Hoofddoek

Verkozen als allermooiste Nederlandse schilderij: Vermeer.En nou nooit meer zeuren dat vrouwen met hoofddoeken niet in Nederland passen.

(This painting is chosen as the most beautiful Dutch painting. My comment: let nobody ever again say that women who wear headscarves don’t belong in the Netherlands)

33 gedachten over “Hoofddoek

 1. Ja het is ook echt te vergelijken met elkaar Anja.
  Vroeger droeg mijn tante ook wel eens een hoofddoekje en het is zelfs een tijd mode geweest.
  Maar in de Islam heeft dat stukje stof wel een totaal andere betekenis.
  Beetje alsof je een aanvoerders band van een voetbal elftal vergelijkt met de swastika armband van de Nazi’s.
  Beide een armband maar een totaal andere betekenis.

  Wat wel duidelijk wordt is dat een hoofddoekje ook heel mooi kan staan.Maar dat is niet echt nieuws.

 2. Ok ik zeur niet meer als Moslima’s ook geen moeite meer hebben om dat ding af te doen.

 3. Ik meen me toch te herinneren dat in de Christelijke kerk van vrouwen verwacht (geëist) werd dat ze hun hoofd bedekten…

  Maar toen ik dit las, moest ik zelf ook al grinniken. Inderdaad, ze draagt een fantastisch mooie hoofddoek, vind ik. Daarnaast blijf ik het ook een prachtig schilderij vinden. Je kunt haar zomaar hier op straat tegenkomen…. zo goed past ze nog steeds in onze tijd en dus is ze tijdloos mooi.

 4. Laatste keer, Alexander, niks geen tantes, geen nazi’s en niks geen gezeur meer over moslima’s die van jou hun hoofddoek af moeten doen. Niet meer mee bemoeien.

 5. Ben toch benieuwd naar welke betekenis Alexander denkt dat moslima’s aan een hoofddoek hechten. Vaak blijkt dat de hoofddoek bij (sommige) autochtone Nederlanders een heel ander beeld oproept dan bij de draagsters zelf. Ik verwijs naar het geval van een Duitse lerares die van de Duitse hoogste rechtsinstantie geen hoofddoek mocht dragen omdat het een symbool van onderdrukking en een politiek statement was, terwijl de draagster zelf in haar verweer aangaf dat dat niet het geval was, dat het voor haar een religieus voorschrift was, en zelfs een mogelijkheid tot emancipatie, tegengesteld dus aan het beeld dat het rechtscollege en de minister van Onderwijs hadden. Saillant detail was dat de school in kwestie geen probleem met de hoofddoek had, en dat niet-moslim ouders zelfs hebben gedemonstreerd tegen het verbod.

  Deze kwestie is voorlopig nog niet opgelost. In België is afgelopen week nog een verbod aan leerlingen van een lyceum opgelegd, en niet eens omdat dat lyceum katholiek op protestants zou zijn. Het verbod is (tenminste in de krant) ook niet gemotiveerd.

  Als we de hoofddoek gewoon accepteren en ons meer richten op bestrijding van intolerantie aan beide zijden, lost het probleem zich vanzelf op. Door steeds maar over hoofddoeken te zeuren, door de aanwezigheid van moslims telkens te problematiseren, roep je bij moslims alleen maar weerstand tegen de Nederlandse samenleving op. Dat is niet bevorderlijk voor hun integratie.

  Anja, ik ben benieuwd waar je dit bericht vandaan hebt!

 6. Hendrik Jan, ook jij niet. Dus ook jij gaat hier ook niet aan Alexander vragen welke betekenis hij aan hoofddoeken geeft, want dan houdt het gezeur niet op. We houden er over op, precies zoals jij zegt. We accepteren hoofddoeken omdat geen zinnig mens kan beweren dat die een probleem zijn en richten ons op intolerantie.

  En welk bericht, Hendrik Jan? Dat deze Vermeer is gekozen als het mooiste schilderij? Trouw.

 7. Inderdaad, Anja: AMEN over dat doekjesgezemel en over wat voor betekenis zo’n lapje heeft; mijn bloedeigen moeder droeg als SDAP-ster ook een hoofddoek omdat ze dat lekker warm aan haar oren vond, anderen doen dat dus, om hun moverende redenen, om hun haar te bedekken, so what? De koppies die uit die doeken steken zijn er niet minder interessant om.

 8. Anja, dit is niet om te zeuren, maar ergens heeft Alexander wel een punt. (Hoewel hij niet toelicht welke betekenis hij denkt dat de moslima’s toedichten aan hoofddoeken.
  Een religieus-culturele uiting is toch wat anders dan een… tsja, ook wel culturele uiting…

 9. Anja windt er terecht geen doekjes om: alsjeblieft niet nog een keer! Voor allen die maar niet genoeg kunnen krijgen van hoofddoekje: gewoon hoofddoekje intiepen bij de zoekfunctie van dit log. Ben je wel een dagje zoet mee, denk ik.

 10. Als iemand z’n haar wil bedekken, of dat nou tegen de wind is of dat men, om welke reden ook niet wil dat anderen dat haar zien – dat is mij als niet-gelovende om het even; ik hoef me toch niet te verdiepen in andermans motieven (religieus, tegen de kou, mode)om z’n haar te bedekken, het ene motief is niet minder of meer valabel dan het ander; ook als men hier iets van een geloof mee wil uitdrukken heb ik daar geen last van, evenmin als keppeltjes of kruizen in al dan niet diepe décolleté’s. (Sorry, Anja, verder zal ik hierover op deze plek dit boeiende dagboek niet bevuilen).

 11. Vermeer schilderde via een “Camera Obscura” en was heel erg precies. Ik heb een documentaire gezien over hoe hij dat deed. Van de BBC, die docu. Heel erg leerzaam en ontzettend leuk om te zien. En weet, al schrijvend, gelijk weer van WIE de docu was: Rolf Harris, die in dat programma zelf een Vermeer schilderij naschilderde op zijn manier. Zijn dochter was het model. Ik dacht dat hij het Melkmeisje schilderde. Vermeer was zijn tijd vèr vooruit!

 12. Tot slot: hoofddoekdracht valt hoe dan ook onder de vrijheid van meningsuiting in een democratische rechtsstaat!

 13. Hou je nou op, Alexander? Blijf je aan de gang? Moet moeder boos worden? Wou je zonder eten naar bed?

 14. Ja Anja, als je het woord hoofddoek laat vallen, ook al is dat in humoristische zin, kan je verwachten dat er van alle kanten mensen als door een horzel gestoken reageren. Zo gepolariseerd is onze samenleving inmiddels. Jammer.

  Ik heb de diverse Trouw-berichten inmiddels gevonden en het schilderij op mijn eigen log ‘Meisje met hoofddoek’ gedoopt.

 15. Zo is het maar net, Hendrik Jan. Ik zou weer een interessante maar tamelijk humorloze bloemlezing kunnen geven van wat er hier al weer langs is geweest, wat altijd gebeurt als je hoofddoek zegt. HOOFDDOEK! HHOOOFFDDOOEEKK!!! AAARGHHH!!!!! En mijn nieuwe verhaal over het Palestina festival, ook al weer hartstikke vol met nee he, sodeju, HHHHOOOOOFFFDDDDOOEEKKKKEENNN! Blaaaaaat!

  Mooi schilderij trouwens, al zou ik Ruysdael hebben gekozen.

 16. En dan komt er een meneer langs die vermeldt dat hij ingenieur is, waaruit ik misschien moet opmaken dat hij veel deskundiger is in het oordelen over hoofddoeken dan ik en die meneer begint weer helemaal opnieuw, want kennelijk heb ik het nog niet helemaal begrepen hoe dat zit met moslimvrouwen die niks te zeggen hebben over zichzelf, en meneer Ing heeft ook de spelregels niet gelezen en die denkt dus dat als je het er maar vijf keer opzet dat dat helpt. Meneer Ing. lees even de spelregels.

 17. Ik zal het er maar eerlijk bij zeggen Amna. Ik heb het niet zelf bedacht. Het kwam door een ingezonden brief in Trouw. Het rare met hoe ons brein werkt, is dat dat schilderij zo bekend is, en zo door en door Hollands, dat je niet meer ziet wat je ziet: een vrouw met een hoofddoek. Zou het niet leuk zijn om bij een volgende demonstratie allemaal met precies zo’n blauwe en gele doek te komen? Hoezo zijn wij geen Nederlanders?

 18. @Anja: dat zou inderdaad geen gek idee zijn. Maar toch vraag ik me af of dit schilderij ook gewonnen zou hebben als men zich er wel bewust van zou zijn dat het eigenlijk ‘gewoon’ een vrouw met hoofddoek is? Ik hoop van wel, maar heb als Nederlandse moslima ook wel eens het idee dat ik er vanwege de hoofddoek soms toch niet helemaal bij hoor, ook niet als ik voor de stijl op het schilderij of onze nationale vlag als hoofddoek zou kiezen. Sommige mensen maken het veel te beladen om er nog normaal over te kunnen doen, maar gelukkig zijn dat niet mijn enige ervaringen…

 19. Dat is een goeie, Anja, iedereen aan de hoofddoek…staat trouwens best kek vind ikzelf; tulbanden vind ik ook mooi trouwens, en die wit-vilten dingetjes die Albanezen op hun kop hebben, in keppel-vorm zijn ook leuk. Nog steeds zie je vrouwen die als het regent zo’m plastic doek om hun hoofd doen, tegen de regen en de koude oortjes…geef ze ongelijk! Mijn vader had nog een alpino in gebruik, naast de bekende vilten hoed…Stel je toch eens voor, dat je alleen iets op je kop mag hebben als je kan aantonen dat het niet met geloof te maken heeft…het zou niet veel gekker moeten worden! Lang leve de mutsen, hoeden, tulbanden, alpino’s en doeken, op het dragen waarvan niet-gelovenden niet het alleenrecht hebben.

 20. @ Anja, het zou ontzettend leuk zijn, en dat zou helemaal feest zijn wanneer mannen met djellaba gaan demonstreren 🙂

 21. Anja, dat ding doet me denken aan die strakke zwarte doekjes van die jonge Marokkaanse meisjes. En als ze het extra mooi willen maken doen ze er nog een ander doekje overheen. vaak met glittertjes. Ik vind ze enig. Mijn enige bezwaar, als je het zo kunt noemen, is dat ze toch elke dag hun haren zullen moeten wassen, want je haar wordt hartstikke vet onder zo’n doekje. ook onder een pet-met-klep die ik vaak draag… Dan is mijn korte koppie wel makkelijker in het onderhoud! 😀

 22. Lydia, ik kan je verzekeren dat het erg mee valt, als je altijd een hoofddoek draagt wordt je haar juist minder vies. Stof en vuil komen er niet op en je haar blijft dus juist schoner. Vet worden van haar is een persoonlijk gegegeven en heeft niets met de hoofddoek van doen. Sinds ik een hoofddoek draag was ik mijn haren juist minder of spoel ze alleen even uit onder de douche vanwege het frisse gevoel.

 23. Dat was het, jongens en meisjes, dames en heren. Nu we ook het vraagstuk hebben opgelost of je haar van hoofddoeken al of niet vet wordt gaan we weer over tot de orde van de dag.

 24. Bedankt Fien! En Anja, er stond in Trouw over twee pagina’s een foto van dit schilderij en ik heb een redelijk gaaf exemplaat te pakken gekregen. Ga’m inlijsten, denk ik… 😀

 25. En dat betekent dus, zie 27, dat hier geen reacties meer worden opgenomen, niet van de lui die met alle geweld de discussie over de hoofddoek weer wensen te heropenen – er is hier en elders wat mij betreft genoeg over gezegd, en niet van de mensen die mijn gevoel voor humor niet delen en absoluut van hun afkeuring blijk willen geven. Ter kennisgeving aangenomen en hartelijk dank.

 26. Lieve Anja,

  Ik vindt het fijn dat je het op neem voor de hoofdoek. Voor mij is het een keuze, van mezelf. Om mooi te zijn, zoal mijn lieve oma dat ook al deet.

  Groetjes,
  Aisja

 27. helmplicht voor voetgangers;lijkt mij echt iets voor de politiek hier in nederland.Eerst maar eens een onderzoekcommissie instaleren (of het haalbaar is)

 28. Dag Anja

  Al enige tijd loop ik rond met de vraag; Wat is er toch met de hoofddoek gebeurt? Daarom organiseer ik,

  Nationale Hoofddoekendag
  10 januari 2007

  Marie Antoinette geeft Nederland hoofddoek terug.
  Marie Antoinette, creatie van beeldend kunstenaar Eline Krottje-Rovers, organiseert op 10 januari 2007 de Eerste Nationale Hoofddoekendag.
  De hoofddoek heeft de laatste jaren het imago gekregen van een religieus politiek statement in plaats van hoofdhaarbeschermer. Tegenwoordig leert een rondje Google al snel dat de hoofddoek slechts nog lijkt voorbehouden aan de moslim gemeenschap en haar rabiate tegenstanders. Terwijl in de jaren vijftig en zestig nog geen vrouw zonder hoofddoek de deur uitging, schijnt dat nu een probleem te zijn.

  Hoofddoek en Roodkapje
  Marie Antoinette is van mening dat de hoofddoek sinds Roodkapje bij onze cultuur hoort, ongeacht de betekenis. De hoofddoek is rebels, speels, daagt uit, en prikkelt de fantasie. Hij verwarmt, beschermt, verbergt, verfraait, verlucht en verleidt. De keuzes zijn vrij.

  Grote Markt Groningen
  Ter promotie van De Eerste Nationale Hoofddoekendag op 10 januari 2007, staat Marie Antoinette samen met Eline Krottje-Rovers, op zaterdag 6 januari met haar kraam op de markt in Groningen voor het Grand Theater.
  De kraam heeft folders en hoofddoeken om De Eerste Nationale Hoofddoekendag haarfijn uit de doeken te doen. Het doel daarvan is:
  – Bekendheid geven aan de wens van Marie Antoinette.
  – Op 10 januari 2007 in heel Nederland vrouwen en mannen met hoofddoeken te laten zien in allerlei variaties.

  Bonte variëteit
  Omdat alleen een kraam op de Grote Markt onvoldoende publiciteit zal genereren zoekt Marie Antoinette hulp. Wilt u meehelpen haar wens meer bekendheid te geven?
  Dan ziet Nederland er 10 januari 2007 uit als één bonte variëteit. Nederland krijgt zijn Hoofddoek!
  Bezoek de stand op 6 januari in Groningen. Kijk op http://www.marieantoinettenr1.eu

  Vriendelijke groeten Eline Krottje
  —————————————————————————————————————————————-

 29. Dat doet me goed. Het was altijd al een van mijn favoriete schilderijen. Wel ben ik benieuwd door wie of door welke commissie Het Meisje Met De Parel toto beste schilderij is verkozen.

Reacties zijn gesloten.