Nablus

21.jpg

Westoever. Nablus. Een aanval van het IDF. Een jongen van 15 gedood. Vele gewonden, huizen verwoest door bulldozers. Kijk bij de website van de International Solidarity Movement.

Voor een van de korte video’s van de verwoestingen, hier.

In Jenin werd een 64jarige man doodgeschoten die een zaklantaarn in de handen had.

Hieronder de foto van het beschoten voertuig van Reuters. Het is duidelijk dat ook vanuit de lucht zichtbaar was dat het om pers ging.

car22.jpg

22 gedachten over “Nablus

  1. In Ramallah is gisteravond ook een raid geweest van het Israelische leger (de zoveelste deze tijd), daarbij werd een lid van de Al Aqsa brigade gedood, uit een dorp hier in de buurt. Vandaag is er vanwege het gebeurde een staking in het centrum van Ramallah, en er worden nu voorbereidingen getroffen voor een demonstratie.
    Maar ja, dit is allemaal geen nieuws, dit gebeurt dagelijks…en niemand die wat doet…

  2. Voor het evenwicht zou ik e.e.a. ook wel eens vanuit het perspectief van een gewone Israëlier willen horen. Er zijn namelijk wel verschillen. De eerste joodse zelfmoordenaar die zich in een pizzeria in Gaza-stad opblaast moet nameijk nog geboren worden. Het is zelfsa zeer de vraag of die ooit ter wereld zal komen.

  3. Als je dit weblog een beetje gevolgd hebt dan moet het je opgevallen zijn dat er veel Israeli’s aan het woord zijn. Maar misschien vindt jij die niet gewoon. Dan zul je die elders moeten zoeken.
    Inderdaad, Martin, de eerste Israelische zelfmoordenaar die naar Gaza komt om zich daar op te blazen moet nog geboren worden, die doen het namelijk heel dapper door bommen te laten vallen vanuit de lucht. Zouden de Palestijnen ook wel willen, tanks, bulldozers en gevechtshelicopters. Wedden dat geen enkele Palestijn zich dan nog op zou blazen?

  4. Er is toch iets merkwaardigs aan die trotse democratieën die met name de Verenigde Staten en Israël zeggen te zijn. Ik geloof dat de regering van zo’n land er beslist niet mee weg zou komen om zomaar, op de bonnefooi, zonder tussenkomst van een rechterlijke uitspraak, huizen of zelfs hele woonwijken van hun eigen staatsburgers te vernielen, omdat er sprake is van een gevoel dat er wel eens criminelen in die huizen zouden kunnen wonen. Zie je het al gebeuren dat Donner en Remkes morgenochtend een hele rij historische panden aan het Rokin in puin laten gooien, en achteraf verklaren dat er aanwijzingen waren dat de bewoners van die panden zich met clandestiene zaakjes bezig hielden? Zoiets kan hier niet, en zelfs in Israël of in Amerika zou dat zomaar niet kunnen. Maar Israël doet het unverfroren, dag in dag uit, wel in buurlanden. Zoals De Verenigde Staten Falluja van de kaart geveegd hebben. Waar was de rechterlijke uitspraak die zo’n zieke daad legitimeerde? Niet nodig zeker? Democratisch bepaalde rechtstaat? Leuk voor in eigen land. Maar met de buren gaan we heel anders om. En ik zie het er al weer helemaal van komen, als Israël zich helemaal uit Libanon terugtrekt en ook de zeeblokkades opheft, dan oordeelt de beschaafde wereld dat Israël nu zo braaf is dat er weer heel wat oogjes worden dichtgeknepen als de IOF er in Nablus en Gaza en al die andere Palestijnse plaatsen weer met extra kracht gaan inhakken. Ik zou willen dat dit eens stopt! (een originele gedachte, niet?!)

  5. “Voor het evenwicht zou ik e.e.a. ook wel eens vanuit het perspectief van een gewone Israëlier willen horen”

    Ik begrijp deze verontwaardigde toon helemaal niet.

    “In Ramallah is gisteravond …. een lid van de Al Aqsa brigade gedood, uit een dorp hier in de buurt.”

    Ik begrijp deze verontwaardigde toon helemaal niet.

    “Inderdaad, Martin … die doen het namelijk heel dapper door bommen te laten vallen vanuit de lucht.”

    Ik begrijp deze verontwaardigde toon helemaal niet.

    Als we nou eens beginnen met uit te gaan van goede wil op zijn minst bij mensen op dit forum, valt me toch op dat er teveel zomaar aangemomen wordt.

    De één gaat er maar voor het gemak vanuit dat hij de enige Israelier ter wereld is en, aangezien hij op dit forum zit, zijn er dus géén anderen.

    Een ander reageert verontwaardigd op het doden van een terrorist. Ja, terrorist. Ik geloof dat we over de El Aqsa Brigades niet al te veel discussie hoeven te voeren of wel? (reacties welkom)

    En de laatste laat door het woordje “dapper” zien dat hij het beter zou vinden als die bommen niet werden gegooid.

    Wat mij betreft is een El Aqsa figuur iets meer dan een crimineel en ook een stuk gevaarlijker, is het onzinnig dat hele woonwijken worden platgegooid om één zo’n figuur te pakken te krijgen en zou het Israelische leger eens les moeten krijgen van een Nederlands arrestatie team zoals dat waarmee leden van de Hofstad groep werden opgepakt. Die waren nog niet zo effectief, maar naar de berichten luiden worden die steeds beter en het kost géén huizen.

    Als we het trouwens over zeeblokkades gaan hebben, is het nog te bezien dat er door het vervangen van de Israelische door een VN blokkade iets verandert. De grens met Syrie is (en blijft) voorlopig wijd open, daar heeft Assad & co wel voor gezorgd.

  6. Zolang het Israelische leger geen les neemt van een Nederlands arrestatieteam, beter nog, als ze beseffen dat ze helemaal Gaza niet inmogen om daar mensen te arresteren, blijf ik verontwaardigd, Mike. Er vallen nog steeds dagelijks doden, er worden huizen verwoest. Dat jij niet snapt dat ik daar verontwaardigd over ben is dan jammer. Je moet echt niet gaan zeuren dat ik het erg vind wat er gebeurt, dat ik het bovendien ronduit misdadig vind, en dat ik dat laat blijken.

  7. Dear friends,

    I just took an action on an interesting website and thought you might be interested – details below…

    From the Ceasefire Campaign:

    Dear Friends, Over a hundred civilians have been killed in Israel/Palestine over the last month, and strikes by both sides have residents caught in a desperate situation.

    Images of this conflict have haunted our televisions for decades. Experts agree that the Israeli/Palestinian conflict is a root cause of the war in Lebanon, has promoted tensions between Israel and the Arab world, and been cited by Islamic radicals as a key reason for terrorist attacks on the US and other countries. And yet for years there has been no concerted effort or leadership to restart the peace process, despite several hopeful signs and opportunities. Please click below to call upon the UN Security Council, the Israeli Prime Minister, and the Palestinian President and Prime Minister to immediately implement a ceasefire in Israel/Palestine and re-launch a new and comprehensive peace process:

    http://www.CeasefireCampaign.org

    This is a moment of opportunity in the Middle East. The entire world’s attention is focused on the region, and world leaders like UK Prime Minister Blair and UN Secretary-General Kofi Annan will be visiting in the coming weeks. In September, almost every world leader will be gathering in New York for a United Nations summit. US President Bush has moved quickly to focus all this attention on his agenda of a wider confrontation with Syria and Iran. We need to act quickly before this moment passes to direct attention towards the right goals. Please click below to sign our call to action and send your personalized message directly to key decision makers:

    http://www.CeasefireCampaign.org

    In calling for peace, we stand with ordinary citizens in both Israel and Palestine. Polling consistently shows that a majority of citizens in both places want peace based on a viable “two state”; solution that would give Palestine independence. If enough pressure is created, a ceasefire in Israel/Palestine could be achieved within days. Restarting the peace process will take more time, but we can take a first step by helping to move this issue to the top of the international agenda.

    Thanks!

  8. Beste Mike, mijn reactie op jouw “Ik geloof dat we over de El Aqsa Brigades niet al te veel discussie hoeven te voeren of wel?” bekijk het vanuit het menselijk perspectief, immers; of je nu lida van het IDF of van de al Aqsa brigade bent, mensen zijn het. Met menselijke familieleden, menselijke ooms, tantes, kinderen etc.

    Dan zien we toch dat onmenselijkheden onmenselijkheid teweeg brengt? Of moeten we hier ook discussie over gaan voeren.

    Zonder een Israelisch agressief nederzettingen beleid en haar bezettings c.q. onderdrukkingspolitiek zijn onmeselijkheden ontstaan, dat is een waarheid als een Al Aqsa koe.

  9. beetje stemmingmakerij, vind ik…
    waarom zie je hier nooit een foto van een bus met uiteengereten israelische kinderlijken…

    en wat moet ik van het volgende bericht denken
    “….Het doet denken aan het voorbeeld dat de journalist Joris Luyendijk noemt in zijn onlangs verschenen boek Het zijn net mensen. De huidige presentator van VPRO’ s Zomergasten zag hoe Palestijnen steeds verse babykleertjes in het puin staken als er weer een cameraploeg kwam filmen….”

    vind dat het palestijnse probleem hier wel erg vooringenomen wordt gepresenteerd, hoor !

  10. @Anja

    “als ze beseffen dat ze helemaal Gaza niet inmogen om daar mensen te arresteren”

    Nou, dat hangt er helemaal vanaf. Als leden van een terroristische organisatie zich op buitenlands gebied ophouden en daar een gevaar voor de veiligheid van een land vormen, dient er een verzoek om assistentie te worden ingediend en zal het land waar de terrorist zich ophoudt actie moeten ondernemen.

    Zo werkt het globaal gesproken bij ons in Europa en zo zou het, in theorie althans tussen de PA en Israel moeten werken. Maar wat als het land dat de terrorist gekozen heeft weigert tot berechting/executie/uitlevering/opsluiting over te gaan of de rechtsgang van het betreffende land biedt géén garanties? Wat als de terrorist niet alleen maar lid is van een verboden organisatie, maar een reëel gevaar voor de binnenlandse veiligheid vormt?

    Zou je dan hier in Europa ook zeggen “laat maar zitten”? Er zijn in het verleden afspraken over gemaakt met de PA, het is nooit gelukt. Met twee verschillende nationale veiligheidsorganisaties en nog een redelijk nummer aan milities zonder enige politieke aspiraties, allen zwaar bewapend en bereid elkaar te bevechten kan dat ook redelijkerwijs niet.

    Zo heeft Engeland in Spanje IRA leden opgepakt, Turkije in Irak PKK leden, Amerika in Europa Al Qaida leden en ga zo maar door.

    Over Al Aqsa kan je in ieder geval niet zeggen dat ze enige twijfel laten bestaan over het bestaansrecht van de groep.

    Toch maar weer Wikipedia : (Voor wie de onverknipte versie wil lezen in het Engels http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Aqsa_Martyrs%27_Brigades en in het Nederlands slechts een verwijzing op http://nl.wikipedia.org/wiki/PLO

    *************************************
    ………De militaire vleugel van de PLO heet de Al-Aqsa Martelaren Brigades, die zowel door de Europese Unie als de Verenigde Staten officieel beschouwd wordt als een terreurorganisatie.
    ****************************************
    The al-Aqsa Martyrs’ Brigades (Arabic: كتائب شهداء الأقصى) are a Palestinian terrorist group closely linked to the Fatah political party…..

    The group…… though from early 2002 it began a series of attacks against civilians in Israeli cities. In March 2002, after a deadly al-Aqsa Brigades suicide bombing in Jerusalem, the group was designated as a foreign terrorist organization by the United States Department of State although they haven’t carried attacks on american soil.

    … brigade members tend also to be members of Fatah, Arafat’s political faction……In June 2004, Palestinian National Authority Prime Minister Mahmoud Abbas openly stated that the Brigades were part of Fatah.
    *****************************************

  11. Ik las net in antwoorden van minister Bot op diverse kamervragen (met name die van Wilders die wil dat we Israël meer steunen en Van Velzen die zich afvroeg of we het Israëlische gebruik van clusterbommen afkeuren) dat Bot zijn goedkeuring uitspreekt over VN-resoluties die Libanon opdragen Hezbollah te ontwapenen etc. en dat Bot ook zijn best gaat doen om Libanon daaraan te houden. Over de meer dan vijftig resoluties die Israël van oorlogsmisdaden, schendingen van de mensenrechten etc. moet weerhouden heeft hij kennelijk niets gezegd. Daar ben ik wel verontwaardigd over. Ik hoop dat Mike daar begrip voor heeft.

  12. Hou toch op, Mike, met Israel te verdedigen. Waar kunnen Palestijnen hun beklag gaan doen over de stelselmatige schendingen van de mensenrechten, de opsluitingen zonder proces, de illegale liquidaties, de collectieve straffen, de verwoestingen van huizen, het onthouden van medische zorg, doodgeschoten kinderen, al die zaken waar we al tig rapporten van hebben van werkelijk alle mensenrechtenorganisaties die zich er mee bezig houden. Wat is er de zin van om een half parlement op te sluiten. Wat wil je bereiken met een bevolking uithongeren. En dan zit jij een beetje te zeveren dat het ‘zo moeilijk is om afspraken te maken met de PA’. Ga eens een week naar Gaza en kom dan terug en luister eens naar jezelf.

  13. Waarom is er altijd zo’n verontwaardiging vanuit het Westen bij elke actie van Israel. Het maakt eigenlijk niet uit of het nou Israel is die iets fout doet, de Verenigde Staten OF een west-europees land. Als een van deze land iets fout doet – dan wel per ongeluk – dan is de kritiek vanuit de westerse wereld overweldigend.

    Echter geld deze verontwaardiging alleen wanneer een een westerling , maar vooral Jood in dit geval een Moslim doodt. Maar wanneer horen we eens de verontwaardiging over de honderduizenden doden in Dardur (moslims die door moslims afgeslacht worden) of de vele duizenden sjiieten die door soennitische moslims in Irak zijn vermoord. Nee, alleen wanneer een moslim door een Jood wordt gedood.

    DAN gaan de moslims samen met hypocriete en leugenachtige progressieve partijen de straat op!

  14. Waarom er (langzamerhand) zoveel verontwaardiging is over de daden van Israel mag je ondertussen wel weten, John. Je moet wel ziende blind zijn om dat niet te weten. De bezetting onder andere, schendingen van mensenrechten en Conventies van Geneve dooor een land dat er prat op gaat ‘de enige democratie’ te zijn in het Midden-Oosten en er op rekent door het Westen eeuwig de hand boven het hoofd gehouden te worden.
    En jouw uitsmijter is een staaltje van de bekende poging om elk verzet tegen Israel af te doen als ‘moslims tegen joden’, en waarom de progressieve partijen leugenachtig zouden zijn, als ze eenvoudig een andere opvatting hebben dan jij, is ook al weer zo’n gratuite kreet.
    ‘Stemmingmakerij’, Irene, is er ook zo eentje, net als ‘eenzijdig’. Natuurlijk zeg je dat altijd over een tegenstander die er een andere mening op na houdt, en niet jouw partijdigheid heeft maar een andere. Waarom ik partij kies voor de rechten van de Palestijnen (en daarmee indirect voor een Israel dat een werkelijke democratie wordt, met respecteren van de vrijheid van andere volken en het respecteren van de mensenrechten – volgens mij de enige manier waarop Israel het gaat redden in het Midden-Oosten) is op dit weblog uitgebreid behandeld, van veel feitenmateriaal voorzien, plus de commentaren van onder andere kritische Israeli’s. Dat je mijn partijdigheid ‘eenzijdig’ noemt en je eigen partijdigheid niet, helpt natuurlijk bij geen enkele discussie. Als je dat wilt zul je je in de inhoud moeten verdiepen, en kom je niet weg met de bekende dooddoeners.

  15. @Anja
    “Hou toch op, Mike, met Israel te verdedigen.”

    Hou toch op Anja, met elke kritiek op Pavloviaanse wijze te beantwoorden. Kijk als jij hier een forum wil waar iedereen het met je eens is, prima! Laat maar even weten.

    Als er géén aanslagen zouden zijn, zouden er géén (il)legale liquidaties, de verwoestingen van huizen, en doodgeschoten kinderen zijn, waarmee ik onmiddelijk toegeef dat er wel degelijk zaken zijn die niet door de beugel kunnen.

    Met al je struisvogelpolitiek kan je niet verklaren dat Israeliers daar in Gaza ooit gewoon hun boodschappen deden, Palestijnen gewoon naar hun werk gingen zonder grensposten. Ik kan me nog herinneren dat auto’s met Palestijnse en Jordaanse nummerborden gewoon over de weg reden in Israel. De markt in Jenin telde meer Israelische bezoekers dan Palestijnse, zoals in zoveel plaatsen. Tijdens de bezetting, ja. Wat is er dan werkelijk veranderd? De bezetting IS niet de oorzaak van alle ellende, terreur IS.

    “En dan zit jij een beetje te zeveren”
    Ik dacht dat jij erop stond om mensen netjes te woord te staan?

    “Ga eens een week naar Gaza en kom dan terug en luister eens naar jezelf.”
    Jammer hoor, dat je dat zegt. Ik heb méér tijd op mijn klokje staan in Gaza en de Westbank dan jij ooit bij elkaar zult sprokkelen, ik weet wat bezetting inhoudt, ik was zo’n bezetter.
    Dat jij, als buitenlandse “do-gooder” denkt dat je met zo’n argument indruk kan maken heb je het mis. Ongetwijfeld doe je daar met Kifaia goed werk, maar jouw visie is niet de enige juiste visie!

  16. Reactie op Irene, gaat het om de verse babykleertjes of gaat het om de puin? Wat zou essentieel de aanleiding zijn om “verse babykleertjes” in het puin te stoppen, het puin natuurlijk.

    En die bussen met opengereten israelische kinderlijken zouden er echt niet zijn als er normaal en serieus met wederzijds respect en erkenning voor elkaars bestaan gesproken wordt. Als dat ook de insteek zijn van alle verblinde Israel supporters zou de wereld er daar echt anders uitzien.

    De kern blijft het ongevraagd en met geweld binnenhalen van buitenlanders (met een mooi woord; de Aliya belijden) het stelen, ja jatten, pikken, klauwen, eigen maken van andermans land en de vernedering van niet joodse mensen.

    Als je dan a la Wilders verblind je steun voor Israel wil handhaven en vergroten ben je mijn inziens een onmens en roep je alle onheil over jezelf af.

  17. Aha, Mike, eindelijk komt de aap uit de mouw en laat je je ware gezicht zien. Jij kent Gaza, want jij hoorde bij de bezetters. Had dat eerder gezegd. Want wat jij duidelijk maakt is dat je de hele zaak nog steeds vanuit een (voormalige) bezetters standpunt bekijkt. Je geeft toe dat er zaken zijn die niet door de beugel kunnen, maar je blijft volhouden dat de bezetting het gevolg is van het verzet, jij noemt dat terrorisme, en niet omgekeerd.

    Met mijn ‘struisvogelpolitiek’ kan ik heel goed verklaren hoe het komt dat de bezetting steeds kwaadaardiger is geworden, ik ken ook de tijd nog dat Palestijnse arbeiders in Israel konden werken, al waren de omstandigheden toen al mensonwaardig, en gedroeg Israel zich ook toen als de eerste de beste kolonialistische mogendheid, en ook ik kon destijds nog met een auto de grens over. Wat jij niet wenst te zien is de stelselmatige planning van de opeenvolgende Israelische regeringen om zoveel mogelijk land bij Israel in te lijven met zo min mogelijk Palestijnen er op. De nederzettingenpolitiek is geen moment gestopt, ook niet onder Rabin, ook niet in de Osloperiode. De Palestijnen hebben gezien hoe de kans op een werkelijke Palestijnse staat stelselmatig werd ondermijnd, en het is niet voor niets dat daardoor de tweede intifada uitbarstte en het verzet doorging, inderdaad, ook met middelen die ik verkeerd vind. Dit is allemaal al uitgebreid geboekstaafd, je kunt dat vinden bij een keur van mensen, ook op dit weblog, Jeff Halper, Sara Roy, Tanya Reinhart, Uri Avnery, Gideon Levy, Amira Hass, Illan Pappe, B’Tselem, noem maar op. Voorzien van onweerlegbaar feitenmateriaal, kaarten, historische data, the works. Maar jij wil graag, als voormalig bezetter, blijven geloven dat die bezetting gerechtvaardigd is en opgeroepen wordt door het gedrag van de Palestijnen zelf.

    Nee, op jou zal ik geen indruk maken als ‘do-gooder’, en kennelijk al die Israeli’s die hier regelmatig aan het woord komen ook niet, laat staan de Palestijnen zelf. Maar er zijn gelukkig steeds meer Nederlanders die door krijgen dat de politiek van Israel niet te verdedigen valt. En ik kan mijn aanbeveling nog wel een keer herhalen: ga nog eens naar Gaza, maar deze keer niet als bezetter. Ik hoef toch niet uit te leggen dat een land binnenkomen als bezetter je weinig leert over de Palestijnse bevolking. Integendeel.

  18. Voor mij is het feit dat Mike op dit weblog van Anja regelmatig bijdragen levert en bereid is deze goed te onderbouwen steeds een teken geweest dat hij – ook al ben ik het de meeste tijd niet met hem eens – hetzelfde wil als ik: over zeer gecompliceerde problemen en conflicten nadenken. Liefst op een plek, waar de informatie betrouwbaar is en waar ruimte is voor voor- en tegenargumenten. Zulke plekken zijn schaars, maar Anja biedt er een. Daarom volg ik dit weblog en ik vermoed dat Mike daarom ook hier is.

    Ik ben nooit in Israel geweest, noch in Gaza, ik heb geen belangen in of persoonlijke banden met Israel of Palestina. Maar ik maak me zeer ongerust over de manier waarop dit conflict al mijn hele leven lang niet oplosbaar blijkt te zijn.
    Anja en Mike hebben beiden wel persoonlijke banden met betrokken landen. Mike laat nu weten dat hij gediend heeft voor Israel. Anja werkt in Gaza.

    Ik moet zeggen dat ik het heel spijtig vind dat dit, deze persoonlijke banden dus, nu een rol gaat spelen in de wisseling van argumenten. Want het zegt op de keper beschouwd alleen iets over jullie betrokkenheid bij de materie. Betrokkenheid biedt de gelegenheid, met informatie uit eigen hand of eigen ervaring te komen. Maar betrokkenheid op zichzelf is niet hetzelfde als ‘dus gelijk hebben’.

    Ik zou van Mike, als hij bereid is dat te doen, heel graag willen weten hoe het is om als soldaat mee te werken aan een bezetting. Ik zou heel graag naar je ervaringen willen luisteren. Of je daarbij aarzelingen had. Maar ook waar je eigen overtuigingen zaten. Was je jong toen? Hoe gaat zoiets? Heb je als soldaten onderling eigenlijk gesprekken over de zin en onzin van de opdracht die je krijgt? Dat zijn allemaal dingen die ik echt graag van je zou willen weten.

    Maar de voornaamste reden dat ik reageer, is dat ik het werkelijk spijtig zou vinden als het een venijnige discussie zou worden over wie ‘er het meest van weet omdat’ie er het meest van weet.’ Laat dat op de achtergrond meespelen, zoals tot nu toe, maar geen discussie in zichzelf worden. Want dat zou mij hinderen in mijn (mee)denken.

  19. Beste Clara, de kern is het belangrijkste in dit conflict. Er om heen discussieren is tijdverdrijf. Al dan niet goed voor gemoedsrust.

    De kern van het conflict kan niet lang genoeg herhaald worden om tot een rechtvaardige oplossing te komen in het conflict wat ook jou hele leven niet opgelost is. Het conflict kan enkel maar opgelost worden als men tot de kern bereid is te gaan.

    Rechtvaardigheid, evenwichtige standaarden en een bereidheid tot erkenning van problematiek.

    Ik heb de soldaten als Mike Bing zien opereren, ik heb mensen als Ali en Mohammed zien opereren, ik heb mensen als Fatma, Sima en Laila zien creperen. Wat is de issue daar van, wat is de kern van het opereren en creperen?

    Betrokkenheid met een rechtvaardige insteek is dan een vorm van gelijk hebben. Gelijk krijgen is dan de strijd die men voert, en het vinden van meestanders kan alleen als de kern van het probleem erkend wordt.

    Ondanks jouw mooie woorden zijn ze geen zalf, voor beide partijen niet, en blijf je altijd aan de zijlijn staan. Hoe mooi jouw woorden kunnen klinken, en hoe diep jouw ongerustheid kan zijn.

  20. @Clara
    “Ik zou van Mike, als hij bereid is dat te doen, heel graag willen weten hoe het is om als soldaat mee te werken aan een bezetting. Ik zou heel graag naar je ervaringen willen luisteren. Of je daarbij aarzelingen had. Maar ook waar je eigen overtuigingen zaten. Was je jong toen? Hoe gaat zoiets? Heb je als soldaten onderling eigenlijk gesprekken over de zin en onzin van de opdracht die je krijgt? Dat zijn allemaal dingen die ik echt graag van je zou willen weten.”

    Het is op zijn zachtst gezegd vreselijk en beschamend, maar tegelijkertijd ben je doordrongen van de noodzaak. Ik herinner me een gezin van moeder met 7 kinderen wat in een huis woonde naast het onafgebouwde huis waar wij een controlepost opgezet hadden. Moeder had geen cent, vader en twee zoons zaten in de gevangenis, vader voor het gooien van een handgranaat, zoons 16 en 18 voor (toen nog) stenengooien. Wij kregen elke dag verse aanvoer van eten en zij hadden niets en moeder wilde ook niets accepteren. Uiteindelijk zijn we tot een stille overeenkomst gekomen met een van de kinderen, een jochie van 7. Wij zetten het overgebleven voedsel “bij de vuilnisbak”, dubbel verpakt. Hij “vond” het dan en moeder accepteerde dat.

    Er vielen bijna elke dag gewonden en doden door mesaanvallen, handgranaten en bommen. De groenteboer kon zo maar een mes trekken en een collega in de rug steken. Civiele lijnbussen werden aangevallen en beschoten. Op den duur mochten we van de legerleiding geen pitabrood meer kopen vanwege de gevaren.

    Tijdens de eerste intifada was ik al volwassen, een reservist met vrouw en kinderen. Er werd veel gesproken en onderling gediscussieerd over zin en onzin, politiek, de toekomst van de gebieden etc. De meningen weerspiegelden het hele politieke spectrum van extreem links naar ultrarechts.

    Vaak waren de reservisten de “voice of reason” en hielden we de jonge jongens af van extreme gevallen. We hebben eenmaal met onze klachten de gehele leiding van een gevangenis vervangen gekregen omdat we vonden dat de palestijnse gevangenen onmenselijk behandeld werden.

    Gesprekken over zin en onzin? Zeg maar rustig verhitte discussies met heftig oplaaiende emoties.

    De eerste Libanon oorlog heb ik als dienstplichtig soldaat meegemaakt. Daar waren de zaken in het begin buitengewoon duidelijk. Het noorden van het land werd dagelijks beschoten en de PLO was nog “gewoon” een stel nietsontziende en bloeddorstige terroristen die er niet om maalden zowel in Libanon als in noord Israel dood en verderf te zaaien. De Libanezen haatten de Palestijnen zo mogelijk nog meer dan de Israeli’s met Sabra en Shatila als gevolg waar de rechtse Falangisten naar nu blijkt onder dekking van het Israelische leger dood en verderf zaaiden. Sharon werd aangeklaagd en onderzocht en heeft daar tot vandaag een stempel aan overgehouden, de Falangistenleiders van toen functioneren in het Libanon van vandaag op hoge politieke posten en zijn hogelijk gewaardeerd. Rare wereld!

    De discussies begonnen toen pas nadat bleek dat de actie een langer karakter kreeg.

    Kan nog wel even doorgaan, maar dan wordt dit wel weer een erg lang stuk. Ik wil nog wel kwijt dat ik zeker geen venijnige discussie wil, maar fel vind ik best. Als Anja denkt dat ik de bezetting rechtvaardig is dat ver bezijden de waarheid. Ik kan en wil me daartegen niet verdedigen, de bezetting IS niet gerechtvaardigd. Het verzet tegen terrorisme is dat wel degelijk en het geloof dat juist dat terrorisme de oorzaak van de narigheid is, is mijn basisaanname. Het is te makkelijk maar niet juist mij dan maar in het hoekje van bezetting-goedpraters te schuiven.

    Amira Hass maakt grote indruk op mij, al sinds jaren. Uri Avneri is een projectiel en mijn buurman Hajo Meijer kan bij mij ook niet veel weerklank vinden, ik heb hem al eens van repliek gediend in de Volkskrant.

    Anja’s vriend Khaled heeft nog wel de grootste indruk op mij gemaakt.

  21. Johan schrijft: “Betrokkenheid met een rechtvaardige insteek is dan een vorm van gelijk hebben.

    Johan, je leest in mijn reactie iets anders dan ik ermee bedoelde. Mijn stelling was niet dat betrokkenheid en gelijk hebben elkaar bijten, mijn stelling was dat betrokkenheid op zichzelf geen garantie is dat iemand gelijk heeft. En omdat ik even vreesde dat het een wedstrijdje betrokkenheid ging worden, in plaats van een discussie over de kern van het probleem, vroeg ik vriendelijk dat niet meer te doen.

    Je zegt aansluitend: “Gelijk krijgen is dan de strijd die men voert, en het vinden van meestanders kan alleen als de kern van het probleem erkend wordt.

    Daar zal niemand het mee oneens zijn. En zoals (ook hier) dagelijks zichtbaar is, blijft het onbegrijpelijk moeilijk, de kern van het probleem te erkennen of erkend te krijgen. Op elke schaal, ook op wereldschaal.
    Waar het mij om gaat is dat telkens opnieuw gegrepen wordt naar gewapende strijd om het gelijk af te dwingen. En dat aan weerskanten telkens opnieuw wordt gezocht naar argumenten voor een rechtvaardiging van die gewapende strijd en niet naar een oplossing. Dat is ook wat ik hier op het weblog heel lastig vind: dat zo weinig mensen een stap verdergaan in hun reacties en meezoeken naar oplossingen.

    Ondanks jouw mooie woorden zijn ze geen zalf, voor beide partijen niet, en blijf je altijd aan de zijlijn staan. Hoe mooi jouw woorden kunnen klinken, en hoe diep jouw ongerustheid kan zijn.

    Dat ze mooi waren was per ongeluk, mijn excuses. Mijn woorden waren helemaal niet bedoeld als zalf. En het laatste wat ik beweer is dat ik discussie zinloos vind of het conflict wil sussen of uit de weg wil gaan. Ik sta niet aan de zijlijn en vind de manier waarop Israel met de Palestijnse rechten meent te mogen omgaan misdadig.
    Maar wil je ooit tot een oplossing komen, dan zul je hoe dan ook met elkaar in gesprek moeten blijven. Daarvoor is hoe dan ook nodig dat je je kunt en wilt verplaatsen in de wereld van de tegenstander. En dan levert het niet veel op als men elkaars betrokkenheid ter discussie gaat stellen of eigen betrokkenheid als eigen wapen in de strijd gooit.

  22. Mike, dank je wel voor je uitgebreide antwoord op mijn vragen. Ik probeer het me voor te stellen, hoe het is te leven in een land dat zich bij voortduring aangevallen voelt en zelf aanvalt. Waar mannen en vrouwen met gezinnen al bijna zestig jaar lang telkens opnieuw hun leven voor een wankele stabiliteit op het spel moeten zetten. Je schrijft dat je als soldaat of reservist die wordt opgeroepen doordrongen bent van de noodzaak. Maar ook dat er heftige discussies waren.

    Uit je eerder bijdragen had ik al begrepen dat ook jij de bezetting niet gerechtvaardigd vindt. Dat je basisaanname is, dat terrorisme de oorzaak van de narigheid is. Een aanname die, of je nu gelijk hebt of niet, daarover zullen we het misschien nooit eens worden, in mijn ogen zal blijven leiden tot geweld aan beide kanten.
    Ik ben naar één ding nog heel erg benieuwd. Hoe zie jij zelf een oplossing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *