Brandbrief aan PvdA en GroenLinks

(Sorry, ik had het al geplaatst, maar ik ben het er niet mee eens. Zie de repliek van GroenLinks, bij de reacties. Ik had kritischer moeten kijken voordat ik het er op zette. Anja Meulenbelt)

Te gast: Amin Ghazal.

Deze email is een soort van kettingbrief, bedoeld om de partijbesturen van PvdA en Groen Links, ertoe te bewegen hun partijstandpunten t.a.v. de Nederlandse steun aan het regime van Bush, in overeenstemming te brengen met hun algemene standpunten ten opzichte van bezetting, onderdrukking, geweld, en exploitatie.

Dit kan nooit betekenen dat de PvdA en Groen Links, terwijl ze het eigenlijk oneens lijken te zijn met de internationale politiek van de VS, doorgaan met steun aan een missie, die alleen kan uitmonden in het verlies van nog meer mensenlevens, en verder weinig kans van slagen heeft.

Nu gaat het nog om vele doden onder de Afghanen, en wordt het hierdoor helaas door velen beleefd als een ver-van-mijn-bed-show, maar op den duur ongetwijfeld ook om Nederlandse jongeren, die nu omwille van de grillen van het Amerikaanse regime, deelnemen aan gevechtshandelingen in Uruzgan.

Kijk naar de uitzending van Buitenhof, luister goed naar wat er gezegd wordt door Ronald Plasterk en door Maarten van Rossum. Kijk naar de knieval van Mariko Peters (Groen Links) op het oorlogsstandpunt, waar ze toe moet geven dat het eigenlijk een zeer zorgelijke missie is.

Gaat de politiek er zomaar van uit, dat het ons niets kan schelen? Staat het daarom nauwelijks in de verkiezingsprogramma’s?

Hoelang gaan we nog door, onszelf voor de gek te houden? Lees de uitslagen van deze internationale opiniepeilingen : in Engeland, Canada en Mexico wordt Bush gezien als de grootste bedreiging voor de wereldvrede. Zijn wij Nederlanders dan de enigen, die er nog intrappen? Is de les van Irak nog niet duidelijk genoeg?

Wouter Bos, Femke Halsema: wat zegt de stem van jullie geweten? Luister er naar, toon moed, en zet samen met de SP, die al tegen de oorlog is, in op een sterke linkse coalitie, om de Nederlandse deelname aan de misleidende ‘War on Terror’ te beeindigen ! Dit is de tijd, om het te doen.

Ben je het hiermee eens? Stuur deze email dan door naar W.Bos@tweedekamer.nl en F.Halsema@tweedekamer.nl , en doe meteen een Cc-tje naar iedereen op je vriendenlijst – natuurlijk vooral aan leden van de PvdA, Groen Links en de SP !

Als je aan deze email-actie meedoet (kost maar een minuutje), kun je tenminste zeggen dat je geprobeerd hebt de stem tegen de oorlog hoorbaar te maken … en in de 21e eeuw hoef je er niet eens de straat meer voor op ! šŸ˜‰

Stop de bombardementen NU, haal de soldaten NU terug naar huis! Stop de steun aan Bush!

Voor meer informatie: zie www.docjazz.nl . Luister ook naar het nummer “Stop de Oorlog” , of lees hier de tekst.

13 gedachten over “Brandbrief aan PvdA en GroenLinks

 1. GroenLinks is tegen die missie:

  Standpunt Afghanistan

  GroenLinks is tegen de ISAF-III missie in de zuid Afghaanse provincie Uruzgan, omdat het eerder een vechtmissie is dan een wederopbouwmissie. Van wederopbouw komt weinig tot niets terecht. De Nederlandse militairen zijn vrijwel uitsluitend bezig met het afslaan van aanvallen door Taliban.

  De Nederlandse militairen worden ook vaak ingeschakeld bij grootscheepse offensieve acties van de Britten, Canadezen en Amerikanen tegen de Taliban. Nederlandse F16’s worden door deze landen voortdurend ingezet boven heel zuid Afghanistan, waarbij ook bombardementen worden uitgevoerd op Afghaanse dorpen. Daarbij vallen ongetwijfeld onschuldige slachtoffers. Nederland dreigt verzeild te raken in een uitzichtloze grondoorlog.

  ISAF zou zich alleen defensief verweren tegen aanvallen van buiten, maar in de praktijk zien we dat er actief aanvallen worden uitgevoerd op Taliban en terroristen. Dat gaat niet samen met doel van de missie: wederopbouw. De Afghanen accepteren niet dat militairen overdag aan wederopbouw werken en ’s nachts in dezelfde dorpen deuren intrappen op zoek naar Taliban.

  GroenLinks vindt ook dat Nederland niet medeverantwoordelijk mag worden voor de schendingen van de mensenrechten en het oorlogsrecht. De strijd tegen het terrorisme kan alleen slagen als de Amerikaanse aanpak wordt verlaten. Dat betekent stoppen met martelingen en het gevangen houden van verdachten zonder proces, sluiting van de gevangenissen van Guantanamo Bay en Baghram (bij de Afghaanse hoofdstad Kabul), en openheid over de geheime gevangenissen elders. GroenLinks steunt wĆØl de ISAF-missie in het noorden en westen van Afghanistan, waar relatieve rust en veiligheid heerst, waardoor de VN en hulporganisaties kunnen werken aan wederopbouw.

 2. Beste Anja,

  Ik heb deze kettingmail van Tariq Shadid ook gezien en hem geantwoord. Ik vind het heel vreemd en onterecht dat GroenLinks in het kamp van PvdA-VVD-CDA wordt geschaard daar waar zowel GroenLinks, als de SP en D66 tegen de missie in Uruzgan hebben gestemd. De missie in Uruzgan is de missie waar we het voortdurend over hebben, waar Nederlandse militairen worden ingezet om te vechten en te doden waarbij er talloze onschuldige slachtoffers vallen.

  Kortom, het gaat mij echt te ver als er in de hitte van de verkiezingsstrijd verwarring wordt veroorzaakt over de positie van GroenLinks in Uruzgan. We zijn al met weinig medestanders in de strijd tegen de veramerikanisering van het buitenlandbeleid en het slaafs volgen van Bush – om dan je bondgenoten aan te vallen en over een kam te scheren met tegenstanders is wat mij betreft gewoon niet ok. GL en SP zijn het over heel veel zaken eens, over sommige dingen ook niet; dubbele nationaliteit of islamitische scholen waar de SP nog steeds tegen is. Maar laten we in godsnaam daar waar we het zeker over eens zijn, bijvoorbeeld Uruzgan, elkaar niet uitspelen tegen elkaar. Daar hebben we onze tegenstanders al voor.

  warme groeten,

  Naima Azough

 3. Is SP tegen Islamitische scholen en dubbele nationaliteit, dan is een interne discussie wel noodzakelijk.
  Islamitische scholen zijn op de Nederlandse grondwet gebaseerd en tevens verstevigt het de stabiliteit van de nieuwe Nederlandse kinderen om mee te kunnen doen aan de samenleving(eigen ervaring)
  Dubbele nationaliteit is een practische noodzaak, omdat velen die uitgewezen worden terug moeten vallen op hun andere nationaliteit om te kunnen overleven. Ook degene die misschien onder de huidige sfeer als Nederlander het land uitgezet wordt. Deze zullen ook op hun andere nationaliteit moeten kunnen terugvallen.
  Dus SP, er is bij jullie intern nog wat te bespreken.

 4. ik behoor tot geen enkele politieke partij, dus vanuit deze onafhankelijke positie kan ik zonder enige reserve zeggen dat tariq shadid volkomen gelijk heeft.in zaken van leven en dood en de liefde kan men niet vrijblijvend zijn, men moet dan een keuze maken. het is niet zozeer je bondgenoten aanvallen, maar juist aansporen om voorafgaand aan de verkiezingsdag zo helder mogelijk een standpunt bekend te maken. dat is in een parlementaire democratie, waar de kiezer doorgaans maar 1 keer in de 4 jaar zijn stem kan uitbrengen, niet meer dan burgerlijk fatsoen.de politieke partijen moeten door de kiezers gedwongen worden hun politieke beleid duidelijk te maken. zijn ze bijvoorbeeld voor een boycot van israel om te zorgen dat dit land gedwongen wordt om zijn terreur tegen de arabische bevolking te stoppen? en zijn ze bereid om te stoppen met de steun aan de amerikaanse terreur in het midden oosten die nu al tenminste 650.000 doden heeft veroorzaakt? zo niet, hoeveel doden moeten er vallen voordat de politieke partijen daadwerkelijk daartegen stappen ondernemen? dit zijn open vragen die ik als kiezer nu wil weten.

 5. Die ga je niet krijgen Stan, want DH schijnt het normaal te vinden dat dit een “verassing” wordt na 22 november. Of het doorzet moet nog blijken natuurlijk, maar ik heb het idee dat de kiezers eindelijk, eindelijk, daar geen genoegen meer mee nemen..

 6. En nee, zo simpel als Naima het stelde over de SP is het zeker niet. Misschien was dat ene reactie toen GL ten onrechte in het kamp van voor de oorlog werd geschoven.
  Van huis uit is de SP tegen bijzonder onderwijs geweest. We zijn een voorstander van gemengd onderwijs, en openbaar. Maar net zoals we tegen de Eerste Kamer zijn, maar we er zo lang die bestaat loyaal in meewerken, zijn we ook niet bezig om het bijzonder onderwijs te bestrijden zolang die mogelijkheid bestaat, en in de grondwet is vastgelegd als recht. En zolang dat recht er is heeft islamitisch onderwijs net zoveel recht van bestaan als christelijk of anderssoortig bijzonder onderwijs. We zijn dus helemaal niet bezig om islamitisch onderwijs speciaal aan te pakken. Zie bijvoorbeeld mijn bericht daarover, hier.
  Wie iets gezegd heeft over dubbele paspoorten weet ik niet. Het is geen punt in het verkiezingsprogramma. En ik vind het geen kwestie.
  Harry, uiteraard heeft de SP intern van alles te bespreken. Vanzelf en altijd. Hadden we niet meer dan 400 amendementen op het verkiezingsprogramma te verwerken op ons congres? En over vele standpunten moet nog verder gediscussieerd worden, dat is niet nieuw.

  Verder spijt het me dat ik dit bericht heb opgenomen zonder eerst met GroenLinks te checken of het wel klopte. Het doet de zaak geen goed om beschuldigingen rond te sturen en acties te voeren die niet kloppen.

 7. ik wil nog een keer benadrukken dat een duidelijke standpuntbepaling inzake de israelische terreur noodzakelijk is, gezien dit anp bericht dat zojuist verscheen: ‘In Beit Hanoun werden zeker achttien Palestijnse burgers gedood bij een beschieting door de IsraĆ«lische landmacht. Veertig Palestijnen raakten gewond, berichtten hulpverleners. Onder de doden in de stad in het noorden van de Gaza-strook zijn vier vrouwen en zeven kinderen… In Beit Hanoun werden zeker zeven huizen geraakt. ā€˜We zagen benen, we zagen hoofden, we zagen handen verspreid over de straatā€™, aldus een 22-jarige ooggetuige. In de straten lagen plassen bloed en kindersandaaltjes.’ deze oorlogsmisdaden worden direct en/of indirect gesteund door de nederlandse militaire, economische en politieke steun aan israel. vandaar dat ik wil weten of de linkse politieke partijen van mening zijn dat israel geboycot moet worden in een poging verdere terreurdaden te voorkomen. waarom wel hamas boycotten en niet israel. leg het ons uit!

 8. Ik ben erg geschrokken van Femke Halsema, toen ze zei dat mensen alleen een volledige AOW konden krijgen als ze 40 jaar gewerkt hadden. Alle andere mensen zouden maar een gedeeltelijke AOW moeten krijgen. Ik ben halverwege die rit ziek gemaakt door een werkgever en kan niet meer in een betaalde baan functioneren. Ik doe vrijwilligerswerk, maar dat telde niet mee, volgens Halsema. Deze, nogal liberale stelling, heeft me afgeschrikt van GroenLinks.

 9. ha lieve Anja,

  Heb ik net een uitgebreide reactie geschreven, vergeet ik mijn mailadres in te vullen en is alles weg. Argh. nu geen tijd meer. Ik reageer later wel.

  warme groeten,

  Naima

 10. Verkiezingsprogramma GroenLinks

  Nederland stopt de steun aan de Amerikaanse geweldspolitiek tegen Irak en Afghanisatan en werkt niet mee aan nieuw geweld tegen Iran en Syrie. Nedrland zet zich in voor mensenrechten en democratisering in deze landen.

  Nederland zet zich maximaal in voor de totstandkoming van een levensvatbare democratische Palestijnse staat overeenkomstig VN-resoluties. Europa zet druk op Israel om alle bezette gebieden te ontruimen. Nederland spant zich ervoor in, ondermeer door sancties, dat de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof over het afbreken van de muur en het ontmantelen van de nederzettingen, in zijn geheel worden uitgevoerd. Tevens wordt druk uitgeoefend op de aanwezig radicale partijen om zowel Israel als Palestina te erkennen. Soevereiniteit van beide staten is een voorwaarde voor een blijvend vredesproces.

  Niet alleen parlementair werk en parlementaire standpunten zijn van belang.
  Ik woon in Groningen en hier groeit een breed samenwerkingsverband m.b.t. Palestina-solidariteit. GroenLinksers zijn in dit werk royaal oververtegenwoordigd.

  Maar voordat we de meerderheid van de Nederlandse bevolking zo ver krijgen dat ze geen genoegen meer nemen met het huidige beleid moet er nog heel wat werk verzet worden.

 11. Ik ben het met Stan van Houcke eens. Er moet nu meer komen dan alleen maar een woord van afkeuring. Schandalig wat daar gebeurt. Hier moeten Turken van de Kiezerslijst omdat ze de genocide op de Armeniƫrs niet willen erkennen. En dit laten ze maar gebeuren. Ik kan niet zeggen hoe erg ik het vind. Ik heb zo met die mensen in Gaza te doen.

 12. Beste Naima,

  Kun jij onderstaande dan misschien ophelderen?

  Quote:
  o De GroenLinkse multiculturele samenleving is er niet een waarin leden van godsdienstige groepen ostentatief de symbolen van hun geloof dragen in openbare voorzieningen en staatsinstellingen. Dat vraagt om een wettelijk verbod op het zichtbaar dragen van godsdienstige tekens zoals hoofddoekjes, burqa’s, kruisjes, keppeltjes in openbare voorzieningen. Omdat het publiek domein van iedereen is, mag geen godsdienst dit ostentatief veroveren met behulp van welke symbool dan ook.

  verbod op hoofddoeken in openbare voorzieningen en staatsinstellingen.. ga maar na wat allemaal openbare voorzieningen zijn, zoals het openbaar vervoer

  Quote:
  o Artikel 23, dat de vrijheid van onderwijs vastlegt, is ooit ontworpen voor het vreedzaam naast elkaar kunnen leven van de verschillende zuilen. Anno 2003 leidt het tot misbruik. Te veel moslimsorganisaties in Nederland vertonen fundamentalistische trekken en krijgen hiervoor door artikel 23 onbedoeld ruimte. Hirsi Ali heeft gelijk als ze het moslimonderwijs ter discussie stelt. Eigen onderwijs leidt tot eigen controle op eigen mensen door de sociale controle via de moskeeĆ«n al dan niet ondersteund door de lange arm van buitenlandse ambassades. Een samenleving waarin via moskeeĆ«n onderwerping van de vrouw en haat tegen homo’s en de westerse samenleving wordt gepredikt is niet onze samenleving. Door fundamentalisme in moskeeĆ«n en koranische scholen te gedogen en met gemeenschapsgeld te ondersteunen ontstaat een vruchtbare bodem voor het ontwikkelen van gedachten die kunnen leiden tot terrorisme. Artikel 23 dient te worden afgeschaft.

  afschaffen van artikel 23, vrijheid van onderwijs..

  Quote:
  o Scheiding van etniciteit en staat (net als scheiding van kerk en staat) is uitgangspunt. Er is dus geen recht an sich van etnische groepen – ook niet van de Friezen – om in het publiek domein vast te houden aan hun eigen cultuur en identiteit. Bevordering van zelforganisaties is gericht op de versterking van maatschappelijke en politieke participatie. Vanuit die gedachte investeren wij massaal in de bevordering van zelforganisaties die bijdragen aan de emancipatie van de eigen groep. Subsidies aan zelforganisaties worden vooral lokaal verstrekt. Beoordeling kan lastig zijn, want subsidieer je bijvoorbeeld moslimvrouwen die de koran willen bestuderen? Lokale GroenLinks-politici zullen meer dan nu contacten moeten leggen met migrantenorganisaties en zich moeten verdiepen in hun betekenis. Tegelijkertijd staan wij voor maatregelen in het publieke domein (voorkeursbeleid en diversiteitbeleid) om de achterstandspositie van individuen in arbeidsorganisaties, in het onderwijs, op de woningmarkt weg te werken.

  verbod op culturele uitingen in het publieke domein

  dit is dan wel geschreven op persoonlijke titel door Mellouki Cadat, maar toch..

Reacties zijn gesloten.