent dat een Israelisch mensenleven meer waard is dan een Palestijns leven.

    Voor de minder goed ingewijden is dit artikel van Gabi Becker een goede eye-opener. Gelooft iemand nog in de intentie van de Israelische regering om aan een twee-staten oplossing te werken, of zelfs dat deze intentie ooit werkelijk bestaan heeft?

    Rest mij nog hier een oproep te doen aan de SP, om daar waar de andere partijen, en ook de media, verstek laten gaan, een duidelijk geluid van afkeuring te laten horen over de Israelische nederzettingenpolitiek.

    Een goede manier om dit te doen, is mijns inziens om in de Tweede Kamer verslag te doen over de wijze waarop Israel de stichting van een Palestijnse staat reeds tot een onmogelijkheid heeft gemaakt, en aan de Nederlandse regering te vragen, welke diplomatieke pressiemaatregelen deze hierop wenst te ondernemen.

  10. Anja,

    Scherpzinnige gedachte van je in je reactie (2). Ik hou van paradoxen, en je hebt een hele mooie blootgelegd.

    Op zichzelf is het wel een heel slimme (doortrapte) eis van Israel. Begrijp ik goed dat “Joodse staat” inhoudt dat Arabisch-Israelische burgers minder rechten hebben? Om welke rechten gaat het dan in concreto die Arabisch-Israelische burgers niet hebben en Joods-Isrealische burgers wel?

  11. Lees een oud artikel, op dit weblog te vinden. Voor nog meer achtergrondsinformatie, zie hoofdstuk 4, zij die bleven, uit mijn boek Het beroofde land, Ven Gennep, 2000.

  12. Jasper,
    Als je wilt weten welke rechten Arabisch-Israelische burgers hebben, raad ik je aan “De andere kant van Israel” van Susan Natha eens te lezen. Zij is een joodse vrouw opgegroeid in Engeland. Haar vader is afkomstig uit Zuid-Afrika. Daar hebben ze ook gewoond en de apartheid meegemaakt. Zo’n zes jaar geleden is zij verhuisd naar Tel Aviv. Daar voelde ze al snel dat ze niet wilde leven in het racistische systeeem dat de Israelische regering hanteert. Zij besloot te verhuizen naar Tamra een Arabisch dorp binnen Israel. Vanuit haar insider- positie in de Arabisache gemeenschap beschrijft ze in haar boek de verschillende vormen van discriminatie die de Israelische Arabieren dagelijks moeten ondergaan. Ze verteld in een interview dat toen ze de eerste keer in Tamra aankwam ze binnen 10 minuten begreep dat de situatie daar gelijk was aan de situatie zoals ze die kende uit Zuid-Afrika. Toen kon ze niet meer terugkeren naar haar gewone levente in Tel-Aviv en doen alsof er niks aan de hand was. Ze moest zich uitspreken over de manipulatie van de realiteit door de propagandamachine van de media. Ze zegt ook dat ze teleurgesteld is door het gebrek aan interventie van Europa. Ze werkt bij een NGO “Mahapach” wat revolutie betekent. Dit boek zou iedereen moeten lezen.

    Corrie

  13. conclusie,als er nooit kruistochten waren,was de situatie in het midden oosten,voor zowel joden,moslims als christenen simpelweg goed(dat was in die tijd ook,onder arabish islamietish gezag)

    al die EEUWEN kruistocht gehouden tegen een bewind die het zo goed organiseerde in jeruzalem,uiteindelijk word jeruzalem veroverd door europeanen op de arabieren,en als cadeautje gegeven aan het volk dat onze lieve profeet isa(jezus)veraden heeft,en nu …grof en lang aant schenden is van mensenrechten

    kijk hier eens wat orthodoxe joden(regeerders van israel,sharon)in geloven.dit zijn overigens teksten uit de talmud,waar ik ook versnummers bijgelaten heb,zoda u zelf kunt opzoeken.

    “Als een Jood een niet-Joodse dienaar of dienstmeid heeft die sterft, moet men geen sympathie voor de Jood betonen.
    U behoort tegen de Jood te zeggen: “God zal ‘uw verlies’ vervangen, net zoals een van zijn ossen of ezels zou zijn gestorven”.”
    Jore dea 377, 1

    Baba Mezie 114a-114b: Alleen Joden zijn mensen (Alleen jullie zijn mensen genoemd).

    Baba Kamma 113a: Joden mogen leugens (listen) gebruiken om een Gentile te misleiden.

    “Zelfs hoewel God de niet-Jood schiep zijn het nog altijd dieren in menselijke gedaante. Het is niet gepast voor een Jood om te worden gediend door een dier. Daarom zal hij worden gediend door dieren in mensengedaante. ”
    Midrasch Talpioth, p. 255, Warsaw 1855

    Jezus verdiende terechtstelling: “Op de vooravond van het (Joodse) paasfeest, werd Yeshu (Jezus) opgehangen… Vermoed je dat hij iemand was die zou worden verdedigd? Was hij niet een Mesith (verleider)?”
    Sanhedrin 43a.

    Een Jood mag seks hebben met een kind, zolang als het kind jonger is dan negen jaar oud.
    Sanhedrin 54b.

    “Als een volwassen man geslachtsgemeenschap heeft met een klein meisje, is het niets.”
    Kethuboth 11b.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *