Dagboek 24 november 2006

Gisteren nog taart, vandaag weer aan het werk.
En bekijken, wat de oogst is van de verkiezingen. Niet alleen de feestroes van zo’n winst. Want wat nu? Iedereen is het er over eens, de formatie gaat niet makkelijk worden. Hoe krijg je in deze verdeeldheid, met niet twee partijen die samen een meerderheid kunnen vormen, een regering die kan functioneren?

Winst: dat minister Verdonk toch naar grote waarschijnlijkheid is uitgeschakeld. En dat er een goed kans is om iemand op de post integratie en vreemdelingenzaken te krijgen die beter weet wat ze doet. Bijvoorbeeld al door integratie en vreemdelingenzaken uit elkaar te halen en die niet onder justitie te plaatsen. Als je het werkelijk over integratie hebt, dan heb je het over sociale zaken, over onderwijs.

Winst: als ik ga tellen kom ik op een meerderheid voor een generaal pardon. Als de PvdA haar woord houdt, dan blijft een generaal pardon een breekpunt in de komende samenwerking met andere partijen, en dan hebben we een schandvlek straks uitgewist.

Minder vrolijk: dat het CDA nog steeds de grootste partij is, en Balkenende zich na de verkiezingen opstelde alsof hij nog steeds vanzelfsprekend de baas is, zo van komen jullie maar naar mij toe. Alsof het niet duidelijk is dat hij zijn rechts-midden meerderheid kwijt is, en wel moet gaan samenwerken met met name de PvdA. Wel goed: dat Bos meteen royaal de bocht nam en zei dat hij bij de formatiebesprekingen niet buiten de SP kon. Kun je zeggen: waarom heeft hij nou niet eerder gezegd dat hij met de andere linkse partijen wilde samenwerken. Kun je zeggen: hij is slim en weet ook wel dat de SP in de oppositie gevraarlijker is voor de PvdA, als die wel in de regering komt, dan wanneer hij met de SP gaat werken. Toch, het is royaal dat hij niet zuur gaat zitten doen, zoals Balkenende wel.

Jammer dat GroenLinks niet groter is geworden. Wel leuk: dat Tofik Tibi, het jongste kamerlid, op nummer 7 binnen is. Goeie gooser. Als ik niet zo’n verstokte SPer was had ik nog wel een voorkeurstem op hem willen zetten, maar dat is dus niet meer nodig. (Zie hem in De meiden van Halal, waarover later).

Tja, Wilders. Ben ik geschrokken dat hij 9 zetels heeft gekregen? Niet echt. Het was meer de vraag waar de anti-migranten anti-islam anti-vluchtelingen stemmen terecht zouden komen, bij Verdonk, bij Pastors, bij de laatste Fortuynisten. Bij Wilders dus. Die meteen begon te zaniken over een ‘cordon sanitaire’. Dat niemand, zelfs Rutte die ongewoon fel tegen hem uitviel in het lijstrekkersdebat na afloop van de stemuitslag, met hem samen wil werken, zou dat misschien ook kunnen komen omdat goddank de overgrote meerderheid van Nederland wel ziet dat het geen zin heeft en niet rechtvaardig is om een miljoen Nederlanders in het verdomhoekje te zetten vanwege hun geloof?

Wilders gaat zichzelf isoleren. Daar is hij nu al mee bezig. En ik vind het niet erg dat hij in de kamer zit – al zou ik nog liever hebben gehad dat het hele fenomeen niet bestond – omdat hij binnen de perken van de parlementaire democratie moet opereren, en wat hij wil past niet binnen onze democratie. Vanzelf wordt hij ingeperkt door een grondwet die zegt dat er niet gediscrimineerd mag worden en mensen vrijheid van godsdienst hebben. We zullen het zien: hij krijgt niet veel voor elkaar. En of zijn ploeg niet net als bij ander klein-rechts niet snel uit elkaar valt. Tegen de islam zijn lijkt mij geen sterke bindingsfactor als het echt op politiek handelen aankomt.

De dieren? Ik vind het mooi dat er meer aandacht is voor de rechten van dieren. Ik vind het niet een reden voor een partij binnen de kamer, want elke partij wordt geacht overal een mening over te hebben, en over alle belangrijke vraagstukken een beleid te voeren en dat zie ik de PvdD nog niet doen. Gaan ze nu bij elke issue vertalen wat dat voor dieren zou betekenen, gaan ze daar ook een programma op ontwikkelen – wat gaan ze zeggen bij buitenlandse zaken, bij onderwijs, bij volkshuisvesting? Of laten ze het dan afweten? We zullen zien.

De SP moet nu laten zien dat ze al die stemmen waard zijn. Dat wordt hard werken, maar hard werken, dat kunnen we wel. We zullen in de toekomst zien of we naast de stemmen die we verdienden gewoon omdat we een programma hebben dat steeds meer mensen aanspreekt ook de stemmen zullen behouden die eigenlijk voor de PvdA waren, maar die ze zijn kwijtgeraakt vanwege onduidelijkheid en weifelachtigheid. Als de PvdA zich herstelt, en echt aan de sociale kant gaat staan, dan krijgen ze die misschien weer terug en dan ben ik daar ook niet rouwig om.

Gisteren naar P en W gekeken. Onze hele ploeg. Nou bijna onze hele ploeg want Harry was er niet, en nieuwkomer in de Tweede Kamer Ronald van Raak ook niet. Natuurlijk kwamen de vaste issues langs. Die uitspraak van Verdonk: als Jan Marijnissen morgen onder de tram loopt, wat blijft er dan over van de SP? (Altijd al gezegd dat die vrouw niet deugt, zei Jan) Maar dat weten we al. Jan is belangrijk als gezicht van de SP en eerlijk is eerlijk, hij heeft het fantastich gedaan, rustig, met humor, gewoon steeds maar weer herhalend wat voor ons de belangrijke punten zijn. Hij is niet voor de verleiding bezweken om andere lijsttrekkers persoonlijk aan te vallen, al deden zij dat wel. En het is heel erg prettig dat we iemand hebben die de klappen van de zweep kent, die zo goed weet waar hij voor staat, en die niet in de stress en de zenuwen is geschoten. En zich ook niet van de wijs heeft laten brengen door adviseurs zoals die van Bos en Rutte, die elke dag wat anders verzonnen, nieuwe slogans, een nieuwe draai, een nieuwe aanval. Uiteindelijk wint authenticiteit, wat je ook kan zien bij Rouvoet, die gewoon zichzelf is gebleven, en zelfs bij Wilders.

En dat de SP ook bestaat zonder Jan weten we al uit de tijd dat hij met een hernia lag uitgeschakeld, en Harry van Bommel met blote handen de Europese Grondwet heeft geslecht. En met Agnes Kant die niet voor niets het vertrouwen heeft van de zorgsector. En met Tiny Kox en Hans van Heijningen die zelden in beeld komen, maar waarvan ik weet wat voor een spilfunctie ze in de partij hebben. We hebben een sterk team.

In de kranten wordt vaak schamper gepraat over dat centralisme van de SP en de bazigheid van Jan. Is wel een baasje, maar dat ben ik ook, zegt Tiny. Ik zit nu bijna vier jaar actief in de SP en wat ik heb gezien is dat er heel veel ruimte is voor eigen initiatief. Als dat niet zo was was ik als ongeneeslijk eigenwijs persoon allang weggeweest. Maar ik heb inmiddels besloten te solliciteren naar nog een periode van vier jaar, want mij bevalt het wel. Ik heb het gevoel dat ik binnen de SP veel kwijt kan van waar ik voor sta. Dat gaat niet zomaar, je moet je waarmaken, je moet tenslotte samenwerken, je bent er niet solo, maar maakt deel uit van een team. Maar die ruimte is er. Dat is nog wat anders dan het centralisme, wat als een soort maoistisch beeld aan de SP blijft kleven. Alsof ik dagelijks door Jan gebeld zou worden die me vertelt wat ik moet vinden en wat ik moet doen. Daar is dus geen sprake van. Dan heb je van die olijkerds die als ze het niet met mij eens zijn een brief gaan sturen naar Jan, zo van Jan doe die vrouw weg, als je haar weg doet stemmen we weer op jou. Ik zit er nog, dankuwel.

Wel is het zo dat er een stevige loyaliteit en een flinke discipline wordt verwacht van de actieve SP leden. Dat is niet zo moeilijk als je weet waar je het voor doet. Er is een duidelijke partijstructuur. Er is op grond van voorafgaande ervaringen en de adviezen van waardevolle adviseurs een verkiezingsprogramma geschreven. De afdelingen kregen de tijd om daar amendementen op in te dienen. Die zijn behandeld en er is gestemd, op het partijcongres. Als altijd zijn er dan mensen teleurgesteld dat hun punten het niet hebben gehaald. Ik had ook nog wel wat dingen anders gewild. Maar wat eenmaal is afgesproken geldt – tot er weer een nieuwe ronde komt. Als ik zie hoeveel energie er in andere partijen op gaat aan eindeloze discussies en gevechten onder elkaar dan ben ik niet rouwig om hoe wij het doen. Soms denk ik dat de onderlinge partijstrijd bij andere partijen zoveel aandacht opeist dat de mensen vergeten waar ze het uiteindelijk voor doen. Dat vergeten we bij de SP nooit. En dat het dus toch lukt om al die vergaand eigenwijze SPers met de neuzen dezelfde kant op te houden, en in de actie, en in het teamwerk, als dat centralisme is dan ben ik daar dus niet tegen.

Genoeg lof voor de eigen club.
Nu wordt het waarschijnlijk een lange periode van hoe dat nu moet met de formatie. Zou het mogelijk zijn om een coalitie PvdA-CDA-SP te maken, bijvoorbeeld? Hangt er van af. Niet als Balkenende de andere partijen beschouwt als knechtjes en hij denkt op dezelfde wijze door te kunnen gaan, want die boodschap is duidelijk: dat willen we niet. Wel als hij zou beseffen dat er ook in zijn eigen partij een grote groep leden is die het socialer en menselijker willen, er zijn in ieder geval meer CDA stemmers naar de SP overgelopen als omgekeerd. We zullen zien. Als het op samenwerking PvdA en SP hangt, dan redden we het wel. We hebben er al vele bijeenkomsten – zonder de lijsttrekkers – aan gewijd en constateren elke keer weer dat de overeenkomsten groter zijn dan de verschillen. Het zou mogelijk moeten zijn, GroenLinks wil dat ook, om een sociale alliantie te vormen. En daar misschien, op belangrijke punten, ook mensen van het CDA, zij die nog werkelijk christelijk zijn, die van de naastenliefde weet je wel, of de CU of D66 in mee te krijgen. Die hebben elkaar tenslotte ook gevonden op het generaal pardon. Een belangrijk CDAer als Bert de Vries heeft zich daar ook voor ingezet. En ja, als het gaat lukken moet ook de SP een beetje water in de wijn doen, je kunt niet je hele verlanglijstje in een keer gehonoreerd krijgen en het wordt nog vaker sinterklaas. Maar dit is duidelijk: het kan menselijker en het kan socialer dan wat we nu hebben gehad.

Voor wie het niet heeft gezien: kijk nog even bij www.uitzendinggemist.nl naar de Meiden van Halal, van 12 november. Interview met Jan Marijnissen onder andere. En een mooi interview met Tofik Tibi, van GroenLinks, van wie we nog zullen horen. Esmaa was ook op de verkiezingsbijeenkomst van de SP, zie haar daar op de foto met een SP ballon in de armen.

Aan het werk. Dinsdag moeten we stemmen over de inburgeringswet, en ik moet twee wetten voorbereiden, het bedrijf gaat gewoon door. En ik hoop dat Tiny Kox in de Eerste Kamer blijft en niet naar de Tweede gaat. Daar zullen we het over hebben.

En ook Harry van Bommel is inmiddels toegetreden tot de gilde van de bloggers. Zie hem.

19 gedachten over “Dagboek 24 november 2006

  1. Wat betreft de dierenpartij: ik zou er zelf eerlijk gezegd niet aan moeten denken om in de kamer te zitten en jarenlang onafgebroken aandacht (en steun) te moeten vragen voor de dierenrechten. Want al zal de inhoud steeds verschillen, de argumentatie bij zo’n portefeuille (want dat is het eigenlijk) is en blijft beperkt. Wat het moeilijk maakt, lijkt mij, de belangstelling gaande te houden. Ik heb nu, na één campagne, al het gevoel dat ik al wel weet wat de Partij voor de Dieren gaat zeggen. Beschaving – kwetsbaarsten – langetermijnbeleid – milieu – we moeten ons doodschamen. Er zit weinig discussieruimte in en het heeft een hoog morele-verwijten-gehalte. Als de dierendames hun medekamerleden en het publiek voortdurend blijven confronteren met dat “we moeten ons schamen dat we zo met dieren omgaan”, ik weet het niet hoor. Ik heb eigenlijk nu al genoeg van dat gelijkhebberige “wij zijn de enigen in de wereld die in een parlement opkomen voor de allerallerallerkwetsbaarsten”-toontje. Terwijl ik toch altijd oproepen van actiebewegingen van harte ondersteun.

    Deze formatie gaat nooit lukken, zegt mijn gevoel. Maar mijn gevoel zegt ook dat dat in bepaald opzicht goed is. Het zal alle spelers dwingen de komende tijd hun plaats beter te bepalen en met name de verschillen helderder te maken/krijgen. Of op te heffen als ze niet functioneel zijn. Er zijn in het politieke midden teveel gecultiveerde verschillen die er eigenlijk niet toe doen en andere verschillen die nu teveel afgedekt worden. Voor het electoraat hoef je het allemaal niet te doen, zie je maar weer. Dat zwiert als een groep kauwen in grote groepen van de ene boom naar de andere, al naar de wind waait. Ook de kiezers zijn gebaat bij meer zichtbare verschillen en overeenkomsten in het midden.

    Laten we bidden dat de hoogconjunctuur voorlopig nog aanhoudt en er ook ruimte komt voor gezondere inzichten over bijvoorbeeld werkende ouderen.

    Ik ben het met je eens dat het goed is dat de anti-islam in een democratisch slootje is geland. Wilders is parlementarier genoeg om zijn grenzen en ruimte te kennen. Dat cordon sanitairegeloei heeft hij denk ik nog even nodig om zijn kiezers bij zich te houden, de kiezers van die andere rechtse partijtjes ook te verzamelen en ze te laten zien hoe stoer hij is. Maar het zal hem op termijn niets opleveren, dat weet hij natuurlijk ook. En dat zullen ze toch van hem gaan verlangen.
    Ik ben benieuwd. Wat ik zou willen is dat die man zonder beveiliging kan. Dat blijft een schande, een kamerlid dat zo zwaar beveiligd moet worden en vooral dat daar zo weinig ophef over is.

  2. Ik denk dat het volk in 2007 weer moet stemmen voor de 2e kamer. Het CDA met de SP? De politiek heeft al geen goede naam bij veel mensen. Terecht zou het CDA na een coalitie met de SP dan 3e of 4e partij van Nederland zijn. Een groot deel van de achterban van het CDA zal dat niet pikken. Er gaat bij het CDA nog eerder een kameel door het oog ven de naald dan dat er een CDA-SP coalitie komt. Nou, misschien als Huub Oosterhuis onderhandelt namens SP.

  3. Er zijn gelukkig zaken die niet op de formatie hoeven te wachten. Er is nu een meerderheid in de tweede kamer voor een generaal pardon. De tweede kamer kan zo meteen de minister de opdracht geven de uitzettingen van mensen die onder de oude wetgeving vallen onmiddelijk stop te zetten in afwachting van een wet die een generaal pardon regelt. Want het is nu vrijwel zeker dat een generaal pardon komt.

    Ik hoop trouwens dat Nederland het Duitse voorbeeld volgt en dat ook zogenaamde “witte illegalen” die lange tijd in Nederland verblijven en vaak prima voor zichzelf kunnen zorgen ook onder de generaal pardon zullen vallen.

    Er bestaat ook straks wellicht een kamermeerderheid voor een onderzoek naar de besluitvorming omtrent de Nederlandse participatie in de oorlog tegen Irak. Balkenende mag met uitspraken als “de bewijslast lag bij Saddam Hoessein” niet wegkomen.

    Ik vind het wel eng dat Wilders zo veel stemmen gekregen heeft. Hier in Almere heeft hij 8,5% gehaald. Ik weet dat Almere een rechtse reputatie heeft, maar de Centrum Partij dagen zijn al lang voorbij, dacht ik tenminste. De stemmen die Wilders in Almere krijgt kan men niet toeschrijven aan “mensen in oude wijken die het zat zijn”. Almere heeft in het algemeen vrij welvarende inwoners, de percentage sociale woningen is (helaas) zeer laag en er zijn geen echte probleemwijken. Almere is ook al lang niet meer een “blanke stad”.

    Het zou interessant zijn om te weten waarom Wilders veel hoger in Almere scoort dan bijvoorbeeld in Amsterdam, waar er wel probleemwijken zijn maar waar de PvdV “slechts” 4,5% haalde. De SP haalde trouwens 17,4% in Almere wat niet zo veel verschilt met Amsterdam (18,4%).

  4. Ja, dat die man gewoon los zou kunnen lopen dat zou ik ook graag willen, Claar.

    En wat de dieren betreft had ik graag een flinke actiegroep gehad, in plaats van een partij, al is het een leuk spelletje om al die politieke issues te vertalen op zijn beests. Zo vroeg ik in Gaza waar alle katten waren. Want vroeger zag ik uit het raam van mijn flat altijd wel een stelletje leuke zwerfpoezen waarmee ik nog een aardig gesprek kon voeren. Maar de katten zijn op. Ik durfde het eigenlijk niet te vragen, want ik was bang voor het antwoord, denkende aan de mensen hier in de oorlog die van de honger ‘dakhaas’ aten. Maar Khaled was heel verontwaardigd over mijn vraag. Poezen op? Katten zijn haram, die eet je niet. Nee wat er gebeurd was, was dat de overheid voedsel met gif had neergelegd tegen de ratten. En toen hebben alle katten samen met de ratten het loodje gelegd. En nu is er in Gaza een muizenplaag. Is dat een onderwerp voor de PvdD om te bespreken als we het over het Midden Oosten hebben? Misschien kunnen ze dan helpen om in Gaza de DLO op te richten. De donkey liberation organisation. Want met de ezeltjes in Gaza gaat het ook niet goed.

    Ik zit verder liever met mijn beesten op de bank, die nu al kloegen waarom die juffrouw denkt het beter te weten dan de Partij der Staartigen zelf (die vroegtijdig is overleden wegens interne schisma’s) en waarom er niet een poes in zit. Een echte. Met staart.

  5. Anja,

    Erg fijn om te horen dat je nog vier jaar bij tekent….
    Hoe kom je eigenlijk aan een parlementaire meerderheid voor een generaal pardon? CDA, VVD en Wilders zijn nog altijd tegen, denk ik. Dat geldt ook voor de SGP en de PvdD, daarvan weet ik niet of ze hier ook een mening over hebben. Um, hoe zou je voor of tegen een generaal pardon zijn geredeneerd vanuit dierenwelzijn????? Ik denk niet dat deze eendagsvlieg lang in de kamer blijft. One-issue partijen houden het nooit lang vol, er zijn genoeg voorbeelden op lokaal niveau…

    PvdA heeft inderdaad gezegd dat generaal pardon een breekpunt is. Ik hoop van harte dat ze hun belofte houden, maar tegelijkertijd maak ik me zorgen dat generaal pardon het wisselgeld wordt van de onderhandelingen tussen de PvdA en het CDA. Dat het CDA veel andere punten doordrukt, zoals het vrijgeven van huren, steun voor Bush in het MO enzo enzo, en de PvdA in ruil een generaal pardon terug geeft….. En dat een generaal pardon aan het einde van de rit toch sneuvelt. Ik hou mijn hart vast.

  6. PvdA + SP + GL + D66 + CU = 74. Als de Partij van de Dieren zich voor deze keer ook voor de bedreigde medemens wil inzetten komen we op 76!
    Als de PvdA zich niet aan hun belofte houdt is het echt uit tussen ons. En dat zullen ook veel PvdAers niet pikken. En aangezien de PvdA behalve dat ze toch ook principes hebben niet nog meer aan de SP willen verliezen denk ik dat ze op het punt van het generaal pardon hun poot stijf zullen houden. Het is het CDA dat water in de wijn zal moeten doen, want ik geloof dat het nog niet echt tot ze doorgedrongen is dat ze een beetje aardiger voor links zullen moeten worden, want ze kunnen niet meer terugvallen op de VVD en Wilders is voor hun achterban toch echt een brug te ver naar rechts. Behalve dat ook een stevig deel van de eigen achterban voor een pardon is. De laatste echte christenen in die club.
    We zullen zien, Behnam! Het wordt interessant, ik vond de campagnes en die eindeloze debatten op de tv voornamelijk slaapverwekkend, behalve dat we zelf zo leuk waren natuurlijk, maar ik ben weer helemaal wakker.

  7. Ha die Alma! Voor het eerst op mijn weblog. Met dat spelletje kunnen jullie de dames dierenpartij wel een training geven, als oefening.

  8. @Behnam: Het staat in het verkiezingsprogramma van de Partij van de Dieren (als een van de wenige punten die niet over dieren gaan) dat asielzoekers die langer dan vier jaren wachten een verblijfsvergunning moeten krijgen. Hoe dat precies te interpreteren is weet ik niet, maar de strekking is wel duidelijk.

    Hoewel de PvvD zelf zegt niet rechts of links te zijn, vond ik de standpunten van Marriane Thieme tijdens het debat met Pechtold, Wilders en Pastors op de vooravond van de verkiezingen zeker niet rechts.

    Toen ik de stemwijzer invulde kwam ik zelf op de PvvD uit gevolgd door SP en GL. Ik denk dat dit kwam door de vraag of dierenrechten in de grondwet horen, maar als men dat negeert heeft de partij m.b.t. de andere vragen standpunten ingenomen die niet veel afwijken van SP en GL. (De Stemwijzer stuurt een vragenlijst aan elke partij, die de partij zelf in moet vullen.)

  9. Als ik de reacties hier lees, lijkt het wel of er een referendum is geweest over het Geraal Pardon i.p.v. Tweede Kamer Verkiezingen. Van mij mogen ze overigens blijven. Ik vraag me af of de SP een beetje consequent is en degenen van de 26.000 die al zijn teruggegaan dan opnieuw uitnodigt om terug te komen. Verder vraag ik me af of de SP nog steeds de grenzen wil dichthouden voor Oost-Europeanen die hier wilen komen werken. Blijft het ‘eigen werklozen eerst’ of wordt de blik ook hier wat verruimd. Als de uitkeringen volgens jullie plan dadelijk 10% omhoog gaat namlijk geen enkele Nederlander dit werk nog doen.

  10. Volgens mij is het de tweede keer! Ik heb hier een keer eerder naar mijn site doorgelinkt, voor een aanvulling over die intensieve menshouderij van Marijnissen. Maakt niet uit, Anja. Ik lees je site regelmatig. Leer er veel van en ben er altijd van onder de indruk. Klasse.
    En waar je de energie vandaan haalt is mij een raadsel.

    vr.gr.
    Alma

  11. Is waar, Alma, dat was jij. Ik had al een keer doorgelinkt naar je site omdat ik het er mooi vind. Een rustplek, anders dan de hectiek, een heel stil verhaal. Gedichten. Af en toe humor. Is bijzonder op het net. http://www.almaoostenwint.nl

    Zoals dat klassieke gedicht:

    De zachte krachten zullen zeker winnen
    in ’t eind – dit hoor ik als een innig fluistren
    in mij: zoo ’t zweeg zou alle licht verduistren
    alle warmte zou verstarren van binnen.

  12. Ik ben erg benieuwd Anja, of een nieuwe regering, met of zonder SP, voortaan anders zal reageren op wat er gebeurt in Israel. Anders is voor mij al dàt er gereageerd wordt want CDA/VVD/D66 hield zich gewoon gedeisd als Israel in opspraak kwam in de rest van de wereld. Trouwens ook de reactie van de oppositie hield niet over.
    Ik vroeg mij dat vanavond af toen ik toevallig rond half zeven op TV een uitzending zag die ik niet anders kan kwalificeren als een pure propagandafilm van de Israelische regering met het doel ons ervan te overtuigen dat de hele westerse wereld wordt bedreigd door Iran en dat het onbegrijpelijk is waarom de VS en Europa niet direct de zwaarste middelen inzetten om dat gevaar te bezweren. Met andere woorden een herhaling van de inval in Irak waarvan ik nog altijd denk dat die eveneens op instigatie van Israel heeft plaatsgehad.
    Wat ik mij bovendien daarbij afvraag is hoeveel de TROS, nota bene een publieke omroep, opstrijkt voor zo’n uitzending.

  13. De lacherigheid en het onbegrip die de Partij voor de Dieren, ook op dit forum, ten deel vallen, vormen een treffende illustratie dat het hoog tijd is dat een dergelijke stem luid en duidelijk in het parlement wordt gehoord.

    Het is voor het eerst in de geschiedenis, dat parlementariërs de vrijheid hebben om het meest fundamentele probleem, waar de wereld mee te maken heeft, aan de orde te stellen, zonder de verplichting te voelen, om materiele belangen van het electoraat te moeten verdedigen.
    Ik hoop althans dat de Dierenpartij-afgevaardigden het betreffende probleem luid en duidelijk aan de orde stellen.

    Waar ik op doel is het volgende: De Mensheid is bezig om in hoog tempo onze planeet (de Aarde) te plunderen, waarbij de (nu nog) grote rijkdom aan levensvormen (planten en dieren, kortweg “de natuur”) onder zware druk staat.
    Van de levensvormen die ons, mensen, het naast staan (gewervelde dieren, in het bijzonder zoogdieren) sterft de ene na de andere soort uit; andere worden ernstig in hun voortbestaan bedreigd, en/of komen alleen nog voor als restpopulaties in kleine stukjes van hun oorspronkelijke leefgebieden. Dit alles omdat de Mensheid een steeds groter deel van de aardse bestaansmogelijkheden voor zichzelf opeist.
    De huidige generatie mensen moge dan in kille onverschilligheid staan tegenover de aftakeling van de natuur; toekomstige generaties zullen ons de onomkeerbare kaalslag die we hebben aangericht niet in dank afnemen.

    Bij het opkomen voor de dieren gaat het niet om “knuffelkoeien” (zoals een geestige radio-commentator opmerkte), maar om een heel andere filosofie om naar de menselijke samenleving te kijken en naar de verantwoordelijkheden die we hebben. En die strekt zich wel degelijk uit naar diverse beleidsterreinen, naar de relevantie waarvan men zich (ook op dit forum) een beetje vrolijk maakt.

    Eén ding hoop ik vurig: dat de Partij voor de Dieren zich niet laat inpakken en “kaltstellen” door zich te lenen om een coalitie aan een meerderheid te helpen.

  14. Het is voor het eerst in de geschiedenis, dat parlementariërs de vrijheid hebben om het meest fundamentele probleem, waar de wereld mee te maken heeft, aan de orde te stellen, zonder de verplichting te voelen, om materiele belangen van het electoraat te moeten verdedigen.

    JanCC, zoals ik zei, ik ben er erg voor om op te komen voor de rechten van dieren. Ik zou daar graag een stevige actiegroep voor hebben gezien. Mijn bezwaar dat er een partij van is gemaakt gaat niet over de gedachte dat dieren niet belangrijk zouden zijn, vraag het aan Krista van de SP die zich daar al jaren voor inzet, mijn bezwaar gaat over een one-issue partij. Als volksvertegenwoordiger wordt je geacht aan alle belangrijke onderwerpen mee te doen. Je kunt moeilijk bij 95% van de onderwerpen afzien van stemmen. Je hebt wel degelijk te maken met het electoraat, en dat zijn mensen. Dus als jij zegt dat je hoopt dat de PvdD zich afzijdig moet houden van coalitievorming, dan zeg je eigenlijk dat ze geen partij moeten zijn maar een actiegroep in het parlement met maar een doel voor ogen. Zulke partijen zijn geen lang leven beschoren, en het is de vraag, hoezeer ik op zich achter hun doel kan staan, of je daarvoor zetels in het parlement in mag nemen.

  15. Ik zou daar graag een stevige actiegroep voor hebben gezien.

    Die zijn er toch allang, Anja. En ik ben het met je eens: natuurlijk heeft elke partij een eigen insteek, maar de PvdD beheert in feite alleen de (belangrijke) portefeuille milieu en dierenwelzijn. Ik heb in hun programma geen standpunten gezien over andere onderwerpen.

    Bovendien krijg ik uit mijn eigen omgeving de indruk dat de mensen die op de PvdD hebben gestemd, daar zelf lacheriger over deden dan de mensen op dit forum. Proteststemmen, dus. Ik ken maar 1 persoon die uit overtuiging op die partij heeft gestemd. Maar die gaf direct toe, zelf geen dierenactivist te zijn, er zelf eigenlijk nooit actief wat aan te doen. In die zin vraag ik me af, hoe je de achterban die de PvdD aan die twee zetels heeft geholpen, moet wegen.

  16. Dat Wilders in Almere veel beter scoort dan Amsterdam komt omdat de meeste nederlanders juist zijn gevlucht naar de relatief nieuwe stad Almere. En er wonen haast geen blanken meer in Adam. Veel mensen daar werken alleen in Amsterdam. Nu begint Almere ook te veranderen.Mensen zijn de Islam beu. Of vind jij het normaal dat mensen die bijna alles krijgen, ons kanker toewensen zoals Fawaz met zijn (echt enorme)aanhang. Of dat iemand zoals Imam vd Ven ( nota bene een jongeren imam) Wilders kanker toewenst.En dan willen ze nog respect ook? En dan lees ik hier dat het jammer is dat Wilders niet losloopt op straat? Dat kan niet omdat die multiverrijkers hier de gewone mensen monddood willen maken. Ze zullen hem maar wat graag neerknallen. En dan staan jullie weer raar op je neus te kijken net als bij Fortuyn.Ofwel echte hypocrieten. Maar om er op terug te komen , ik woon zelf zowat in die moskee van de vredelievende Fawaz , en ik zie wat daar rondloopt.Veruit de drukst bezochte en bomvolle moskee. En niet alleen op vrijdag. Hoe komt het dat het daar zo druk is en bij de Surinaamse moskee niet.Omdat dit blijkbaar de beste imam is, want men kon op tv zien dat men zelfs van Utrecht en N holland hier komt. Als er dan nog steeds geen lichtje gaat branden, is men echt de weg kwijt.

  17. Het programma van de PvdD heb ik niet bestudeerd. Ik heb alleen geprobeerd te verwoorden wat ik hoop dat hun opstelling in het parlement zal zijn . Als die inderdaad is wat ik er van hoop, dan is de PdD evenmin een “one-issue-partij” als de SP of de diverse partijen van christelijken huize.

    Het gaat dan om de visie van waaruit het reilen en zeilen van de samenleving wordt beoordeeld, en van waaruit men overheidsbeleid vorm wil geven.
    Voor zover ik kan waarnemen is men in vrijwel het hele politieke spectrum gericht op het verhogen van de menselijke welvaart, en de verdeling van deze welvaart over diverse categorieën van de bevolking. Over de precieze invulling wordt vervolgens naar hartelust ruzie gemaakt. Er bestaat in het algemeen weinig of geen consideratie met behoud van milieu en natuur (hooguit wat vrijblijvende lippendienst).
    In andere landen is het niet veel beter gesteld (veelal nog slechter dan bij ons). Het resultaat is bekend: een wereldwijde aftakeling.

    Vandaar dan ook dat het de hoogste tijd is dat er politieke bewegingen opstaan die hun invloed aanwenden om het afbraakproces te keren. Dat zal noodzakelijkerwijs beperkingen inhouden tav de menselijke aspiraties van “meer van alles”. Dit verklaart tevens de opstelling van de traditionele politiek (uit vermeend zelfbehoud): “groei” verkoopt beter dan “krimp”. In die opstelling past ook (om het geweten te sussen) een ontkenning dat er serieus “iets aan de hand zou zijn”.

    Nogmaals: ik weet niet wat de opstelling van de PvdD in het parlement zal zijn. Beschouw bovenstaande ontboezemingen voor mijn part als “wishful thinking”, dan wel “utopische bespiegelingen”. Utopisch dan in die zin dat het twijfelachtig is of verdere aftakeling van het Leven op onze Aarde nog te stuiten is. Maar DAT die aftakeling gaande is staat als een paal boven water. Als om te beginnen dat bewustzijn maar wil doordringen!

    Tenslotte over dat “zich afzijdig houden van coalitie”. Naar ik me meen te herinneren is dat precies datgene wat de SP jarenlang bewust gedaan heeft zolang haar parlementaire macht nog klein was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *