Dagboek 23 september 2006

Vandaag partijraad in Amersfoort. Ik stap zo op de trein.

Er wordt hard gewerkt. Er zijn al heel wat amandementen verwerkt in het nieuwe verkiezingsprogramma, er staat onder andere meer over vrouwen in, dankzij het harde werk van de SP vrouwengroep, en er staat een wat duidelijker passage in over Israel/Palestina. Over twee weken het partijcongres waarop de amandementen die (nog) niet over zijn genomen in discussie worden genomen. Dat staat altijd garant voor een heftige en levendige dag, want veel afdelingen hebben zich er al over gebogen en de SPers zijn eigenzinnig en staan er op dat ze worden gehoord. De grote lijnen zijn helder, en zullen geen controverses opleveren. Maar elke afdeling heeft weer de eigen zaken die ze belangrijk vinden, waar niet genoeg over gezegd is, terwijl er ook voor gezorgd moet worden dat het overzichtelijk blijft, hoofdlijnen, en niet een te grote overdaad aan details. Het is altijd een geweldige klus voor het partijbestuur om de discussie in banen te houden en er voor te zorgen dat het niet alle kanten opvliegt en we uiteindelijk een partijprogramma overhouden waarvan we in overgrote meerderheid kunnen zeggen: daar gaan we voor, daar staan we achter.

Ik maak me er vandaag verder vanaf, hoewel de kranten vanochtend weer vol stonden met zaken waar ik hier nog wel verder op door zou willen gaan. De ‘vrijheid van meningsuiting’ discussie steekt zijn kopje weer op, er staat een behartenswaardige bijdrage over islamitisch onderwijs in Trouw waar ik het nog over zou willen hebben. En we hebben de paus nog niet uit. En ik moet weer eens wat schrijven over Gaza. Mijn vrienden zitten overigens nog steeds vast in Cairo, en kunnen niet naar huis. De grens met Rafah is nog steeds dicht. Algemeen werd aangenomen dat die wel open zou gaan voor ramadan, zodat iedereen weer thuis kan zijn bij de familie, maar het gaat er om spannen.
Eerst de partijraad vandaag.

Zaterdags is er toch altijd een dipje op het weblog, boodschappendag denk ik, en zondags trekt dat weer aan, maar voor wie zich niet wil vervelen, er staat een mooi interview met Hajo Meyer, van Een Ander Joods Geluid, in het nieuwe nummer van de Tribune, het SP magazine. En eerlijk is eerlijk en niet omdat ik haar aardig vind, maar sinds Elma Verhey de hoofdredactie van de Tribune doet, is het een interessant blad geworden. Niet alleen over ‘wat de SP vindt’, maar artikelen die ons aan het denken zetten, die de discussie bevorderen, binnen en buiten de SP zelf. Dus lees het interview, dat ook on-line te lezen is. En verder, hieronder, weer een gastbijdrage van Mohammed Benzakour. Tot morgen.

Hier een citaat:

Hajo Meyer is bestuurslid van ‘Een Ander Joods Geluid’ en publiceerde in 2003 Het einde van het jodendom, dat voor nogal wat ophef zorgde. Want Meyer stelt onder meer dat Israël de Holocaust misbruikt om daarmee de eigen wandaden tegenover de Palestijnen te rechtvaar-digen. Hij is druk bezig met een tweede boek, waarin hij de ‘weeffouten’ van het zionisme wil aantonen.

Hoe kun je zo’n standpunt innemen, als je zelf slachtoffer bent geweest van de Holocaust?

“Omdat geen enkel geleden onrecht nieuw onrecht rechtvaardigt. Nooit, onder geen enkele omstandigheid, al was die nog zo gruwelijk en neem van mij aan: Auschwitz wás gruwelijk. Maar joden als Leon de Winter rechtvaardigen daarmee het geweld tegen Palestijnen of Libanezen en ze vinden joden die daar anders over denken verraders. Zelfs mijn pleegbroer heeft het me ooit letterlijk geschreven: Hajo, je bent een verrader. Natuurlijk raakt me dat, maar de primitieve gedachtegang die daar achter steekt: dat je kwaad met kwaad moet vergelden, vind ik erger. Ik ben liever verrader dan dader van misdaden.”

Voor het hele interview, ga naar de Tribune on-line.

21 gedachten over “Dagboek 23 september 2006

  1. Ik las Tribune altijd al graag – ik was er een jaar of zes, zeven geleden zelf redacteur – maar inderdaad: sinds het aantreden van Elma Verhey is het een prima blad geworden. Volstrekt partijdig tulijk, maar qua kwaliteit doet Tribune zeker niet onder voor de opiniebladen in de kiosken.
    Het interview met Hayo Meyer is heel sterk! Hoe zò’n man als verrader weggezet kan worden, ongelooflijk!

  2. Het artikel in Trouw over islamitisch onderwijs vind ik ook zeer behartenswaardig. Ik vermoed overeenkomsten met de vrije schoolpedagogiek. Het is mijn ervaring dat mensen die de vrije school doorlopen hebben onafhankelijk denkend en creatief handelend in het leven staan. En dat proef ik ook uit het artikel wat betreft de “idjtihad-traditie”. Islamitisch- en vrije schoolonderwijs verijst vrijheid van onderwijs en zolang de politiek kamerbreed de maatschappij wil maken is dat utopie.

    groet,

  3. Zaterdag is altijd een “dip-dagje”, voor mij ook. Gelukkig kon ik zaterdag naar het museumplein om te demonstreren tegen Bush en de war on terror. Goede toespraken van Naima Azough van Groen Links, van Miriyam Aorach en Bart Griffioen van de IS. Mohammed Rabbae, hij had het over “de stelletje idioten die deze wereld leiden”, heel bijzonder.
    Maar Anja, waar was de SP? Ik heb er werkelijk geen een gezien. Was er een boycot onder de SP leden???

  4. Klopt, Johan. Boycot is een te zwaar woord. We hebben ons er niet tegen gekeerd, maar er ook niet actief aan meegedaan. We doen niet automatisch aan alle demonstraties mee en in dit geval vond SP landelijk dat het niet een goed idee was om een demonstratie te houden, en dat hebben we de organisatie ook laten weten. Die hebben zelf besloten om het toch te doen en dat is hun goed recht. Na de grote demonstratie op de 23ste, waarvan de opkomst groot was door de urgentie van de oorlog, vonden we dat je niet met een kleinere demo moest komen, en dat je beter andere activiteiten kunt ontwikkelen. We zagen niet dat het zou lukken om het draagvlak te verbreden, en dat is wel wat er had moeten gebeuren om met een nieuwe demonstratie werkelijk indruk te maken. Dat neemt niet weg dat er zeker wel individuele SP leden mee hebben gedaan. Maar er zaten er ook veel op de partijraad – die konden sowieso niet.

    Je kunt de foto’s van de demonstratie trouwens zien op hun website.

  5. Gut, Johan, wanneer ga je demonstreren tegen de “dip-dagjes” in Darfur?
    How deep is your dip dip dip today?

  6. Ik krijg erg genoeg van de lui die bij elke manifestatie of demonstratie over het Midden Oosten met Darfur aan komen zetten, Evert. Ja het is daar erg. En wat doe jij daaraan? Organiseer jij daar een demonstratie tegen of vindt jij het genoeg om op mensen die politiek actief zijn in te hakken? Zolang jij zelf niet laat zien waar je je voor inzet heb je geen enkel recht van spreken, wat mij betreft.

  7. Maar beste Anja, de oorlog woedt toch nog steeds door?
    Afghanistan, Irak, Palestina, en ja, wel degelijk ook Libanon. De Israelisch houden daar nog steeds grond bezet en zijn druk bezig met het stelen (omleiden, kan je ook noemen) van water tbv eigen gebruik. Iets waar ze na de terugtrekking in 2000 deels mee gestopt zijn. (Deels omdat de Sheeba landerijen nog steeds door Israel gecontroleerd/bezet worden)

    Dus bevreemd het mij wel dat de SP geen partner was afgelopen zaterdag, ondanks het congres. Waarom vond de SP het geen goed idee om de demonstratie te onderschrijven?

  8. Dat zei ik al, Johan. Als de SP landelijk er voor kiest om aan een demonstratie deel te nemen is dat niet niets, daar zetten we dan veel voor in. We vonden het niet een sterke stap om na de grote demonstratie met een kleinere te komen, en vinden het bovendien heel belangrijk om het draagvlak te verbreden. Het zag er niet naar uit dat dat met die demonstratie die nu heeft plaats gevonden zou gebeuren, en dat is ook gebleken. Hoeveel sympathie je er ook voor kan hebben, over het doel op zich zijn we het geheel eens, het zet heel weinig zoden aan de dijk, en bleef vooral een demonstratie van de mensen die we al hadden, zelfde sprekers, zelfde groepen die meeliepen. Dat maakt weinig indruk en ik heb er tot nu toe ook nog niets over gezien in de kranten. En dat is wel waar je het (ook) voor doet.
    Wanneer we een bredere coalitie kunnen vormen doe ik ook weer van harte mee. Ik zie op dit moment meer perspectief in activiteiten waarmee je mensen kunt bereiken die nog niet bereikt zijn, en in het direct beinvloeden van de politiek.
    En voor de goede orde, noch de SP landelijk, noch ik persoonlijk hebben ons tegen de demonstratie uitgesproken, ik heb die op dit weblog ook nog aangekondigd, maar dat neemt niet weg dat ik het heel weinig nut vond hebben en dus zelf, en niet alleen vanwege de partijraad waar ik bij moest zijn, niet heb meegedaan.

  9. Beste Anja, dus we hebben het o.a. aan de politiek (SP) te danken dat er zo weinig mensen waren? En ook dat er geen draagvlak was?

    Over verbreding gesproken, ik weet niet of de SP(top) door had dat er over de hele wereld grote demonstraties waren, 50.000 in Machester (UK) Waar een mooie kanttekening is te maken, op 5 augustus liepen er in Engeland 100.000 mensen…tegen de oorlog in Libanon en Palestina etc.

    Hoezo draagvlak? Het lijkt in mijn ogen dat de politiek nu zijn vingers niet wil branden maar dat je dit als typisch calvinisme kan bekijken. Liever niet te ruig, straks stemmen ze niet op ons (doe maar gewoon..dan doe je al gek genoeg) Het is jammer dat slechts met een gratis retourtje Amsterdam en wat vakbondssteun er wel massa’s op de been te brengen zijn. Juist deze vaststelling maakt bij o.a. ondergetekende weinig indruk.

  10. Hallo Anja e.a,

    Wat jammer dat je er niet was, veel bondgenoten en bezoekers mensen vroegen specifiek naar jou en de SP. Hier mooi verslagje van de manifestatie, er zijn veel foto’s op internet te vinden alhoewel die van jou denk ik mooier waren geweest 😉

    http://www.stopoorlog.nl/content/view/27/

    Het was een mooie waardige en emotionele actie met als hoogtepunt de diepe Jazz klanken van Tony Overwater [bekende artiest in de jazz scene die zich ook had aangesloten] welke overgingen in geluidsalarm en zware bombardement geluid waarna er een Die-In plaatsvond. De coaltie “acie van Joden, Moslims, Allochtonen en autchtonen tegen het beleid van Bush en Nederlandse steun aan de oorlogen…” volgens NOS/RTL4/AT5 was breed met EAJG, GL, NPK, ViZ, ….etc zoals ook alle televisie journaals op zaterdag bevestigde. De boodschap is luid en duidelijk overgekomen en het was een belangrijke stap in de verdere versterking van antioorlogswerk en samenwerking. Gezamenlijk actie ondernemen is daarom niet alleen afhankelijk of legitiem obv massale demonstraties. We wisten dat dit anders was, daarom wilden we het anders aangepakken. Het zijn juist de “fork in the roads” er tussen de grote dingen door die voor de langer termijn investering, politieke bewustwording, en saamhorigheid zorgen. M.a.w. in good times and in bad times. In deze tijden van verkiezingen en verheviging oorlog in Afhanistan, Irak en nachtmerrie van Gaza is een tegengeluid van belang. De hele duidelijke boodschap van tweede kamerlid Naima Azough naar juist de regering Balkenende en relatie met verkiezingen was erg belanrgijk. De oproep voor de actie zelf is overigens ondersteund door een veel bredere laag waaronder artiesten en ook mensen van NGOs en PVDA en GL. Hoe meer groepen en partijen mee doen, hoe groter de acties en opkomst en hoe groter ons succes.
    Groeten,
    Miriyam

  11. Johan, jullie hebben het aan de beslissing van de SP te danken dat er minder mensen waren. En aan mijn persoonlijke beslissing, dat scheelt er eentje. Maar ook met meer SPers was het niet groot geworden. Om een breder draagvlak te maken had je daar weinig aan gehad, want ook dat is een club die je nergens meer van hoeft te overtuigen op dit vlak. Die heb je voor de zaak allang binnen.

    Waar het mij om gaat is waar het in het actiegroepenwezen zo vaak de fout in gaat. Als je breder wilt opereren, en mensen en organisaties mee wilt krijgen die je niet al in voorraad had, dan moet je nadenken hoe je dat doet. Dan moet je daar werk van maken, contact maken, gaan praten, er voor zorgen dat je de organisatie zo doet dat andere mensen daar ook thuis zijn, ook gehoord worden, mee mogen denken hoe je het aanpakt. Dan had je om te beginnen sprekers moeten vinden die niet al in het bekende circuit zitten, en ik zeg dat echt zonder enige kritiek op die mensen zelf, want ik heb lui als Een Ander Joods Geluid, en Naima Azough en Mohammed Rabbae en Miriyam Aouragh als mensen die zich inzetten heel hoog zitten. Het zet alleen geen zoden aan de dijk om die opnieuw te horen, als je er niet ook mensen bijkrijgt die we niet al hadden. Het zou ook betekenen dat je na moet denken over je stijl, je slogans, en misschien water in de wijn moet doen om te zorgen dat andere organisaties niet het gevoel hebben dat ze alleen maar een aanhangwagentje zijn. Het kan zelfs dat je dan moet beslissen om niet de vorm te nemen van een demonstratie op het Museumplein met de voorspelbare vlaggen en voorspelbare slogans. Wat er meestal gebeurt is dat het actiewezen op de aloude bekende manier een demonstratie plant en dan verwacht dat die anderen dan wel mee zullen lopen. En dan teleurgesteld en boos is als er niet voldoende mensen op komen dagen.

    En andere manier om er voor te zorgen dat je geen breed draagvlak creeert illustreer je nu zelf. Om meteen maar te besluiten dat dat wel zal liggen aan ‘de politiek die zijn vingers niet wil branden’ enzovoorts. Had je het tegen mij, Johan? En dacht je dat ik een volgende keer denk, met die Johan moet ik samenwerken, want dat is nu iemand die er mede voor kan zorgen dat we meer mensen en meer organisaties bereiken?

    Zolang je zelf niet wilt nadenken wat je beter kunt doen om meer en andere mensen en organisaties te bereiken en meteen maar begint met de mensen die niet doen wat jij vindt dat ze moeten doen van kwade trouw te beschuldigen, want dat doe je wel zo ongeveer, mag je er op rekenen dat je nooit boven de status van een actiegroep uitkomt.

    En ja, ik had zeker door dat er in andere delen van de wereld grote demonstraties waren. Met de nadruk op grote. Daar is het dus wel gelukt. Exact. Weet jij hoe zij voor elkaar hebben gekregen wat wij hier niet voor elkaar hebben gekregen? Zou dat niet iets zijn om van te leren?

  12. beste Anja, om met het laatste te beginnen, opnieuw dreigt een belangrijke issue in gerel te ontaarden, zo lijkt het! Niets is minder waar, ieder links voelend sociaal denkend mens zal een dergelijke demo, die inderdaad door een aantal mensen geroganiseerd word, goedkeuren. Maar jammer is dat een iedere partij, SP incluis, bij onraad of iets anders liever in zijn slakkenhuis kruipt. Niet dat het verkeerd is maar vertel mij Anja; hoe kan het dat wij geen draagvlak kunnen of willen bieden? Die vraag stel ik aan jou, als onderdeel uitkamend van een partij.

    Jij stelt mij een vraag, ik zal het proberen te beantwoorden. Omdat zo’n beetje iedere (actie)groep zijn zegje wil zeggen ontaarden breed-maatschappelijke groeperingen meestal in ja maar, ja mits en zelden in een ja en. We zijn het eens met elkaar op de grootste lijn en gaan ervoor.

    Stop the war coalition is in landen als Engeland en Italie groot omdat daar veel politiek draagvlak bij zit. Welke partij geeft mij draagvlak hier in Nederland? Want, en dat zeg ook ik zonder enige kritiek op de persoon zelf, Jan Marijnissen heb ik zelden op een dergelijke bijeenkomst horen spreken. Ik weet dat politici, ook bijvoorbeeld onze medestander Harry van Bommel, zou hun voorwaarden hebben, en zeker niet belangeloos achter de microfoon plaats nemen. Terwijl een gerespecteerd ex-labour man als george Galloway dit wel doet. Dan begrijp ik dat je misschien als actiegroep (je zegt het terecht) iets niet goed doet, maar politici hebben ook hun makke. Maar als je als actiegroep dan kritiek geeft op je (bevriende) politici dan stopt het gelijk. Terwijl de activist (in naiviteit?) denkt dat de politici er belangeloos instapt, omdat hij de stelling reeds op zijn partijprogram heeft staan.

    Wel vind ik het jammer dat je mij direct beschuldigt, dat ik zelf niet wil nadenken, ik bestrijd dat. En verwijs graag naar jouw eerdere 1-2’tjes met Clara Legen(d)e over een betere samenwerking tussen activist en politiek, iets voor na de verkiezingen?

    Dus om iets te leren, ja, misschien een betere inzet van BEIDE kanten naar elkaar. Agenda’s naast elkaar leggen en issues bepraten. Het lijkt me een goede zet.

    (Dat met Harry van Bommel was toen hij hoorde dat Abu Jahja ook kwam spreken en toen zei Harry; mij niet gezien)

  13. Erg jammer dat je wat ik zeg zo ontzettend bevestigt, Johan. Ik heb het antwoord op je vraag in feite al gegeven, maar je ziet het niet. Je vindt het kennelijk te lastig om om te gaan met breed maatschappelijke coalities omdat je dan te veel ja maar en mitsen krijgt, dat is dan je keuze, maar beklaag je dan niet als er organisaties ook niet mee doen. Dan kies je er zelf voor om klein te blijven.
    Als SPer denk ik er niet alleen aan of ik mijn gelijk ergens kan deponeren, dat is makkelijk zat, maar hoe je mensen bereikt die je nog niet had. Daar geef je dus ook geen antwoord op en gaat nog even door met vegen uit de pan, naar de SP, naar Harry van Bommel.
    Nou kijk, dat bedoel ik dus.
    Dan bereik je dus niet veel mee.

  14. Ik zet me in voor zeer ouden in de buurt. Ik weet ’t; geen wereldverbeteraar, maar voorlezer voor een oudere, die op hge leeftijd blind is geworden. Boodschappen sjouwen voor een vrouw met longemfyseem, enz., enz….
    Echt dictatoriaal is je opmerking over het recht van spreken. Als gestaald kader geef je daarmee jezelf weg. Of niet, Anja? Ik vind altijd dat ik iets raak bij mensen als ze zo geraakt reageren.
    Onverdraagzaamheid ten opzichte van andersdenkenden vind je alleen bij gelovigen. De de groeten aan profeet Jan.

  15. Wat zei ik nou Evert? Jij hakt op iemand in omdat die demonstreert tegen Bush, vanwege het Midden Oosten, en jij zeikt hem af omdat hij niks doet voor Darfur. En daar ben je niet de eerste in. De wereld schijnt opeens vol te zitten met mensen die zich er zorgen over maken dat andere mensen niks doen voor Darfur – maar daar zelf niet over piekeren. Dus ik vraag jou, wat doe jij dan voor Darfur. Kom je met ouden van dagen aanzetten. Is heel mooi van je, maar wat is het verband? Ik bedoel dus: hak niet in op andere mensen als je het zelf niet beter doet. Dat bedoel ik met recht van spreken. De rest van wat je zegt slaat nergens op.

  16. De reactie van Johan zou zo een onderschrift kunnen zijn bij een cartoon van Peter van Straten over het dagelijks leven.
    “Gelukkig kon ik demonstreren tegen…”. Zie je het voor je; zo’n demonstrant met een dip-houding? Als hij gelukkig zou zijn geweest dan was hij de eendjes in het Vondelpark gaan voeren. Zo komt dat over.
    “Kom je met ouden van dagen aanzetten”. Ik neem aan dat dat een slip van je is. Immers, de zorg voor ouderen is een hot issue voor de SP. Ik heb met dit werk het gevoel dat ik daadwerkelijk verlichting geef in de anti-chambre van het graf. Veel ouderen ervaren een verzorgingshuis op die manier.
    Ik vraag op meer web-sites aandacht voor Darfur. Tegendraads, anders valt ’t niet op. Dat werkt, merk ik.

  17. Je maakt je er dus van af, Evert. Je hoeft hier niet meer te proberen andere mensen af te zeiken, al deed je dat met de smoes dat je aandacht wil trekken vooor Darfur.

  18. beste Anja, je leest wat je denkt. Denk ik zo maar, gezien Miriyam Aourach haar reactie (breed, anders en ook op journaals) mis ik de aansluiting van SP.

    Miriyam haar reactie is veel veelzegender dan die van mij, ik vraag mij oprecht en werkelijk af waarom de SP geen partner was in deze demo. En 2. mij afvraag waarom in andere landen er wel zoveel samenhang en werking is, althans, Anja, zo lijkt het.

    Het feit dat SP politici afhaken als anderen komen spreken is geen vegen uit de pan, zo is het. Wat ik er mee wil benadrukken is dat de politiek, met haar brede achterban, een demo kan ondersteunen of kraken.

    En, in bredere context, dat organisaties elkaar meer moeten steunen in het algemene belang, ipv te vallen over details en dan afhaken als de details niet kloppen.

    En dan noem ik enkel het toen (ik dacht dat het Artis was met Galloway en Abu Jahja) het ontbreken van Harry van Bommel als voorbeeld.

    Ik vind dat je gefrustreerd reageert, en dat is niet de bedoeling lijkt me dat het zo overkomt. Ik beklaag me over het afhaken van organisaties die over de ja maar en ja mits vallen, ik wil dus graag (nogmaals, lees me niet verkeerd) dat zij hun ja maar, en ja mits laten vallen en ervoor (mee)gaan. In die zin vraag ik jou als actieve SP politica mijn gedachtengang eens te overwegen en bij de SP besturen (lokaal, nationaal) dit neer te leggen, zo om dus wel een brede coalitie te creeeren die Politieke steun heeft en dit ook verdient.

    Vr.groeten, Johan Mulder

    p.s. Ik heb laatst flink wat euro’s over kunnen maken voor Darfur, een gift van oude tante. Mocht dit sommige lezers geruststellen, en nee, ik hou niet van eendjes, dus zal ze zeker nooit voeren.

  19. Aangezien je niets van wat ik je heb gezegd tot je door heb laten dringen, aangezien je mijn vragen niet hebt beantwoord, aangezien ik niets zie van enige zelfkritiek of besef dat politieke partijen of organisaties redenen kunnen hebben om niet altijd met actiegroepen mee te doen, en dat dat ook wel eens aan de actiegroep kan liggen, aangezien je je eigen vegen uit de pan niet eens als zodanig herkend – ik zal ze niet herhalen maar iedereen zal ze zo kunnen herkennen, (behalve dat je er nog een toevoegt: gefrustreerd), aangezien je geen enkel argument hebt aangedragen waardoor ik ook maar een millimeter van mening verander, hoef je mij niet te vragen om jouw gedachtengang bij de SP neer te gaan leggen. Ik ben het er namelijk niet mee eens, met jouw gedachtengang. Dus doe dat zelf maar. Het beste er mee.

  20. Een van de andere redenen warom de opkomst niet zo groot was , is dat zaterdag de ramadan begon voor velen. Ik en met mij velen anderen hadden niet de enrgie op de eerste dag, om een lange reis te maken en de middag demonstrerend door te brengen en dan weer terug naar huis . Vrijdag was ik nog van plan te gaan , zaterdag heb ik het laten afweten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *