Messiaans Beraad

060924messiaans-151.jpg

Die ochtend was de ruimte nog een kerk, de Ekklesia, die middag was het de ruimte voor het 4de Messiaans Beraad, over het asielbeleid, niet alleen dat van nu, maar dat wat we te zeggen hebben over het asielbeleid voor de volgende regeerperiode.

060924messiaans-003.jpg

Huub Oosterhuis, die ochtend nog onze voorganger, nu zonder das, leidde het beraad in. Voor Oosterhuis zou het asielbeleid een speerpunt in de komende verkiezingen moeten zijn, en alleen op die voorwaarde heeft hij zich bereid verklaard lijstduwer voor de SP te zijn. En dat hij nu het voortouw heeft genomen, een beraad van de kerkelijken die zich druk maken over hoe we in Nederland met de vreemdeling en de vluchteling omgaan is ook niet toevallig. Het is een van de belangrijkste toesstenen van het oorspronkelijke christendom, en vele kerken hebben het ook zo opgepakt. Al die kleine landelijke initiatieven, om vluchtelingen op te vangen, uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak te verlenen, wakes te houden bij uitzetcentra, veel daarvan is christelijk geinspireerd. Alleen, en daar is het beraad belangrijk voor, al die stemmen en ‘rechtvaardige handen’ bereiken de politiek nog te weinig.

Ach, er zijn zoveel verhalen die ons doen schamen dat het hier kan gebeuren. Ik hoor er opnieuw weer een aantal. Van dat Georgische meisje, psychotisch, al acht jaar in Nederland, dat nu uitgewezen zou moeten gaan worden, terwijl we kunnen weten hoe erg de psychiatrie in Georgie nog is, waar de patienten gevangenen zijn die te weinig te eten krijgen, kunnen worden geslagen. Daar veroordeel je iemand toch niet toe?
Of dat van dat echtpaar waarvan de man zelfmoord pleegde, en de vrouw werd uitgezet en niet eens mocht wachten tot na de begrafenis. Je wilt eigenlijk niet weten dat dat – op dit moment -gewoon gebeurt.

060924messiaans-027.jpg

Twee vrouwen aan het woord, onder leiding van Geeske Hovingh, pas aangesteld in het team van de Ekklesia, over de praktijk. Janny Meyer is voorzitter van een stichting voor opvang van asielzoekers in nood. Gewoon uit zichzelf begonnen. Omdat ze het niet aan kon zien hoe mensen hun waardigheid werd ontnomen, gezinnen die dagenlang zwierven op straat. Ze organiseert slaapplaatsen in slooppanden. In ieder geval een paar matrassen.

Ze is vooral kwaad door de beloften die zijn gemaakt door de minister en die niet worden nagekomen. Ze zei dat na 1 juli de vertrekcentra operationeel zouden zijn. Ze beloofde dat gezinnen niet op straat zouden belanden en niet uit elkaar gehaald zouden worden. En dat gebeurt wel. Ook over de negatieve beeldvorming maakt ze zich druk. Er wordt over mensen zonder papieren gepraat alsof het allemaal criminelen en profiteurs zijn. Dan zegt een kamerlid van het CDA, Algera, die zelf vijf kinderen heeft: ze fokken maar raak. Ook de Geus deze week. Vergaande respectloosheid.

060924messiaans-020.jpg

060924messiaans-029.jpg

060924messiaans-046.jpg

Het beleid is geen beleid, we slepen ons van incident naar incident. En onze incidentenminister gaat zelf op de stoel van de rechter zitten. Als een uitspraak van de rechtbank haar niet bevalt haalt ze de Raad van State erbij om toch haar zin te krijgen. Vanzelfsprekend moet er nu een generaal pardon komen voor de mensen die al jaren wachten. Ook al zitten daar misschien mensen bij die het niet verdienen, er zijn er ook heel veel al uitgezet of op straat beland die dat niet verdienden, die het verdienden om te mogen blijven.

060924messiaans-025.jpg

060924messiaans-123.jpg

Rian Ederveen is medewerkster van Stichting LOS – Landelijk Ongeducumenteerden Steunpunt. Rian heeft net als Janny zelf mensen in huis gehad. Maar jarenlang al die individuele mensen opvangen, zonder dat er iets veranderde, ze werd er ook moedeloos van. Vandaar haar organisatie, om al die kleine initiatieven te bundelen. Ze schat het aantal mensen in Nederland dat nu ‘illegaal’ is tussen de 100 en de 200.000. Die mensen hebben veel problemen. Want geen papieren hebben is geen misdrijf, maar het heeft veel consequenties. Geen sofinummer, dus je kunt niet wit werken. Je kunt niet legaal een woning huren. Dus werk je zwart, en kan worden uitgebuit door werkgevers. Zoals ze iemand kende die in de bouw van een steiger was gevallen, en nu gehandicapt is. Niemand om het op te verhalen. Kinderen hebben het recht om naar school te gaan, maar er zijn scholen waarvan de accountant bezwaar maakt tegen kinderen die niet geregistreerd zijn. Medische zorg is moeilijk te krijgen, ook al hoort dat ook bij de mensenrechten. Vooral in ziekenhuizen. Dus wordt er nu gewerkt aan een waarborgfonds.

060924messiaans-113.jpg

060924messiaans-114.jpg

060924messiaans-119.jpg

Al die problemen maakt dat mensen gaan sjoemelen met papieren. Ze worden in feite noodgedwongen gecriminaliseerd om te kunnen overleven. En worden daar dan weer voor bestraft.

Er zijn mensen die hier al twaalf jaar verblijven, die van opvangcentrum naar opvangcentrum worden gestuurd, dan weer bij vrienden onderdak vinden. Tachtig procent in de opvangcentra zijn oudewetters, die allang een generaal pardon hadden moeten hebben. Maar daarmee zijn nog niet alle problemen opgelost. Ook met de nieuwe wet zijn de problemen al weer aan het groeien. Er worden mensen in die eerste 48 afgewezen omdat ze de juiste papieren niet mee hebben genomen in het vliegtuig. Als ze die papieren dan wel kunnen tonen is het al te laat. Dus ontstaat er weer een nieuwe groep mensen die tussen het wal en het schip vallen, een situatie die ook door de advocaten bijna niet meer de repareren valt. Ook onder de nieuwe wet worden er mensen gedumpt op straat.

060924messiaans-085.jpg

060924messiaans-102.jpg

Mensen proberen in hun wanhoop soms hun land van herkomst te verzwijgen, om niet uitgezet te kunnen worden. Maar het is al bekend dat de regering het dan op een accoordje gooit met een Afrikaans land, genoemd wordt Nigeria, waar mensen dan heen gestuurd worden die daar helemaal niet horen. Om vervolgens weer teruggestuurd te worden.

Janny Meyer: voor Verdonk zijn vooral de aantallen belangrijk, zodat ze kan zeggen hoeveel ze er succesvol heeft uitgezet.

Rian Ederveen: het is opvallend dat er veel steun is op lokaal niveau. De gemeenten doen veel. Feitelijk is hulp aan ongedocumenteerden niet illegaal. Het probleem is het landelijke beleid, het probleem is dus minister Verdonk.

060924messiaans-051.jpg

Tweede deel: de politiek. Khadija Arib, kamerlid voor de PvdA wordt bevraagd door Thijs Broer, redacteur bij Vrij Nederland. Of het al duidelijk is welke partijen er voor een generaal pardon zijn? De PvdA heeft zich uitgesproken, GroenLinks en de SP ook.

Khadija Arib, zelf van Marokkaanse afkomst ziet dat het niet alleen om het asielbeleid gaat. Dat is ingebed in een klimaatverandering die ze zelf heeft kunnen volgen, hoe er steeds respectlozer werd gepraat over mensen met een andere afkomst, een ander geloof. En dat maakt ook dat er zo weinig prostest komt wanneer er kinderen worden opgesloten en gezinnen van elkaar gescheiden. Integratie hoort sowieso niet thuis onder justitie, zegt ze. Alsof migratie om criminaliteit gaat en niet om een sociaal vraagstuk. Op de vraag van Thijs Broer wat ze vindt van de uitspraak van minister Verdonk dat die niets anders doet dan de wet uitvoeren die al door Job Cohen is gemaakt zegt ze: de PvdA is altijd voor een streng maar rechtvaardig asielbeleid geweest. Er moet nu schoon schip worden gemaakt, en er moet heel hard worden nagedacht over hoe we hetin de toekomst gaan doen. En daarbij is het belangrijk dat we onder ogen zien waarom mensen emigreren. Over de vraag waarom de PvdA niet eerder voor een generaal pardon was wil ze nog wel wat kwijt. In 2003 was het mogelijk geweest om met de PvdA mee daar een meerderheid in de kamer voor te krijgen. Maar Bert Middel vond het niet het juiste moment, die vond dat electoraal niet handig, en die zei dat regelen we wel na de verkiezing. De enigen die daar toen tegen waren en die wel voor een generaal pardon pleitten waren Jeltje van Nieuwenhoven en Kadija Arib. En hoe het toen verder ging weten we, want in 2003 kwam Fortuyn. En de PvdA kwam niet in de regering. Het klimaat verhardde.

Is de PvdA nu een beetje nederiger geworden, vraagt Thijs Broer.
Ja, zegt Khadija.

060924messiaans-034.jpg

060924messiaans-087.jpg

Nog even terug naar de wet van Job Cohen. Is ze het eens met de uitspraak van Cohen, die jij later weer heeft ingetrokken, dat er een minister nodig was met een koel hoofd en een warm hart, terwijl we nu zitten met een heethoofd met een koud hart? Ja, Verdonk maakt overal een prestigekwestie van. Met die wet viel te werken, het was maar hoe je die uitvoerde. Zoals met Hirsi Ali. Arib hoort niet bij de fanclub van Hirsi Ali, dat is duidelijk, maar het is toch duidelijk dat je mensen niet na zoveel jaar weer kunt terugsturen. Zelfs naar landen waar ze de doodstraf kunnen krijgen.

Het gaat om het type samenleving dat we willen. Niet een waarin kinderen gevangen gezet kunnen worden, gezinnen uit elkaar gehaald kunnen worden, waar een zwangere hiv-positieve vrouw geen medische hulp kan krijgen.

Thijs Broer heeft zelf ook zijn voorbeelden. VN publiceerde een reportage van iemand die als undercover bewaker op de bajesboot in Rotterdam zat. Vernietigend. En dan wordt er vervolgens een onderzoekje gedaan, de onderzoekers praten alleen met de directie, doen even een rondje over de boot en vinden dan dat het wel meevalt.

Er moet veel meer gebeuren dan alleen de brandveiligheid, zegt Arib. De Schipholbrand heeft meer blootgelegd dan dat. Het gaat ook om de gegroeide tweedeling in de maatschappij. Bijvoorbeeld de slachtoffers van vrouwenhandel. Die worden gewoon opgesloten, in plaats van opgevangen en beschermd. Maar we hebben verdragen over vrouwenhandel. Die worden in Nederland dus niet nagekomen. En allemaal omdat Verdonk zo bang is voor de ‘aanzuigende werking’ als mensen de indruk zouden krijgen dat ze fatsoenlijk worden opgevangen – het mag van Verdonk dus vooral niet lijken op een hotel. Nou dat doet het dus ook niet. Maar ook de mensen die alles op alles hebben gezet, en goede redenen hebben om uit hun land weg te komen lijden daaronder. Terwijl je echt snel door kunt hebben of mensen echt slachtoffer zijn, of niet.

Overbodige, en kwalijke regels. Zoals een vrouw uit Syrie die hier wil trouwen. Maar dat kan alleen als ze teruggaat naar Syrie en vandaaruit een aanvraag doet. Terwijl ze niet voor niets doodsbang is om naar Syrie terug te gaan. Waar is dat voor nodig?

060924messiaans-065.jpg

Anton Kalmthout, hoogleraar straf- en vreemdelingenrecht, wordt door Thijs Broer omschreven als een vasthoudend kritikaster van het vreemdelingenbeleid. Hij was op dit weblog al eerder aan het woord. Nederland blijkt het in Europa nog slechter te doen dan andere landen, zegt hij. In heel Europa is er sprake van sociale uitsluiting, maar Nederland hoort bij de ergste landen. Gedetineerden, en met name buitenlandse gedetineerden worden slecht behandeld. En mensen zonder papieren, hier zo negatief de ‘illegalen’ genoemd, hebben het nog slechter dan ‘gewone’ gedetineerden, die veel meer rechten hebben. En hij beaamt het ook, dat heeft te maken met een veranderd politiek klimaat. Er is een toenemende mate van onverschilligheid voor de mensen die nauwelijks rechten hebben, er is dus ook sprake van een toenemend proces van criminalisering, juist omdat mensen geen rechten hebben. We hebben inmiddels te maken met twee gescheiden rechtssystemen, een voor de gevestigde burgers en een voor de mensen die geen papieren hebben, om wat voor reden dan ook. Dat was al te zien in de manier waarop er na de Schipholbrand werd geschreven in de media, daar stond: elf illegalen verbrand, en de politie zocht met helicopters naar de ‘ontsnapten’. Er werd niet gezegd: elf mensen omgekomen. Er werd niet bij vermeld dat het niet ging om criminelen.

Als regels dan regels zijn, om Verdonk te citeren, dan zou de oberheid de eerste moeten zijn die zich daaraan houdt. Maar de inspectie juegdzorg heeft opnieuw geconstateerd dat er minderjarigen opgesloten zitten in Kamp Zeist. Dat is in flagrante tegenstelling met wat onze regering zelf heeft afgesproken.

Met een nieuw kabinet is het de vraag of er beter omgegaan zal worden met de nieuwe wet. Met die wet zelf is niet veel mis. Het gaat maar om details, dat 48 uur te kort kan zijn om mensen echt te horen, bijvoorbeeld. Het gaat er veel meer om hoe we tegen asielzoekers en mensen zonder papieren aakijken. Er staat nergens in de wet dat er duizend cellen bijgebouwd moeten worden – en dan staat er weer ergens dat het gaat om ‘ongewenste vreemdelingen’. Maar er worden mensen opgesloten waarvan nog ehlemaal niet is gebleken of ze ongewenst zijn. Ook dat begrip is verschoven, eens waren ‘ongewenste vreemdelingen’ zware criminelen die een gevaar waren voor de samenleving. Nu is dat al iemand die zich twee keer niet op tijd bij de vreemdelingenpolitie heeft gemeld. Alsof dat alleen al een gevaar zou zijn. Er word jacht gemaakt op ‘illegalen’ alsof die per definitie een gevaar voor de samenleving zouden zijn.

060924messiaans-067.jpg

Van Kalmthout: mensen zonder papieren zouden zeker niet slechter behandeld mogen worden dan veroordeelde criminelen. Het zou niet mogen gebeuren dat mensen die niets gedaan hebben 18 uur per dag worden opgesloten en alleen een paar uur in een luchtkooi naar buiten mogen. Je mag dat al helemaal niet doen met minderjarigen. Er was iemand opgesloten, zijn vader lag op sterven. Hij mocht er niet heen om afscheid te nemen. Pas toen de man dood was mocht hij tien minuten naar de crematie. Dat is voor de rechter gebracht. Hij kreeg 100 euro compensatie. Er zijn vaders die niet bij de bevalling van hun kind mogen zijn.

060924messiaans-109.jpg

060924messiaans-103.jpg

In de Nederlandse regering heeft Van Kalmthout weinig fiducie meer. Die interesseert het kennelijk niets dat ze zelfs beneden de minimumnormen blijven. Het lijkt ook de bevolking eenvoudig te weinig te interesseren dat het hier gaat om evidente schendingen van mensenrechten. Van Kalmthout denkt dat er pas wat veranderd als we door Europa op onze vingers worden getikt, en als er uitspraken komen van het Europese Hof. Ondertussen kunnen we wel wat doen. Veel korte gedingen. Soms helpt dat. De kampen voor AMA’s zijn er door gesloten. Er moet een kort geding komen tegen de boten, tegen het oplsuiten van kinderen, die moeten te winnen zijn, want dat is in flagrante strijd met de rechten van het kind. Verder kunnen er klachten ingediend worden bij Europa, met name bij het CPT, de Commission for Prevention of Torture and Inhumjan and Degrading Treatment.

060924messiaans-071.jpg

Dorien Pessers kreeg ontzettend veel reacties na haar optreden in Buitenhof, waarin ze eens even duidelijk maakte hoe zij als hoogleraar rechtstheorie dacht over het beleid van minister Verdonk met haar ‘regels zijn regels’. Pessers was er niet mals over. En van haar verhaal werd een boekje gemaakt, dat veel gelezen wordt. (Zie hieronder) Ze kreeg wat hatemail, tien procent was negatief, waarvan de helft echt agressief en bedreigend, maar haar vielen vooral de massa instemmende reacties op. Het is alsof de stemmen van de mensen die zich aan het beleid van Verdonk ergeren niet wordt gehoord, niet door kunnen dringen. De mensen die nog voor fatsoen zijn, en dan bedoelt Pessers niet het kleinburgerlijke fatsoen zoals Balkenende dat voorstaat, maar wat je Zivil Courage noemt. De burgers die het woord nemen, en zulke zaken niet in hun naam willen laten gebeuren. Wat blijkt: de lagere overheden horen die stemmen wel, en handelen ernaar, maar op het hoogste niveau dringt het eenvoudig niet door.

Met die ongelooflijke uitglijer met Hirsi Ali liet de minister haar ware opvatting zien: even slecht is ook gelijk. Natuurlijk had Hirsi Ali niet mogen liegen, maar een lichte leugen is niet voldoende om iemand het Nederlanderschap te ontnemen. En de conclusie had moeten zijn: zo ga je niet met een kamerlid om maar vooral zo ga je met niemand om. En de drogredenen die worden gebruikt. Alsof een generaal pardon onrechtvaardig zou zijn tegenover de mensen die al zijn uitgezet. Alsof je onrecht goed maakt met meer onrecht.

060924messiaans-080.jpg

Ook Pessers heeft niet veel fiducie in Nederland, ook niet in de Tweede Kamer die het er bij heeft laten zitten. Hoe vaak is verdonk niet over de schreef gegaan. Ze zit er nog.

Wat Pessers haar vooral kwalijk heeft genomen is het versterken van het vijandbeeld, als machthebber die bepaalt dat de vreemdelingen niet horen bij ‘wij’, maar bij ‘zij’. Dit is een weten zonder geweten, en dat geweten is kennelijk nog wel te vinden bij de religieuze gemeenschappen, en niet meer in het recht, waar het hoort. Er is als het vreemdelingen en vluchtelingen betreft een rechtsvacuum gegroeid. Daar hoort de volksvertegenwoordiging zich niet bij neer te leggen. Er moet veel meer lawaai gemaakt worden.

060924messiaans-081.jpg

En er moet meer in de media. Want mensen weten te weinig. Bijvoorbeeld dat er 55 kinderen uit Kamp Zeist nu ontraceerbaar zijn, zegt Janny Meyer. Khadija Arib schrijft het meteen op. Worden dit kamervragen?

060924messiaans-131.jpg

060924messiaans-138.jpg

060924messiaans-140.jpg

Alex van Heusden en Geeske Hovingh vatten de punten samen. Het is de bedoeling dat er een open brief geschreven gaat worden aan de Tweede Kamer-fracties, vanuit het Messiaans Beraad. Ik blijf het volgen.

Materiaal:
Anton Kalmthout schreef een boek met verhalen van ‘illegalen’, ‘Ook een illegaal heeft een verhaal’.
Van Dorien Pessers verscheen het boekje Regels zijn regels, Paul Witteman in gesprek met Dorien Pessers over de daadkracht van Rita Verdonk. De tekst van de uitzending van Buitenhof, met een nawoord.
Stichting LOS geeft hele nuttige boekjes uit wwaarin de rechten van ongedocumenteerden zijn beschreven, zodat niet iedereen die met een ‘illegaal’ te maken krijgt opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. info@stichtinglos.nl

24 gedachten over “Messiaans Beraad

  1. Zwitserland heeft net voor een wet gestemd die asielzoekers verplicht zich binnen twee dagen met een GELDIG PASPOORT te melden. Alsof totalitaire regimes netjes een paspoort afgeven aan dissidenten of mensen die oorlog ontvluchten. Nog even en Nederland staat niet meer onderaan de lijst van meest inhumane westerse landen.

  2. In Ierland hoef je geen paspoort bij je te dragen, behalve – als de wet erdoor komt – Niet-Europeanen. Daar maken we een identiteitsbewijs voor die ze te alle tijden moeten kunnen overleggen. (we hebben het hier overigens over mensen met een verblijfstitel) Maar er zijn in Ierland wel veel hardwerkende niet-criminele buitenlanders, haastte de verantwoordelijke minister zich te zeggen. Zucht.

  3. Het is duidelijk opvang voor de mensen die het absoluut nodig hebben.
    Dit zijn mensen die komen uit de ons omringende landen als daar oorlog woed.
    De rest hoe spijtig ook zal moeten wachten op onze legers om hun te bevrijden.

  4. Waar heb jij het over, Alexander. Jij bepaalt even wie er moeten wachten tot ‘onze’ legers ze komen ‘bevrijden’? En wie zijn dat, ´onze´legers? En wie ben jij helemaal? Op grond van wat denk jij dat zo te kunnen beslissen? Jij gaat de emigratie even regelen? Nog nooit van het parlement gehoord? Niet van Europese verdragen? Jij gaat het wel even uitmaken?

  5. Hoi Anja,

    Ik lees je weblog al een tijdje, maar heb nooit durven reageren. Een soort van faalangst denk ik. Los daarvan: Ik vind dat je het geweldig doet, en ik vraag me af waar je toch de positiviteit en de energie vandaan haalt.

    Ikzelf vind het elke dag moeilijker worden om positief te blijven. De observatie van Dorien Pessers in het bovenstaande stuk is zó wáár: er is nauwelijks nog Civil Courage. Haast iedereen is een egoistisch hol vat geworden, en alleen nog maar geinteresseerd in geld verdienen. Een samenleving kan pas bestaan als je bereid bent méér voor de samenleving te doen dan je verwacht dat de samenleving voor jou doet. Dat inzicht wordt schaarser en schaarser, en wordt helaas ook alleen maar uitgelegd in termen van geld. Iets doen voor de samenleving; mensen denken daarbij aan hoeveel geld ze moeten betalen, in plaats van wat ze nu eens onbaatzuchtig kunnen dóen!

    Nu weer zo’n bericht uit Zwitserland. Ik snap er niks van, en ik word er moedeloos van. Ook in Nederland wordt de kentering in denken steeds duidelijker zichtbaar. Zelfs de Volkskrant lijkt dag na dag xenofober te worden.

    Sorry, ik wilde het even kwijt.

  6. Anja ik zou verwachten dat jij weet wie dat zijn.
    Het zijn de mensen die nu in Afghanistan zitten en elke dag hun leven in de waag stellen om het leven van de Afghanen beter te maken.
    Ik vind het schokkend dat jij niet weet wie die mensen zijn.

  7. Goeie vraag, Wessel. Waar halen we de positiviteit vandaan?
    Eerst: ik denk dat we in een behoorlijk xenofobe samenleving zitten, en deze regering, met name Verdonk, heeft daar erg aan meegeholpen. Het is of veel van wat bij bange mensen nog verdekt zit naar boven komt als ook de bestuurders daar aan mee doen, alsof er dan toestemming komt om al die onderbuikgevoelens er maar uit te laten. Maar ik denk ook dat het tij zich keert en al aan het keren is.
    Wat helpt, wat mij in ieder geval helpt, is samenwerken met goede mensen. Ik ben lid geworden van de SP omdat ik het na Fortuyn niet langer aan kon zien en sjagerijnig werd van tandenknarsend bij de tv zitten. Ik zit tussen inspirerende mensen in de Ekklesia, en werk met fantastische mensen die echte vrienden zijn geworden in Gaza. Waar ik ook al echte vrienden heb, die een grote antidosis zijn tegen het vergif van de domme islamofobie. Dat helpt, in mijn eentje zou ik het ook niet verdragen. En ik denk ook: als alles wat we doen niet lukt, dan ligt het in ieder geval niet aan mij want ik heb mijn best gedaan en ondertussen heb ik een groots leven gehad. Zo iets, Wessel.

  8. Ik snap je nog steeds niet, Alexander. Ik had moeten raden dat jij het over Afghanistan had, hoezo dan? En ‘onze’ legers zijn daar bezig om mensen te bevrijden, weet je dat zeker? En alle anderen moeten dan maar wachten? Of wat zeg je nou eigenlijk? Het ging hier over het asielbeleid, om je daar even aan te herinneren. Om mensen die al in Nederland zijn en slecht worden behandeld. Hebben die een boodschap aan wat ‘onze’ legers doen in Afghanistan?

  9. Alexander, op radio 1 werd een verhaal verteld. Van een Chinees meisje dat wees was en van hot naar het was gestuurd in China, voor ze door mensenhandelaars op transport gesteld werd naar het Westen. Ze was 16 jaar. Ze kwam zwanger aan na een afschuwelijke reis en misschien wel verkrachtingen en hier kwam haar baby ter wereld. Hui. Die nu een gezonde, Hollandse jongen van 8 jaar is. Hui zit in Zeist opgesloten met zijn moeder. De boeken die gebracht werden voor hem, zijn afgepakt. Hij mocht zijn Lego houden, maar de playstation moest technisch onderzocht worden of er niet iets engs in zou kunnen zitten. Hij zit van 5 uur ’s middags tot 8 uur ’s morgens opgesloten met zijn moeder. Overdag mag hij er even uit, op de gang, maar zijn moeder moet in de cel blijven. Naar school mag hij niet. De IND wil ze het land uit hebben, maar China geeft geen papieren af en dus kunnen ze niet terug. Dus blijven ze vast zitten tot ze uiteindelijk losgelaten worden en theoretisch gesproken kan ze om de hoek van de gevangenis dan gewoon opnieuw opgepakt worden. Waarom? Omdat ze geen verblijfspapieren hebben. Die “misdaad” is vele malen erger dan de ergste misdaad in Nederland, want al die daders hebben rechten en kunnen enige uren ontspannen en fitnessen en naar een fatsoenlijke bieb. Deze mensen mogen niets. Erger nog: er zijn mensen die waren opgesloten in Zeist, die verplicht waren ORANJE hesjes te dragen. Ook de kinderen. Dus Alexander, er hoeven geen soldaten naar China, of naar Syrië, maar er zouden soldaten hierheen moeten komen om onze regering omver te werpen en deze onschuldige mensen uit de gevangenissen te halen. Kinderen die zo worden behandeld in ons “beschaafde” land? Ik SCHAAM me heel erg diep dat MIJN land zoiets doet, Alexander. Ik vind het nl behoorlijk “schokkend” zoals jij reageert. Morgen is de zaak van de Raad van State toch, Anja? Ik hoop dat het goed zal komen… vrees echter van niet. We schelden op de Amerikanen en vaak terecht, maar zelf kunnen we er ook wat van. Zouden die mensen die dit doen, zelf kinderen hebben? 🙁

  10. We kunnen er denk ik wel over eens zijn dat de periode Balkenende een zwarte bladzijde in de nederlandse (parlementaire) geschiedenis is. Het is ook weer een kwestie van democratie. Wij geven bij verkiezingen de politiek een mandaat, of beter gezegd de politiek dwingt ons een mandaat af, immers bij wet geregeld. Wij kunnen dat mandaat niet intrekken, alleen de politiek kan het mandaat terug geven. Als nu bij referendum het mandaat aan Verdonk ter diskussie had kunnen komen dan hadden alle CDA kiezers die zich terecht laten horen, tegen Verdonk kunnen stemmen.

    groet,

  11. Hoi Anja,

    Bedankt voor het hart onder de riem!

    Je hebt het over Verdonk, maar in feite is de ellende natuurlijk al met Fortuyn begonnen. Noem me een zwartkijker, maar ik kan me er maar niet bij neerleggen dat meer dan 30 procent van mijn landgenoten op die man zou hebben gestemd. Ik bedoel: dat zijn de mensen om me heen, mijn collega’s, mijn familie. Die allemaal gewoon maar even vergeten dat ze over het lot van andere mensen denken te kunnen beslissen. Aan de andere kant wil ik al die mensen natuurlijk ook niet direct afdoen als tweederangs burgers, maar de manier waarop allerlei politici ze steeds meer naar de mond praten, bevalt me helemaal niet.

    De discussies die ik dagelijks voer worden steeds grimmiger. Dat maakt me bang, en ik heb ook helemaal geen weerwoord meer. Nou heeft iedereen het weer over dat onderzoek waarin gewoon maar effe wordt gesteld dat heel veel Marokkaanse jongeren “het Westen” afkeuren. Ik word daar zó kwaad over! Jongeren zijn toch altijd ballorig en tegendraads. Waarom kan niemand dat relativeren, en waarom snapt nou niemand dat dat soort publicaties geen enkel nut hebben, en de boel alleen maar verder op de spits drijven?

    Sorry dat ik effe leegloop hier! Volgens mij heb ik gewoon geen vrolijke dag gehad vandaag, haha.

  12. @Hendrik Jan Bakker

    Dit is terecht aangezien men zich natuurlijk ongeloofwaardig maakt als men op een waterfiets uit Afrika komt en zegt vluchteling te zijn. Of als je op het ZDF een documentaire ziet waarin de tuaregs tegen betaling van $3000 je van Midden-Afrika naar Noord-Afrika brengen.

  13. Je bent een mooie illustratie van wat er tijdens het Messiaans Beraad werd gezegd, Corinne. Zo wordt er dus over vluchtelingen gepraat, onder andere door jou. Iemand komt op een waterfiets en ‘men’ maakt zich ongeloofwaardig. Zie je wat je aan het doen bent? Als in Nederland iemand de postbank oplicht, maakt ‘men’ zich dan ongeloofwaardig?

  14. Wessel, was het niet Fortuyn die de “26.000” een generaal pardon wilde geven? Ik denk dat het probleem eerder zat bij zijn volgelingen die niet goed geluisterd hebben naar hem. Maar hij heeft zeker zeer beledigende opmerkingen gemaakt. In een van zijn boeken heeft hij het over de “laagste klasse” en dat zijn uitkeringsgerechtigden en daaronder zit nog een onderklasse volgens hem: de Moslim uitkeringegerechtigden. Ik kon dat boek toen krijgen van iemand (ik meen dat het zijn laatste boek is), maar dat heb ik, na eerst grondig lezen, afgeslagen. Het was niet bepaald verheffende lectuur.

    Corinne, heb je een thuis (fijne woning), voldoende te eten, kleding, baan of uitkering en word je niet bedreigd door je regering? Nee? Precies… volgens mij heb je eigenlijk erg weinig recht van spreken. Een mens gaat echt niet “zomaar” bij familie en huis en haard weg. Het zijn echter de allerarmsten die niet weg KUNNEN, maar die vreselijk lijden vaak. Hulp ter plekke lijkt mij nog altijd de allerbeste oplossing. Voor anderen, zoals reeds beschreven hier, is naturalisatie tot Nederlands Staatsburger gewoon noodzakelijk. En beschaafd.

  15. Ontwikkelingshulp is iets, waar we flink aan moeten bijdragen. Doen we dan ook al vele jaren. Over het hoe en waarom, het resultaat van al die “hulp” wordt nauwelijks gesproken.
    Maar . . . . als mensen hier naar toe komen, om een betere leefomgeving te vinden, een bestaan op te bouwen en niet/geen juiste papieren hebben, worden het ilegalen genoemd, en worden ze zo gauw mogelijk de grens over geknikkerd.

    Wat mij zo verbaasd is, dat er nog zo veel mensen zijn, die dit de normaalste zaak van de wereld vinden.

    Groet,
    Amita

  16. Hoe Dorien Pessers destijds in Buitenhof de harteloze en ook juridisch ongegronde Verdonkse benadering van vluchtelingen doorprikte – het kon niet preciezer gezegd worden dan zij het toen stelde. Verdonk werd terecht door haar gefileerd – in feite in de kakstoel gezet. Een geweldige vrouw, die glashelder aantoonde dat rechtstoepassing niet gebaseerd moet zijn op een rigide, kille, benadering maar op mildheid en menslievendheid.

  17. Anja, ook ik wil even reageren. Mijn partner is asielzoeker en ik weet dus als geen ander hoe het is om buitengesloten te worden. Hij wacht al 5 jaar op een vergunning of in ieder geval op een kans om terug te gaan, hij kan namelijk niet terug maar valt op deze manier tussen wal en schip. En ja, hij is van de nieuwe wet.

    Wat ik zie en waar ik zelf ook mijn kracht uit put, is de groep mensen die nog wel helpt. Daar hoort ook de SP bij en ik ben dan ook trots op om actief lid te zijn en op deze manier mijn steentje bij te dragen. Maar ik schrik van de enorme hoeveelheid intolerantie die ik iedere dag meemaak.

    Ik werk als docente voor inburgering en begeleid mensen naar werk en verbetering van taal. Toegegeven, er is een groep die niet gemotiveerd is zoals je die ook onder autochtonen ziet. Maar de grote meerderheid ondervindt als grootste rem op hun ontwikkeling niet hun eigen motivatie, maar het overduidelijke racisme van bedrijven en van gewone mensen. Een mevrouw uit Afghanistan die stage loopt bij een zorginstelling waar mensen over haar fluisteren of zelfs keihard zeggen, ik wil niet dat deze mevrouw mij helpt. Goede, gemotiveerde dames met hoofddoek die niet bij een winkel terechtkunnen omdat ze dan gedwongen hun hoofddoek af moeten zetten. Ik zie het soms somber in. Zeker als ik in de peilingen hoor, dat de SP er maar heel slecht in slaagt om juist deze groepen mensen naar ons toe te halen, terwijl wij juist toch eerlijke standpunten voor deze groep hebben. Aan de andere kant zie ik het draagvlak voor anti-allochtonen maatregelen, om het maar zo te noemen, bij de kiezers toenemen.

    Ik ben het helemaal met mevrouw Arib eens: zolang de ‘massa’ allochtonen in het algemeen blijft uitsluiten, zal het met het asielbeleid nooit goedkomen. Soms denk ik zelfs al, ik ga wel met mijn vriend terug mee naar zijn land, ik word daar als westerling namelijk wel geaccepteerd dat weet ik zeker. Helaas kan dit niet omdat de ambassade hem niet toelaat. Maar hier blijven mag hij (voorlopig) ook niet.

  18. Pessers probeerde destijds weer het W.O.-2 sfeertje op te roepen door te spreken over “Befehl ist Befehl”. Hoogleraar of niet, maar dan heb je ze gewoon niet alle zeven.

  19. Wat in (21) gesteld wordt over de rechtsgeleerde Dorien Pessers getuigt van een grote mate van onbegrip.
    Ik vrees dat iemand die de onbenullige uitspraak debiteert dat iemand als Pessers ‘ze niet alle zeven heeft’ ook niet in staat kan zijn geweest haar sluitende betoog destijds in het programma Buitenhof te vatten.

    Pessers heeft, anders dan Verdonk zelf vaak doet, juist helemaal geen ‘sfeertje’ opgeroepen, ook geen ‘W.O-2-sfeertje’, maar slechts op rustige, akademische wijze de vloer aangeveegd met de starre beleidsinvulling van Verdonk – die inderdaad met haar ‘regels zij regels’ voor een rigide ‘Befehl ist Befehl’-benadering kiest.

  20. Correctie: de tweede alinea moet luiden:

    Pessers heeft, anders dan Verdonk zelf vaak doet, juist helemaal geen ‘sfeertje’ opgeroepen, ook geen ‘W.O-2-sfeertje’, maar slechts op rustige, akademische wijze de vloer aangeveegd met de starre beleidsinvulling van Verdonk – die inderdaad met haar ‘regels zij regels’ voor een rigide ‘Befehl ist Befehl’-benadering kiest.

  21. Het is een helder verslag van het messiaans beraad vorige week. Indrukwekkend was het weer. Indrukwekkend zijn ook de reacties die ik hier lees. Ze zijn er echt: mensen die die dingen zeggen. Ik wist het maar had het nooit zo helder gehoord of gelezen. Mensen die vinden dat we andere mensen gewoon kunnen opsluiten of buiten sluiten, omdat ze hier komen op zoek naar een beter en veiliger leven. Waarom wordt dat gezien als een misdaad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *