Dagboek 7 juni 2006

Gelukkig hebben ze in Katwijk hard genoeg gebeden en zijn we op 06-06-06 gespaard gebleven. De duivel heeft in mijn geval niets ergers voor me weten te bedenken dan dat ik in De Balie bijna geen eten kreeg, maar dat lag misschien toch meer aan de drukte en een aardige jongeman ging speciaal naar de keuken om mijn hapje voor me te halen. En mijn flesje Spa viel om, maar dat was misschien toch meer mijn schuld dan het werk van de duivel. Verder was het een mooie dag.

Myriam had het me al opgestuurd, Charles zette er een link naar op dit weblog, en het NRC heeft het nu ook ontdekt: een erg interessant artikel van Laila Lalami in The Nation, over Hirsi Ali en Irshad Manji, en hoe moslimvrouwen klem worden gezet tussen fundamentalisme en westerse pogingen om de onderdrukking van vrouwen te gebruiken in hun eigen strijd tegen de islam. Ik ben het aan het vertalen, maar voor wie niet kan wachten en Engels leest, ga naar de NRC website, hier.

Geheel in stijl had de Letter en Geest bijlage weer een geweldige bijdrage aan wat-is-de-islam-toch-gewelddadig. Optelsommetjes van de religieus geinspireerde terroristische aanslagen, geen verrassende uitkomst als je het aantreft in de zwanenzang van Jaffe Vink: de meeste aanslagen zijn door islamieten begaan. ‘Dat is een doorzichtig gegoochel met cijfers’, zegt Arjen de Groot vanochtend, ook in Trouw. De cijfers komen uit de VS. Dat land is zelf in oorlog. In die oorlog hebben ze andere landen bezet en mensen gedood. Het verzet van de bevolking is islamitisch gekleurd en mondt – ten dele- uit in aanslagen. Maar dat wil nog niet zeggen dat de oorzaak van het verzet in de islam zelf gezocht moet worden. De reden kan ook de bezetting zijn. ‘Het geloof functioneert dan als middel om de strijd tegen de bezetter geestelijk aan te kunnen en te legitimeren. Zoals het christelijk geloof verzetsmensen in de Tweede Wereldoorlog kon sterken’.

Denk aan Tsjetsjenie, en het zal duidelijk zijn dat cijfers kunnen liegen, zegt De Groot. Al het verzet van Tsjetsjenen tegen de Russische overheersing wordt gemakshalve afgedaan als (moslim) terrorisme.

Zelfde verhaal bij Palestina. ‘De religieus getinte zelfmoordaanslagen van Palestijnen zijn verschrikkelijk. Maar ook de joodse staat vergiet bloed. Het cijfer van vier door joden gepleegde aanslagen maskeert de werkelijkheid.’ schrijft De Groot. Inderdaad. Het aantal gedode burgers aan Palestijnse kant is een veelvoud van de gedode burgers aan Israelische kant, maar die Palestijnen zijn gedood door een leger, en dan telt het niet als terreur, ook niet als de invasies, aanslagen en liquidaties geheel tegen het internationale recht zijn. En als de joodse staat denkt zichzelf zo te moeten verdedigen geldt dat niet als religieus geinspireerd. Waar het dus op aan komt is hoe je ’terreur’ en hoe je ‘religieus geinspireerd’ definieert. Waar het op aankomt, zei Humpty Dumpty, is wie de baas is.

Zo wordt uiteraard de ‘oorlog tegen de terreur’ van een zeer gelovige Amerikaanse president niet als ‘religieus geinspireerd’ meegeteld en dus ook de meer dan 100.000 burgerslachtoffers in Afghanistan en Irak niet. ‘En waar’, zegt de Groot, ‘zijn de slachtoffers van het zich christelijk noemende Verzetleger van de Heer in Oeganda?’

Voor wie beide artikelen wil lezen, die in Letter en Geest, en het antwoord van Arjen de Groot vanochtend in Trouw, ga naar de website van Martijn de Koning, ook interessant als bron trouwens. Ga naar Closer.

De linkse partijen hebben meteen het racisme onderzoek van Motivaction opgepikt, en verwijten het kabinet dat zij het probleem van racisme jaren stelselmatig hebben genegeerd. Had wat mij betreft eerder gemogen, we hadden niet op dit onderzoek hoeven te wachten want we wisten het al, maar okee. Ik hoor Verdonk nog zeggen: ‘in Nederland worden geen minderheden gediscrimineerd’. Terwijl we de waarschuwingen van het Sociaal en Cultureel Planbureau al jarenlang hadden, die laten zien dat racisme en discriminatie begin jaren tachtig sterk afnamen, de cijfers in de jaren negentig stabiel bleven, maar sinds enkele jaren weer stegen.

De linkse partijen verwijten het kabinet dat het heeft bijgedragen aan een sfeer waarin racisme meer geaccepteerd is, stond gisteravond in het NRC. Jeroen Dijsselbloem van de PvdA: ‘bepaalde uitspraken van minister Verdonk, die bijvoorbeeld zegt dat er nog geen allochtoon gediscrimineerd is, staan hiermee in sterk contrast’.

Jan Marijnissen, SP: ‘in de politiek, maar ook in de media is een soort superioriteitsgevoel ontstaan ten opzichte van allochtonen. De samenleving pikt dat op en denkt “als zij dat soort dingen mogen zeggen, dan mogen wij dat ook”.

Naima Azough van Groen Links: ‘de politiek moet duidelijk maken dat zij racisme en discriminatie serieus neemt. Het is allemaal hard beleid, maar als het om discriminatie gaat is het stil’.

De drie linkse partijnen willen de kwestie in de Kamer aan de orde stellen. Zij willen dat het kabinet oog krijgt voor de bestrijding van segregatie tussen bevolkingsgroepen. De PvdA en de SP willen het kabinet binnenkort vragen stellen over dit onderwerp. Aldus het NRC.

En in het redactioneel van de Volkskrant staat vanochtend: ‘Het Motivaction-onderzoek laat zien dat die nieuwe openheid allerminst zonder problemen is. Het is goed problemen eerlijk en open te bespreken. Maar het is verwerpelijk bevolkingsgroepen te stigmatiseren en collectief te diskwalificeren’.

Ik slik nu maar wat even wat cynische opmerkingen in dat het tijd werd, en dat ik van deze visie ook in de media weinig heb gemerkt toen we het tijdens de cartooncrisis alleen maar hadden over de vrijheid van meningsuiting, en de vraag wat we met die vrijheid – die we al hebben – vervolgens doen niet gesteld werd. Ik ga nu maar even niet zeuren dat we op dit vlak van de linkse partijen in die tijd ook niet veel hebben vernomen, op individuele uitzonderingen na. Ik zeg maar heel even dat het woord ‘racisme’, ook bij links jarenlang tamelijk taboe, door de Internationale Socialisten weer van stal is gehaald en door niemand anders, en ondersteund is door koppige eenlingen uit de linkse partijen als Ed van Thijn, Mohammed Rabbae en ik, benevens wat onafhankelijke en actieve afdelingen als de SP Rotterdam met hun actie ‘kom niet aan onze buren’, ere wie ere toekomt, en ik zeg nu verder alleen: goed zo. Beter laat dan nooit.

8 gedachten over “Dagboek 7 juni 2006

  1. Je zou eens moeten proberen het Nederlandse verzet in WO II te definiĆ«ren als christelijk terrorisme…

    Ik heb wel eens met de gedachte gespeeld om in verzetsheldenbuurten over de term ‘verzetsheld’ op straatnaambordjes het woord ’terrorist’ te plakken. Zie je het voor je?

    Hannie Schaftstraat
    (Hannie Schaft, Nederlands terrorist, 1920-1945)

    Ik voel mij daar toch wat te fatsoenlijk (politiek correct) voor…

  2. Ik snap wat je zeggen wilt, Hendrik Jan. Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars. De winnaar pleegde verzet, de verliezer is de terrorist.

    Maar waarom moet al het onrecht en lijden altijd afgemeten worden aan de Tweede Wereldoorlog? Op verschillende momenten en op verschillende plaatsen deden en doen mensen elkaar groot onrecht aan: op de Balkan, in Soedan, in Rwanda, Palestina, Tsjetsjenie, noem maar op. Ieder conflict heeft een andere achtergrond, een andere dynamiek en meer dan wel minder slachtoffers. Door de Tweede Wereldoorlog als ijkpunt te nemen, wordt volgens mij geen recht gedaan aan de vreselijke dingen die zich elders op de wereld afspelen.

  3. Misschien geen gek idee, om voor nog onbedorven, onbevangen lezers en voor hen die de overige nieuwsmedia volgen een lijst samen te stellen met voorbeelden van verhullend woordgebruik waaraan regeringsleiders en andere politici zich vaak bezondigen – uiteraard met de ware, meestal minder fraai klinkende betekenis ernaast.
    Ik geef er alvast een paar:

    1.flexibel (opportunistisch; waar je alle kanten mee uitkunt)
    2.bevrijding (onderdrukking; uitbuiting)
    3.terrorist (tegenstander van de VS)
    4.Verlichting (Westers fundamentalisme, asociaal marktdenken)
    5.vredesmissie (oorlogsmissie)
    6.ministerie van Defensie (min. van Oorlog)
    7.vrijheid (niet positief ingevulde, grenzenloze leegte)
    9.Ontwikkelingshulp (systeem waarbij de Eerste wereld de eerste wereld kan blijfven, en de Derde wereld de Derde wereld moet blijven, maar waarbij toch het idee wordt gegeven dat we iets aan de armoe elders willen doen.
    10.Milieupolitiek (politiek waarbij wij als hoofdvervuilers gewoon de hoofdvervuilers kunnen blijven, maar ons schuldgevoel afgekocht wordt door elders b.v. wat bomen te planten.

    Uiteraard kennen enkele begrippen ook een positievere invulling (b.v. ontwikkelingshulp en milieupolitiek).

  4. Aanvulling op (4): het ondr 4. genoemde ’terrorist’ verwijst naar iets dat inwerkelijkheid vaak gedekt wordt door het begrip ‘vrijheidsstrijder’, in dit geval dus iets positievers. Nog twee: ‘stabiliseren’ (onderwerpen, inderdrukken) en ‘globaliseren’ (de bewoners van deze globe onderwerpen aan selectief marktdenken).

  5. Om verzetshelden uit wo2 te vergelijken met terroristen van vandaag te dag gaat veel te ver.
    Verzetslieden van toen vochten op een heel andere manier dan de terroristen van tegenwoordig.
    Het verschil tussen terrorist en verzetstrijder zit hem in de manier van handelen.
    Een terrorist kiest doelbewust burgerdoelen en wil hier zoveel mogelijk onschuldige burgers mee doden, dit allemaal om angst in te boezemen.
    De verzetsstrijders uit WO2 vochten tegen een militaire bezetter, niet tegen onschuldige burgers.
    Ik vind het prima om bepaalde strijders in het middenoosten, die zich niet schuldig maken aan het slachten van burgers, verzetsstrijders te noemen of guerilla strijders.
    Maar laten we in godsnaam ophouden verzetsmensen uit wo2 terroristen te noemen.
    Hannie schaft bv weigerde de kinderen van Seyss Inquart te ontvoeren, een andere groep die een aanslag pleegde op het bevolkingsregister verdoofde de bewakers en sleepte ze naar buiten.
    Hiermee redden ze de levens van de bewakers maar riskeerde hun eigen veiligheid.
    Ziet u dat de terroristen in het midden oosten doen?
    Overigens was het meest actieve verzet niet christelijk.
    Het Nederlands verzet vocht voor onze vrijheid, zou het echt zoveel beter worden in het middenoosten als de terroristen daar winnen?

    WO2 is de belangrijkste gebeurtenis van de 20e eeuw en nog elke dag zien we de gevolgen, niet alleen in Nederland.
    Logisch dat we er nog mee bezig zijn.

  6. Het gaat er natuurlijk niet om dat verzetshelden voor terroristen uitgemaakt worden, het gaat er natuurlijk om dat op dit moment, met name door Israel, iedereen voor terrorist wordt uitgemaakt die in het verzet zit.
    Over het verzet in Nederland hoef je mij niks te vertellen.
    En inderdaad zien we de gevolgen van WO I nog dagelijks, en vooral de Palestijnen, de slachtoffers van de slachtoffers kunnen daarover meepraten.

  7. Inderdaad Anja, men is tegenwoordig wel erg makkelijk met het uitmaken voor terrorist.
    Maar er zijn er dan ook veel in het middenoosten die deze titel wel verdienen, die dus de naam Verzet niet verdienen.
    Wat mij betreft is iedereen die burgers doelbewust aanvalt een terrorist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *