Dagboek 27 september 2006

len-logo-schipholwakes376hx300b.gif

Dan kun je toch alleen nog maar hardgrondig vloeken: Verdonk gaat de politie extra geld geven als ze meer ‘illegalen’ aanhouden en opsluiten. Een prestatiecontract voor staatsbetaalde razzia’s. Er moeten 12.000 mensen worden opgepakt. Vooral uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen, mensen dus die geen enkel strafbaar feit hebben gepleegd zijn het makkelijkste en lucratiefste prooi om het ‘streefcijfer’ te halen. Gaan er nu weer tijden aanbreken dat we elkaar er op aan moeten kijken wie de moed heeft om mensen onder te laten duiken? Ik ben zelf net in de oorlog geboren, op een doorgangsadres voor joodse kinderen – toen leeg. Ze waren al afgevoerd of veilig ergens ondergebracht. Er waren ook mensen die zulke kinderen hadden aangegeven – dat bracht 7,50 per kind op, als ik me dat goed herinner. Ik kan het niet helpen dat die associaties bij mij naar boven komen. Ik weet dat er weer een massa mensen op tilt gaat wanneer je de vergelijking met de oorlog maakt. Dat moet dan maar voor deze keer. Want de vergelijking dringt zich nu wel als met een mokerhamer op.

Gisteren in de Tweede Kamer speelde de vraag of je kinderen uberhaupt wel op mag sluiten. Nee dus, volgens het verdrag voor de rechten van het kind. Maar die gelden dus niet in Nederland als de ouders van dat kind geen papieren hebben. Dat chinsese jongetje Hui. Acht jaar oud, hier geboren, zit nu opgesloten met zijn moeder in Kamp Zeist.

getimage.jpg

Jan de Wit van de SP daarover in de kamer: “Kijk naar die zaak van Hui en zijn moeder. China geeft ze geen reisdocumenten, dus die mensen kúnnen helemaal niet weg. Wat doen ze dan in een gevangenis? Wat ons betreft worden alleen volwassenen voor een paar dagen vastgehouden, als de papieren klaarliggen en het duidelijk is wanneer het vliegtuig vertrekt. In alle andere gevallen is vreemdelingenbewaring volstrekt zinloos en disproportioneel.” Zie de SP website. Zie www.geenkindindecel.nl., een initiatief dat wordt ondersteund door (onder andere) Amnesty, Defence for Children, Inlia, Kerk in actie, Kinderpostzegels.

Verdonk blijkt opnieuw de kamer onjuist ingelicht te hebben over de overdracht van een uitgezette asielzoeker. Een man die na uitgezet te zijn in een hotel in Madrid zelfmoord pleegde. Hij was schizofreen. Zijn naam was Andrej Donorov. Klaas de Vries kwam er mee.

Wat er gedaan wordt om die mensen nog enig recht te geven. D66, dat spijt heeft van het harde asielbeleid waar ze als regeringspartij aan mee hebben gedaan dient een motie in om rechters meer vrijheid te geven om hoger beroepszaken van asielzoekers te beoordelen.

De SP Rotterdam wil de detentieboten laten sluiten. Website Theo Cornelissen.

boot4.jpg

Ons Pardon uit Wageningen heeft oproep gedaan aan de politieke partijen. Nog maar drie partijen hebben een generaal pardon in hun verkiezingsprogramma opgenomen. De brief heb ik mede ondertekend, samen met onder andere Ed van Thijn, Bert de Vries, Anton van Kalmthout, Ineke Bakker en andere. Hier.

In de nacht van 26 op 27 oktober wordt er een nachtwake gehouden voor de Schipholdoden. En een herdenking in de Dominicuskerk. Zie www. schipholwakes.nl De Amsterdamse Studentenekklesia is een van de samenwerkende organisaties.

16 gedachten over “Dagboek 27 september 2006

  1. Ik hoorde Verdonk vanmorgen tijdens een kort interview. Opvallend vond ik hoe ze ermee begon: wat een lieve, aardige stem… Dat was zo opvallend, dat ik direct klaarwakker was. Uit puur ongeloof. En ja hoor, even later hoorde ik weer de oude, vertrouwde Rita: hard en medogenloos. “Als de ouders niet willen, dan kan ik niets doen.” Wat een KUL. ZELFS, ja, ZELFS al blijven de kinderen bij de ouders, gedurende een paar dagen, waarin men vaststelt dat er geen papieren verkregen KUNNEN worden, dan nog moeten kinderen buiten kunnen spelen, gewoon hun speelgoed kunnen behouden en door bezoek meegebrachte kinderboeken mee naar die cel mogen nemen en niet afpakken. Boeken afpakken van een kind. Dapper hè? Bovendien moeten er in die instellingen klaslokalen ingericht worden met een basisschoolleerkracht, die de kinderen helpt om zoveel mogelijk een “normale” dagindeling te behouden. Het oppakken van mensen die met grote waarschijnlijkheid (ik blijf even voorzichtig) veel hebben te bieden aan onze maatschappij en die verder nog nooit iets misdadigs gedaan hebben, blijft mij steken als een constante steek in mijn zij.
    Ik was trots op mijn landje. Het deed het geweldig. We waren hartelijk en gastvrij, hadden de laagste cijfers voor drugsdoden en tienerzwangerschappen, de hoogste cijfers voor onze schoolopleidingen en ga zo maar door. Nu zijn we minder dan middelmatig en steken we wel met kop en schouders boven de meeste andere landen uit met onze intolerantie, vreemdelingenhaat en de bikkelharde wijze, waarop we met onschuldige mensen en hun kinderen omgaan. Nederlandse mensen die “macht” krijgen vanuit hun werk als politieman/vrouw of bewaker of IND-er of minister of wat dan ook, MISBRUIKEN die macht grootschalig. Ik SCHAAM me heel erg diep voor mijn land en mijn landgenoten…. 🙁

  2. Oké, dus we sluiten mensen eerst maandenlang op. Dan schoppen we ze de straat op omdat de practisch onuitzetbaar zijn en dàn gaan we ze opjagen en zetten we ze weer vast.

    De vergelijking dringt zich inderdaad op. Hoever kan Rita Verdonk gaan voordat ze zelf een schop onder haar kont krijgt? Zeg me alsjeblieft dat dit de VVD stemmen kost!

  3. De SP voert in Dordrecht ook aktie tegen de mensonterende en levensbedreigende bajesboot die daar sinds kort is afgemeerd.

    Het sociaal onaanvaardbare beleid van deze regering, en die van Minister Verdonk in het bijzonder, dient nu voor eens en altijd een halt te worden toegroepen.

    Zeker in het licht van het recente rapport Van Vollenhoven kan worden gesteld dat hiervoor iedere draagkracht ontbreekt.

    Zie voor de akties in Dordt: http://www.dordrecht.sp.nl/dossier/bajesboot.html

  4. De ironie wil dat juist in Duitsland, het land waar de razzia’s op Joden en Zigeuners werden georganiseerd, kinderen van vluchtelingen niet mogen worden opgesloten – maar dat ‘wij’ in dit zgn. tolerante landje zover nog niet zijn.

    Verdonk wil natuurlijk haar groezelig-bruingekleurde achterban paaien met het oog op de verkiezingen waaruit ze als miskend Politiek Leider zegevierend tevoorschijn wil komen…
    En dan nu op naar de klopjacht op vluchtelingen, de reincarnatie van de duitse razzia.
    Komt er ook ook een speciaal telefoonnummer, dat we kunnen bellen om vluchtelingen aan te geven? Maar misschien is dat er al.
    Het hier gevolgde beleid is een grote schande voor dit betweterige, door vals moralisme getekende landje.

    De oude Griekse goden met hun menselijke trekken zouden naar aanleiding hiervan vast en zeker hun vloek laten neerdalen op degenen die zich hierachter stellen. Hoe dat tegenwoordig met de verschillende goden zit weet ik niet. Hoe dit ook zij, wij zullen zelf morele keuzes moeten maken, op basis van welke inspirerende bron dan ook.

  5. Beste Anja Meulenbelt,

    wij willen bij een artikel over het asielbeleid voor het GroenLinks Magazine graag een van je foto’s plaatsen van de bijeenkomst in Wageningen van 16 september. Zou je daarover contact met me willen opnemen? Alvast hartelijk dank!

    Erica Meijers.

  6. Vergeef me mijn herhaling, maar dat Verdonk al jaren lang haar gang kan gaan is toch een falen van de huidige democratische vorm, van eens in de vier jaar naar de stembus en that ’s it. Lange tijd geleden heb ik aan de Tweede Kamer-fractie van Groen Links een reactie gestuurd met de vraag dat als Verdonk of de regering internationale (mensenrechten) verdragen schendt zij toch voor de rechter gedaagd moeten worden. Ik kreeg toen als antwoord dat dat niet de weg van een parlementaire politieke (of wat dan ook) partij is.
    Steeds lees ik weer dat de achterban van het CDA het niet eens is met het gevoerde beleid. Kennelijk is een meerderheid van de Nederlandse bevolking, zacht uitgedrukt, zeer ongelukkig met het beleid van Verdonk. Vandaag staat er een ingezonden brief in de Trouw van Jan Haveman “oud-voorzitter van de Raad van Kerken en Geloofsgemeenschappen in Emmen en bestuurslid van de interkerkelijke Stichting Vluchtelingenhulp ’Op ‘t Stee’” waarin hij het CDA oproept het asielbeleid een menselijk gezicht te geven. Jan Haveman, kennelijk CDA-lid schrijft: “En als we vanuit de eigen achterban CDA-politici aanspreken op aantoonbaar onrecht, is was meestal het antwoord: ‘U hebt gelijk, maar we kunnen coalitie-afspraken niet zomaar veranderen’.”
    Dat is toch absurd? Het is toch absurd dat een stelletje… sorry, groepje politici in Den Haag tegen het internationale recht en tegen de wil van de meerderheid van de bevolking al jaren lang misdaad bedrijft? Het is toch ook een falen van de huidige democratische vorm? Wij houden toch met z’n allen een systeem in stand waarin dit mogelijk is? En ik ben medeschuldig, omdat ik niet op de barricade klim, ondanks dat ik Groen Links heb gestemd.
    Hoe veel te langer ik hier over nadenk, en ook over de nauwelijks gevoerde democratie-discussie op jouw weblog, Anja, hoe veel te meer ik denk aan de zogenaamde ‘directe democratie’, waarin we dus al lang per referendum Verdonk en haar beleid de laan uit hadden gestuurd.
    In een democratie is het volk soeverein. Met het vluchtelingenbeleid schendt de regering de volkssoevereiniteit. “Daarom moet het representatieve stelsel worden uitgebreid met het referendum. Omdat volkssoevereiniteit inhoudt dat de bevoegdheden van de volksvertegenwoordiging zijn afgeleid van de bevoegdheden van de bevolking, moeten voor referenda dezelfde mogelijkheden gelden als voor volksvertegenwoordigers tijdens het parlementaire proces. Er mogen van bovenaf geen extra beperkingen worden opgelegd. Dit betekent dat referenda ook mogen gaan over door burgers geformuleerde voorstellen (het volksinitiatief); dat ze bindend zijn; dat ze op alle bestuurlijke niveaus mogelijk zijn; dat er geen onderwerpen worden uitgesloten; dat er geen minimale deelnamepercentages (quorums) zijn; en dat er een redelijke handtekeningendrempel is.”
    Het laatste citaat is uit: http://www.antrop-ver.nl/literatuur/antroposofische_literatuur/artikelendatabase/ms/samenl/df/motief30-2#search=%22Steiner%20democratie%22

    groet,

  7. De democratie is dood.
    Ongeveer zoals Nietzsche stelde: ‘Gott ist tod’.

    Wij hebben de democratie vermoord. Dat komt vooral omdat we de mammon meer aanbidden dan God en onze medemens. Onze overheid is verworden tot een lege huls, zonder macht. Allerlei sectoren in de maatschappij proberen gebakken lucht als een spinsel in beweging te houden. Het klassieke kapitalisme is ontspoord in ongebreideld materialisme. Door de obsessie met commercie en marketing worden geweldige wetenschappelijke en technologische verworvenheden steeds verder verprutst en verkwanseld. In de US zie je al dat de modale burger alsmaar armer en ongelukkiger wordt en daar alsmaar harder voor moet werken. De rijken weten van gekkigheid niet meer wat ze met hun centen moeten doen. Ze laten zich door fraaie reclamespotjes een patserige terreinwagen aanpraten, die in hun dromen door exotische landschappen zweeft maar in werkelijkheid in de file staat. De democratie gaat intussen nergens meer over. De kiezer verwacht van zijn ‘volksvertegenwoordiger’ niet veel meer dan ferme praatjes of het voorspiegelen van de illusie dat ‘straks’ alles beter wordt. Na het zuur het zoet…

    Technisch is de democratie failliet omdat het archaïsche stemsysteem niet meer werkt. Dat ging goed in een verzuilde maatschappij maar nu niet meer. De interactie met de kiezer beperkt zich tot een kortdurend verkiezingscircus waarna de ‘winnaars’ 3 1/2 jaar hun gang gaan, niet lettend op lange termijn problemen of korte termijn verzet. De regeringscoalitie laat de oren hangen naar het eigen belang en dat van machtige lobbygroepen (banken, verzekeraars, internationale concerns). Pas kort voor de verkiezingen begint men weer met het paaien van de kiezer. Deze keer is dat duidelijker dan ooit, voor wie het spel doorziet.

    Een grotere rol voor referenda kan maar een deel van de problemen oplossen. Dat komt omdat de belangrijkste bestuurlijke problemen te complex zijn. Daarvoor is nou juist de vertegenwoordigende democratie uitgevonden.

    De SP heeft een hoopgevend voorstel gedaan voor een ‘terugroepreferendum’, zodat er eindelijk een mogelijkheid ontstaat om kiezersbedrog af te straffen. Ik steun dat wel. Maar het is de vraag of dit toereikend is. Ik ken geen precedent, behalve Zuid-Amerikaanse toestanden, waar de mensen nog het lef hebben om net zo lang voor de bastions te blijven posten en schreeuwen tot het tuig ophoepelt. Zo lang ze ten minste niet met mitrailleurs neergemaaid of vanuit vliegtuigen in de oceaan gedumpt worden.

    Ik heb zelf een systeem voorgesteld om een directe band tussen volksvertegenwoordiger en achterban te herstellen door de vierjaarlijkse cyclus af te schaffen. De kiezer kan dan op ieder gewenst moment zijn steun intrekken en overstappen op een andere partij of persoon waar hij wel vertrouwen in heeft. Je zou dat jaarlijks kunnen doen, zoals nu bij de zorgverzekering. Je kunt het ook met moderne stemcomputers automatiseren en goed beveiligen, beter dan met de huidige onbetrouwbare stemcomputers. Zie mijn weblog onder ‘democratie’ voor details. Maar het probleem is vooral cultureel bepaald. Dat los je natuurlijk niet op met alléén technische middelen.

  8. Ik vind het verschrikkelijk dat niet het BELANG VAN KINDEREN centraal wordt gesteld, maar ervan uitgegaan wordt van dat ouders daar misbruik van zouden kunnen maken. Als ons juridische/wettelijke systeem nou eens ECHT uitging van het mogelijkheid maken van misbruik, dan zou dat gifschip dat naar de Ivoorkust ging dit land nooit hebben kunnen verlaten en er geen doden zijn gevallen bij de brand op Schiphol.

  9. Mevr. Verdonk verzint steeds nieuwe harde anti-asielzoekers maatregelen. Ze voelt zich vermoedelijk gesteund door een deel van de Nederlandse bevolking dat al langer onbehagen voelde over de aanwezigheid van buitenlanders / allochtonen in Nederland. Sinds de opkomst van P.Fortuyn en zijn beweging heeft deze groep een spreekbuis gekregen en voelt zich gesterkt in xenofobe vooroordelen. Het lijkt of openlijke xenofobie acceptabel is geworden. Verdonk speelt in op deze gevoelens en doet dit onder meer in haar beleid. Dit beleid wordt indirect zelfs door het Europese Hof bekritiseerd. Nederland schijnt met zijn asielbeleid mensenrechten te schenden, maar het zal Verdonk’s bewonderaars vermoedelijk worst wezen. Het is te hopen dat kiezers met enig moreel besef bij de komende verkiezingen op linkse partijen stemmen. Bij voorkeur op de SP. Dit geeft dan hopenlijk voldoende tegenwicht tegen de rechts-populistische vleugel binnen de VVD en mogelijk het CDA.

  10. victor.. om spraakverwarring te voorkomen…
    anti-asielzoekers…, die zijn er niet zoveel hoor.
    maar veel nederlanders staan kritisch tegenover een ongebreidelde
    instroom van economische migranten.
    ben jij er vaoor dat nederland zijn grenzen opent voor iedereen ?
    nee ?
    dan moet je wel iets genunaceerder over je medenederlanders praten..
    heb je aardrijkskunde gehad ?
    dan ken je mogelijk het begrip ‘exode rural’.
    zo niet, zoek het op.
    verklaart wel wat…

  11. Nederland gaat gewoon door met het agressieve beleid ten aanzien van nieuwe nederlanders, asielzoekers en meer “onnederlandse” mensen( wie die dan ook mogen zijn)
    Zelfs mensen uit VS(ook Moslims)reageren verbaasd en geschokt over dit onbeduidend landje (Ze kijken ook TV) Velen geven al het advies aan ons om onderduikadressen te gaan zoeken.
    Zelfs door de oorlog tegen terroristen wordt in VS racisme door de meeste bewoners volgens familie en bekenden niet geaccepteerd. Waar Nederland groot in is.

  12. Omdat ulkje te beroerd was om de informatie die zijn/haar reactie kracht bij moet zetten even zelf beschikbaar te stellen, hier de betekenis van exode rural:

    exode rural

    Uittocht van de vooral jonge bevolking uit de landelijke gebieden. De trek vond plaats terwijl de geboortencijfers al laag waren. Hierdoor heeft de leegloop van het platteland veel grotere gevolgen gehad dan in andere landen. Er zijn echt “lege” gebieden ontstaan, de “Desert Francais”.

    bron

  13. Dank je Claar, want inderdaad, ik heb het al druk genoeg om nog eens verplicht huiswerk te gaan maken als iemand hier iets zeggen wil. Anbeveling: doe dat gewoon maar duidelijk.

  14. Hoe kan het dat de rechten van het kind niet nageleefd worden op dit gebied? Ik begrijp niet dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met het opsluiten van kinderen, ongelooflijk. Ik had dat echt nooit verwacht. Wordt dit teruggedraaid als er een nieuwe regering komt? Het is zorgwekkend dat dit allemaal mag en normaal is in Nederland.

  15. Prestatiecontracten voor de politie om meer illegalen op te pakken???!!! Ik dacht dat het na mensen jaren en jaren in onzekerheid te laten, na het op straat zetten van mensen, na het volwassenen en kinderen maandenlang in gevangenissen te kooien, na het volwassenen soms jarenlang in gevangenissen te dumpen om ze vervolgens weer op straat te gooien, het niet veel absurder, inhumaner, asocialer en fascistischer kon worden. Ik kan wel janken…..Dit kan en mag toch niet????!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *