Dagboek 8 november 2006

gaza_child300_reu.jpg

300gaza_man_reu.jpg

160gaza081106_reu.jpg

248gaza081106_reu.jpg

‘Israel beeindigt actie in Beit Hanoun’ stond er vanochtend in de krant. Het is niet waar. Vanochtend vroeg, toen de mensen nog sliepen, is een nieuwe aanval gepleegd. Minstens 18 doden, waaronder veel slapende vrouwen en kinderen.

Een vergissing, zegt het Israelische leger. Het was eigenlijk de bedoeling om het terrein te beschieten van waar de Palestijnen hun raketten afschieten, maar de Israelische granaten kwamen een kilometer ernaast terecht, in de huizen waar mensen sliepen. Alle slachtoffers zijn burgers. Dertien doden zijn uit een familie.

Ne’meh Al-‘Athamneh
Mohammed Al-‘Athamneh
Mahmoud Al-‘Athamneh
Mahdi Al-‘Athamneh
Sa’ed Al-‘Athamneh
Moha,med Al-‘Athamneh
Fatmeh Al-‘Athamneh
Nihad Al-‘Athamneh
Arafat Al-‘Athamneh
Dima Al-‘Athamneh (1 year old girl)
Another young girl Ala’ Al-‘Athamneh

Foto’s uit Haaretz.
Laatste bericht Volkskrant.
Zie de brief van Ramadan hieronder.

41 gedachten over “Dagboek 8 november 2006

  1. Ja, ja, een “vergissing”. Van slechts een kilometer….Hadden de Israëli’s niet van die fantastische precisiewapens? Denken ze op zo’n goedkope manier onder de verantwoordelijheid voor deze brute misdaad uit te komen?

  2. Schaamteloos is het. Op http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=16886 wordt uitgelegd wat er is gebeurd. Zo zijn er onder andere 11 leden van eenzelfde familie Al’Athamneh in hun slaap omgekomen. Weer elf namen die geen journalist zal noemen, net als de zeven familieleden die deze zomer op het strand van Gaza werden vermoord door een Israelisch oorlogsschip. Sommige levens blijken minder waard dan andere, het is een schande

  3. @Christine: ’t Is hopeloos, niets helpt, de Palestijnen blijven maar qassamraketten sturen en na elke Israelische tegenactie weer meer. Als Israel niks doet regent het raketten, als Israel terugslaat regent het raketten; hoe los je zoiets nog op?

  4. Werkelijk te afgrijselijk voor woorden…

    Het moge wat mij betreft extra duidelijk zijn: we hebben deze 2 laatste weken tot de verkiezingen er met z’n allen echt alles aan te doen om de regeringspartijen die deze hypocriete oorlogspolitiek steunen en gedogen definitief naar huis te sturen!

    Een van die manieren is in ieder geval te helpen met de verspreiding van de nieuwe poster die vanuit coalitie Stop de Oorlog zojuist geproduceerd is: STEM TEGEN DE OORLOG! Bekijk en bestel ‘m nu op: http://www.stopoorlog.nl

    PS. Beste Anja, hartelijk dank nog voor je (wederom) schitterende foto-impressie van de Oorlog & Vrede conferentie op 29 oktober!

  5. hoe de wereld dit kan laten gebeuren? allereerst door het niet ter verantwoording roepen van onze politiek verantwoordelijken, die direct of indirect de israelische terreur al heel lang militair, economisch en politiek steunen en weigeren daadwerkelijk stappen te ondernemen om deze terreur een halt toe te roepen. de meerderheid van de nederlandse politieke partijen steunt zwijgend deze terreur. spreek uw politici hierop aan. als ik goed ben geinformeerd dan heeft het kabinet balkenende met al zijn normen en waarden van de zomer geweigerd om samen met 23 andere europese landen een oproep te steunen waarbij van israel geeist werd zich te houden aan een onmiddellijk staakt het vuren. van nederland mochten de oorlogsmisdaden tegen een burgerbevolking kennelijk gewoon doorgaan. ondertussen gaat nederland door israel militair, economisch en politiek te steunen, een beleid dat ons medeplichtig maakt aan terreur. stel dat hier in nederland een terreur aanslag wordt gepleegd dan hebben wij straks in feite geen moreel recht om te protesteren. zolang wij de terreur in de rest van de wereld toelaten en die zelfs steunen, rest ons slechts te zwijgen. het onderwerp oorlog en vrede is zelfs geen politiek issue nu de verkiezingscaravaan voorbij trekt. en de klimaatverandering, de oorlog tegen de natuur, is ook geen belangrijk politiek issue. de nederlanders snurken en zullen straks met een klap wakker worden. het is een kwestie van wachten.

  6. ik was goed geinformeerd over de nederlandse houding binnen de eu. Na het nieuws van 18:00 uur zei gisteravond D’66 Europarlementarier Sofie in het Veld in het NOS Radiojournaal op Radio 1 :

    “Als we op het wereldtoneel een serieuze speler willen zijn naast Amerika
    dan zullen we het dus samen moeten doen (…..) Dat is precies de keuze die
    wij als kiezers ook hebben: willen wij vasthouden aan de illusie van een
    nationaal buitenlands beleid of zeggen we: we willen echt serieus verschil
    uitmaken in de wereld? Dan zullen we het samen moeten doen. Kijk
    bijvoorbeeld naar wat er in Libanon gebeurde de Europese Unie : 23 landen
    wilden oproepen tot een staakt het vuren. Alleen Nederland en Engeland
    hebben dat getorpedeerd. Ik vind dat dat niet meer kan…”

    daarom: roep de politiek verantwoordelijken ter verantwoording. stilzwijgend steunen ze terreur.

  7. vergissing. Beetje dom hè?
    en dat ze er mee weg komen, met die dommigheid…………………..
    Je schaamt je af en toe bijna voor persoonlijk geluk als je ziet hoe anderen vernederd worden.
    Zou een nieuwe Nederlandse regering eindelijk te porren zijn om een op te staan en te zeggen wat er gezegd moet worden???

  8. Onderstaanmde brief heeft Stan van Houcke als open brief verzonden aan de NRC, lees maar mee:

    ‘Geachte redactie,

    Uw krant bericht vanavond:

    ”Tientallen doden bij actie Gaza.
    Door onze correspondent.
    Gazastad.

    Gazastad, 8 nov. Bij Israëlische acties in de bezette Palestijnse gebieden zijn de afgelopen 24 uur zeker 32 Palestijnen gedood. Tanks vuurden vanochtend vroeg op huizen in Beit Hanoun in de Gazastrook en daarbij kwamen 18 bewoners, onder wie een gezin, om het leven. De meeste slachtoffers, vrouwen en kinderen, sliepen toen hun huizen werden beschoten…Het Israëlische leger motiveert de acties met het argument dat de beschietingen met Qassam-raketten gestopt moeten worden. Bij de Israëlische kuststad Ashkelon sloegen gisteren vier Qassams in. De raketten van amateuristische makelij richtten lichte schade aan. Ook Sderot werd bestookt.”

    Lees verder: http://www.nrc.nl/buitenland/article536397.ece

    Mijn vraag is simpel: waarom noemt u deze terreur aanslag ‘Israelische acties’? Ik vraag dat omdat u een soortgelijke aanslag, waarbij burgers gedood worden maar begaan door Palestijnen, ogenblikkelijk terecht een ’terroristische’ daad noemt. Als collega van u heeft dit onderscheid mij altijd verbaasd, vooral ook omdat u zelf stelt dat de NRC een krant is die de nuance zoekt. Met welke nuance hebben we hier te maken? Voor het internationaal recht is in beide gevallen sprake van een misdaad. U heeft kennelijk een ander criterium dan het internationaal recht. Welke is dat?
    In afwachting van uw antwoord,
    collegiale groet,
    Stan van Houcke.’

    groeten van Thea Kuijper

  9. Zojuist hoor ik op de radio dat Israel zegt dat het helemaal geen vergissing is, maar de consequentie van raketten die worden afgeschoten. Heb jij enig idee hoeveel dat er zijn geweest en wat die hebben aangericht Anja? Enfin, Hamas heeft opgeroepen op nieuwe zelfmoord aanslagen op Israel.Waarom reageert de wereld niet, nu Israel uit pure frustratie over Libanon de Palestijnen zo hard laat boeten!

  10. Denk je werkelijk Olav dat het verschil maakt of Israel wel of niet de verantwoordelijkheid voor deze misdaad op zich neemt?
    Het lijkt mij dat Israel, c.q. de meerderheid van de Israelische joden zich nergens meer voor schamen.
    Verwacht jij maatregelen van Europa? Van de V.S. misschien?
    Staan de democraten in Amerika anders tegenover Israel dan de republikeinen? De kliek rond Bush blijft dezelfde zelfs nu de grimlach van Rumsfeld eindelijk van ons TV-scherm zal verdwijnen. Vandaag is deze misdaad nog wereldnieuws, morgen gaan onze media weer over tot de orde van de dag. NU.nl vind het blijkbaar zelfs vandaag geen nieuws waaraan aandacht moet worden besteed.

  11. Ik geloof er ook niks van dat dit een vergissing was. Dat kunnen ze mij niet wijsmaken. Nu komt er weer een onderzoek van de legerleiding hoe dit kon gebeuren roepen ze nu. Daar denken ze de EU en Nederland weer mee om te tuin te leiden. Dan vinden ze het nog gek, dat er mensen zijn, die Israel de zee in wenst. Nou, ik kan dat goed begrijpen. Wat een haat roept dat toch weer op. Het wordt hoog tijd dat er ook eens sancties tegen Israel komen.

  12. Onze o, zo geprezen vrije media hebben geen seconde aandacht aan dit item besteed. Wie dient de NOS?

    Jezus is niet gestorven voor de zonde die de mens heeft begaan maar voor diegene die de mens heeft laten begaan.

  13. Anja,

    Onder de titel “Klootzakken” heb ik dit stukje op m’n weblog meegekopieerd.

    Dat was namelijk m’n eerste gedachte: Klootzakken

    En helaas ben ik – in tegenstelling tot jou – (in b.v. Nepal) nog geen progressieve, vredelievende Israeli tegengekomen. M’n vooroordeel (ja, dat zal het wel zijn) wordt keer op keer bevestigd als ik de Palestijnse kwestie ter sprake breng.

    Mazzel & broge, Evert

  14. Waarom Ellis denk je dat ze raketten afschieten? Omdat ze niet in stilte afgemaakt willen worden, daarom. Nu is er i.i.g. nog een beetje aandacht voor Gaza. ben jij vergeten hoe Israel al jaren lang huishoudt in Gaza?Ben je vergeten dat voordat men qassams had er ook al dagelijks palestijnen gedood werden? lees je de kranten? jeetje, wat maken dit soort rotopmerkingen me vandaag toch kwaad. iedereen die gelooft dat dit komt doordat er vanuit gaza vuurpijlen (raketten is een groot woord) is een sukkel.
    Voor mensen zoals Ellis mag Israel alles, een volk uithongeren, grenzen sluiten, bommen gooien, een heel land (Libanon) platgooien. Maar waar die sukkel het over heeft is over een paar vuurpijlen. En ander groot nieuws hier in Israel is dat het vaticaan de gay parade veroordeelt, dat is het grote nieuws hier. Wat een wereld. Het is bijna om te lachen.

  15. Ik heb gehoord dat er donderdagavond om ongeveer 1830 een demonstratie is tegen dit geweld op de dam in amsterdam. ik wet niet waar het vanuit gaat, zoek nog naar verdere info.

  16. gevonden

    Protest op Dam tegen Israelische staatsterreur

    Donderdag 9 november 18.30 uur
    Dam, Amsterdam

    Met sprekers vanuit o.a. de Palestijnse Gemeenschap Nederland, Een Ander
    Joods Geluid, Nederlands Palestina Komitee en Internationale Socialisten

    Vanmorgen vroeg zijn in Gaza Palestina minstens 20 burgers omgekomen door
    Israelische raketaanvallen op een woonwijk. Op 1 november, direct na de
    toetreding van de extreem-rechtse partij van Lieberman, Yisrael Beitenu,
    viel Israël Gaza binnen, in het dorp Beit Hanoun. Hiervoor werd als
    argument aangevoerd, dat Israël een einde wil maken aan de
    ‘raketaanvallen’ vanuit Gaza op Israël; de genoemde ‘raketten’ zijn
    zelfgemaakte metalen vuurpijlen die zelden slachtoffers of serieuze schade
    aan hebben gericht.

    De disproportionaliteit van het Israelische geweld, dat in het tijdsbestek
    van nog geen week, al aan meer dan 70 Palestijnen het leven heeft gekost,
    het merendeel hiervan ongewapende burgers, spreekt boekdelen. Het is des
    te gevaarlijker dat de veranderde samenstelling van het Israelische
    kabinet, de achtergrond vormt van dit uiterst agressieve optreden.

    Nederland laat het extremistische optreden van de Israelische regering
    kritiekloos passeren. Deze houding is uiterst zorgelijk, en legitimeert
    Israël om verder te gaan. Juist door het feit, dat de ultra-rechtse
    partij Yisrael Beitenu met Lieberman op het punt van het gebruik van grof
    geweld tegen Palestijnen echt geen aanmoediging behoeft, zijn wij van
    mening dat Nederland met haar zwijgzaamheid de verkeerde boodschap aan de
    wereld, en aan de Israelische regering stuurt. Zwijgen is ook hier
    medeplichtigheid; vreemd vanuit het land dat zich vaak wil opstellen als
    promotor van internationaal recht.

    Aan ons protest tegen deze politiek van de Nederlandse regering geven wij
    uiting op donderdag 9 november om 18.30 uur, op de Dam te Amsterdam. Juist
    op deze dag van de Kristallnacht-herdenking tegen fascisme roepen we
    iedereen die zich zorgen maakt op om zich aan te sluiten. Wij verzoeken
    deelnemers aan de manifestatie, een kaars of een zaklamp mee te nemen,
    zodat een sereen en serieus protest kan worden geuit tegen deze gang van
    zaken, die een ernstige schending vormt van de mensenrechten.

    http://www.stopoorlog.nl
    ______________________________________________________________________

  17. Schokkende beelden die illustreren hoe hopeloos de positie van het gewone Palestijnse volk is geworden.

    Wie is hier voor verantwoordelijk?

    Als de Palestijnse leiders zich aan de door de VS opgestelde routekaart hadden gehouden was de Palestijnse staat er allang geweest.
    Door de voortdurende raketaanvallen gedwongen slaan de Israeliers terug; met deze ‘vergissingen’ als gevolg.

    In feite heeft de internationale gemeenschap Israel een blanco volmacht gegeven omdat ze de Joden massaal het slachtoffer lieten worden van het Nazi-regime. In de jaren 30 wist men (of kon men weten) dat Duitsland korte metten zou maken met de Joodse gemeenschap.

    De hele wereld heeft toen niet in willen grijpen.

    Men wordt nu geconfronteerd met de strijdbare Jood die zich met alle middelen zal verzetten tegen een herhaling van het genocide-drama van de 2e wereldoorlog.
    Dat onschuldige Palestijnen hier het slachtoffer van worden is zeer tragisch; maar in feite zijn dit de naweëen van de vernietigingskampen van de Nazi’s.

    In dit conflict ligt de oplossing bij de Palestijnen; afzweren van het geweld tegen Israel.

    Een Palestijnse Staat is ook in het voordeel van Israel; maar met gewapende burgers kan men geen zaken doen…

  18. Het verschil tussen Israel en de Palestijnen is natuurlijk dat Israel per vergissing burger slachtoffers maakt.

    Een bus of pizzeria die ontbloft, daarentegen, is een aanleiding tot een feest.

    Het zou de Palestijnen zeker niet schaden minder snoep uit t delen wanneer anderen euvel overkomt.

  19. Leugens, Jongerius, en leugens, lafaard die zich verstopt achter een schuilnaam.
    Gewoon weer de oude leugens van Israel die zichzelf alleen maar verdedigt, en niet een smerige veroveringsoorlog voert om de Palestijnen het laatste stuk land af te nemen, en leugens dat de Palestijnen nu een staat zouden hebben als ze zich aan de routekaart hadden gehouden. Het controleerbare feit is dat Israel zich geen moment aan Oslo en de routekaart hebben gehouden en geen moment de nederzettingenbouw hebben gestopt, en geen moment op zijn gehouden met hun geweld, ook niet toen Hamas meer dan een jaar lang een wapenstilstand aanhield. En dat dan ook nog verdedigen met ‘de naweeen van de vernietigingskampen’, leugens, Jongerius, je bent bezig om oorlogsmisdaden goed te praten.
    Leugens ook dat Israel ‘per vergissing’ burgerslachtoffers maakt, allang door god weet hoeveel mensenrechtenorganisaties en de VN aangetoond dat dat niet waar is.
    Hoe halen jullie het in je hoofd om nu, terwijl de Palestijnen rouwen om opnieuw een vrijwel uitgeroeide familie, met zulke leugens aan te komen. Smerige leugens, dus.

  20. meneer jongerius, kunt U me even uitleggen wat de palestijnen te maken hebben met de nazikampen. Volgens mij was dat een Europese uitvinding. En nog een andere fout, we hebben niet te maken met de strijdbare jood, nee, we hebben te maken met de jood die denkt dat hij boven de wet verheven is, en alles kan maken tegen een volk wat veel zwakker is. we hebben te maken met de strijdbare palestijn, die zich er niet bij neerlegt dat haar/zijn leven kapotgamaakt wordt, iedere dag hun kinderen vermoord worden.
    Anja hou je in, ze willen het niet begrijpen, zonde om je energie te verspillen aan dit soort mensen.

  21. Opvallend is dat in de media alleen melding wordt gemaakt dat er onderzoek gedaan wordt om te kijken of er een mesnelijke fout is gemaakt of een militaire fout. Dat het misschien gewoon helemaal geen fout is ,maar opzet daar wordt geen onderzoek naar gedaan.

  22. Trees, je hebt gelijk. Maar soms slaat bij mij ook even de woedende verbijstering toe als ik lees hoe mensen deze nieuwe misdaad weer even weg willen poetsen.

    Ina, dit is de zoveelste keer. Nadat er eerst wordt ontkend, net als met die familie op het strand, wordt er gezegd dat het een vergissing was, wordt er een onderzoek beloofd en hoor je vervolgens nooit meer wat. Dat het Israelische leger Palestijnen beschouwd als vrijwild, waar je ongestraft op mag schieten, ondanks al het internationale protest dat er al is geweest, en ondanks een stapel rapporten van gerenommeerde mensenrechtenorganisaties die allang hebben geconcludeerd dat er sprake is van oorlogsmisdaden (ook in Libanon)dat mag nog steeds niet gezegd worden. Uri Avnery gelooft ook niet meer zo erg in een ‘vergissing’. Het zag er meer naar uit dat het leger, dat ondanks alle ‘acties’ nergens in slaagt, niet om de regering ten val te brengen, niet om die soldaat vrij te krijgen, niet om die knullige raketten, die niets anders veroorzaken dan wat materiele schade tegen te houden, sowieso niet in staat zijn om het verzet te breken, op de valreep, toen al was aangekondigd dat de invasie voorbij was, nog even flink wraak wilde nemen. Dat, of het is echt een poging om het hele noorden van Gaza te ontvolken en te vernietigen. Beit Hanoun is keer op keer doelwit geweest van verwoesting en moord. Terwijl de mensen nergens heen kunnen.
    Het enige waar je op kunt hopen is dat dit nu eens het bloedbad is dat de mensen, ook hier, de ogen opent.

  23. @Anja

    Israel houdt zich wel aan de routekaart; wij hebben allemaal de beelden kunnen zien van de ontruimingen van de Joodse nederzettingen.
    Het beleid en de intentie van de politieke Hamas staat haaks op het beleid van de militante Hamas.

    Wij geloven inderdaad niet aan een vergissing; binnen het Israelische leger zijn blijkbaar elementen aanwezig die bewust deze fouten maken en laten gebeuren.

    Daarvoor vinden deze verschrikkelijke incidenten te vaak plaats.

    Maar uiteindelijk betaalt het gewone Palestijnse volk de prijs voor de onverzoenlijke houding van de militante Hamas.
    De ogen hier voor sluiten is misschien wel begrijpelijk, maar niet realistisch.

  24. Leugens, Jongerius. De nederzettingen in Gaza zijn ontruimd, omdat ze te duur en moeilijk te verdedigen waren. Gaza bleef omsingeld en belegerd. De nederzettingen op de Westoever worden tot op de dag van vandaag uitgebreid, en die uitbreiding is geen moment gestopt, ook niet onder Barak, ook niet onder Rabin. Ook de muur, illegaal, volgens de uitspraak van het Internationale Gerechtshof, is bedoeld om het Palestijnse gebied in omsingelde enclaves op te delen, en is dus geheel in strijd met de gedachte dat er nog een Palestijnse staat zou moeten komen. Dit zijn controleerbare feiten, op dit weblog door vele deskundigen geboekstaafd.

    De Palestijnen betalen de prijs voor de Israelische bezetting. Die er al ruimschoots was voor de Hamasregering. Welke regering de Palestijnen ook hadden, alle oorlogsmisdaden van het Israelische leger, inclusief vele duizenden mensen opsluiten zonder proces, mensen laten vermoorden zonder proces, collectieve straffen, vernietiging van huizen en land, het gaat al jaren gewoon door. Aantoonbaar.
    Het enige verschil is dat jij nu weer een nieuwe smoes hebt om de oorlogsmisdaden van Israel goed te praten: het is de schuld van de Hamasregering. Die overigens door dat volk zelf is gekozen, weet je nog wel?
    Kom hier niet meer aanzetten met zulke rommel, Jongerius, stel je op de hoogte. Je kunt ondertussen echt beter weten.

  25. Meneer Jongerius,
    Oktober 1981 omschreef Nahum Goldman, van 1955 tot 1968 president van de World Zionist Organisation het als volgt: ‘We zullen moeten begrijpen dat het joodse lijden tijdens de holocaust niet langer meer als verdediging zal dienen, en we zullen zeker moeten nalaten de holocaust als argument te gebruiken om gelijk wat we ook mogen doen te rechtvaardigen. De holocaust gebruiken als een excuus voor het bombarderen… is een soort “ontheiliging”, een banalisering van de onschendbare tragedie van de holocaust, die niet misbruikt moet worden om een politiek twijfelachtig en moreel onverdedigbaar beleid te rechtvaardigen.’

  26. @Trees

    Als u zou moeten kiezen tussen de volgende mogelijkheden;

    De Joden die (niets vermoedend) in onafzienbare rijen de gaskamers in werden gedreven en zich (op enkele uitzonderingen na) niet hebben verzet;

    of de Joden die zich (met alle fouten en blunders en ‘vergissingen’) te weer stellen tegenover onverzoenlijke krachten die hetzelfde doel hebben als de nazi’s; venietiging van het Jodendom.

    Denkt u daar eens een paar minuten over na; voor u een impulsieve reaktie geeft…

  27. Daar hoef ik geen twee secondes over na te denken, Jongerius. Dit is pure demagogie. Alsof er maar twee keuzes zijn: je de gaskamers in laten drijven of je teweer te stellen. Feit is dat Israel een ander volk, dat niets te maken had met de holocaust, heeft verdreven en onteigend, en dat elk verzet nu wordt afgedaan als ‘ze willen het jodendom vernietigen’. Israel vernietigt, behalve de Palestijnen, zichzelf, moreel, economisch, en historisch. Niets wat Israel op dit moment aan het doen is kan nog verdedigd worden met een beroep op de holocaust. En daarmee is het genoeg geweest, Jongerius.

  28. meneer Jongerius, ik geef geen impulsieve reactie. Maar ik vind dat uit alles blijkt dat israel zich boven alle wetten verheven voelt. u gebruikt de woorden ‘De strijdende jood”, ik antwoord alleen maar in uw manier van bewoording.
    Israel kan zomaar een heel land platgooien (Libanon), de hoofdstad van dat land bombarderen, en dan klagen als er een reactie opkomt. De katyushas. Ik zat er midden in, en hoe angstig het allemaal ook was, het was niet te vergelijken met wat Israel allemaal op Libanon heeft afgeschoten (phosporusbommen, clusterbommen).Ik kon snachts horen wat er allemaal richting Libanon opging, want we hoorden ze maar schieten. achter elkaar.We schijnen dit alweer vergeten te zijn. Israel (en niet “de jood’ want ik heb er een hekel aan om een hele bevolkingsgroep verantwoordelik te maken voor de misdaden van een gedeelte van die groep)misdraagt zich als een verwend kind. En dat is het ook. Palestijnen vechten voor hun vrijheid. Israel is echt niet uit Gaza vertrokken omdat ze de palestijnen een plezier wilden doen.Dat gelooft U toch zelf ook niet, maar omdat men het de nederzettingen in Gaza niet meer kon of wilde verdedigen. Na de terugtrekking uit Gaza is het voor de Gazanen alleen maar slechter geworden. het cynische is dat toen die nederzettingen er nog waren, men niet massaal in Gaza tekeer kon gaan, men moest eenb eetje rekening houden emt de settlers die dicht bij de palestijnse dorpen en vluchtelingenkampen woonden.Maar daarna heeft de Gaza bevolking maanden lang onder een bombardement van zgnd. sound bombs gelegen. Dit zijn bommen die op zich weinig materiele schade aanbrengen, maar het is alsof er naast je bed een bom ontploft. Dit noem ik een hele bevolking terroriseren. Men heeft gaza compleet afgesloten. Een vriend van mij , die een paar dagen naar cairo moest 9arts uit eht Shifa ziekenhuis) heeft anderhalve maand bij de grens aand e Egyptische kant gebivakkeerd, omdat men er niet in mocht. Hij heeft gezien hoe daar midden in die woestijn mensen stierven, mensen die terug wilden na een medische behandeling, naarGaza.Kijk even hoeveel Gazanen er omgekomen zijn na de terugtrekking van de nederzettingen. Ik heb geen zin om het voor U allemaal op te zoeken, via Google is dit vast en
    zeker te vinden, maar ik kan u verzekeren , het zijn er honderden. En dan nog dat U denkt dat Israel zich aan de routekaart houd. u weet toch ook wel, je kan het in alle kranten lezen, dat de bouw van nederzettingen op de Westbank en het jatten van palestijns land, alleen maar door is gegaan sinds Oslo.Ik kom regelmatig op de westbank en het lijkt wel alsof de nederzettingen daar iedere keer weer groter en groter worden. hebt U de muur wel eens gezien? Ik vraag het me af.Ik reageer niet impulsief, maar ik reageer als iemand die hier woont, het ziet gebeuren, en als iemand wiens geduld eigenlijk helemaal op is. Wie nu nog niet kan zien wat Israel allemaal doet , die wil het niet zien, en daarom wil ik er verder ook geen energie meer aan besteden. Wilt U echt eerlijk alles weten, en dan pas oordelen, dan kan ik U heel veel leesvoer aanraden. Interesse? zeg het me.
    u had trouwens ook nog niet mijn vraag aan u beantwoord. wat hebben de palestijnen met de nazikampen te maken en waarom moeten zij de prijs betalen voor grove fouten, oorlogsmisdaden, die in Europa gebeurd zijn.

  29. meneer jongerius
    in tegenstelling tot nahum goldman (zie hierboven) blijft u de holocaust als argument gebruiken in een poging israelische oorlogsmisdaden te rechtvaardigen. bent u van mening dat de voormalige president van de world zionist organisation een onjuist standpunt inneemt en zo ja, waarom? wordt uw standpunt bepaalt door religieuze, politieke of andere motieven? of is het combinatie ervan? mijn vragen worden gevoed door oprechte interesse, aangezien ik mensen als u werkelijk niet begrijp.

  30. @Trees

    U en ik kunnen de keuze vermijden die gesteld is.

    Maar dat is juist de kern van het probleem.

    Sinds 1948 wordt Israel dagelijks voor die keuze gesteld en kan haar NIET vermijden!

    Dit conflict gaat terug tot bijbelse tijden en zal waarschijnlijk duren tot het einde der tijden.

    Zelfverdediging (met al zijn excessen) is de keuze die de Joden hebben gemaakt.

    In principe hebben de Joden alleen maar gereageerd op aanvallen van haar tegenstanders en is daar vele malen mee over de schreef gegaan.

    Maar er is nooit een Jood geweest die (beladen met springstoffen) het Gaza gebied binnen gegaan is om dood en verderf te zaaien.

    De Palestijnen hebben inderdaad niets met de vernietigingskampen van de nazi’s te maken.

    Maar in het collectieve geheugen van de Joden is gegrift de holocaust; dit eens maar nooit meer…

  31. meneer jongerius
    uit uw reacties valt op te maken dat u niet op de hoogte bent van het historisch onderzoek dat juist israelische historici hebben verricht over het ontstaan van de staat israel en waarover ze uitgebreid hebben geschreven. wetenschappelijk onderzoek dat een ander beeld van israel schept dan de pro-israel visie. indien u geinteresseerd bent kan ik u enkele boektitels geven. opmerkelijk is ook dat u zich opwerpt als een zelfbenoemde woordvoerder van wat u noemt ‘de Joden’, alsof het hier een massa betreft die maar op 1 manier kan reageren. uit eigen ervaring weet ik dat die ‘Joden’ zoals u ze noemt niet bestaan. er bestaan individuen, allen met eigen opvattingen. onder de felste critici van de israelische terreur bevinden zich joods israelis en joodse nederlanders. met opmerkelijk moed en waardigheid blijven ze vechten voor het behoud van mensenrechten en beschaving. ik beschouw het als aanmatigend dat u meent te moeten spreken namens ‘de Joden’ die u duidelijk niet kent. bovendien is mijn vraag aan u onbeantwoord gebleven.zie hier boven. ik zou het op prijs stellen als u een antwoord geeft.

  32. Sorry Jongerius, alweer een leugen. Of op zijn minst een vergaande opzettelijke verdraaiing. Dat Israel schuldig is aan het doden van burgers is al ruimschoots bekend. En dat het minder erg zou zijn wanneer ze dat met tanks en bommen en sluipschutters doen dan met springstoffen kun je rustig een gotspe noemen.
    Over de andere zaken die je beweert hebben we het gehad: blijf jij maar geloven dat de Israeli’s niets anders doen dan zichzelf verdedigen. De feiten spreken daar tegen, maar die wens je niet te zien. Het zei zo, en het beste er mee verder. Ook voor Stan en Trees, dit hebben we wel gehad zo. We laten het hierbij.

  33. Nee israeli’s vliegen in apache helicopers en gevechtsveliegtuigen erover heen en bombarderen vanuit de lucht. of in gepantserde tanks of vanuit gepantserde trucks. Schieten doen ze het liefst vanuit sniperposities. Maar natuurlijk is dat geen moord en terreur nee dat is heel wat anders.

    Staats terrorisme.

  34. Dank je, Ina. We laten meneer Jongerius verder zijn eigen weg vervolgen met zijn denkbeelden. Elders. Mocht hij zich verder willen informeren, het aanbod van Stan en van Trees blijft, maar overigens staat dit weblog ook al jaren vol met informatie. Het is zo wel genoeg.

  35. @stan van houcke

    Als laatste reaktie van mij het volgende;

    De mooie woorden van Nahum Goldman opgeschreven in de veilige beslotenheid van de studeerkamer verliezen hun intentie en betekenis als men geconfronteerd wordt met de realiteit van de gevolgen van een zelfmoordaanslag.

    Beide partijen hebben de principes van hun religie verlaten; vrede en verdraagzaamheid.

    In plaats daarvan hanteert men; “oog om oog, tand om tand”.

    Bekommernis om het leed van beide partijen zou men in overweging kunnen nemen i.p.v. eenzijdig de Israeliers de schuld van het hele conflict te geven.

  36. Quote”Maar er is nooit een Jood geweest die (beladen met springstoffen) het Gaza gebied binnen gegaan is om dood en verderf te zaaien. ”

    laatste reactie. nee, er is nog nooit een Israelier (jood of niet Jood, want er zijn meer dan een miljoen mensen met een israelsiche paspoort die niet joods zijn) die gaza met springstoffen op hun lijf binnen zijn gekomen. Weet je wat meneer jongerius, geef de palestijnen tanks, F 16’s, clusterbommen etc. etc. etc. dan weet ik zeker dat ze zichzelf neit meer op hoeven blazen. het hele Israelische leger is gaza binnengetrokken. Wie houdt U voor de gek. Zijn die 19 doden veroorzaakt omdat er bloemetjes op ze afgeschoten werden? inderdaad, te gek voor woorden deze meneer.

  37. Er staat een gezegde in de bijbel: Verwijder eerst de balk uit je eigen oog, voordat je de splinter bij de ander verwijder. Dat moet de heer Jongerius maar eens tot zich door laten dringen. Maar ik betwijfwel of dat lukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *