Calling Europe!

Message from Gush Shalom.

CALLING EUROPE!

The following letter sent to all European embassies is also going to be published in the International Herald Tribune as a paid ad.

The internationally-lauded “disengagement” from Gaza did not end the occupation there. This continued in the form of an Israeli stranglehold over Gaza’s communications with the outside world. The Gaza Strip has been turned into a huge open-air prison.

With the Israeli government refusing to talk to the elected Palestinian government, the only dialogue left now is the dialogue of the bombs, often directed at civilian targets on both sides of the border.

Without international intervention, a brutal escalation has become almost inevitable.

WE, Israeli patriots and peace activists, call upon the European Union and its member states, possibly in conjunction with other countries, to intervene immediately and effectively in the looming Israel-Palestinian crisis, and, especially to –

1. APPOINT a representative of ministerial rank to Israel/Palestine to monitor unfolding events and advise the European Union on immediate steps the situation may demand.

2. STOP the severe sanctions imposed by Europe on the Palestinian Authority as a penalty for exercising their democratic right and electing a government of their choice. This by itself is a brutal intervention on behalf of the occupation.

3. ENGAGE both the Government of Israel and the elected Palestinian president and government in a serious dialogue, with the view of putting an end to the present crisis and paving the way for meaningful peace negotiations.

4. EXTEND the European Union Border Assistance Mission, already successfully operating at the Rafah border crossing, to all border crossings between Israel and the Gaza Strip, in order to ensure the regular flow of foodstuffs, medicines and other goods in both directions, irrespective of political and military developments.

5. ACT as a permanent mediator for acute crises, such as the case of the Israeli prisoner-of-war, Gilad Shalit.

6. OFFER both sides to station a permanent European peace-keeping force between the Gaza Strip and Israel.

7. CONSIDER the convening of an international conference for ending the Israeli-Palestinian conflict.

EUROPE CANNOT AFFORD TO REMAIN SILENT!

[If you agree with this appeal, please help us survive it financially…]

GUSH SHALOM p.o.b. 3322 Tel Aviv 61033

Your donation helps make our voice heard
Please, send checks in your own currency – for confirmation of receipt include email address
In several countries tax-exemption can be obtained by donating through local charities
info@gush-shalom.org w w w . g u s h – s h a l o m – o r g

7 gedachten over “Calling Europe!

  1. Gelukkig dat er nog een Gush Shalom bestaat.

    “Four out of five Israelis want their government to assassinate Hamas leaders to end the current Gaza crisis, according to a poll published today.”

    Uit een bericht in de Guardian International.
    http://www.guardian.co.uk/israel/Story/0,,1815129,00.html

    Als je dit bericht leest zou je n.l. gaan twijfelen of er in Israel nog wel “onschuldige” burgers leven. Ik neem aan dat de Arabische inwoners van Israel niets gevraagd is?

  2. Een sympathieke organisatie, die in heel Israël navolging dient.
    Zij zijn degenen in Israël waarmee te praten en te onderhandelen valt. De anderen kun je wel vergeten.

  3. Hoi Harry.
    gelukkig zijn er nog wel meer organisaties in Israel waarmee te praten valt. Ik geef je er een paar, taa’yush is er zo een.Een coalitie van vredesorganisaties die .a. erg aktief is bij de muur in Bili’in. Een ander is Bat Shalom. Een Joods israelische vouwenorganisatie. Dan heb je “The coalition of women for peace”. Een coalitie van joods/Arabische vrouwenorganisaties binnen Israel.
    Hier in Galilea heb je “The alternaive voice of the Galilee. Een organisatie van Joods Israelisch die veel samenwerken met de Arabische bevolking en pleiten voor eht openstellen van de nederzettingen hier in Galilea voor ook Arabische bewoners. Voor mij gaan ze neit altijf ver genoeg in het veroordelen en beoordelen van wat Israel doet. Maar daar gaat het niet om.
    En dan ehb je gelukkig alle mensenrechtenorganisaties zoals Bet’selem en nog vele anderen. Misschien ga ik vande week eens een lijstje maken met alle Israelsiche organisaties, zodat daar ook wat meer over bekend wordt. Nu heb ik geen tijd.
    groet

  4. Trees, bedankt voor je reactie.
    Er zijn wel meerdere organisaties in Israël actief om iets aan het conflict en aan het onrecht voor de Palestijnen wat willen doen. Maar hebben ze genoeg moed om werkelijk een andere regering te kiezen, die de rechten van de Palestijnse bevolking erkennen, eerbiedigen, de slachting onder babies stoppen, etc.?
    En zijn ze bereid te praten met de democratische Palestijnse regering en hen te steunen op weg naar democratie tegen hun eigen regering en leger? Dat vraagt moed. Alleen zo kunnen ze laten zien aan de wereld dat het anders moet.

  5. Ik kan er wel in meegaan, in die oproep, behalve punt 2. Zeker, Palestijnen mogen zelf weten wie ze in de regering hebben, maar wij Europeanen mogen zelf weten aan wie we geld schenken. En dat is niet aan terroristische organisatie die de vernietiging van Israël hoog in het vaandel heeft.

  6. Zo ken die wel weer, Hans. Dit argument is nou al zo vaak weerlegd.
    1. Hamas maakte, net als de PLO destijds, de draai van gewapend verzet naar politiek verzet. Ze hadden al bijna anderhalf jaar laten zien serieus een wapenstilstand vol te houden. Dan is het dus stom om ze niet als legitieme gesprekspartner te zien, maar ze in plaats daarvan weer richting de wapens te duwen.
    2. Hamas is onder andere in de regering gekozen omdat ze niet corrupt zijn, anders dan de oude garde van Fatah. Dan is het dus ook stom om wel geld aan Fatah te willen geven, maar niet aan de nieuwe regering. En uiteraard kun je daar als donorland voorwaarden aan verbinden in de trant van fatsoenlijk management en transparante afrekening. Ik denk dat Hamas beter in staat was geweest om de bonnen te overleggen dan Fatah. En dat geld was geoormerkt, dus controleerbaar waar het heen ging.
    3. Door vele duizenden ambtenaren hun salaris te onthouden straf je niet Hamas maar de bevolking. Behalve dat dat in strijd is met het humanitaire recht is ook dat stom, het maakt alleen maar dat de bevolking ziet dat Europa aan de leiband loopt van Israel en de VS, die de economische uithongering gebruiken om te proberen de Hamasregering ten val te brengen. Behalve dat dat niet erg democratisch is, en het de gehele wereld buiten het Westen nogal is opgevallen dat de VS en de EU met twee maten meten is het ook stom, omdat het de aanhang van Hamas niet verkleind maar vergroot.
    4. En verder is het stom omdat je, zoals Uri Avnery zegt, beter vrede kunt sluiten met je vijand dan met je vriend.
    Dat Hamas, evenals de meeste Palestijnen trouwens, het liefst zouden willen dat Israel in een keer in de lucht verdween is ze nauwelijks meer kwalijk te nemen. Dat zouden wij tijdens de bezetting ook wel graag hebben gewild met de Duitsers. Ook de EU is zo stom om wel eisen te stellen aan de Palestijnen, maar diezelfde eisen niet voor te leggen aan Israel: de erkenning van de andere kant, het ophouden met geweld, het onderschrijven van de voorafgaande verdragen. Op geen van die drie eisen voldoet Israel aan de norm. Het is dus ook nogal stom, en erg doorzichtig, om van de Palestijnen te eisen dat ze ophouden met geweld, terwijl je niets zegt over het doorgaande geweld van Israel, de illegale liquidaties, het doden van burgers als \’collateral damage\’, de collectieve straffen, de schending van het humanitaire recht, enzovoorts.
    Kortom: stom. Politiek gezien ontzettend kortzichtig. Je hoeft niet echt een Hamas aanhanger te zijn, en dat ben ik ook bepaald niet, je hoeft niet je stellingname op te geven dat aanslagen op burgers altijd verkeerd zijn, want dat blijf ik vinden, om te vinden dat het stom is om de gehele Gazastrook in een gigantische crisis te storten omdat je vindt dat de Palestijnen niet op Hamas hadden moeten stemmen.

  7. En laat dit antwoord van Anja nou eens goed tot je doordringen Hans!
    In “De Brug” kwartaalblad van het SIVMO (Steuncomité Israelische Vredesgroepen en Mensenrechtenorganisties) staan altijd artikelen van allerlei mensenrechtenorganisties uit Israel. Een abonnement op dit blad is een echte aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *