Kamervragen

Vragen van het lid Van Bommel aan de minister van Buitenlandse Zaken over Israëlische aanval op Gaza.

1. Wat is uw reactie op uitspraak van de Israëlische premier Olmert; “(d)e wereld heeft genoeg van de Palestijnen. “Tot nu hebben we ingehouden gereageerd. Dat is voorbij”. Deelt u deze opvatting van Olmert? Indien neen, bent u bereid uw afkeuring hiervan aan hem over te brengen? (1)

2. Bent u met mij van mening dat het Israëlische bombardement op de elektriciteitscentrale en bruggen in de Gazastrook in strijd is met het oorlogsrecht? Indien neen, waarom niet? Zo ja, kunt u aangeven welke maatregelen u tegen Israël zult nemen?

3. Wat is uw opvatting over de Israëlische strategie om de bevolking van Gaza te dreigen met bombardementen op nutsvoorzieningen en laag overvliegende straaljagers die door de geluidsbarrière breken? Bent u met mij van mening dat het hier om een collectieve straf van de bevolking gaat als reactie op een militaire actie? Indien neen, waarom niet?

4. Bent u bereid er bij de Israëlische regering op aan te dringen te schade aan de elektriciteitscentrale onmiddellijk te herstellen en zo te voorkomen dat de burgerbevolking maanden lang zal lijden onder het uitvallen van de elektriciteit en leidingwater? Indien neen, waarom niet?

5. Bent u met mij van mening dat het bombarderen van bruggen en een elektriciteitscentrale in strijd is met het Associatieverdrag tussen de EU en Israël. Zo ja, bent u bereid krachtens deze overeenkomst maatregelen te nemen tegen Israël? Zo ja. op welke wijze? Indien neen, waarom niet?

6. Bent u met mij van mening dat de arrestatie van Palestijnse parlementsleden en ministers in strijd is met het internationaal recht? Indien neen, waarom niet? Zo ja, bent u bereid tot een actieve diplomatieke rol in deze nieuwe fase van het conflict? Zo ja, op welke wijze? Indien neen, waarom niet?

7. Wat is uw opvatting over de intimiderende vluchten van Israëlische luchtmacht boven een paleis van de Syrische president Assad? Bent u me met mij van mening dat deze crisis kan internationaliseren als Israël Syrië intimideert? Zo ja, bent u bereid daarin te bemiddelen?

Bron:
– Volkskrant, 29 juni 2006. Emotionele storm in Israël”

16 gedachten over “Kamervragen

  1. Ik ben blij dat de SP eindelijk een ferm standpunt durft in te nemen. Ik besef heel goed dat de Tweede Wereldoorlog morele verplichtingen schept tegenover de joodse gemeenschap en tegenover Israël. Maar het mag geen excuus zijn om onze ogen te sluiten voor wat de Palestijnen wordt aangedaan. Wat Anja daar de afgelopen dagen over heeft gemeld is ronduit schokkend – wat geweldig dat je dat al die jaren ben blijven doen Anja! – en ik zal de Tribunelezers oproepen nog eens na te lezen wat je daarover schrijft.
    Elma Verhey

  2. Heel goed van Harry van Bommel. Heel goed. Ik mis alleen en demonstratie tegen de onmenselijke aanvallen van Israël in de Gaza-strook en het dichtdraaien van de oliekraan door de Islamitische wereld. Dan wil ik kijken of het Westen alsnog de aanvallen van Israël tolereert of voor de eisen van de Palestijnen zwicht om hen eindelijk hun onafhankelijkheid en vrijheid terug te geven.

  3. Ik stel voor om er bij de EU massaal op aan te dringen Israel te dwingen te stoppen met deze agressie. Want dit staat toch in geen enkele verhouding tot wat de Palestijnen gedaan hebben. Dit is terrorisme in de ergste soort. Israel moet met onmiddelijke ingang geboycot worden tot ze stoppen met deze agressie. En alle schade herstellen. Ik ben hier echt niet goed van als ik me probeer voor te stellen hoe het is om daar nu te moeten leven. Ik krijg steeds meer een hekel aan die lui die hier aan meewerken en die dit goedkeuren.

  4. Goed zo Harry! Ik was een beetje teleurgesteld dat deze pittige reactie niet direct na de aanval op het strand is gekomen, (als er een partij beschikt over directe en betrouwbare informatie hierover is het de SP wel – dankzij Anja en haar vrienden uit Gaza) maar blij dat ‘ie alsnog gekomen is.

    Ik hoop dat de SP de het kabinet (demissionair of niet)en Europa de duimschroeven stevig blijft aanschroeven!

  5. Ik geloof dat we ervan uit moeten gaan dat Israel boven de wet staat, dat het mag bezetten, zonder vorm van proces gevangen nemen en “assassineren”, land mag wegnemen door de plaatsing van de muur (700km) op Palestijns gebied,huizen mag platwalsen (4500),de hele politieke infrastructuur mag vernietigen etc. Een Joodse schrijver noemt dit “politicide”!
    Dit alles omdat wij en andere Europese landen veel schuldgevoelens hebben t.a.v. de Joden. Ik kan mij anders het totale stilzwijgen van Europa niet verklaren.

  6. Ik ben het met Peter eens. Israel staat ontegenzeggelijk boven elke wet. Natuurlijk dank zij de VS die dat van zichzelf ook vindt. De ontvoering van leden van een, nota bene op bevel van de VS en Europa, democratisch gekozen regering, blijkt al weken eerder te zijn gepland en heeft dus niets te maken met de ontvoering van de joodse korporaal. Het is toch niet voor te stellen dat zoiets gewoon wordt geaccepteerd door de overige democratieën.

  7. Ik hoop ook dat er binnenkort een demonstratie georganiseerd wordt. Door de SP?

    Bij de punten die Harry opvoert kan nu nog worden toegevoegd dat Israël gedreigd heeft de democratisch gekozen Palestijnse premiere Ismael Haniyeh (Hamas) te vermoorden indien de Israëlische soldaat niet vrijgelaten wordt (bron: The Australian)

    Jaarlijks herdenken wij o.a. de misdaden van de Duitse bezetter in Nederland. Als wij die herdenking niet alleen als een soort inhoudsloze ritueel beschouwen, zouden wij ook als land al het mogelijke moeten doen om soortgelijke misdaden door de Israëlische bezettingsmacht te voorkomen.

  8. Laat eens zien, we graven een tunnel van 300 meter naar het territorium van je grootste vijand, veel werk in het warme weer, we pakken en ontvoeren een soldaat, van je grote bullebak de buren, en nu ga je zitten janken dat ze verhaal komen halen??? Wie vraagt er nu om een pak slaag?

    Hoe komt het eigenlijk dat er een muur als grens is tussen de Moslim Broeder staten Egypte en de Islamitische Gaza strook, kunnen ze elkaar niet zo lijden die Islamitische broertjes???

    Waarom maakt Gaza zich afhankelijk van zijn grootste vijand voor de voorzieningen van water en electriciteit? daar kunnen de gezamelijke Islam broeders toch wel een oplossing voor vinden door het bouwen van een hoogspannings leiding?

    Wij hebben toch ook geen bewaakte grens meer tussen Nederland en Belgie, wij hielpen toch ook onze stamverwanten Belgische broeders in de eerste wereldoorlog waarbij er zo’n 1.5 miljoen Belgische vluchtelingen in Nederland verbleven, die echter ook weer terug gegaan zijn na de eerste wereld oorlog om hun eigen land weer op te bouwen.

  9. Hawkeye, je hebt kennelijk geen enkel idee over de werkelijke situatie daar. Gaza en de Westoever zijn omsingeld en bezet door Israel. Nee, wij hebben geen bewaakte grens tussen Nederland en Belgie. Die is er wel rondom Gaza. Dus ga jij ze maar vertellen hoe ze over het Israelische leger heen een hoogspanningsmast kunnen gaan bouwen. Zou je even de moeite willen doen om je je in de situatie te willen verdiepen, voordat je met zulke meningen komt? Het komt zo nogal onbenullig over.

  10. Hebben we zo ook gereageerd op de Palestijnse aanslagen op schoolbussen. Wat is dat voor politiek die mensen tot martelaarschap aanmoedigt en een paradijs met maagden in het vooruitzicht stelt?
    Alleen demilitarisering en goede educatie kan op den duur vrede brengen.
    Misschien kan de EU daar een goede rol in spelen.
    Angst leidt slechts tot geweld.

  11. Je bent nogal hardleers, Nico.
    Ja, we hebben ook geprotesteerd tegen aanslagen op Israelische burgers, ik heb nooit anders gezegd dan dat ik daar tegen ben.
    Nee, de Palestijnse politiek heeft niets te maken met een paradijs met maagden, maar met verzet tegen een militaire bezetting.
    Inderdaad, demilitarisering kan helpen. Dus opheffing van de bezetting. Ga dat even tegen de Israeli’s zeggen, Nico, misschien luisteren ze naar jou.

  12. De SP vindt dat Israël niet het recht heeft om zichzelf te verdedigen?
    De Palestijnen hebben zelf de terroristen van Hamas verkozen als hun regering en daar ondervinden ze nu terecht de problemen van.

    Hoe denkt de SP te voorkomen dat de Palestijnen in de toekomst geen aanvallen meer uitvoeren tegen Israël?
    En hoe verwacht de SP dat een eventuele Palestijnse staat levensvatbaar zal worden? Dat wil zeggen niet geheel afhankelijk van buitenlandse steun zoals nu het geval is?

  13. Doe even de moeite je te verdiepen in de situatie, Rogier. Er is sprake van een bezetting. Zonder bezetting is verzet ook niet meer nodig. Wanneer die bezetting wordt opgeheven zijn de Palestijnen na een periode van opbouw heel goed in staat om voor zichzelf te zorgen. Dat ze nu afhankelijk zijn van buitenlandse steun is – inderdaad – door de bezetting.

  14. Rogier, bij een vorige inzending van mij over Gaza reageerde jij met dat het overdreven was over die electriciteitscentrale. Nu blijkt, vlgs. BBC en vele andere nieuwsagentschappen dat het wel een jaar kan duren voordat dat ding opgebouwd is. Dus je zit fout met je redenering dat het overdreven is. Ik las ook dat amerika geld gaat geven om Gaza weer van electriciteit te voorzien. Israel maakt iets kapot, en de internationale gemeenschap mag er voor betalen. je zou je een echte vent tonen door te erkennen dat je dus fout zat (helaas, ik wou dat het allemaal overdreven was).
    over aanvallen op israel. Anderhalve maand geleden konden we lezen dat Israel zo’n 3000 raketten op Gaza had afgeschoten. Er zijn de afgelopen 3 weken ruim 20 gazanen omgekomen, waarvan ik geloof 11 kinderen.Dit allemaal voordat die soldaat gekidnapt, gearesteerd, gepakt weet ik veel, was.
    Ik las ook nog ergens de vraag waarom palestijnen geen
    geweldloos verzet plegen. Ik persoonlijk ben bij vele geweldloze verzets aktiviteiten geweest. protesteren tegen de muur, gewoon met een bord bij die rotmuur gaan staan. Of proberen om vrachtwagens met voeding naar de westbank te brengen, of zelfs lopend met blikken kindervoeding een palestijns dorp binnen wandelen. Iedere keer werden we opgewacht door het Israelische leger en werd er op ons geschoten met traangas, kogels, we werden in elkaar gelagen, gearesteerd etc. etc.
    Gaat er nu echt geen lichtje bij je branden?

  15. Ik snap dat niet dat er nog mensen zijn die niet willen zien wat Israel (de goede niet te na gesproken, die zijn er gelukkig ook een heleboel) doet met het Palestijnse volk. Dat Israel een onderdrukt op een schandalige manier en altijd maar weer de hand boven het hoofd gehouden wordt. Die mensen zouden eens een aantal maanden hetzelfde moeten ondergaan als de Palestijnen al 60 jaar. Dan zou ik wel eens willen zien hoe zij zouden reageren.

  16. Antwoord van de heer Bot op de vragen:

    Sorry, ik kon u niet verstaan. Ik heb mijn hoofd namelijk behoorlijk diep in het zand gestoken, en probeer hier m’n vingers niet aan te branden. Stel je voor dat ik iets verkeerd zeg, en men mij als minister voor anti-semiet uitmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *