Dagboek 22 oktober 2006

al-quds-pg1-14-10-2006.jpg

Deze foto verscheen in de Jerusalem Post. (Dank je Adri). Palestijnen die op het vrijdagsgebed van ramadan bij de Koepelmoskee wilden zijn klommen de muur over. Van het idee dat die muur wel alle ’terroristen’ kan tegenhouden klopt dus weinig, ondanks de miljoenen die er in zijn geinvesteerd, om het nog niet te hebben over de duizenden boeren die in de armoede zijn gestort en de onteigening van Palestijns grondgebied. Raketten trekken zich ook al niets van een muur aan.

Ondanks uithongering en dagelijkse invallen en dus dagelijks doden zijn die vervelende Palestijnen maar niet op hun knieen te dwingen. Er zijn alweer Kassam raketten over de grens de Negev woestijn in geschoten, en het Israelisch leger zegt dat ze een lading wapens in beslag hebben genomen die de Gazastrip in gesmokkeld zouden worden. Nu overweegt Olmert om de ‘acties’ in Gaza nog maar eens op te voeren. Met een herherherbezetting. Het punt is dat Israel liever aanvalt uit de verte, vanuit de lucht en de zee, en schiet vanuit tanks, want zogauw er grondtroepen Gaza in gestuurd worden gaan er ook doden vallen aan Israelische zijde. Die Palestijnen hebben namelijk de onhebbelijke gewoonte om er niet meteen voor dood bij te gaan liggen maar om terug te vechten. De vraag is nu hoeveel dode Israelische soldaten Olmert voor een herherherbezetting over heeft, en of die doden het Israelische publiek niet op de gedachte zou kunnen brengen, net als met Libanon, dat het zo niet werkt. Olmert en het leger overleggen nog.

Ondertussen is er in Gaza weer een oudere man doodgeschoten. Die bewoog zich namelijk verdacht. Hij liep in zijn eigen land zomaar ongewapend naar de moskee op weg naar het ochtendgebed.

En nog wat anders: Nee, wij van de partij hebben Borsato niet omgekocht om sluikreclame voor de SP te maken.

7 gedachten over “Dagboek 22 oktober 2006

  1. “Bewapende strijders van de Palestijnse Fatah-beweging hebben gisteren een konvooi van de rivaliserende Palestijnse premier Ismail Haniyeh beschoten.” (o.a. Eindhovens Dagblad)

    “IsraĆ«lische vluchten boven Libanon schenden het staakt-het-vuren met Hezbollah. Dat heeft de opperbevelhebber van de VN-vredesmacht in Libanon, generaal Alain Pelligrini, donderdag gezegd. Als diplomatieke pogingen om de vluchten stop te zetten geen effect hebben, dan zal de VN-macht het gebruik van geweld overwegen, waarschuwde hij.” (Trouw)

  2. deze week in de nrc gelezen dat de mensvriendelijke schooltjesbouwende hezbollah ook clusterbommen heeft afgeschoten…
    hoe kan dat nou, anja ?

  3. Hoe bedoel je hoe dat kan, Ans? Je hebt het in de krant gelezen. Hezbollah heeft ook clusterbommen afgeschoten. Heeft iemand geprobeerd jou wijs te maken dat Hezbollah schuldeloze lieverds waren? Kan scholen bouwen niet samengaan met het afschieten van bommen dan? Worden er door Israel niet en clusterbommen afgeschoten en scholen gebouwd? Politieke bewegingen zijn of complete bad guys of complete good guys, alleen maar schuldeloze slachtoffers of alleen maar brute daders? We hebben alleen maar zwart of wit?

  4. Straks komt nog uit dat Hezbollah ook fosfer gebruikt heeft om Israelies levend te verbranden. Raar toch dat Europa wel Hamas maar niet Hezbollah wil zien als terreurorganisatie.
    Israel heeft natuurlijk geen ongeoorloofde fosfer en/of clusterbommen gebruikt hoor. Israel heeft zijn eigen wetten. Dat die niet door de hele wereld worden aanvaard is jammer maar onverstandig.
    Wat zijn de Israelies moreel diep gezonken. Maar natuurlijk heeft het opkomend antisemitisme in Duitsland niets te maken met de joden in Israel die het verpesten voor hun medebroeders en zusters in de hele wereld.
    Ik weet het ik word nu erg cynisch maar het valt niet mee nog iets positiefs te ontdekken in Israel. Er kan wel gesteld worden dat het IDF zijn troepen niet in Gaza durft te sturen maar of de dagelijkse aanvallen vanuit de lucht minder erg zijn voor de Gazanen valt toch wel erg te betwijfelen.

  5. @Ans: de kennis van wapentuig is bij de journalistiek nogal gering. Ik weet zeker dat Hezbollah geen clusterbommen heeft. Ze hebben wel raketten met een boel kogellagers en andere metaaldelen die bij inslag van de raket in een flinke straal burgers kunnen verwonden en dat is wat ze bij de krant bedoelen.

    Zelf ben ik overigens niet al te enthousiast over die recruteringscentra/schooltjes van Hezbollah. Het lesprogramma bestaat vooral uit koranverzen stampen en “death to Israel” liedjes zingen, niet echt een omgeving die toekomstige nobelprijswinnaars gaat voortbrengen.

  6. Jan, als Hezbollah dat gedaan zou hebben was dat allang bekend.
    Dat Europa Hezbollah niet op de lijst van terreurorganisaties heeft gezet is meer dan wijs. Niet omdat je het met Hezbollah eens hoeft te zijn, maar omdat je anders jezelf verbiedt om met ze te praten. Dat is nu met Hamas gebeurd, en wat je ook over Hamas kunt zeggen, de boycot van Europa tegen Hamas heeft vooral de bevolking zelf ontzettend geschaadt.

    Flashheart, laat ons eens even weten waar je jouw kennis over Hezbollah vandaan hebt, dan kunnen we zelf meebeoordelen of dat betrouwbare informatie is. Er wordt namelijk van alles beweerd, en veel daarvan klopt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *