Een miljoen pannensponsjes

060923partijraad-008.jpg

Partijraad in Amersfoort. Natuurlijk vooral in het teken van de verkiezingscampagne. De SP staat hoog in de peilingen, maar dat zegt nog niks, waarschuwt kandidaat lijsttrekker Marijnissen. Er zijn nog steeds mensen die denken dat ze ‘strategisch’ op de PvdA moeten stemmen, als het straks een nek aan nek race blijkt te zijn tussen Bos en Balkenende. Een vergissing, zegt partijsecretaris Hans van Heijningen. Want Bos weigert tot op heden om zich uit te spreken voor een linkse coalitie. En lijkt niet ongenegen om met het CDA te gaan regeren. In dat geval is een stem op Bos dus ook een stem om Balkenende. En als we geen Balkenende IV willen, is het dus slimmer om op de SP te stemmen, die ook als ze uiteindelijk niet mee gaan regeren in de kamer de linkerkant blijven verdedigen. Dan versterken we het linkse alternatief, en Bos krijgen we er gratis bij.

060923partijraad-011.jpg

060923partijraad-012.jpg

060923partijraad-013.jpg

060923partijraad-023.jpg

060923partijraad-025.jpg

060923partijraad-030.jpg

De afdelingen zijn heel actief. Van de 130 afdelingen hebben er 120 al voorstellen ingestuurd voor het verkiezingsprogramma dat op het partijcongres op 7 oktober vastgesteld gaat worden. Plus de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Vandaag gaat het vooral ook over hoe we dat congres goed kunnen laten verlopen. Als alle 130 afdelingen een lijst met amendementen in gaat dienen wordt het chaos, en spreektijd die in de seconden uitgerekend moeten gaan worden. Dat betekent dus: bundelen, aansluiten, keuzes maken, hoofdlijnen. Niet alles hoeft in het partijprogramma, alles wat in de Tweede Kamer al is gezegd blijft geldig, tenzij het in het programma al is bijgewerkt.

060923partijraad-047.jpg

060923partijraad-049.jpg

060923partijraad-058.jpg

060923partijraad-066.jpg

060923partijraad-075.jpg

Ook over de kandidatenlijst moet gediscussieerd worden. Een commissie, bestaande uit drie bestuursleden en drie kamerleden hebben die opgesteld, en die is vervolgens door het voltallige bestuur goedgekeurd. Ik weet als Eerste Kamerlid hoe belangrijk het is dat je als fractie een team vormt, dat mensen elkaar aanvullen, er op deskundigheden geen gaten vallen. Daar is bij de samenstelling aan gedacht. Maar natuurlijk zijn er afdelingen die graag een eigen kandidaat op te lijst zouden willen hebben. Dat kan. Die moet dan voorgedragen worden als alternatief voor iemand anders op de lijst. Je moet dan wel goedbeslagen ten ijs komen om de strijd met die andere kandidaat aan te gaan. Er ligt ook een ander voorstel, de mogelijkheid om er een kandidaat tussen te schuiven. Maar hoe dan ook, dat betekent ook dat er aan de onderkant iemand af gaat vallen, al weet je dan van te voren niet wie dat gaat worden. We willen geen chaotische strijd op leven en dood zoals in andere partijen aan de gang is, zegt Marijnissen. Besloten wordt om de bekende gang van zaken nu aan te houden, en op een volgend partijcongres nog eens te bekijken wat de beste methode is om alternatieve kandidaten aan te dragen.

060923partijraad-078.jpg

060923partijraad-082.jpg

060923partijraad-107.jpg

060923partijraad-112.jpg

060923partijraad-114.jpg

Niet vergeten, een kleine traditie. Een nieuwe afdeling wordt met bloemen voorgesteld. Nederweert. ROOD stelt zich voor. Belangrijk om de jongeren te blijven betrekken, zeker in zo’n snel groeiende partij die nieuw bloed nodig heeft. Renske en Manja laten zien hoeveel afdelingen er al zijn en hoeveel er zouden moeten komen.

060923partijraad-034.jpg

060923partijraad-036.jpg

060923partijraad-040.jpg

De nieuwe huisstijl, die ook in de campagne een grote rol gaat spelen wordt gepresenteerd. Mooi spul. Simpel. Gigantische letters in rood op wit. Een gestileerde tomaat. Korte spreuken. Staat zelfs al kandidaat voor een design prijs. Een kunstenaar ontwerpt een mobiele soepkeuken, en Johannes van Dam maakt het recept voor een smakelijke – jawel – tomatensoep. Er zijn twee miljoen folders gedrukt en ook de populaire weggeef pannenspons is er weer, een miljoen exemplaren in het nieuwe design die straks door de afdelingen gaan worden uitgedeeld. Of we er ook een beetje leuk uit kunnen zien, vraagt Rinske van ROOD. Dus niet van die hobbezakken van T-shirts maar een beetje girly. En waarom niet een hipsterbroek met SP op de ene bil en NU op de andere?

Het gaat uiteraard niet alleen om uiterlijk. Remi Poppe, oude rot, roept de afdelingen op om de veiligheidskrant bij de bedrijven te verpsreiden, want we zijn een van de pijlers van de SP, het bedrijvenwerk niet vergeten. En de Ouderenkrant moet ook worden verspreid, zeker vanwege al de ouderen die zich zorgen maken over de AOW en de zorg en al dat geklets over de kosten van de vergrijzing. Veel onzin, zegt Marijnissen nog in zijn speech. De ouderen hebben veel meer aanvullend pensioen dan vroeger, en betalen dus belasting, en zo kan de AOW gehandhaaft blijven. Inderdaad, er is straks meer zorg nodig, voor 2040 geschat op een extra van 3% van onze welvaart. Dat is niet veel en dat is te doen, wanneer elke volgende regering zorgt voor 0,5% groei.

060923partijraad-128.jpg

060923partijraad-141.jpg

060923partijraad-161.jpg

060923partijraad-113.jpg

Iemand staat op en zegt dat we het met maar 5% van de ‘allochtone stem’ nog niet goed genoeg doen. Ons programma is goed voor migranten, maar kennelijk komt dat nog niet voldoende over. Hans van heijningen is het er mee eens, maar dat kan ‘landelijk’ niet voor elkaar krijgen zonder de afdelingen. Ga naar de mensen toe, kijk waar er moskeeen zijn, bezoek ze. In de wandelgangen worden meteen plannen gemaakt om met beter materiaal te komen om migranten te bereiken. Moet nog kunnen. Het verkiezingslied. Dat eindigt met de spreuk van Karel Glastra van Loon. Wie bang is voor wat vreemd is doet zichzelf tekort.

En op 5 november is er een groot SP feest.

060923partijraad-175.jpg

060923partijraad-250.jpg

060923partijraad-283.jpg

060923partijraad-214.jpg

060923partijraad-239.jpg

Ik was van plan nu eens op tijd weg te gaan, maar zoals elke keer raak ik bij de borrel verstrikt in de heftige discussies waar je bij de SP altijd op kunt rekenen, en het is pas als het personeel van de Eenhoorn ongeduldig de lichten uit begint te doen en de glazen op begint te ruimen dat we echt vertrekken. In de trein zetten we het met de laatste overblijvers nog even door.

060923partijraad-220.jpg

060923partijraad-230.jpg

060923partijraad-244.jpg

9 gedachten over “Een miljoen pannensponsjes

  1. De ouwe pannensponsjes waren beter want daar zat geen stervormig gat in waar je steeds met je vinger doorheen schiet met alle gevolgen van dien.

  2. Mooi stukje Anja, geeft wel een goed beeld van gisteren. Ik heb een foto van Sadet van je geleend voor mijn eigen weblog (met bronvermelding uiteraard) en een kort citaat van Hans van Heijningen. Als je hiertegen bezwaar hebt moet je het even laten weten, dan verwijder ik het weer.

  3. Als “genaturaliseerde niet-westerse allochtoon” ben ik ook niet blij met het hoofdstuk “integratie” in het SP concept verkiezingsprogramma.

    De toon is dat wij “nieuwe Nederlanders” een probleem zijn. (Overigens, waarom bij de titel al de samenleving in “ouden” en “nieuwen” delen?) Vooral wij “niet-westerse migranten”, want de “westerse migranten” zijn “doorgaans minder honkvast, het merendeel vertrekt na een aantal jaren”. Trouwens, mag ik niet misschien weer gewoon “Nederlander” worden? De grondwet maakt geen onderscheid tussen “soorten Nederlanders” en de Raad van State heeft onlangs bevestigd de grondwet dat verbiedt.

    Verder staan de “voorstellen” sterk in het teken van wat “migranten” allemaal moeten: vooral taal en kennisachterstenden inhalen, “beter inburgeren” en “kansen grijpen”. (Hebben wij dat niet eerder uit monde van Verdonk gehoord?)

    Het is dus geen wonder dat de SP slecht bij zogenaamde “allochtonen” scoort. Als ik naar het verkiezingsprogramma van GroenLinks lees, voel ik me welkom en dat ik ook erbij hoor. En de PvdA doet veel moeite om “allochtonen” actief bij de politiek te betrekken.

    De SP schiet erg tekort wat dit betreft. Maar het is niet te laat: het verkiezingsprogramma kan nog aangepast worden.

  4. Anja,

    Ik snap nooit zo goed, wat er met “strategisch” stemmen wordt bedoeld. Als ik met overtuiging achter de SP sta (of achter welke andere partij dan ook), hoe kan het dan strategisch zijn om op een andere partij te stemmen?

    Dat fenomeen van “strategisch” stemmen getuigt volgens mij van korte-termijn-visie. Laat me dat uitleggen.

    Allereerst meen ik, dat dat strategisch stemmen alleen in (traditioneel) linkse kringen bestaat en dat je PvdA zou moeten stemmen. Vrij vertaald: Alles beter dan CDA. Daar ben ik het weliswaar mee eens, maar met een stem voor de PvdA help je momenteel het CDA juist in het zadel. De enige vraag is dan alleen nog, of Bos of Balkenende in het zadel mag zitten.

    Als er zoiets als “strategisch stemmen” bestaat, houdt dat voor mij in, dat je op de partij stemt, bij wie je jezelf het best thuisvoelt. De aankomende coalitie is daarmee misschien niet (nog) niet die je zou wensen, maar de democratische verhoudingen zijn wel alvast eerlijker/realistischer.

    Stel dat de SP een sprong maakt naar 15 zetels. (Ik noem maar wat.) Dat zou misschien nog te weinig zijn voor regeringsdeelname, maar je kunt er ook als oppositiepartij de komende 4 jaar al een stuk beter mee uit de voeten dan met 9. Over 4 jaar zijn er wederom verkiezingen en vast ook weer peilingen.

    Mag ik het hierbij laten? Ik vind de vervolgredenering namelijk zo evident. Op de lange termijn zal Nederland er baat bij hebben, als iedereen stemt op de partij, die het best voor zijn/haar belangen opkomt, waarbij een verhoogde mate van politiek bewustzijn niet verkeerd zou zijn. Zo’n “strategisch stemmen” verkracht alleen de democratische principes. Sterker nog, het is een soort anti-stem tegen het huidige kabinet (“alles beter dan CDA”). Raar, dat “tegen” dan wel van de PvdA wordt getolereerd, maar niet van de SP.

  5. Dat de SP (nog) niet zo aanslaat bij ‘de allochtonen’ zou kunnen komen door de in hun landen van herkomst vaak bestaande idee dat socialisme (evenals communisme) niet verenigbaar zou kunnen zijn met geinstitutionaliseerde godsdienstigheid. Ik herinner me hoe aversief onze eigen Katholieke kerk in ons land ook na de 2e wereldoorlog nog stond ten opzichte van het socialisme.

  6. Bung, leuk als je iets van mijn weblog kunt gebruiken en netjes dat je het vraagt. Graag gedaan. En die Karabuluts, ik ken er nu al drie politiek actieve, hebben ze er nog meer zo? Dat is nou echt eens een bijdrage aan Nederland. Moeten we papa en mama Karabulut niet eens een bloemetje gaan brengen namens het partijbestuur?

  7. Ik ben, zoals bekend, iemand die niet strategisch op de PvdA stemt. Ik stem namelijk gewoon op de PvdA. Even terzijde: ik vind het raar dat het hierboven steeds over “op Bos stemmen” gaat. SP stemmen is toch ook niet allemaal op Marijnissen stemmen? En het mag tochj bekend zijn zo langzamerhand dat er een sterk blok is in de PvdA dat graag een linkse coalitie ziet?

    Ik heb intussen alle partijprogramma’s (voor zover beschikbaar) gelezen en ze lijden op de gevoelige agendapunten integratie en veiligheid (en sommige op alle punten) allemaal aan hetzelfde euvel: ze lijken geschreven te zijn voor mensen die alle buitenlanders eruit willen hebben en meer van die benauwde denkbeelden. De stijl is overwegend defensief, het woord ‘integendeel’ komt veel voor, de toon is feitelijk angstig.

    Ik had het grote genoegen, namens onze afdeling te mogen amenderen (wij doen dat via een beveiligde internetsite, met voor elke afdeling een geregistreerde gemachtigde en kunnen zo moeiteloos met andere afdelingen digitaal overleggen en onze amendementen clusteren). Ook het concept-PvdA-programma lijdt (hopelijk leed) op sommige plaatsen aan onnodige spierballen- dan wel excuustaal.

    Ik schreef hier al eerder dat als je aan een willekeurige Nederlander vraagt op te noemen waaraan hij denkt bij het woord migrant, of allochtoon, et cetera, er alleen maar negatieve kwalificaties volgen. Samengevat: allochtoon=probleem.
    Ik ben het volledig met Charles eens, dat dit klinkklare onzin is. Streep gewoon alles uit het programma wat eigenlijk bedoeld is om ‘de burger’ (wie is dat?) naar de mond te praten of tevreden/gerust te stellen, want dat bevestigt alleen maar denkbeelden die je niet wilt delen. En schrijf een programma dat bedoeld is voor je eigen leden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *