Dagboek 28 november 2006

Vanochtend vroeg op, want het is weer dinsdag, ik moet naar Den Haag, het wordt een volle dag.

Gisteren zitten werken aan twee wetten die ik vandaag moet bespreken. De arbowet, de nieuwe wet die de arbeidsomstandigheden moet gaan regelen. De regering wil dat meer overlaten aan het overleg tussen werkgevers en werknemers. De SP is daar geen voorstander van, maar we staan er met GroenLinks alleen voor. Morgen daarover meer.

En dan wat feestelijkers: we gaan ook de wet bespreken die Saskia Noorman-den Uyl heeft ingediend. Die gaat er voor zorgen dat alleenopvoedende ouders, in de praktijk meestal moeders, niet langer van de bijstand afhankelijk blijven als ze ook nog een kleine baan hebben. Aan de overkant, in de Tweede Kamer, werd die met een nipte meerderheid aangenomen, omdat behalve de VVD en het CDA ook alle kleine splinters en een-persoons-groep dit of dat voor stemden. Een klein voorschotje op welke verrassingen we nog kunnen krijgen met de mieuwe stemverhoudingen in de Tweede Kamer. En feestelijk, omdat het ook een afscheid is van Saskia Noorman. Ik hoop dat we haar vandaag als cadeautje deze wet mee kunnen geven vanuit de Eerste Kamer, en dat Hanny van Leeuwen, die CDAster met het sociale hart, in de laatste maanden dat ze nog in de kamer is, voor een keer tegen haar regering in voor wil stemmen. We zullen zien. Ook hierover morgen meer.

Het gaat een rare tijd worden, want tot de statenverkiezingen, als de Eerste Kamer opnieuw wordt ingericht, zitten we met het gegeven dat de stemverhouding in de EK niet meer klopt met de stemverhouding in de TK. Tiny moet vandaag in de commissie senioren overleggen welke wetten als ‘controversieel’ moeten worden opgeschort, tot we een nieuwe regering hebben en ook de EK weer een afspiegeling is van de stem van de bevolking. Ik neem aan dat de huurwet wordt verschoven tot dan.

Een volle dag, we krijgen nog een gast, Ronald neemt vandaag afscheid van de kamer, ik zal pas laat in de avond klaar zijn.

Ondertussen zijn de voorkeursstemmen bekend gemaakt. Dat Verdonk er veel zou krijgen was voorspelbaar. Ze hadden bij de VVD anders ook niet zo’n haast gemaakt met Rutte opnieuw als voorzitter aan te stellen. De VVD heeft een fiks probleem, want de stemmers willen liever Verdonk, maar de leden niet. Die zijn niet verrukt van het solo-optreden van Verdonk, die doet alsof de partij alleen maar een achtergrondje is voor haar eigen optreden. Zo verkondigde ze, zonder de partij te raadplegen, en met passeren van Rutte, dat ze wel vicepresident in het volgende kabinet wilde worden. Dat staat de leden, die minder onder de indruk zijn van de spierballentaal van de minister, en vooral gezien hebben hoeveel blunders ze op haar naam heeft staan en hoe weinig ze uiteindelijk werkelijk heeft bereikt niet erg aan. De VVD is dus nog niet uit de problemen, al zegt Rutte zoet dat hij het heel leuk vindt voor Rita, die voorkeursstemmen.

Bij de SP ligt dat gelukkig erg anders. Even voorspelbaar ging de grote bulk van de voorkeursstemmen naar Jan Marijnissen. Maar daarna. Kijk mee. Wat zien we? Jawel, Sadet Karabulut is nu nummer drie, en dus naar boven geschoven. En van de eerste tien zijn er zes vrouw.

Jan Marijnissen 1.344.190
Agnes Kant 169.664
Sadet Karabulut 17.333
Harry van Bommel 14.221
Krista van Velzen 14.081
Jan de Wit 9.163
Renske Leijten 4.791
Rosita van Gijlswijk 3.946
Nathalie de Rooij 3.068
Emile Roemer 2.965

Voor het werken in het SP team maakt dat verder niets uit, want al werkende doe je niet meer aan nummers, dan ga je samen aan de slag. En niemand is naar huis gestuurd of afgevallen, zoals bij D66. Maar leuk om even te weten wat de stemmers zeggen.

14 gedachten over “Dagboek 28 november 2006

  1. Ja, leuk is dat, van die vrouwen. We hadden maar 9 vrouwen op de lijst staan, en van die 9 stónden er maar 3 in de top 10. Nou, dat is flink op z’n kop gegaan. Dat moeten we bij een volgende verkiezing anders doen!

  2. De Huurwet wordt hopenlijk inderdaad verschoven, waardoor de lans groter zal zijn dat ze wordt verworpen.
    Maar dat Hanny van Leeuwen tegen haar zo geliefde CDA zal stemmen lijkt me vergeefse moeite, Anja. Maxime (Uriah Heep) Verhagen heeft heel weinig stemmen gekregen, maar is nog steeds wel de ursurpater binnen het CDA. Zijn Wil is nog steeds Wet. En die Etzioni (zo heet die Italiaanse Neo-Con toch?) is nog steeds de CDA raadgever, dus vrees ik het ergste hier.
    Verdonk is een geval apart. Komend uit een racistisch gezin is ze opgegroeid met racisme. Inmiddels is dat duidelijk genoeg gebleken, omdat broertjelief ook al zo aardig is tegen mensen met een ander uiterlijk dan wat velen hier “normaal” vinden. Hopenlijk dringt het tot de meeste VVD-ers door dat ze met Rita Verdonk een paard van Troje hebben binnen hun gelederen. Makkelijk stemmen winnen lukt wel met haar, maar zijn het de stemmen die je hebben wilt, of gaat dit de VVD ook te ver? Kamp’s reactie is op dat punt behoorlijk verstandig.
    Vraagje: hoeveel voorkeurstemmen had Remi? 😉

  3. Komt dat zien en horen!
    Heden om 17.00 uur!

    Solo-optreden van RitA de Quaat!

    Begeleid door het combo Mark Rutte (piano), Hans Dijkstal (saxofoon; wordt vervangen als hij te VVD-ziek is geworden) en Henk Kamp (slagwerk) zal zij monotone koekoek-één-zang-liederen ten gehore brengen.

    Toegang is gratis.

    (N.B.: Bij gebleken teleurstelling geen uitgebrachte stem retour. Geen garantie voor de toekomst).

  4. He Anja en de rest,

    Leuk hoor, al dat stemmen op vrouwen maar waar is toch de tijd gebleven dat de SP-aanhang de nota ‘Arbeidsvrouw en feminisme’ nog uit zijn hoofd kende? (En dat haast ik mij er uiteraard bij te zeggen dat voorgaande opmerking een grap was, en ik blij ben dat we een inmiddels een stuk verder zijn in onze ontwikkeling 🙂

    Maar wat ik eigenlijk wilde vragen, is of je ook weet hoeveel stemmen Huub Oosterhuis gekregen heeft? Of anders waar deze info te vinden is?

    Groeten,
    SP-ert

  5. Ik weet het niet, SP-ert, hierboven, bij Anne-Marie, staan de voorkeursstemmen van wie er in zijn gekomen. Ik weet wel dat Oosterhuis een flinke dot voorkeursstemmen kreeg, maar net niet genoeg dat hij nu in verlegenheid zou zijn gebracht en uit zou moeten leggen dat hij helemaal niet in de kamer wil.
    En, SP-ert, vind je het niet bij de SP horen om je open en bloot met eigen naam aan het volk te tonen, op dit weblog? Doe toch weg, joh.

  6. De anti-Verdonk insteek hier begrijp ik wel, het werkt contraproductief wat ze doet, maar wat vindt de SP nu eigenlijk van het integratieprobleem? Wat willen ze bijvoorbeeld doen aan de “witte vlucht” uit de steden en randgemeenten, het daardoor ontstaan van grote concentraties allochtonen, zwarte scholen, criminaliteit, dalende huizenprijzen in betreffende wijken etc etc? Ik ben zelf een PvdDierenstemmer, maar die heeft hier ook geen goed antwoord op, en ik vertik het om op domoren als Wilders te gaan stemmen. Wie weet raad?

  7. En inderdaad, Anja, mevrouw Van Leeuwen heeft precies gedaan wat we dachten, volgens mij….. 🙁

    Bedankt voor de link. Remi “maar” 1809 stemmen. Van mij had hij er meer dan 100.000 mogen krijgen. Maar goed, de Nestor zit er bij!!

  8. Ik begrijp de partijleidersdiscussie bij de VVD niet zo. De leden hebben gekozen voor Rutte. VVD-kiezers, waarvan het merendeel geen lid is hebben meer met Verdonk, en dus rijzen er stemmen om de wens van de leden te passeren en Verdonk te parachuteren? Raar idee van partijdemocratie houdt de VVD erop na.

    Stel dat bij de SP Agnes of Harry meer stemmen zouden hebben gekregen dan Jan, zouden wij die discussie nu ook voeren? Volgens mij niet. Ik zie de SP zijn leden niet zo schofferen. Bovendien: een voorzitter moet meer in huis hebben dan stemmen kunnen trekken. (Voor de duidelijkheid ik denk dat zowel Harry als Agnes het zouden kunnen wanneer de vraag de orde was)

    Maar als de VVD graag rollend over straat gaat, vind ik het best.

  9. Die nieuwe wet die de arbeidsomstandigheden moet gaan regelen kunnen we dat niet aan het nieuwe kabinet overlaten. Je moet de zaak gewoon een beetje saboteren Anja. Er zou juist meer controle moeten komen. Steeds vaker worden werknemers gegijzeld door de werkgevers. Flexibel werken , mens die 3x per dag moet opkomen nu vooral nog aan de onderkant van de samenleving. Maar wekgevers zouden ons nog veel flexibeler willen inzetten. Kinderen van buschauffers, of die ouders hebben in de schoonmaakbranche gaan zich weer afvragen. “wie zijn toch die mensen die onze frietjes bakken” gewoon terug naar af. Vroeger was het vader die ze miste, maar nu zijn het vaak beide ouders.
    Bekijk maar eens films van Michael more dan zie je waar het naar toe gaat. Mensen met 3 banen, maar niet eens genoeg geld om de huur te betalen.

  10. Haha die Verdonk, ze dacht met haar kraaghagedissenkraag vandaag de hoogste trede van de VVD-trap te kunnen betreden. Maar daar donderde zij weer eens mooi naar beneden! Hoort u het geluid? Het gaat van Verdonkedonkedonkedonkedonkedonkedonk…
    Ruben
    (Die vandaag heeft gehoord dat hij zijn bloedeigen vader van een stem op Balkenpleurisellende heeft weerhouden! Hoera! Onze hele verkiezingsoverwinning ligt aan mij! Ik heb drie miljoen voorkeursstemmen! Ik! Ik wacht op een telefoontje van de informateur! En dan zeg ik: “Oké, omdat je het zo vriendelijk vraagt, ik word premier, maar ik wil wel Van Bommel op Buitenlandse Zaken en Krista van Velzen op Milieu. Kan ik daar op rekenen?!”)

  11. Ruben, ik denk dat Rita Verdonk een enorm risiko is voor de VVD. In het Engels is dat zo’n mooi woord: Liability. Ze zal zeker niet braaf zitten wachten en ze zit volgens mij allang weer te broeden op een volgende poging tot overname. Ze wil immers: vice-president (hahaha) worden? Persoonlijk schat ik haar ambities veel hoger in: Minister-President. En dat alleen, omdat ze geen president van de republiek der Nederlanden kan worden…. Ik denk dat de VVD eens goed moet kijken of men zo’n groot risiko wel in de partij wil houden, zelfs al trekt ze veel stemmen. Maar de vraag is dan wel: welke stemmen. Ze is ronduit schadelijk voor de partij en ik denk dat steeds meer VVD-ers dat in de gaten hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *