In alle staten

Vanuit de trein zag ik de eerste SP posters al hangen op de stations, en de eerste afdelingen zijn al begonnen met plakken. Slogan: de SP in alle staten.

Ik ben natuurlijk vooral erg geinteresseerd in de komende verkiezingen vanwege de stemverdeling in de Eerste Kamer, hoeveel collega’s ik krijg, en of de stemverdeling op links niet te ver af gaat wijken van die in de Tweede Kamer. Want dan kunnen linkse initiatieven in de Eerste Kamer weer afgeschoten worden.

Maar allereerst is het natuurlijk de verkiezing voor de Provinciale Staten. Wat weten we daarvan? In het Parool stond een testje, waarbij Amsterdamse gemeenteraadsleden werden getoetst op hun kennis. Die brachten het er niet geweldig van af. Ik zou, ik zeg het maar eerlijk bij, een dikke onvoldoende hebben gekregen. Thijs Reuten van de PvdA en Eeric van der Burg van de VVD brachten het er het beste van af, en onze Remine deed het met een 8,5 ook niet slecht. Onze eer is gered.

Test jezelf. Dit zijn de vragen, op Amsterdam gebaseerd, maar zo ‘vertaalbaar’ voor niet-Amsterdammers, al weet ik de antwoorden dan niet allemaal. Want die komen morgen.

1. Hoeveel zetels tellen de PS?
2. Hoeveel zetels heeft uw partij in de PS, en kunt u namen noemen?
3. Wie is de commissaris van de koningin in Noord Holland?
4. De provinciale Staten kiezen de Gedeputeerde Staten, maar blijven de leden van de Gedeputeerde Staten teven lid van de Provinciale Staten? Met andere woorden: kennen de Staten een dualistisch of monistisch systeem?
5. Wie heeft er een groter budget, de provincie Noord Holland of de gemeente Amsterdam? Hoeveel groter/kleiner?
6. Kunnen de PS een bestemmingsplan van de gemeente blokkeren als dat niet strookt met de streekplannen van de provincie?
7. Kunnen de PS een rol spelen in een conflict tussen een Amsterdamse burger en de gemeente Amsterdam?
8. Wie voert het beleid over cultuurhistorische monumenten in Amsterdam, zoals het behoud van de Stelling van Amsterdam?
9. Ruimtelijke ordening en milieu zijn de belangrijkste taken van de PS. Wie is verantwoordelijk voor de schoonmaak van een oude fabriek op Amsterdams grondgebied?
10. Wie wijst de locaties aan voor waterberging bij calamiteiten?

Antwoorden morgen.

5 gedachten over “In alle staten

  1. Weet je wat, Anja, ik zak als een baksteen hiervoor. Moet je heel eerlijk bekennen dat die hele PS me eigenlijk geen zier interesseren. Ik ga wel stemmen, hoor. Maar meer, omdat ik vind dat ik dat MOET, dan omdat ik denk dat ook maar iets zal uithalen. En ja, waarschijnlijk wel SP. 😉

  2. Doe maar, Lydia. Want zoals gezegd, we willen niet dat in de Eerste Kamer weer afgebroken kan worden wat in de Tweede Kamer net is bereikt. Dus ook als je net als ik schandalig weinig weet van de Provinciale Staten, toch maar gaan stemmen. En links. Uiteraard.

  3. Hebben jullie die niet in een plaatselijke krant, Clara? Ik heb dit uit het Parool, dat is een leuke Amsterdamse krant met veel initiatief.
    Ik moet wel zeggen dat het enige Provinciale Statenlid dat ik zonder nadenken kon noemen een Brabantse is.

  4. Citaat: “…..en of de stemverdeling op links niet te ver af gaat wijken van die in de Tweede Kamer.”

    Mag toch zeker wel? Als het maar naar links is…..

Reacties zijn gesloten.