Dagboek 23 juli 2006

Oef!
Zeiknat tot op mijn onderbroek kon ik naar huis, na eerst een flinke borrel in de kroeg – ik even blij dat ik christen ben en geen moslim.

Dat hebben we doorstaan, en goed. Want ik hield eerlijk gezegd mijn hart vast, of er geen incidenten zouden zijn waar de pers meteen op zou springen. Het is zo makkelijk om een gehele demonstratie in een kwaad daglicht te stellen, door net in te zoomen op die ene activist met te radicale slogans. Ik zag hoe woedend sommige mensen waren en begreep het zo. Vooral de mensen met familie in Libanon. Maar ze hielden zich in. Aan het begin scandeerde een groepje mensen Allahu Akbar. Nou weet ik na vele jaren in een moslimland dat dat niets anders betekent dat God is groot, maar ik weet ook dat bange Nederlanders dat op kunnen vatten als een oproep tot de strijd tegen het Westen. Maar de media vonden andere zaken interessanter. Huilende mensen waren meer populair, deze keer.

Voor zover we kunnen overzien waren de media, op wat kleinigheden na, een stuk vriendelijker dan we ze wel eens hebben meegemaakt. De mensen die het hardst hebben gewerkt, want achter de schermen was het hectisch, waren uitgeput, het was te zien. Maar ook gelukkig, en terecht. Wat een werk en onder welke spanning.

Ik heb het gevoel dat het getij langzamerhand aan het keren is. Dat Nederlanders minder bang worden om stelling te nemen, minder bang dat ze daarmee Israel-haters of antisemieten zouden zijn, zoals ze zo vaak wordt wijsgemaakt. Ook daarom was ik blij dat Een Ander Joods Geluid en Adam Keller van Gush Shalom een prominente rol hadden in de manifestatie.

Dat het getij aan het keren is merk ik ook aan de reacties – het front dat door dik en dun alles wat Israel doet schoon wil wassen en goed wil praten wordt vileiner. Anonieme scheldkannonades, ik zal ze hier niet herhalen, maar ook kwade reacties waarom ik hier niet meer ruimte geef aan de opvattingen van rechts. Nou, daar heb je andere websites voor. In het kader van onze onvolprezen vrijheid van meningsuiting kan iedereen wel een plekje vinden, behoudens onze verplichtingen aan de wet, om daar haar of zijn mening te deponeren. En volgens diezelfde vrijheid van meningsuiting richt ik mijn weblog in zoals het mij goeddunkt. Partijdig. Dat is duidelijk genoeg. Andere meningen? Als ze interessant zijn, als ze bijdragen aan een fatsoenlijke discussie. Dus nee, uitspraken als ‘de Palestijnen zullen waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als het meest ondankbare, gulzige en kwaadaardige volk in onze moderne geschiedenis’, die plaatst mevrouw of meneer X. maar elders.

’s Avonds nog naar een benefietfeest voor de illegaal gemaakte vluchtelingen. Was ontzettend leuk opgezet, wie tot ilegaal was verklaard kreeg een rood polsbandje om, en mocht proberen legaal te worden, trouwen, een inburgeringscursus, een verzoek bij Verdonk, of een illegaal paspoort kopen. Ik was gewoon te moe en ben maar illegaal gebleven. Met Peyman nagepraat, van de IS, die er ook was, over de demonstratie. En hoe nu verder.

Een minirelletje over Jan Marijnissen die terrorisme goedgepraat zou hebben. Natuurlijk doet hij dat niet. Maar wel is het duidelijk dat ‘verzet’ door de tegenstanders heel snel ‘terrorisme’ wordt genoemd. Het hangt er vaak maar van af aan welke kant je staat. En ik heb het ook wel gezegd, als verzet het zelfde is als terrorisme, dan heb ik terroristen in de familie. Net zoals Uri Avnery het zei, die als jonge man nog met een geweer heeft gelopen in de joodse ondergrondse beweging Irgun: als de Palestijnen terroristen zijn was ik er ook een.
Dat is wat anders dan het feit dat niemand het recht heeft om aanslagen te plegen op burgers. Dat staat ook in onze SP nota die mede door Jan Marijnissen is goedgekeurd. Jan zelf geeft antwoord op zijn weblog.

En Trees stuurde een link door naar een artikel in Haaretz, twee en een half duizend demonstranten in Tel Aviv, joodse en Palestijnse Israeli’s.

13 gedachten over “Dagboek 23 juli 2006

 1. Hoi Anja,

  Nou, je bent wel wat te optimistisch. Het NOS journaal wist toch nog een paar mensen te vinden die iets minder vriendelijks naar joden riepen. Dat hebben wij allemaal niet gehoord, maar de NOS wist het te vinden. Mijn impressie van de demonstratie was vredig, rustig en sfeervol.

 2. Dat waren toch de mensen in een demonstratie ergens anders? Of was dat de onze? Affijn, waar het ook was, dat zal de kijkers wel niet uitmaken.
  Zoals ook wel te merken is aan alle foto’s, ik vond het ook mooi. En was blij met wie ik allemaal tegenkwam, en dan te bedenken hoeveel mensen er niet waren omdat ze al op vacantie waren.

 3. Hai Anja,

  Het was geweldig, hele goede sfeer. En zelfs de hoosbui, ben nog nooit zo nat geweest, was welkom. Maar ben het wel eens met Leo dat het journaal niet echt positief te noemen was. En jij weet als geen ander hoe snel men het beeld van een antisemitische anti-Israel demo weet te realiseren. Enfin, verder waren de impressies prima, op de radio, het anp bericht etcetera. En Nova was erg grappig, met gewone Duitse en Engelse toeristen die zich als vanzelfsprekend achter de demo schaarden en Bush en Blair natuurlijk terroristen noemden. Dat zul je van Klaas-Jan uit Sneek die een dagje uit is in Amsterdam niet snel horen, want de gefilmde Nederlandse omstanders bij Nova waren het volledig met Olmert eens. Dan merk je wel weer hoe anders men in Nederland denkt, hoe sterk hier kritiek op Israel afgewezen wordt.

  Enfin, het was een geweldige opkomst, een kalme en waardige demonstratie met een aantal bijzondere sprekers. Mijn vader die er niet bij kon zijn hebben mijn zus en ik via de telefoon mee laten luisteren en ik merkte hoe gesteund hij zich voelde dat er zoveel meer mensen ook boos en gefrustreerd zijn geraakt.

  Weet iemand trouwens of de beelden ook op Arabische kanalen zijn uitgezonden? Heb geen ontvangst op dit moment.

  En nu verder…

  groeten,

  Naima

 4. Hoi naima, Al jazeera en Al arabia hebben ze uitgezonden vanochtend al. Heb gauw mijn echtgenoot onder de douche vandaan gehaald. Ik was even trots.

 5. Me kapot geergerd aan Fred van Kappen op radio 1 na het journaal van 12.00 uur met Max van Weezel. Hij zei dat Hezbollah toch de conventie van Geneve aan zijn laars lapte door ook op burgers te schieten. Op de vraag van Max van Weezel dat het Israelische leger dat toch ook doet zei hij: ja dat gebeurd ook wel eens. Zou hij het verschil tussen Hezbollah en het Israelische leger niet meer zien. Later op de middag me nog meer geergerd. Toen was n.l. die Afshin Elian (die uit Iran) ook bij Max van Weezel. Hij vond de demonstratie schandalig, want er waren een paar lui naast Harry van Bommel, die verschrikkelijke leuzen uitriepen. Toen werd ik zo kwaad en heb ik de radio maar uitgezet. Ik kon er niet meer tegen. Ik dacht straks krijg ik het nog aan mijn hart en dat gun ik die man niet.
  Vanmorgen bij de kerkeraadsleden (ik ben diaken) zei ik dat ik naar Amsterdam geweest was. Ik merkte dat de meesten niet weten waar ze over praten. Vooroordelen. Ik heb geprobeerd om ook wat van de andere kant te laten horen. 1 diaken heeft het boek van Susan Nathan ook gelezen. Ze zei dat ze eerst ook niets van de situatie afwist. Ze vond dat iedereen dat boek maar eens zou moest lezen. Ik hoop dat het iets geholpen heeft. Maar vaak blijven die lui ziende blind en horende doof.
  Gisteravond in Nova nog een reportage uit Israel over die gesneuvelde soldaat. Ook voor mij heel aangrijpend. Ik vind het ook heel erg voor die jongen en zijn ouders, maar ze doen net of al die doden in Gaza en Libonon niet tellen. Nou ja, we weten inmiddels hoe goed Israel is in het manipuleren van de media mede dank zij Joris Luyendijk.

 6. Helaas kon ik er niet bij zijn, maar ik ben erg blij om te horen dat het een goede demonstratie is geweest. De opkomst was volgens mij ook representatief. Ook fijn om op dit weblog te lezen dat de demo een goede uitlaatklep was en dat vrienden en familie zich gesteund weten en vooral ook voelen!!!

  Ik vond de reportage bij NOVA wel weer erg magertjes. Het eerste item over de gesneuvelde Israëlische soldaat was veel beter uitgewerkt. Het item over de demonstratie was niet veel meer dan een interview met een in Nederland geboren Palestijn, die tot mijn grote irritatie vertelde hoe slecht het in de Bezette Gebieden is en ter ondersteuning hiervan kranten liet zijn met kapotgeschoten wijken in Libanon….?

  Lijkt me voor de zorgvuldigheid verstandig als we de situatie in Palestina en die in Libanon afzonderlijk van elkaar blijven bekijken, ook al is de oorlogagressie nog zo vergelijkbaar. Libanon is Palestina niet en vise versa. De oorzaken van het huidige conflict zijn anders. Het geweld in Libanon is naar mijn mening ook nog niets vergeleken bij dat in de Bezette Gebieden waar men al 40 jaar wordt onderdrukt, vernederd en (geestelijk)mishandeld.

  Hoe dan ook, elke vorm van geweld is en blijft natuurlijk onnodig en slecht…

 7. Ik ben niet geweest. Maar wat ik op TV gezien heb vond ik bedreigend overkomen. Veel vrouwen met hoofddoekjes, onschuldige touristen die woorden in de mond werden gelegd: “Vindt u ook niet dat Bush een terrorist is?”
  Kortom: beangstigend, duidelijk niet OSM. Ik ben het niet eens met alles wat Israel doet maar als dit het alternatief is…

 8. Hans, voor jou zijn vrouwen met hoofddoekjes bedreigend? Arme ziel. Wat zul je dan nog een angsten uitstaan in de toekomst.

 9. Nee hoor, Anja. Want net als elke Nederlander met een beetje geld en een beetje initiatief heeft gedaan of de komende jaren nog zal doen ben ik al lang verhuisd. Heb alleen nog een bedrijf in Nederland zolang het nog goed gaat.

 10. Beste Hans,
  Ik hoop dat je als buitenlander in je nieuwe emigratieland met veel warmte zult worden ontvangen, ondanks je rare Nederlandse achtergrond en gewoonten. Maar eigenlijk is dit natuurlijk een belachelijk punt dat niet eens discussie waardig is.

 11. Wat Hans heeft met hoofddoekjes heb ik met oogkleppen.

  Maar daaraan vind ik het meest bedreigende nou juist dat je ze niet ziet.

  Verder had ik het wel sjiek gevonden als Ben Bot vanochtend in de krant was voorgekomen in het rijtje Europese ministers van buitenlandse zaken dat op z’n minst de schijn op probeert te houden dat ze verontrust zijn en mee willen helpen zoeken naar een manier om deze “shit” (ik citeer De Machtigste Man Ter Wereld) te stoppen.

  Maar ook mijn minister draagt kennelijk oogkleppen.

  Ter herinnering hier nog uitspraken van George Bush in oktober 2005.
  http://www.flickr.com/photos/claar/sets/72157594209860349/show/

 12. Beste Hans, ik droeg een minirokje en had een sexy topje aan. Ik voelde me heel prettig en gesteund door iedereen die er waren.
  Ook de hoofdoekjes waren een juiste afspiegeling van het beeld daar, wat is daar mis mee eikel?

 13. Anja dat “mini-relletje” is volgens mij toch wel wat meer: er is een ware rechtse hetze ontketend rond de uitspraken van Jan Marijnissen (zie Trouw, AD, de Volkskrant e.d.).

  @ Corrie van der Hart (5):

  Onder “Luid de noodklok! De demonstratie” van gisteren heb ik op jou gereageerd. (Dit hier had ik nog niet gelezen). Ik ben het met je eens. Zie daar over meer details, als Anja de posting plaatst(mogelijk nr. 20).

  @ Rurger Martenbs (10): hans is kewnnelijk een “econiomisch vluchteling”…..

Reacties zijn gesloten.