Dagboek 11 september 2006

De kandidatenlijst van de SP voor de verkiezingen is bekend gemaakt. Dan weet nu iedereen ook wat wij in de Eerste Kamer al wisten, dat onze Ronald naar de Tweede Kamer gaat. Goed voor hun, goed voor de partij, jammer voor ons. We konden het in ons ploegje erg goed met elkaar vinden en we gaan hem missen, al is dat misschien weer een goede reden om wat vaker bij ‘de overkant’ te gaan buurten. Niet mis wat hij op zich neemt, want we weten dat je de Eerste Kamer nog als halve baan kunt opvatten, maar de Tweede Kamer is minstens anderhalve baan. We wensen Preeti, zijn verloofde met wie hij deze maand in het huwelijk gaat treden dan ook sterkte. Ronald was gisteren in Buitenhof, als voorschotje op zijn nieuwe functie. Aangezien ik dan altijd in de kerk zit heb ik Buitenhof nog niet gezien. Anderen wel. Ik hoor dat hij het goed heeft gedaan, maar ik verwachtte ook niet anders. Morgen ben ik er weer bij in de Eerste Kamer.

In ‘de enige democratie in het Midden-Oosten’ heeft het rechtste parlementslid Effi Eitam -bekend van zijn uitspraak dat de Arabieren kakkerlakken zijn, of was het een kankergezwel, daar wil ik van af wezen – die moeten worden uitgeroeid opnieuw van zich doen spreken. Hij is er voor om de meerderheid van de Palestijnen van de Westoever -pardon, Judea en Samaria – te verdrijven, want Israel mag dat stuk land niet opgeven. Dat wil zeggen, hij is voor een openlijke etnische zuivering, in plaats van voor de sluipende stille etnische zuivering waar de regering al mee bezig is. Zie hier.

Ook vindt Eitam dat de Israelische Arabieren uit het politieke systeem verwijderd moeten worden, want dat zijn allemaal landverraders, een ‘vijfde colonne’.

Het min of meer linkse parlementslid van Meretz, Avshalom Vilan, dringt aan op een onderzoek naar de uitspraak van Eitam, die neer zou komen op ‘incitement’, ophitsing. En uiteraard protesteerde het Arabische parlementslid Tibi, en zei dat Eitams opmerkingen nog authentieker zouden zijn overgekomen als ze in het Duits waren uitgesproken. ‘Onverantwoordelijke uitpsraken die rechtstreeks aansluiten bij het opkomende racisme in de Israelische maatschappij’. Haaretz vanochtend.

Over rechts en links in Israel sprak Phyllis Bennis gisteravond in Amsterdam. Het misverstand dat Sharon, voor hij in coma raakte, tot het politieke ‘midden’ van Israel zou hebben behoord. Hij is nooit van positie veranderd, hij bleef even rechts, zei ze, maar door de grote politieke beweging naar rechts van de Israelische samenleving hoefde hij niets anders te doen dan stil te blijven staan, om op het oog in het ‘midden’ uit te komen. Zie meer over Bennis vandaag op dit weblog.

Eén gedachte over “Dagboek 11 september 2006

  1. Ronald deed het heel goed – zag ik op uitzending gemist (wat een zegen is dat toch!). Maar verbazen blijft het wel – zo’n uitzending met louter mannen. Weinig dames ook op de SP-lijst, om maar van allochtonen te zwijgen. Verder vroeg ik me ook af waarom er zo weinig weerwoord werd gegeven op de PvdA. Of maakt het niet uit, waar we straks op 22 november op gaan stemmen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *