Dagboek 8 mei 2006

Bij het weblog van Theo Cornelissen kun je een mooi voorbeeld zien van integratie: Nederlandse Turken met een oranje Turkse vlag om mee te zwaaien bij de WK. Een nurkse reactie: zo ziet de Nederlandse vlag er straks dus uit na islamitische overname. Nurks tegen turks. Ik stem op Turks.

En voor wie het wil volgen: de discussie over de scheve verhoudingen tussen Marokkaanse mannen en vrouwen gaat nog steeds door. Lees de laatste persoonlijke brief van Fadoua Bouali als reactie op Mohammed Benzakour. Er zijn nu ook net twee reacties van mannen binnen.

Voor wie de berichtgeving over migranten bij willen houden: er is een informatieve site over allochtonen berichtgeving. Daar haalde ik net de lezing (engels) van Riffat Hassan op, een belangrijke feministische moslima.

12 gedachten over “Dagboek 8 mei 2006

  1. Het zal vast wel weer aan mij liggen, maar ik begrijp werkelijk niet hoe het zwaaien met een oranje Turkse vlag een “mooi voorbeeld van integratie” kan zijn.

    Moet dit ‘ludiek’ zijn ofzo? Zitten we hiet nu op te wachten als het gaat om integratie? Ik dacht het toch niet. Waarom zwaaien deze mensen niet gewoon met de vlag van het land waarin ze al zo’n dertig jaar wonen?

  2. Doe je nou dom voor de leukigheid of snap je het echt niet, Klef? Kun je je voorstellen dat er mensen zijn die iets willen met hun nieuwe en met hun oude identiteit en dat dit een leuke vorm kan zijn van laten zien dat je beide bent? Waarom zouden mensen die behalve Nederlands ook Turks zijn ontkennen dat ze ook Turks zijn? Wat is er voor leuks aan als iedereen eenheidsworst moet worden?

  3. Ach klefbeertje, dit is nou juist een grappige vorm van integratie, het zwaaien met de Nederlandse vlag zou onder assimilatie vallen. Zolang mensen van eerste, tweede en zelfs derde generatie ‘allochtonen’, ‘Turkse Nederlanders’ of ‘Turken’ genoemd worden, mogen we blij zijn met dit soort acties.

  4. Natuurlijk ‘snap’ ik het wel, beste Anja, maar ik ben als chauvinistische ‘kaaskop’ (niet mijn woorden overigens) simpelweg niet gecharmeerd van deze actie. Als dit nu is wat ruim 30(!!!) jaar van bevoogding aan integratie heeft opgeleverd, dan is het met die integratie wel erg triest gesteld. En als dit nu het zogenaamd ‘moordende tempo’ is waarin aan die integratie de komende jaren gestalte zal worden gegeven, dan verwacht ik daar weinig goeds van.

    Om het over de getoonde respectloosheid (ja, zo VOEL ik het als autochtoon, en dat gevoel telt minstens net zo zwaar als dat van ieder ander in dit land) naar één van Neerlands belangrijkste nationale symbolen nog maar niet eens te hebben. Zoiets moet je als ‘kaaskop’ voor de gein eens in het openbaar proberen met een Turks nationaal symbool, dan zijn de rapen gaar en adviseert de politie je om maar even ‘een paar maanden met vakantie’ te gaan tot de gemoederen weer wat zijn bedaard.

    Kijk, als mensen zoiets nu uithalen als ze nèt in een ander land zijn komen wonen, dan kan ik het nog begrijpen. Dan kan ik er misschien zelfs nog wel om (glim)lachen. Maar we hebben het hier zolangzamerhand over de derde generatie, die dit land al lang en breed had moeten omarmen als hun thuis.

  5. Inderdaad treurig, Klef, als jij na dertig jaar werken aan integratie nog steeds een chauvinistische kaaskop bent gebleven die nog steeds niet door heeft dat het van twee kanten moet komen en dat jij wel iets van je chauvinisme mag laten vieren en daar niet slechter van zou worden. Wat valt er aan jou te omarmen, voor Turkse Nederlanders, als jij zo provinciaals blijft denken en daar nog trots op bent ook? Heb je je wel eens afgevraagd of mensen als jij wel zo leuk zijn om zich aan aan te passen?

  6. Het is nog maar de vraag of al dat gezwaai met nationale vlaggen wel zo nodig is om een team aan te moedigen dat voor een belangrijk deel bestaat uit spelers, van wie de familie afkomstig is uit gebieden waaruit wij destijds de boel hebben leeggehaald, in ruil voor glimmende kraaltjes, onbekende ziekten en enkele vormen van het in onze delta aangehangen christelijk geloof…

    Ik ril eerlijk gezegd van al die nationale vlaggen in verband met sport, die toch juist zou moeten verbroederen! Maar goed, chauvinistische gevoelens bestaan nu eenmaal, en degene die daaraan lijdt, kan daar best mee (leren) leven – maar om daar nu trots op te zijn, en dan ook nog anderen de maat te nemen die diezelfde gevoelens hebben en als ludieke act een ’tussenvlag’ ontworpen hebben, dat gaat toch wel wat ver.

    Dat nationalisme, die nationale trots in verband met sportwedstrijden heeft ook wel iets engs; ik denk aan de schuin omhoog gestoken arm op de voetbaltribunes bij onze oosterburen – ook bij ons zie je die variant op de Hitlergroet wel. Gewoon bah.

  7. Hahaha! heb al bij de nationalisten gelezen over ‘de islamisering van de Nederlandse vlag’. Blijkbaar weten ze niet eens hoe de Nederlandse vlag eruit ziet, de dumbo’s.

  8. Je kunt je ook afvragen waar die chauvinistische autochtone oranje kleur toch vandaan komt. Had dat niet iets te maken met een stadje in het verre zuiden van Frankrijk, en een Duitse prins? Is het niet een beetje vreemd trots te zijn op die buitenlandse elementen in onze nationale cultuur, en tegelijkertijd iedere vernieuwing die uit het buitenland komt als onwenselijk af te wijzen? Laten we toch trots zijn op het absorptievermogen van onze eigen cultuur en nieuwe invloeden van buiten creatief benutten. Openheid naar buiten in plaats van navelstaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *